Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
:o:o:o no já mám 1.9D a s 55Ah Banerkou jedu už 3 rokem s naprostou pohodou. předtím na 205 1.8D také s 55Ah Banerkou tak 3roky a ted jí má kámoš ve felině už 6 rokem. viděl jsem i 45Ah na 1,9D a taky šlapala.:papa
Odesláno

při -20 nevím, taky nepíšu at si jí tam dá.

Tabulkově bude asi ta 70Ah, osobně bych se podíval na cenový rozdíl 70Ah a 55Ah, pokud bude o1/2 dražší tak bych s klidem vzal 55Ah (mám taky 1.9D z P306) pokud bude rozdíl nějaká ta 100,- tak bych si připlatil, větší baterka má vždy výhodu, třeba ti vydrží déle hrát rádio bez motoru:D. To? můj názor. mk

Odesláno

Do každého auta a zvláš? ropáka docela určitě tu nejsilnější baterku, která se tam ještě vejde (na 306 jsem kvůli 1,5 cm musel dokonce trochu upravit bateriový prostor a uříznout spodní rantl baterky, ale vyplatí se). Tj. v tomhle případě to bude na 99% 72 Ah. Poté, co zdražili mé oblíbené Toply, jsem zas přešel k Akumě a do obou aut beru ten cenově a kvalitativně střední typ (hybridní, označení Comfort). Na ten nejlepší typ, celovápníkový, by se muselo seřizovat dobíjení (vyžaduje větší dobíjecí proud 14,6 - 15 V) a myslím, že zbytečně moc stojí. Ale BACHA - i když ti v prodejně tvrdí, že baterka je dolitá/dobitá a stačí namontovat a jet, nevěř - změř si ji a určitě snese dobít. A taky si změř dobíjecí proud na autě, měl by být mezi 13,8 - 14,3 V. Normálně avometrem přímo na svorkách zapojené baterie při nastartovaném motoru (ne úplně studeném). Takže můj tip:

Hybridní Akuma Comfort, typ 572 046 068 Kč 2.098,-, životnost cca 6 let

kapacita 72 Ah, startovací (vybíjecí) proud 680 A (ČSN/EN)

Napětí akumulátoru po koupi bylo jen 12,6 V, po nabití (9 hodin, nabíječka na 2) pak 12,95 V

Rozměry se spodním a vrchním rantlem: 27,7 x 17,5 x výška 17,5 cm

bez spodního a vrchního rantlu: 26,4 x 16,6 x výška 17,5 cm

Hmotnost cca 18,5 kg

Tabulka nabití:

Stav nabití Napětí v klidu (V) Hustota elektrolytu (g/cm3) Co dělat

100% > 12,60 1,26 – 1,28 OK

75% 12,40 – 12,54 1,24 – 1,25 OK

50% 12,24 – 12,40 1,21 – 1,24 dobít

25% 11,88 – 12,18 1,13 – 1,18 dobít

0% < 11,88 < 1,12 dobít

A když budeš kupovat jinou, určitě se mrkni na startovací proud (bacha, musí to být metodika ČSN/EN/SAE, nikoli IEC nebo DIN), aby to nebylo o moc míň než 680 A.

[Editován dne 13/8/04 Garfield]

[Editován dne 13/8/04 Garfield]

Odesláno

Jen malá připomínka, jako znalci mi to nedá:

Hodnota elektrického napětí se udává ve voltech, značka V.

Hodnota elektrického proudu se udává v ampérech, značka A.

Takže pokud měříme něco avometem (mimochodem - jestli používáš skutečný Avomet, tak jsi klasa) na svorkách akumulátoru, tak měříme napětí, na které je akumulátor dobíjen. Pokud by chtěl někdo měřit proud, musel byl onen avomet přepnout na měření proudu a zapojit ho do série mezi alternátor a akumulátor. (...karburátor, kráčející eskalátor, rozdělovač, palec...jó, řidič, ten tvrdý chleba má!:D:D:D)

:papa:papa

Odesláno

bobani,já tu mojí zdechlou 1,6 drtim 78 Ah výrobce Delphi,price 1100kč.Mám tam 1125W odš?avňovač baterek a ten 45Ah baterka fakt nezvládala.čiao:papa

Odesláno
Napsán autorem mk405

při -20 nevím, taky nepíšu at si jí tam dá.

Tabulkově bude asi ta 70Ah, osobně bych se podíval na cenový rozdíl 70Ah a 55Ah, pokud bude o1/2 dražší tak bych s klidem vzal 55Ah (mám taky 1.9D z P306) pokud bude rozdíl nějaká ta 100,- tak bych si připlatil, větší baterka má vždy výhodu, třeba ti vydrží déle hrát rádio bez motoru:D. To? můj názor. mk

Mám 66 Ah. Sice stará asi 4 roky, ale při -15 až - 20 zvládne 4-5 delších startování. Takže bych to nechtěl vidět s 55 Ah....

Odesláno

Hm, čekal jsem kamenování, ale stejně:

4-5 startování ??? na co??? mě to chytá na 1 pokus. ono velká baterka není všechno, chce to mít další věci v dobré kondici ... žhavky atd..., jo a říkáš -15/-20, to jsi nebyl asi na vysočině v zimě -30 a napoprvé s 55Ah.

Ale nebudeme se tu hádat, jak jsem psal mám 55Ah ale říkam čím víc tím líp.:papa

Odesláno
Napsán autorem mk405

4-5 startování ??? na co??? mě to chytá na 1 pokus. ono velká baterka není všechno, chce to mít další věci v dobré kondici ... žhavky atd..., jo a říkáš -15/-20, to jsi nebyl asi na vysočině v zimě -30 a napoprvé s 55Ah.

Ale nebudeme se tu hádat, jak jsem psal mám 55Ah ale říkam čím víc tím líp.:papa

Na vysočinu pravidelně jezdim a tamní poměry znam. Vim, že je to taky problém žhavek, ale taky opotřebení motoru. Já myslim, že je lepší mít silnější baterku pro jistotu. Znáš to ne. Určitě to nebude chtít chytit v tu nejnepříhodnější chvíli. Já jenom říkám svoje postřehy....nehádám se:D

[Editován dne 13/8/04 Marty]

Odesláno
Napsán autorem mk405

A nemáš tam třeba špatnou nálepku?

:D :D :D

Odesláno

Kdysi jsem jeden polotovar 1,9D dostal z Německa s aku 40Ah, a taky to startovalo. Není to tak, že to s menší nenastartuje - jen se dřív vybije, když to nechytne na otočku a musí se točit déle, a taky zdaleka nevydrží tak dlouho (životností), protože víc trpí. Ale nějakou chvilku se i s tím dá jezdit.

Jinak je rozumné dávat do těch dieselů něco mezi 60-70 Ah

Odesláno
Napsán autorem Petr605

Jen malá připomínka, jako znalci mi to nedá:

Hodnota elektrického napětí se udává ve voltech, značka V.

Hodnota elektrického proudu se udává v ampérech, značka A.

Takže pokud měříme něco avometem (mimochodem - jestli používáš skutečný Avomet, tak jsi klasa) na svorkách akumulátoru, tak měříme napětí, na které je akumulátor dobíjen. Pokud by chtěl někdo měřit proud, musel byl onen avomet přepnout na měření proudu a zapojit ho do série mezi alternátor a akumulátor. (...karburátor, kráčející eskalátor, rozdělovač, palec...jó, řidič, ten tvrdý chleba má!:D:D:D)

:papa:papa

No jo, sypu si popel na hlavu, samozřejmě že máš pravdu, ale to bych si ten svůj přispěvek býval musel po sobě pořádně přečíst, a páč byl dlouhej, nechtělo se mi ;) Samozřejmě že vím, stejně jako každý, kdo absolvoval základní školu, že těch 13,8 - 14,3 V je napětí a né množství proudu (A), samozřejmě na to člověk nemusí být znalec :D A co, taky říkáme baterka, a je to akumulátor :D:D

Ale co opravdu nevím, páč skutečně nejsem znalec ani klasa,ale pouhý ubohý živnostníček cítící v každé ze svých kapes nenechavou Sobotkovu ruku a vyznající se více v ekonomice a do určité míry v chemii - nevím, čím jsem to tedy měřil: Vždycky jsem myslel, že to co mám doma se jmenuje Avomet, taková ta krabička, co umí to měřit odpor (ohmy), množství proudu (A) a napětí (V) - stejnosměrného i střídavého proudu. Nebo je Avomet něco jiného a ta moje krabička nese jiný název? Dej prosím vědět, nerad bych dál žil v případném omylu a svou modrou krabičku dál uctíval titulem, který jí nepřísluší :D

Dík - Garfield:D

P.S. Jo, řidič tvrdý chleba má - \"kráčející exkavátor\", nikoli eskalátor :P Eskalátor jsem ještě kráčet fakt neviděl :D:D Tak, to máš za ty svý ampéry volty, horší než kolty...

Odesláno
Napsán autorem lexa

:Dse v tom nevyznám co to je všechno a exkavátor?:D:o:papa

Exkavátor (z angl. excavator) je strojní zařízení na odkrývání skrývky při povrchové těžbě nerostů - my ze Sudet to z hnědouhelných dolů známe, jsou to ta obří monstra. No a když ta potvora odkryje své tisíce kubíků zeminy, posune se dál - ale protože žádná kola by to nevydržela, a ani by v tom terénu neobstála, má to kovové nohy (něco jako autojeřáb, ten se taky po příjezdu postaví na kovové nohy) - ovšem ty u exkavátoru jsou opravdu obludně veliké. A rychlostí několik dm za hodinu se posune dál a tam zas polyká zem, dokud se pod ní neobjeví uhlí... Kdo takovou věc vidí v životě poprvé, většinou se z toho posadí na zadek, jako já. Je to fakt děsivý monstrum, co se pomaličku hýbe a mění normální krajinu v měsíční.

Odesláno

K baterce ...

Mám baterku od doby koupě (2 goda tomu na zad) s motorem 1,8 D. Je to 45 Ah s plochým provedením minus polu (pro rychloupínák).

Mám jenom dotaz. Zda se u nás tento druh baterek prodává (s tím plochým provedením minus polu). Samožejmně, jak se tu psalo v rozsahu 60-70Ah. Stávající funguje velice dobře, ale předsi jenom je poddimenzovaná. Tak až doslouží ...

Zatím jsem moc nehledal na netu, či v obchodě. Tak se případně omlouvám lidem, co odpoví že jich u nich v obchodě nají z takovejch baterek velikou piramidu.

Odesláno

Abych vnesl něco konkrétního do vaší diskuze, mám tu jednu Toplu 60Ah, která my zbyla, když si ji někdo objednal na výměnu a potom měl v háji startér a nechám ji za nákup - 1200 Kč. Se zárukou.

Odesláno
Napsán autorem Rebik

Abych vnesl něco konkrétního do vaší diskuze, mám tu jednu Toplu 60Ah, která my zbyla, když si ji někdo objednal na výměnu a potom měl v háji startér a nechám ji za nákup - 1200 Kč. Se zárukou.

Jo, Toply nejsou špatný - zrovna minulý týden mi ve Favoritu jedna zdechla, poté co si před tímhle Favoritem odjezdila své v hundrtce a ještě předtím v Unu... Byla to 50-ka, kupovaná v březnu 1995 - takže si odmakala rekordních 9 let a něco...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...