P607Olda Odesláno 27. prosinec 2006 Odesláno 27. prosinec 2006 Chlapi, změřte to na svých autech, s běžícím motorem na volnoběh, bez světel, a uveďte rok výroby. Myslím, že to bude dobrá statistika (s rokem výroby očekávám, že napětí bude stoupat:)) Citovat
rudolf Odesláno 27. prosinec 2006 Odesláno 27. prosinec 2006 Asi před týdnem jsem měnil regulátor na alternátoru (naštěstí se dá vyměnit bez vytažení alternátoru). Jmenovité napětí na něm napsané bylo 14,5V. Naměřil jsem 14,48 a po zapnutí světel asi 14,4 na volnoběhu. Původní měl 14V. Asi fakt se přechází na napětí o 0,5V vyšší. Jinak k té baterce. Pokud někde teče elektrolyt a není to třeba povolenou zátkou co nejdřív bych ho vyměnil. [upravil dne 27/12/06 rudolf] Citovat
MrVain Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 Zmeral som napetie a vysledok je 14,46V rok vyroby 2000, A ten biely povlak na baterke je oxidacia,nič zavažne očistiť,namastiť,dotiahnuť kontakty. Bateria može byť dobra a na druhy den už nemusite zapnuť ani radio:aut životnosť baterie je asi 4-5 rokov Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 Původně zaslal: rimmer Původně zaslal: Kubis Ahoj.Olověný akumulátor má konečné napětí v nabitém stavu 16,5V (viz učebnice ).Hodnoty 14,5V se prostě běžně používají a akumulátor se více nenabíjí.Pokud ručkové měřidlo poskakuje až na 30V (digitál musí také!),a měříš to u alternátoru,tak je jednoznačně problém na propojení s akumulátorem.Akumulátor má totiž takovou kapacitu a malý vnitřní odpor,že na něm nemůže vyskočit \"špička\" 30V.Pokud by se stalo,že přímo na vývodech akumulátoru vyskočí napětí na 30V - přerušuje se akumulátor vevnitř (nepravděpodobné).Pokud lze špičky naměřit přímo na vývodech alternátoru,vracíme se zpět k propojení alternátoru a baterie.Problém může být mezi spojem na alternátoru a kostrou - a mezi kostrou a minus pólem akumulátoru.Nebo mezi vývodem z alternátoru a vodičem,vedoucím na + pól baterie.Já jsem měl problém mezi vodičem a svorkou na minus pólu.Vodič je zalisován a spoj nemusí být po čase dokonalý.Měl jsem tam přechod 6 ohmů.Svorku jsem uřízl a vyměnil za novou,lze koupit samostatně. Terorie: pokud je alternátor nezatížen,stoupá na něm napětí až na 40V.Proto se nesmí při nastartovaném motoru odpojit baterie (může,ale musí být rozsvíceny aspoň potkávačky!).Nedoporučuji to ale ani zkoušet,protože to může odrovnat řídící jednotku a to už je pak drahý špás!!! Ať je závada jakákoliv,napiš po odstranění,co to bylo,bude nás to všechny zajímat.Dík.P806 ale prosimte na tech 16.5V si prisel kde ??? kdyz to das na nabijecku, bude to plne nabite a budes do toho davate jeste porad proud, tak to ti o na 16.5V nikdy nevyleze. Navic merit na nabijecce napeti nabiteho je nesmysl. Napeti baterie je same o sobe v podstate nedulezity ukazatel pokud e baterie jinak v poradku. Dulezity ukazatel je kolik klesa napeti baterie pod zatizenim. Rohzhodne pokud pripojis baterii na 14.5 V nastalo, tak ti proste vyvari, protoze to na ni je moc. Při nabíjení poznášže je baterie nabitá podle hustoty elektrolytu nebo podle napětí při připojené a zapnuté nabíječce kdy napětí vystoupá až na 16,5V a dál se nemění Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 Očisti kontakty kartáčem, potom to potři tenkou vrstvou vazelíny, případně nabij a dolij destilkou aby články byli pod hladinou, pokud je potřeba a připoj. Je to normální a docela častý jev že kontakty oxidujou pokud je tam i jen malý přechodový odpor. Citovat
vix Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 Já mám na svým dědečkovi 14,43 V (měřeno Mierniekem cifronowym alá Plus za 100,- Kč a Mastechem za 500,- Kč) Osobně si myslím, že napětí do 14,5 V je v normě. Životnost baterky je různá - jiná bude u benzínů, které nepotřebují na startu takové výkony (tady klidně vydrží i 6-7 let), jiná bude u dieselů, kde tipuju tak 4-5 let. 16,5 je napětí při nabíjení, ale koukněte, kolik ampér tam šťoucháte... a kolik vám dává v autě při nabíjení altík Citovat
Brandy Odesláno 28. prosinec 2006 Autor Odesláno 28. prosinec 2006 Původně zaslal: Radek Hurvajz Očisti kontakty kartáčem, potom to potři tenkou vrstvou vazelíny, případně nabij a dolij destilkou aby články byli pod hladinou, pokud je potřeba a připoj. Tohle jsem udělal krátce potom, co jsem auto koupil. Teď po třech měsících je tam ta usazenina zase (i když menší). Na předchozím autě jsem to neměl ani po dvou letech. Spíš bych to tipoval na tu prasklinku (i když neni vidět), než že je to způsobený přechodovým odporem. To napětí zatim řešit nebudu, snad je to ještě v normě. Budu to dál pozorovat. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 Původně zaslal: Brandy Původně zaslal: Radek Hurvajz Očisti kontakty kartáčem, potom to potři tenkou vrstvou vazelíny, případně nabij a dolij destilkou aby články byli pod hladinou, pokud je potřeba a připoj. Tohle jsem udělal krátce potom, co jsem auto koupil. Teď po třech měsících je tam ta usazenina zase (i když menší). Na předchozím autě jsem to neměl ani po dvou letech. Spíš bych to tipoval na tu prasklinku (i když neni vidět), než že je to způsobený přechodovým odporem. To napětí zatim řešit nebudu, snad je to ještě v normě. Budu to dál pozorovat. Tak to očisti a kolem kontaktu skus nalít nějaký lepidlo, Epoxid nebo podobný, jinak by to tam vadit nemělo, jen to že to oxiduje. Citovat
C.J. Odesláno 28. prosinec 2006 Odesláno 28. prosinec 2006 já teda asi nějak nechápu, proč by unikající elektrolyt měl mít na plastu bílou barvu??? nebo je ten sajrajt jen na olovu?? No v tom případě by šlo chemickou reakci kovů.. Z jakého materiálu je svorka na kabelu?? Citovat
lexa Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 Tak jsem měřil: 14,28 V při nastartovaném motoru a volnoběžných otáčkách bez světel, při otáčkách asi 2200 napětí 14,32 Va výš už to nelezlo.Zatím změřen jen P 205, r.v.1986. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 Původně zaslal: C.J. já teda asi nějak nechápu, proč by unikající elektrolyt měl mít na plastu bílou barvu??? nebo je ten sajrajt jen na olovu?? No v tom případě by šlo chemickou reakci kovů.. Z jakého materiálu je svorka na kabelu?? Po odpaření elektrolytu se vytvoří sůl kyseliny sírové, a ta má bílou nažloutlou barvu. Citovat
lexa Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 Tak bílou nebo nažloutlou vyber si! Citovat
Brandy Odesláno 29. prosinec 2006 Autor Odesláno 29. prosinec 2006 Původně zaslal: Radek Hurvajz Tak to očisti a kolem kontaktu skus nalít nějaký lepidlo, Epoxid nebo podobný. To bych mohl zkusit. To mě nenapadlo. Díky za radu. Jinak mě začíná znepokojovat, že každej zatím naměřil nižší hodnotu než já. Změřte to prosím někdo u 406. Citovat
P607Olda Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 Původně zaslal: Brandy Původně zaslal: Radek Hurvajz Tak to očisti a kolem kontaktu skus nalít nějaký lepidlo, Epoxid nebo podobný. To bych mohl zkusit. To mě nenapadlo. Díky za radu. Jinak mě začíná znepokojovat, že každej zatím naměřil nižší hodnotu než já. Změřte to prosím někdo u 406. Jak to, já jsem naměřil taky 14,6 V.:D Neřeš to, měřák má neznámou přesnost (můj taky). Na ten prášek se vybodni, když tak ho utři a jezdi dál. [upravil dne 29.12.2006 P607Olda] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 Tak jsem ti to teda změřil no, je tam 14,35 při volnoběhu a zapnutejch parkovačkách, při otáčkách cca 2000/min je tam 14,40. Při rozsvicenych světlech a zapnutym větraku je to stejny. A být tebou tak ty 2 desetiny neřeším, muže to byt odchylka měřáku a nebo máš slabší baterii tak do ní regulátor dává víc. Jaký tam jde napětí je závislý i na vnitřnim odporu baterie. Já bych to taky nechal kdybych ted naměřil 14,6. Měřeno multimetrem UNI-T DT93A Citovat
vix Odesláno 29. prosinec 2006 Odesláno 29. prosinec 2006 No, vzhledem k tomu, že altík má min 50A a: - světla 130 W - 11A - Větrák top. - 9 A - Vyhřívání zadn.skla - 10 A - zapal +ztráty (luxusní)- 10A .. tak jsem na 40A - to je úplně v pohodě i pro P205 1.1i která těch 50A má jako minimální... lepší verze a novější krabice mají 70A či 90A alternátory. Citovat
Brandy Odesláno 29. prosinec 2006 Autor Odesláno 29. prosinec 2006 Díky moc. Tak já to napětí teda už řešit nebudu. Citovat
trsek Odesláno 8. leden 2007 Odesláno 8. leden 2007 Taky právě válčím s baterii nejasného stáří- nevým v ketrém tisíletí byla vyrobena!! tak jsem zjištoval co se dá. Zjednodušeně napětí baterie na prázdno 12,6 V a více- OK 12,4-12,6V tak asi na 75% 12,24-12,4 V na 50% 11,88-12,24 25% 11,88-10,8- vybitá!! 10,8 a méně- je v prdely!! Vše měřeno v odpojeném stavu a min 2 hod po jízdě-nejlépe druhý den. Ale to nevypovídá nic o kapacitě!! I skoro mrtvá baterie se dá rozdýchat(ne zachránit) \"desulfitací\" budˇsvépomocně (řízeným vybníjením a nabýjením a trvá asi 100 hod) nebo chemicky- Amper Plus za cca 70,- (moje cesta). Nedá se oživit baterie, která je zavařená (fa Deplhi) jen ty do ketrých se dá doplnit roztok. Protože všechny baterie mají odfuk proti explozi--ve všech ubívá kapalina, takže exstují udržovatelné baterie a ty na jedno použití Nabijet se má opravdu vyšším napětím jak 14 V ale nedoporučuje se víc jak 16V. Baterie od 14,4 V \"akorát\" plynuje, ale má se prý pro dosažení plné kapacity nechat nějakou tu hodinku (asi dvě) plynovat. Kapacitu lajcky poznáš když ji budeš přes žárovku vybíjet 1/10 proudu než je kapacita ( 44Ah , 55 Ah- t.j. 4,4 A nebo 5,5 A) Měla by vydržet cca 10 hod. než klesne nalětí na 10,8V. Tohle řízené vybíjení a nabíjení dokáže divy- ne zázraky. Citovat
Honzin Odesláno 9. leden 2007 Odesláno 9. leden 2007 Původně zaslal: Brandy Díky moc. Tak já to napětí teda už řešit nebudu. Měl jsem na baterce úplně stejnou prasklinu jak ty a taky mi pořád vzlínal elektrolit a vznikaly soli okolo kontaktu, vždy jsem to musel čistit, jinak vznikal velký odpor a v zimě to hůř točilo, řešil jsem to následovně: odpojit baterku, porádně očistit od těch solí či co to je (kontakty určitě, ale i ten plast např. technickým benzínem) a praskliny a okolo nich zalít obyčejným řídkým sekundovým lepidlem a nechat zatvrdnout do druhého dne (pokud nemáš na sekunďák urychlovač ve spreji tak větší vrstva za sekundu určitě nevytvrdne). Od té doby mám pokoj. Citovat
Honzin Odesláno 9. leden 2007 Odesláno 9. leden 2007 Jo, podle mě ta prasklina vznikla brutálním dotažením kontaktů nějakého siláka, taky jsem to s tím už koupil. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.