zoby Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 chci si koupit digitální fo?ák, tak se chci zeptat, jestli tu není někdo kdo tomu trochu rozumí. případně jestli máte někdo nějaké zkušenosti... kolik mpix stačí, optický/digitální zoom, jaké funkce by neměli chybět a co je zbytečné? dále jaký je k tomu potřeba minimální soft na počítači (stačí win95?) chci to jen na normální focení-dovolená a tak...případně nějaké fotečky auta na net... dík moc Citovat
Petr605 Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Nedávno jsem se taky takhle rozhodoval, měl jsem podobné nároky jako Ty a koupil jsem Canon PowerShot A70 (3,2 MPixel, 3 x optický zoom, 9,6 digitální zoom) a jsem spokojený. Co jsem se informoval, tak na foto 9x15 stačí i 2 MPixely. Optický zoom je malý, ale mým nárokům to vyhovuje. Je k tomu i soft, nároky Ti neřeknu, nepoužívám ho. K funkcím - většinu jich jako (zatím) absolutní laik nedovedu využít, ale údajná výhoda toho přístroje je ta, že jde téměř všechno nastavit ručně. Stál mě něco přes desítku i s pamě?ovou kartou 128MB. Citovat
oddie Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Tohle jsem tu řešil zhruba před rokem, koupil jsem tehdy A40 - prapředchůdce toho Petrova A70, 2MPix, 3x opt. zoom. Stačí úplně v pohodě, na fotky 9x15 stačí 2MPix opravdu úplně v klidu, rekordem byla solidní fotka A4.... Dneska bych si taky koupil tu A70, holt jako každá technika to rychle stárne. Nicméně než honit se za megapixly je lepší koukat na objektiv, a taky reálně zhodnotit své možnosti - pokud neumíte fotit, budete s 4Mpix dělat o řád horší fotky, než ten kdo umí a má 2MPix... Citovat
jarda23 Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 v lete jsem se rozhodoval mezi Canonem A70 a Panasonic LUMIC LC33 a vybral jsem si Lumix, ma super svycarskou optiku, dostatecnych 3.1 megapixelu, SD karty, zoom taky skvelej...proste jsem s nim byl maximalne spokojenej, fotky dela uzasny, jsou ostrejsi nez A70 (je na to nekde na netu srovnani) jinak se da v CR sehnat za 9000...skoda ze mi ho pred mesicem ukradli:( cus Citovat
Gotrek Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Přesně jak tu napsal Oddie a Petr605, na fotku 9x13 Ti stačí 2MPix. Optický zoom je lepší než digitální, protože digitální lze většinou použít jen v nejnižším rozlišení, ve kterém stejně fotit nebudeš. Optimální optický zoom je tak 6x - 8x, 10x je tak maximum co se dá udržet v ruce a nerozmažeš to (tedy pokud se Ti extrémě neklepou ruce), na větší zoom už je potřeba stativ. Samozřejmě jsou dobré fotky i ze 3x zoomu, ale musíš jít blíž... Jen si dej pozor, aby to mělo optický zoom, samotný digitální je k ničemu. Je dobré, pokud má přístroj více stupňů citlivosti (ISO), stačí 100 - 400 (ideál je třeba 800 a vyšší, ale to podle mne nevyužiješ). Pokud jsi laik, je lepší mít fo?ák s co největší automatikou (nastavování jasu, vyvážení bílé, apod.) Co se týká pamě?ových médií, je to celkem jedno, jen třeba xD jsou méně náchylnější na zničení než SMART apod. Jinak ve standartní výbavě je tak max. 32 MB médium, ta to vyfotíš tak 36 fotek (podle nastaveného rozlišení), takže počítej do základní investice i koupi většího média alespoň 128 MB. Je lepší když má super CCD snímač. Hodně záleží na tom, kolik do toho hodláš investovat. Pokud chceš opravdu dobrý fo?ák, tak počítej alespoň s 10.000,- (včetně nové záznamové karty). Fo?áky u mobilů a takové ty různé \"super \" za 4 tácy jsou spíš parodie než fo?áky. Osobně bych Ti asi doporučil něco od FUJI, mají dobrou optiku a nejsou až tak drahé na to co to všechno umí. Sám mám Fujifilm Finepix 2600, ale ten už asi neseženeš, protože je to \"stařeček\", ale jsem s ním náramně spokojený. Jinak při focení pohybujících se objektů s digitálem musíš \"předsadit\", přece jen mu chvilku trvá než všechno spočítá, takže je o něco pomalejší než klasika, ale to už posnáš sám... Citovat
Rootan Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Doporučil bych značky Canon nebo Hewlet Packard , co do ovládání a přehlednosti menu se mi zdají nejpřehlednější navíc HP má asi nejdokonalejší software pro přenos fotek na PC nebo rovnou na tiskárnu.Myslím že dnes seženeš kolem 9000 Kč i 4 megapixelový fo?ák, ale fakt lepší koukat na to jaký má objektiv např čím větší optický zoom tim lepší , digitální zoom ti optický nikdy nenahradí. Citovat
Kik Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Pořídil jsem Olympus C-220 Zoom, dvoumegovej pohodovej fo?áček na normální focení, s kartou 128 MB stál cca 4500,- v nějaký akci. O jeden MPix lepší a malinko našláplejší je C-350. Ale že bych na to byl kdovíjakej odborník - to teda ne - fotí to :D:D Citovat
Driver Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 V minulý firmě kde jsem dělal jsme digi?áky prodávali, nejvíc bych asi doporučil Olympus, Canon, není špatná Minolta. Hezký fotky dělá i Nikon, ale ten je o něco dražší. Já osobně bych si asi nekoupil HP, s těma mám co do činění teď Jinak 3 Mp na běžný focení stačí, každopádně optický zoom, většinou bývá 3x což zhruba odpovídá 115mm u klasickýho fo?áku a na fotky z dovolený to stačí. A taky to chce koupit další pamě?ovou kartu, ta co bývá přibalená u fo?áku bývá max. 16MB a to je opravdu málo. Koupil bych min 64MB, ideální je tak 128MB. A pokud u fo?áku není aku baterie, tak dokoupit nabíjecí baterky. Co se týká softwaru, ten co bývá u fo?áku přibalený na úpravu fotek mě nikdy nevyhovoval, většinou je stejně upravuju ve Photoshopu. [Editován dne 27/4/04 Driver] Citovat
Gotrek Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Ještě jsem zapomněl. Souhlasím s Driverem ohledně baterek. Nabíjecí baterky už nejsou tak drahé a je dobré koupit alepoň tak 2000 mAh. Já mám tuším 1600 mAh a bez problémů vydrží cca 200 - 250 fotek i s používáním zoomu a blesku. Je však lepší koupit alespoň ty dvoulitry, pokud budeš hodně používat zoom (což na dovolené určo). Ještě k tomu softu, řekl bych že všechny fo?áky mají vlastní soft a USB. S Win95 nevím, nevím, Win98 by neměl být problém a o XP se nemá cenu bavit, tam to jde samo... Pokud by byl problém s připojením fo?áku, máš dvě možnosti. Upgradovat systém na PC, nebo koupit čtečku karet. Citovat
Kik Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Gotrek: u většiny fo?áků je CD, kde se dá najít a nainstalit ovladač na příslušněj fo?ák, já ho tam po nějaký době hledání taky našel, ale byl pjekně zapikanej v mnoha podadresářích, teď už mi to chodí i na Win 98 . Citovat
VP605 Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Mohu-li doporučit, tak se přikláním k Olympusu 740 Ultra Zoom a pod. Loni jsem ho pořídil dceři a kartu 256. Má perfektní optiku Zoomu. Digi zoom je trochu odrb. Holka fotí jak oteklá a vše OK.Dvě sady nabíjecích článků jsou žádoucí, ale ne nutné a hlavně slušná rychlonabíječka. Kapacitu to chce 1800-2000 mAh. Jinak přeji š?astnou ruku Citovat
Piklz Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Jěště nějaké linky na recenze: http://www.digineff.cz http://www.digimanie.cz http://www.dpreview.com http://www.imaging-resource.com Citovat
vector Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Napsán autorem Petr605 Nedávno jsem se taky takhle rozhodoval, měl jsem podobné nároky jako Ty a koupil jsem Canon PowerShot A70 (3,2 MPixel, 3 x optický zoom, 9,6 digitální zoom) a jsem spokojený. Co jsem se informoval, tak na foto 9x15 stačí i 2 MPixely. Optický zoom je malý, ale mým nárokům to vyhovuje. Je k tomu i soft, nároky Ti neřeknu, nepoužívám ho. K funkcím - většinu jich jako (zatím) absolutní laik nedovedu využít, ale údajná výhoda toho přístroje je ta, že jde téměř všechno nastavit ručně. Stál mě něco přes desítku i s pamě?ovou kartou 128MB. na 10x15 jsou 3MP a navíc je tam poměr stram 2:3 takže z dvoumegáče použiješ tak 1,8 prostě na ho.... 5MP 38-115 se slušnou světelností od slušný firmy. Věř mi Čaku ten největší. Citovat
white Odesláno 27. duben 2004 Odesláno 27. duben 2004 Jooo SAMSUNG V4 to je moje značka. Koupil jsem v létě 2003 výše uvedený model. Jen na obyčejné focení na dovolenou na srazech apod. Má 4,1 MPixel, 12x zoom, 3 x optický zoom, 4 digitální zoom, makro a supermakro režim 6cm, 1,5\" TFT LCD obrazovka, videosekvence (omezena kapacitou karty), audio-záznam max-2hod, prohlížení a editace souborů a jiné). Mám k tomu 1600mAh aku, ale uvažuju o 2100mAh protože zaostřování a blesk trošičku víc papá energii. Pro ukládání dat mám 32MB kartu, vejde se tam asi 54fotek o velikosti 500k. A to jsou super fotky! Ale umí to i 2M fotečky. V nižší kvalitě se jich tam vejde i víc než 200ks. Umí několik druhů komprese. Soft pro ukládání foto jsem koupil v ceně stejně tak jako USB-adapter a 32MB SD kartu. Zvládá Win95,Win98,Win2000 i XP a Mac OS. Jen cena se někomu může zdát velká 17900,-Kč. Ale než koupi tohoto přístroje zavrhnete navštivte www.megapixel.cz protože můj miláček toho umí ještě o moc víc, jen jsem se to ještě nenaučil ovládat nebo to \"zatím\" nevyužívám. Tak úspěšný nákup! Citovat
Gotrek Odesláno 28. duben 2004 Odesláno 28. duben 2004 Napsán autorem Kik Gotrek: u většiny fo?áků je CD, kde se dá najít a nainstalit ovladač na příslušněj fo?ák, já ho tam po nějaký době hledání taky našel, ale byl pjekně zapikanej v mnoha podadresářích, teď už mi to chodí i na Win 98 . Nu však o Win98 jsem psal, že tam by to mělo chodit. Jen jsem na rozpacích zda to přežvýkají Win95, na což se původně Zoby také ptal. Citovat
Kik Odesláno 28. duben 2004 Odesláno 28. duben 2004 Gotrek: taxem na to koukal a na ten můj olympus sou tam ovládače i pro Win 95 Citovat
Dress Odesláno 28. duben 2004 Odesláno 28. duben 2004 taky mám Olympus C-220 Zoom a docela spokojenost, ale df jsou žrouti energie chce to aku baterky....mám dvě sady Energizer 2100 mAh a ty jsou opravdu držáky, měl jsem GP a nějaký ansman nebo tak nějak a nic moc teda... Jinak fotím pořád a některý zajímavý věci i více krát kdyby se náhodou něco nepovedlo a 128 + 16 MB pamě? bohatě stačí... Citovat
tomyka Odesláno 28. duben 2004 Odesláno 28. duben 2004 ja mam tiez ten olympus c-220 a uplne mi staci. som s nim spokojny. Citovat
JardaTesar Odesláno 1. květen 2004 Odesláno 1. květen 2004 Tak podle toho jak popisuješ tvoje požadavky tak by ti měl stačit 3,1 Megapixlu .Uřčitě je lepší optický zoom.Na detaily by nemělo chybět makro, ale to je skoro u všech.Pak na rodinný fotky aby měl filtr proti červeným očím.Pak podle libosti lze dokoupit stativ a další příslušenství.S win95 ti to půjde.Pokud to budeš mít nový budeš to mít s kabelem a softem.U winXP to lze načíst i bez softu. Zkus kouknout na www.fotaky.cz a tam si můžeš vybrat z fo?áků podle parametrů. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.