pavelu96 Odesláno 16. leden Odesláno 16. leden Teoreticky to možné je, ale v praxi narazíte na niekoľko zásadných technických a softvérových prekážok. Peugeot Boxer (spolu s modelmi Fiat Ducato a Citroën Jumper) prešiel v roku 2014 výrazným faceliftom, ktorý zmenil nielen vzhľad, ale aj časť elektroniky. Tu je podrobný rozpis toho, čo by vás čakalo: 1. Hardvérová kompatibilita (Konektory) * Fyzický tvar: Budíky z roku 2017 majú iný dizajn a grafiku, ale do palubnej dosky by mali rozmerovo pasovať, keďže základná konštrukcia kabíny ostala od roku 2006 (generácia X250) podobná. * Konektor: Samotný konektor na zadnej strane môže byť rovnaký, ale zapojenie pinov (pinout) sa môže líšiť kvôli inej konfigurácii kontroliek a palubného počítača. 2. Softvérová nekompatibilita (CAN-bus) Toto je najväčší problém. Budíky v Boxeri nie sú len "ukazovatele", sú dôležitým uzlom v CAN-bus sieti vozidla. * Protokoly: Modely 2013 (Euro 5) a 2017 (Euro 6) používajú odlišné verzie softvéru v riadiacej jednotke (BSI). Ak zapojíte budíky z 2017 do 2013, pravdepodobne vám budú svietiť chyby, nebudú fungovať smerovky na prístrojovke alebo sa budíky vôbec "neprebudia". * Proxy Alignment: Po každej výmene budíkov v týchto autách je nutné urobiť tzv. "Proxy Alignment" cez diagnostiku, aby sa nové budíky spárovali so zvyškom auta. Budíky z novšieho faceliftu však staršia riadiaca jednotka z roku 2013 nemusí vedieť správne nakonfigurovať. 3. Problém s kilometrami * Prepis stavu: V systéme PSA/Fiat platí pravidlo: ak zapojíte budíky s vyšším počtom kilometrov, než má vaše auto, vaše auto okamžite preberie túto vyššiu hodnotu a zapíše ju do všetkých jednotiek. Cesta späť je legálne a softvérovo veľmi náročná. Zhrnutie | Komponent | Možnosť výmeny | |---|---| | Fyzické osadenie | Áno, pasujú do otvoru. | | Elektronika | Rizikové (môže dôjsť k nefunkčnosti kontroliek alebo chybám CAN-bus). | | Legislatíva/KM | Pozor na automatický prepis vyššieho stavu kilometrov. | Odporúčanie: Ak vám odišli budíky na modeli 2013, radšej hľadajte diel s rovnakým číslom (OEM kódom), aké máte na svojom pôvodnom kuse. Ak túžite po modernejšom vzhľade, je to technicky "vabank" a pravdepodobne by ste potrebovali skúseného autoelektrikára s diagnostikou (napr. Diagbox alebo MultiECUScan), ktorý by sa pokúsil o ručné kódovanie. Chceli by ste, aby som sa pozrel na konkrétne katalógové čísla dielov, aby sme si overili ich zhodu? Citovat
Medvěd Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden (upraveno) Zase "hliníková inteligence" ? Proč jí sem, pro Boha, zrovna Ty konkrétně máš tu potřebu furt cpát? Grrrrr Upraveno 17. leden uživatelem Medvěd Milan+ a Charlie 607 ohodnotil 2 Citovat
pavelu96 Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden (upraveno) Vložím sem odpověď od AI protože nikdo z vás reálných uživatelů na takový "jednoduchý" dotaz stejně neodpoví... - nebo máš odpověď na dotaz tazatele? Proč pro Boha zrovna já konkrétně? Protože AI používám na denní bázi a nemám problém s ní pracovat Upraveno 17. leden uživatelem pavelu96 Upraven formát vložení textu Pepito ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden Tohle fórum bylo od svého vzniku založeno na vzájemné komunikaci LIDÍ a přál bych, aby to tak zůstalo Tebou protlačovaný hliník na mě bliká ze všech stran = nevidím žádný rozumný důvod PROČ by tomu mělo být i tady. Ctrl C - Ctrl V umí každá cvičená opička (dokonce i já ) a určitě to umí i autor příspěvku. Stejně jako se tu pranýřuje prosté kopírování odkazů z novinky.cz apod., tak úplně stejně chápu já tohle kopírování nějakých výsledků algoritmů, které ve finále vede k tomu, že budeme mít fakt hlavu jen proto, aby nám nepršelo do krku Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden (upraveno) Proč Hliník??? Je to Ai - Umělá inteligence - Artificial intelligece (AI), a asi si na ni budeš muset zvyknout, je to jako se vším, přišli mobily, pak chytrý mobily, chytrý televize, elektroauta....... To prostě nemužeš vyškrtnout, jako chápu že to třeba nechceš používat, dobře, ale potom je to tvoje věc a nenapominej za to ty který to použivají. Upraveno 17. leden uživatelem Radek Hurvajz Pepito, Péťa, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Pepito Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden @Radek Hurvajz přesně tak jak píšeš. Vývoj jde kupředu a kdo chce zamrznout v minulosti, tak ať si tam zůstane. Já jsem rád že žiju v této době. Zrovna včera jsem o tom diskutoval se svými vrstevníky a také rád vzpomínám na staré časy kdy jsem s děvčaty komunikoval přes dopisy kdy jsem na odpověď čekal třeba i týden a dnes mám odpověď během několika minut zpět. To se týká i těch Tebou zmíněných Smart TV, mobilů, zásuvek na 220V atd.. ozzy56 a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden (upraveno) Umeloa inteligence nebo ne ale chtel bych vedet duvod proc se tam snazi dat budiky z jineho modeloveho roku jaako podle obrazku jsou stejne chces snad lepsi display nebo jinou frafiku ? Upraveno 17. leden uživatelem Havlicek.Lukas Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.