georgus Odesláno 15. říjen 2023 Odesláno 15. říjen 2023 (upraveno) Ahoj chlapi, řeším problém s přehříváním 2.0 BlueHDI na P508 rv. 2016. Začalo to v červenci, kdy najednou na dálnici při jízdě do kopce vyskočila stopka a přehřátí motoru. Zastavil jsem, zjistil, že v nádržce je málo kapaliny, nechal vychladnout a dolil kapalinu do max. Pak byl dlouho klid a teď 3 týdny zpátky opět přehřátí při jízdě do kopce po dálnici a už se to děje od té doby dost pravidelně. Kapalina neubývá. Ručička vyskočí během 5s do červeného pole, tak zpomalím a během 10s se opět vrátí zpátky na 90 a můžu zase frčet bez problémů a po nějakém čase opět stejný scénář. Děje se to až po tom co teplota oleje stoupne na provozní teplotu nad 90, ale teplota oleje se drží 90-100, nepřehřívá se. Navíc teď jak se ochladilo, tak jsem zjistil že netopí, tedy topí velmi slabě. Měl jsem podezření na zavzdušnění, tak jsem otevřel odvzdušňováky - na hadici u topení nic, na termostatu vyšlo trochu vzduchu. Ale nepomohlo to. Pokaždý, když dojedu tak zkouším odvzdušnit termostat a často trochu vzduchu tam je... do vody se olej nedostává, v oleji voda není, kapalina viditelně nemizí. V servisu zkoušeli vyměnit termostat a odvzdušnit to, ale nepomohlo, takže se chtějí pustit do těsnění pod hlavou. V chladící kapalině naměřili stopové množství CO2. Ale objednaný jsem až za 2 týdny, tak zkouším, jestli někdo nebude mít nějaký alternativní tip. Únik kapaliny nikde viditelný není, hadice jsou všechny teplé. Dneska jsem navíc zjistil že za termostatem (na hadicích k topení) je olej a je i na převodovce, ale nevidím tam odkud by to mohlo prosakovat, ale nejspíš to nesouvisí. Diky. Upraveno 15. říjen 2023 uživatelem georgus Citovat
MJSytic Odesláno 15. říjen 2023 Odesláno 15. říjen 2023 Nemusí se tohle odvzdušňovat přes DIAG? Resp. nějakým předepsaným způsobem? Ale zase když to bylo v servisu - tam by to věděli. Nemůže to dělat špatná pumpa? Citovat
georgus Odesláno 15. říjen 2023 Autor Odesláno 15. říjen 2023 (upraveno) Díky za odpověď. Hele to mě přesně napadlo taky, že by to mohla být vodní pumpa = malý tlak kapaliny. Rozvody a vodní pumpa dělány před 70t. Ale na to mi v servisu řekli, že je to věštění z koule a chladící okruhem voda koluje, takže spíš sází na těsnění pod hlavou. Jenže rozdělat motor vs vodní pumpa, mi přijde menší zásah. Na odvzdušnění jsem se ptal, říkali že to udělali pořádně, tak předpokládám, že to umí. Jak by se to mělo odvzdušňovat přez dia? Já jsem si původně myslel, že mohlo dojít k zavzdušnění, když bylo málo kapaliny (bylo tam fakt na dně) a že je tam ještě pořád vzduch... Upraveno 15. říjen 2023 uživatelem georgus Citovat
jarokare Odesláno 15. říjen 2023 Odesláno 15. říjen 2023 Nechci strašit , ale vidím to na protočenou vrtulku na vodní pumpě ... MJSytic a OK406 ohodnotil 2 Citovat
georgus Odesláno 15. říjen 2023 Autor Odesláno 15. říjen 2023 (upraveno) Vodní pumpa mi přijde ještě dobrý problém, lepší než prasklá hlava. Jen si nedokážu vysvětlit jak by se tím zavzdušňoval systém, pokud samozřejmě není špatně odvzdušněn. Podle příznaků si lajcky odvozuju, že se v termostatu udělá vzduchová bublina a jakmile je olej na 100 tak to prostě začne vařit a termostat vyletí. Vodní pumpa by to asi dělala víc náhodně a ne jen při kompletním ohřátí a větší zátěži, ale může se plést. Upraveno 15. říjen 2023 uživatelem georgus Citovat
Hoffmann Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 (upraveno) Zdravím všechny, od včerejšího dne mám úplně stejný problém jako @georgus. Auto mi před týdnem přestalo topit, tak jsem zkoušel test s trubkama jestli není špatný radiátor topení a vypadalo to, že bude špatný. Jedna teplá a jedna studená... No auto jsem ještě vyresetoval odpojením baterky na cca. 8 hodin a hle? Auto krásně topí, ale na dálnici pod plným plynem se mi stalo něco podobného co @georgus. Řešil už toto někdo než nechám rozebrat rozvody s pumpou, těsnění pod hlavou atd...??? Ještě jsem si všiml, že po nastartování slyším bublat vodu v topení, to také nedělalo. Může být celý problém v zavzdušněném systému chlazení? Všem moc děkuji za tipy a rady. Hezký den všem Upraveno 31. říjen 2023 uživatelem Hoffmann Citovat
MJSytic Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 Tak pokud vodní pumpa nefunguje, jak má, tak se to klidně může takto chovat Při nižší zátěži to zvládne uchladit, ale pak už ne. Může hrát i roli "malý/velký okruh", kdy se otevře termostat. Navíc, pokud se protáčí vrtulka na hřídeli, tak to může být i tak, že to chvilku funguje, ale pak se začne protáčet (typicky s vyšší teplotou, když se změní vůle). Nicméně, je to jedna z možností a takhle od stolu se to zjišťuje těžko, co s tím přesně je Hoffmann ohodnotil 1 Citovat
Mirekdoda Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 (upraveno) Osobně se přikláním k názoru od Hafity, že je to ten špunt (víčko expanzní nádobky - přetlakový ventil v něm). Předpokládám, že na chladiči není plnící otvor a na něm víčko s přetlakovým ventilem. Nefunkční ventil neudrží tlak v chladícím okruhu a proto voda začne vařit, jako při atmosférickém tlaku a do systému vlítne pára. Ta pára svým objemem vytlačí část vody do přepadu, po vychladnutí si to může přicucnout vzduch. A dokud pára, nebo vzduch nevybublá, je problém. Může být slyšet i to bublání v radiátoru topení. Pokud by v chladícím okruhu byl správný tlak, voda při 100°C ještě vařit nebude a pára se tam nevytvoří. P.S. vyměnit víčko bude mnohem jednodušší, než vyndávat čerpadlo, nebo sundávat hlavu motoru. No, ale pokud to nepomůže, pak hurá do servisu. Upraveno 16. říjen 2023 uživatelem Mirekdoda Hoffmann, Hafity, dýzl a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Hoffmann Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 Zdravím všechny a moc děkuji za názory a tipy. Dneska jsme odvzdušnili celý systém přes dva ventily na topení a termostatu. Provedli jsem CO2 test nebo jak se to jmenuje, jestli není problém v těsnění nebo bloku motoru. Tekutina barvu nezměnila, hurá... Ale auto tlačilo do testeru spoustu vzduchu i na volnoběh, když se přidal plyn, tak to dokonce začalo testovací kapalinu vysávat do chladicí kapaliny a okruhu. Aktuálně auto topí, drží teplotu, slyším bublat topení, ale když sleduji nádržku s chladicí kapalinou tak lítá hladina nahoru a dolů podle toho jestli je zapnuté nebo vypnuté topení. Když vypnu topení jde nahoru, když zapnu jde dolů. Kamarád mechanik volal kolegovi a shodli se na vadném termostatu. Každopádně nejlevnější a nejjednodušší je zkusit určitě to víčko Toto je zatím vše co vím, chtěl jsem dnes objednat termostat, ale zkusím zatím to víčko Moc díky za vše a kdyby měl po těchto informacích ještě někdo nějaký nápad, budu rád. Hezký den všem Citovat
ozzy56 Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 před 33 minutami, Hoffmann napsal: Aktuálně auto topí, drží teplotu, slyším bublat topení, ale když sleduji nádržku s chladicí kapalinou tak lítá hladina nahoru a dolů podle toho jestli je zapnuté nebo vypnuté topení. Když vypnu topení jde nahoru, když zapnu jde dolů. tohle mi hlava nebere, ,,zapnu topení'' je co ? zapnutí ventilátoru v kabině, nebo vypnutí klimatizace ? voda jde přes radiátor přece pořád, bublat v něm by neměla Citovat
Hoffmann Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 Když zapnu ventilátor na plné otáčky a nejvyšší teplotu, tak jde kapalina v otevřené nádržce dolů, pokud topení kompletně vypnu leze pomalu nahoru. To vše na volnoběh, vypnutá klimatizace, víčko sundané. Slyším při nastartování jak proběhne voda přes radiátor topení a to se co pár minut opakuje. Není to pořád, ale je to slyšet. Citovat
ozzy56 Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 víčko expanzky musí být po odvzdušnění systému nasazené, ale zkusil bych zaprvé to víčko vyměnit a vyzkoušet, co to dělá, pak vyměnit vodní čerpadlo, ta protočená vrtulka se řeší často , jak jsem slyšel OK406, dýzl a Hoffmann ohodnotil 3 Citovat
Hafity Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 před 20 minutami, Hoffmann napsal: víčko sundané. Důvod? Citovat
Hoffmann Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 Důvod? Mechanik měřil CO2 a při tom jak to asi ne úplně těsnilo, tak jsme si toho všimli... Potom jsme to zkusili úplně bez víčka a dělalo to jak píšu výše. Odvzdušněno s uzavřeným víčkem... První zkusíme to víčko, potom jsme chtěli ten termostat a nakonec vodní pumpu. Tak to pořadí možná otočíme Vše moc díky Citovat
MJSytic Odesláno 16. říjen 2023 Odesláno 16. říjen 2023 Já jen připomínám, že ten postup odvzdušnění, co jsem výše dával, je přímo pro 2.0 BHDI. Ono to možná bez DIAG fakt nepůjde řádně odvzdušnit - bude to pak pořád bublat v topení apod. Charlie 607 a Hoffmann ohodnotil 2 Citovat
Hoffmann Odesláno 17. říjen 2023 Odesláno 17. říjen 2023 Ahoj, Bohužel nemám diagnostiku a servis Peugeot po ruce, takže zatím jen takhle. Klidně to nechám v servise odvzdušnit, ale hledám příčinu toho všeho. Dnes budu mít originální víčko, zkusím a uvidím. Potom termostat, sehnal jsem ho za dobrou cenu origo a nakonec pumpa rovnou s rozvody Nebo je možné, že je celý problém jen v tom odvzdušnění? Dneska ráno cesta do práce 5km jako by nic. Auto topí, teplota normálně vystoupá kam má a drží perfektně. Co dělá nádržka a hladina za jízdy nevím ale na první pohled vše funguje normálně. @georgus Ahoj ty jsi na něco přišel nebo už vyměnil? Co budeš dělat dál? Citovat
georgus Odesláno 17. říjen 2023 Autor Odesláno 17. říjen 2023 (upraveno) Takže u mě na 99% vodní pumpa a utržená vrtulka - častá závada na 2.0BHDI, takže vyměnit rozvody. Bohužel nikdo v mém okolí na to nemá čas - až za měsíc, neznáte někoho kdo by to byl schopen udělat do týdne v okolí Plzně? Náhodou Upraveno 17. říjen 2023 uživatelem georgus Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.