Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

tak mě to taky potkalo, v sobotu po dvou dnech kdy auto stálo, jsem nenastartoval. teď jsem namontoval novou FAAM 70Ah EN 640A (-18 °C), cena 2000 a s motorem točí jako nikdy před tim:cool:

Odesláno

Tak už je tam, Banner 74Ah za 2462 kč s DPH, no a podržte se víko tam nasadím v pohodě, a dokonce budu muset podložit držák baterie protože šrouby jsou nadoraz a baterka je volná, takže je vlastně ještě nižší než ta puvodní:D Museli jsme na dně kastlíku vyndat takový dva zobáčky který tam jsou pro menší baterie aby nelítali ze strany na stranu. Teď POHODA točí to jak zběsilý:mrk:mrk

Odesláno
Původně zaslal: Radek Hurvajz

Tak už je tam, Banner 74Ah za 2462 kč s DPH, no a podržte se víko tam nasadím v pohodě, a dokonce budu muset podložit držák baterie protože šrouby jsou nadoraz a baterka je volná, takže je vlastně ještě nižší než ta puvodní:D Museli jsme na dně kastlíku vyndat takový dva zobáčky který tam jsou pro menší baterie aby nelítali ze strany na stranu. Teď POHODA točí to jak zběsilý:mrk:mrk

aby ti to neutrhlo starter a neseskvarilo altik :D:), gratulace, ze jsi celkem dobre sehnal, uz se zima muze zeptat, jak jsi se pripravil ;)

Odesláno

Jen tak slovo do pranice - vydrz baterky neni veci ani tak znacky jako kus od kusu.

Z cehoz uvedeneho plyne, ze baterky v cenove vysi na 2 tisice jsou proste k nezaplaceni. I kdybyste je meli 3-4 roky a pak umrou, tak porad je lepsi mit za tu cenu dve obyc neznackove a mit po cele 4 roky zaruku a co mame zkusenost doma dycky s neznackovyma perion apod. tak vydrzely 3-5 let. Ja do 605 mel koupenou nejakou pro form nebo nevim uz ani jak se to menovalo 72Aa za 1250 penez je parada i kdyby mela slouzit jen 2-3 roky(a to verim, ze bude slouzit urcite dyl).

Nejhorsi pro baterii totiz je prebijeni nebo naopak hluboke vybiti (coz je mene pravdepodobne). Takze zaklad je hlavne u starsich aut mit v poradku altik. Jojo..altik, ten vam rozbil pracku :)

Odesláno
Původně zaslal: rimmer

Jen tak slovo do pranice - vydrz baterky neni veci ani tak znacky jako kus od kusu.

Z cehoz uvedeneho plyne, ze baterky v cenove vysi na 2 tisice jsou proste k nezaplaceni. I kdybyste je meli 3-4 roky a pak umrou, tak porad je lepsi mit za tu cenu dve obyc neznackove a mit po cele 4 roky zaruku a co mame zkusenost doma dycky s neznackovyma perion apod. tak vydrzely 3-5 let. Ja do 605 mel koupenou nejakou pro form nebo nevim uz ani jak se to menovalo 72Aa za 1250 penez je parada i kdyby mela slouzit jen 2-3 roky(a to verim, ze bude slouzit urcite dyl).

Nejhorsi pro baterii totiz je prebijeni nebo naopak hluboke vybiti (coz je mene pravdepodobne). Takze zaklad je hlavne u starsich aut mit v poradku altik. Jojo..altik, ten vam rozbil pracku :)

No ono dnes koupit baterii pod 2 tisice je dost problem, Perion, nebo ComBatt, či Magnet stojí uplně normálně 2000,- nebo teda 1999,- a vloni stály 1400,-;) I ty Bannerky stáli vloni cca 1800,- a dnes se vyšvihli až ke třem tisícům

Ceník Perion - http://www.perion.cz/cenik.html

A jen tak mimo, Perion vyrábí, nebo dováží Varta, jako svoji levnější alternativu

A Perion ve stejný kapacitě jako jsem koupil Banner stojí 3440,00 Kč, tak nevim co bylo teda lepší:D

[upravil dne 20/11/07 Radek Hurvajz]

Odesláno

tak ty ceny me berou :) pravda tu baterku jsem kupoval pred 2 lety, takze ohledne ceny mystifikuju, ale pocitam, ze i znackove podrazily stejne. Me jde spise o porovnani draha znackova a neznackova levna(levnejsi).

Odesláno
Původně zaslal: rimmer

tak ty ceny me berou :) pravda tu baterku jsem kupoval pred 2 lety, takze ohledne ceny mystifikuju, ale pocitam, ze i znackove podrazily stejne. Me jde spise o porovnani draha znackova a neznackova levna(levnejsi).

No tak mezi značková či neznačková velký rozdíly nejsou, mohl jsem mít 55Ah ComBatt z marketu za 1999,- těch 463kč navrch za značku s vyšší kapacitou atd mě už nezabijou, jinak co jsem slyšel tak ComBatt vydrží tak rok, nepotřebuju starosti s vyměnama baterií v obchodech, chci aby ty 3-4 roky sloužila, případně i víc;)

Jo a v tom Hronově mi nabízel Starline za cca 2300,- a nějakou GreenLine - Made in EU - za podobnou cenu obě byli 55Ah

[upravil dne 20/11/07 Radek Hurvajz]

Odesláno

Dneska jsem podložil Baterii plátem gumy, protože držák nedosedal a baterie měla možnost pohybu, stačilo cca 4 mm a pak jsem zjistil že už tam nedám víko:( Tak jsem gumu zase vyndal a podložil ten držák po celé délce pruhem gumy a je to, barterie drží a víko se taky vejde. Takže kdo chce zachovat víko a mít baterii která je větší tak musí mít baterku vysokou 175mm, to víko je tam uplně na milimetry přesně. Ještě se na dně musejí vyndat takový dvě zarážky bránící pohybu malých baterií, ale to jsem psal už výše;)

Odesláno
Původně zaslal: silex

Kupil by som Bosch. Vydrzi 4 max. 5 rokov ako aj ine znacky, ale Bosch maju mensiu poruchovost.

Znamy, ktory predava okrem ineho aj baterie tvrdi ze na bateria bosch maju najmenej reklamacii.

Ja mam s baterkami bosch dobre skusenosti co nemozem povedat o Varte alebo inych "garazovych" znackach.

Ale zato Polsku Bosch by som nebral, leda tal zadarmo.

ja mam v 405td vartu 74ah 7 let starou a stale bez problemu, ted v picassu je origo baterka jiz taky 7 let, a taky zatim poho, jen znacku nevim, co tam davaj, vart jsem vystridal nekolik, a vzdy tak 6 let vydrzely

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak dneska sem chtel jet pro baterku,rek sem si ze tam dam Bannerku 74Ah jak psal vyse Radek.Ale kdyz sem prisel do obchodu tak mi ten chlapek rek at tam dam tu co tam ma bejt a tudle mi skoro nechtel prodat :-/.A podle katalogu nasel bud 55 nebo 62Ah a byla asi jen o kilo nebo dve levnejsi.Tak se chci zeptat jestli se neco muze stat kdyz tam soupnu tu 74tku???.To ze se mi tam vejde uz sem vyzkousel,startovalo to s ni lip a kdyz je jenom o par stovek drazsi :-/

Diky Dejv

Odesláno
Původně zaslal: Devils-night

Tak dneska sem chtel jet pro baterku,rek sem si ze tam dam Bannerku 74Ah jak psal vyse Radek.Ale kdyz sem prisel do obchodu tak mi ten chlapek rek at tam dam tu co tam ma bejt a tudle mi skoro nechtel prodat :-/.A podle katalogu nasel bud 55 nebo 62Ah a byla asi jen o kilo nebo dve levnejsi.Tak se chci zeptat jestli se neco muze stat kdyz tam soupnu tu 74tku???.To ze se mi tam vejde uz sem vyzkousel,startovalo to s ni lip a kdyz je jenom o par stovek drazsi :-/

Diky Dejv

Stát se nemuže nic, jen to že v zimě budeš ve výhodě. Navíc pokud třeba někdo v autě krmí muziku tak je pro něj taková baterie nutnost. Ten altik těch pár Ah navíc v pohodě zvládne dobíjet. A navíc ji tam má kde kdo a bez problémů.
Odesláno
Původně zaslal: Radek Hurvajz

Stát se nemuže nic, jen to že v zimě budeš ve výhodě. Navíc pokud třeba někdo v autě krmí muziku tak je pro něj taková baterie nutnost. Ten altik těch pár Ah navíc v pohodě zvládne dobíjet. A navíc ji tam má kde kdo a bez problémů.

No ono je to o trochu složitější. Razit teorii, že když dám do auta kapacitně silnější aku, tak mám vyhráno, je zavádějící. Protože vše souvisí se vším, tak MUSÍM mít k aku i patřičně silný alternátor. Protože se uvažuje, že spotřebu vozu (spočítanou podle odběru daných standardních spotřebičů) bude táhnout plně alternátor a teprve "přebytek" jeho výkonu půjde na dobíjení aku, tak pokud tam dám silnější aku, ten "přebytek" není dostatečný k nabití aku na provozní úroveň a to ani, když nemám zapnuto všechno - což je stejně málo kdy. Už z principu konstrukce nedobije alternátor aku na takovou úroveň, jako externí nabiječka, ale jen asi na 80% (nebude ho přeci vyvařovat). Proto např auta s předepsaným aku cca 55/62Ah mají 70/75A alternátor a např. diesely (kde se při stejné, či podobné spotřebě počítá s vyšším zatížením při startu (žhavení+silnější startér) mají aku kapacitně kolem 72Ah (tady ale nejde o kapacitu, jako takovou, ale o to, že aku s vyšší kapacitou umí vydat vyšší startovní proudy), ale alternátor 90A. U šestiválcového dieslového bavora jsem měl aku 88Ah, ale alternátor 120A - při žhavení + startér tam teklo kolem 600A. Takže pokud do auta implantuju silnější aku, mám ze začátku pocit, že se nic nestalo, předem je nabitý externí nabiječkou, ale aku se pomalu vybíjí (z výše psaných důvodů) a za chvíli je jeho kapacita někde u 60-70%. Takže nejen, že nemůžu mluvit o původní kapacitě, ale ani o možnosti vydání okamžitě potřebných startovních proudů. Takže ve finále je např. při zimním startu promrzlého motoru v aku jen např. 60%, místo např 80% u kapacitně menšího, ale víc dobitého aku. Přičtěte ztráty, resp. pokles kapacity danou nízkou teplotou elektrolytu. Domnívat se, že za stejných teplotních podmínek bude se stejným motorem kapacitně silnější aku točit líp je scestné. Při vyšším odběru (např. hudební komponenty) bude situace výraznější. Je to podobné, jako s externí nabiječkou. Znáte pravidlo optimálně dobíjet aku proudem rovném desetině kapacity po dobu 10hod. Tedy např. aku s kapacitou 55Ah nabíjím proudem 5,5A. Vemte si, že stejným proudem (nemáte silnější nabiječku k dispozici, stejně, jako necháte původní alternátor) máte nabít baterii o kapacitě 70Ah. Myslíte, že bude "do plnejch"?

[upravil dne 4.12.07 Kdo]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...