Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Mám doma nově (nyní 2 měsíce) zánovního mazlíka PHEV s motorem 1.6 PureTech 180 "Hybrid 225 ë-EAT8" (EP6FADTX, DGZ), a protože se teprve seznamujeme, zajímaly by mě vaše zkušenosti s tímto motorem (i z různých aut/modelů).

Co vám osobně vadí, co vás na něm "bere" (v pozitivním smyslu), s čím jsou případně problémy, spotřeba, dojezd atd. Cokoliv, s čím uznáte za vhodné (ovšem k věci prosím) se podělit. Třeba nějaké tipy, jak lépe, efektivněji jezdit, kde a jak efektivně nabíjet...

A zkusím doufat, že se Radovánek dokáže zdržet pouček typu, že jsem si špatně koupil auto, že mám mít na banány, že se mám přestěhovat do baráku za město a pořídit FVE na střeše (abych přece dobíjel zadarmo) a že nemám nárok na parkování před barákem. Jde mi fakt jen o ty reálné poznatky, pocity, zkušenosti. Chápeme se, že jo?

Vím, že se dělala/dělá i verze s 1.2 benzínem (PureTech 130). Máte někdo zkušenost, jakou to má baterku, výkon, dojezd? Pro porovnání 😉

Já mám zatím s tou 1.6 PHEV (225 k) spotřebu v hybridním režimu kolem 7,7 litru při převážně městském/dálničním provozu (režim mimo město a dálnici dosahuju minimálně).

Co mě štve, že baterku nejde tlačítkem vypnout a jet cíleně jen na benzin, když se sám rozhodnu (třeba abych si elektriku ušetřil až po té dálnici dojedu do města) 🤔

Takhle si auto sosá z baterky, jak chce/potřebuje, a tím vynucuje dobíjení (což na Menekesu/Typ 2 trvá zpravidla 2,5 hod.; baterka má 13,2 kWh).

V té aktuální zimě jsem nezkoušel jezdit (a nechat stát auto) s vycucanou baterkou. Zkoušel jste to někdo? A dojmy/dopady?

Jinak za sebe mohu říct, že s tím určitě ještě neumím "správně" jezdit ve stylu "eco", protože mě hrozně baví využívat potenciál toho motoru a zkoušet, co to kdy a jak umí 😎

Mimochodem, můj C5 Aircross s tímto motorem aktuálně udává čistě elektrický dojezd kolem 18 km, přitom ještě na začátku listopadu (s jiným řidičem) to bylo kolem 28 km.

20260110_003815.jpg

Upraveno uživatelem Veverka
Odesláno

neber to nejak zle jo - spis me to fakt zajima-, ale při pohledu na tu fotku me napadá , co kdyz tam nekdo pujde nevsimne si kabelu , hodí držku , něco vážného si udělá + ještě ti poškodí auto ( už jsem viděl hodně vyrvaných zásuvek v autech) 

tohle by mělo byt taky asi nejak ošetreno to nabijení u lamp , minimálně by ty kabely meli mít reflexní barvu/prvky ( doma v rd nebo u normalní dobijeci stanice lidi okolo nechodi )

Odesláno (upraveno)

To mě samozřejmě taky napadlo. Ale to je nedomyšlenost 1) umístění té dobíječky (navíc je celá hezky černá bez jakékoliv světelné signalizace - jen malý display z kalkulačky) a 2) výrobce kabelu. Nevím, proč ten kabel nemůže být třeba oranžový...

Zvažuji, že kabel vytuním reflexními samolepkami. Ale jak dlouho na něm vydrží?

Druhá možnost by byla zaparkovat "normálně" opačně a nechat ten konektor a otevřený poklop trčet do úzkého jízdního profilu, kde ti ho snadno urazí projíždějící auto... 🤷‍♂️

Ideální je samozřejmě stát zadkem auta k trávníku/budově, ale to v těhle ulicích mezi domky nejde. A jinak/líp umístěnou dobíječku poblíž nemám 😕

Odesláno

dej na to ty reflexní pásky z peu klubu 😁 , no ja bych mel bobky ze si nekdo ublizí a v tom lepsim pripade se nedoplatim . Vic co tam chodí duchodců ... tohle je fakt blbe vyreseno. Uprimne, ja bych to dal levejma kolama na chodnik a zasuvku co nejbliz sloupu.

At sem trosku k tematu , plugin tuscon 230ps ve 4kole , dlouhodoba spotreba na Hybrid režim 5,5 litru a dojezd na elektriku 60km . Tlačitko na přepínani HEV/Plugin tam je. Priznam se ze kvuli 18km , bych to asi snad ani nenabijel 😁

Odesláno (upraveno)

Taky mne to jako první napadlo. Zaparkovat sice trochu na prasáka blízko sloupu, aby alespoň nikoho nenapadlo mezi autem a sloupem projít. Jako nějaký světlo na nabíječce, který upozorní na provoz by taky neuškodilo. :myslim 

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno (upraveno)

najet si co nejblíže k sloupu má logiku, ale aby to pak nebylo ,ohodnoceno' Policií jako stání na chodníku :myslim,  jinak mě napadlo dát zevnitř na sklo 5 dveří ,blikačku' z Lidlu za cca 100 korun (nebo z kola)

edit: když zapojím nabíjecí kabel do veřejné nabíječky a do auta, ,,zamknou'' se oba konce kabelu po zahájení nabíjení ?  nebo je může kdokoli během nabíjení vytáhnout a tím skončí nabíjení ?   díky za odpověď :)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Jako jsou policajti a policajti. Ti co používají mozek tak flastr za to nedají, jelikož jim je jasný, že kvůli kabelu tam stejně nikdo normální neprojde. A je to prostě bezpečnější hlavně pro ty "nekoukající" chodce (mobilní zombie jim říkám) Jinak by jsi mohl vlastně dostat flastr i za ten kabel samotný. :myslim

Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, ozzy56 napsal:

edit: když zapojím nabíjecí kabel do veřejné nabíječky a do auta, ,,zamknou'' se oba konce kabelu po zahájení nabíjení ?  nebo je může kdokoli během nabíjení vytáhnout a tím skončí nabíjení ?   díky za odpověď :)

@ozzy56 Zamknou 😉

@Dave_k Pasovat se do role lovce "walking zombies" zní jako celkem zajímavá kratochvíle pro dobíjecí dlouhochvíle 😃

@Péťa Link? 10m je už fakt hodně, to tahat nechceš.

Odesláno

Jak kdy... Záleží na tom, jak/kudy jedeš. Protože to auto tu baterku furt cucá (rozjezdy, předjíždění...) a preferuje cucání před dobíjením 🤷‍♂️

Spirálový kabel moc nepomůže. Stejně to někudy vede od sloupu do auta (nebo naopak).

Ta dobíječka má háčky na zavěšení přebytku, ale všiml jsem si až napotřetí... 🙈🙉🙊

Odesláno (upraveno)
před 12 hodinami, Veverka napsal:

V té aktuální zimě jsem nezkoušel jezdit (a nechat stát auto) s vycucanou baterkou. Zkoušel jste to někdo? A dojmy/dopady?

Hodil jsem dotaz do Gemini a vypadalo přibližně to co si myslím, že je reálné...

Zde je podrobný rozbor toho, co se děje, když s modelem Citroën C5 Aircross PHEV (Hybrid 225) jezdíte pouze na benzín s „vybitou“ baterií:

1. Auto nikdy není úplně „vybité“

I když vám palubní počítač ukáže 0\ \% nebo dojezd 0\ \text{km}, systém si vždy ponechává servisní rezervu energie (cca 10\text{–}15\ \% kapacity). Tu využívá pro:

* Hybridní provoz: Auto se v nízkých rychlostech nebo při popojíždění v kolonách stále chová jako klasický hybrid (HEV) – rozjíždí se na elektřinu a spalovací motor se připojuje až později.

* Funkci e-EAT8: Elektromotor je integrovaný v převodovce a pomáhá s vyhlazováním řazení a rekuperací při brzdění.

2. Spotřeba paliva výrazně vzroste

Pokud PHEV nenabíjíte, vezete s sebou „mrtvou váhu“ baterií (přes 300\ \text{kg}).

* Zatímco s nabitou baterií můžete jezdit za cca 1,5\text{–}2,5\ \text{l}/100\ \text{km}, s vybitou počítejte na dálnici nebo v kombinovaném provozu se spotřebou mezi 7 až 8,5\ \text{l}/100\ \text{km}.

* Benzínová nádrž je u hybridní verze zmenšena na pouhých 43 litrů, takže váš celkový dojezd bez nabíjení bude výrazně kratší než u čistě benzínové verze.

3. Vliv na životnost baterie

Moderní lithium-iontové baterie v koncernu Stellantis jsou navrženy tak, aby vydržely i bez externího nabíjení, ale dlouhodobé ponechání na minimální hladině nabití jim nesvědčí.

* Baterie nejrychleji degraduje, pokud je dlouho úplně prázdná nebo úplně plná.

* Při delším stání (týdny) bez nabití hrozí, že napětí klesne pod kritickou hranici, což může vést k nutnosti nákladné výměny celého akumulátoru.

4. Funkce e-SAVE

Pokud víte, že nebudete mít možnost delší dobu nabíjet, můžete použít funkci e-SAVE v menu infotainmentu. Ta umožní motoru 1.6 PureTech za jízdy baterii dobít (např. na rezervu 10{km}, 20{km} nebo Max).

> Pozor: Toto je nejméně efektivní způsob nabíjení – spotřeba benzínu při nuceném dobíjení baterie stoupne drasticky (klidně i přes 10{l}/100{km).

Shrnutí:

Pokud nemáte možnost nabíjet doma nebo v práci, nákup verze PHEV postrádá ekonomický smysl. Auto sice jezdit bude, ale bude mít vyšší spotřebu, menší nádrž a baterie bude rychleji stárnout. Pro tyto případy Citroën nabízí verzi Hybrid 136, což je klasický "samonabíjecí" hybrid, který je lehčí a efektivnější pro provoz bez zásuvky.

Upraveno uživatelem pavelu96
Upraven formát vložení textu
Odesláno

Ok, nevím kolik je tu reálných uživatelů co vlastní tuto motorizaci, ale řekl bych, že se dají spočítat na prstech jedné ruky nešikovného truhláře... :aut

Nevím co je na tom shrnutí od AI nereálného, ale třeba někdo reálný vše vyvrátí :papa 

Odesláno

K tématu: jezdil jsem corollou, 1.8 hybrid, což je sladší stejný princip pohonu. Ale na baterku to ujede přes 60km. Jde zapnout, že má jet čistě na elektro, nedá se vynutit jen na benzín. Spotřeba okolo 5l pro slušné dynamice. Ale je to menší auto, menší odpory, větší baterka a větší motor :)

Odesláno

@Veverka mobilní zombie jsou převážně mladí při chůzi co mají sluchátka v uších, přes hlavu kapuci a čumí do mobilu. Občas kouknou před sebe. Ale jen před sebe. Co je kolem to asi neexistuje. ;) 

Odesláno
Před hodinou, sitler napsal:

K tématu: jezdil jsem corollou, 1.8 hybrid, což je sladší stejný princip pohonu. Ale na baterku to ujede přes 60km. Jde zapnout, že má jet čistě na elektro, nedá se vynutit jen na benzín. Spotřeba okolo 5l pro slušné dynamice. Ale je to menší auto, menší odpory, větší baterka a větší motor :)

Kamarad ji mel jako sluzebaka, musel jezdit půlku republiky a byl z toho auta nestastnej. Ve vyssich rychlostech to toci hodne otacek a je to o usi, samozrejme to pak taky zralo jak tank.

Odesláno

@Veverka Odkaz nemám, nechal jsem Google jen vyhledat obrázky. Určitě jsou i kratší, 10m je zbytečně těžký. Hodí se jen u nabíječek, které někdo blokuje a ty se pak můžeš postavit před něj a připojit se ;) 

Odesláno (upraveno)

@Dave_k Já vím, co je mobilní zombie 🙈🙉🙊

@pavelu96 Já mám jen averzi vůči AI, každej druhej ji všude cpe, chytrý to není, jen statisticky nakládá s texty. A často dost blbě... To co jsi postnul je z návodu k tomu motoru/autu. AI si samozřejmě můžu najít sám, na to se nepotřebuji ptát lidí 😉

@Péťa Takže taky AI...

Ach jo. Tohle je fórum. Chci diskutovat, zjišťovat zkušenosti. Nepotřebuju strojobota. To přece umím (v určité míře) sám 🙄

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...