PetraTomeckova Odesláno 8. červenec 2023 Odesláno 8. červenec 2023 Zdravím. Potřebuji poradit ohledně přehřívání předních brzd. Již proběhla výměna vodících pístků (běhají dobře), nový kvalitní kotouč i kompatibilní destičky. Brzdící třmen jde zatlačit rukou (to i při nastartovaném motoru). Nejeví se mi, že by kola přebržďovaly - i na rovině se auto dá ihned do pohybu. Už nás nenapadá důvod, proč jsou oba disky již při krátké cestě zcela vařící. Buď jsem si toho nikdy předtím tak nevšimla nebo je to novinka. Děkuji. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 8. červenec 2023 Odesláno 8. červenec 2023 Stačí jednou přibrzdit a kotouče se pěkně rozpálí. Spíš se zeptám, to to jako nebrzdí nebo co? Je naprosto normální, že brzdy jsou horký. Nebo jde fakt jen o to, že jsou teplý? Pokud tě tak trápí horký kotouče, dej vrtaný. Ale i ty se brzo zahřejí, jen rychleji zchladnou. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 8. červenec 2023 Odesláno 8. červenec 2023 Mě to přijde ze se ji hřejí i když nebrzdí, ale jistej si nejsem, to musi pisatelka upřesnit Citovat
PetraTomeckova Odesláno 10. červenec 2023 Autor Odesláno 10. červenec 2023 Jedu krátkou trasu v zásadě po rovině, pár kilometrů s ne moc intenzivním bržděním a na kotouče se nedá sáhnout. Upozorňoval mě na teplejší kotouče technik při přezouvání. A jeden rodinný známý automechanik taky tvrdí, že na kotouči by se v takovém případě měla dát udržet ruka alespoň chvíli. Že to není normální. Ale všechny důvody, proč by to auto mělo/mohlo dělat, jsme vyloučili, viz úvodní dotaz. Tak se jen ptám, jestli je to pežotí "vlastnost" nebo jsme ještě něco nezkontrolovali.. Citovat
sitler Odesláno 10. červenec 2023 Odesláno 10. červenec 2023 Kdyz hodis auto na hever a zatocis, dela to neco? Zachytava? Nebo treba lozisko? Nezachytava, popr. nema vuli? Taky to umi poradne rozpalit, vubec to nemusi delat brzda... A pak blby dotaz, ale uz jsem to realne videl taky... nenechavas nohu "odlozenou" na brzde? Citovat
Hafity Odesláno 10. červenec 2023 Odesláno 10. červenec 2023 Zkus ve svém okolí najít několikakilometrovou trasu, na které nemusíš použít brzdový pedál. Vyjeď na ní s vychladlejma brzdama a posledních pár desítek metrů doplachti a po samovolném zastavení jen přitáhni ručku. Pokud jsou i v tomto případě brzdy horké, tak je něco špatně.... PetraTomeckova, VojtouNerCZ, dýzl a 1 další ohodnotil 4 Citovat
PetraTomeckova Odesláno 10. červenec 2023 Autor Odesláno 10. červenec 2023 před 2 hodinami, sitler napsal: Kdyz hodis auto na hever a zatocis, dela to neco? Zachytava? Nebo treba lozisko? Nezachytava, popr. nema vuli? Taky to umi poradne rozpalit, vubec to nemusi delat brzda... A pak blby dotaz, ale uz jsem to realne videl taky... nenechavas nohu "odlozenou" na brzde? Točí dobře, ložiska vypadají v pořádku. Ale ještě se na to zaměříme. Občas lechtám brzdový pedál, když na neutrál někam ujíždím a vím, že pojedu za chvíli. Jinak ne. Zkusíme ještě jednou očíhnout ta kola, až to zvednem. Dobrý nápad. Díky. Citovat
PetraTomeckova Odesláno 10. červenec 2023 Autor Odesláno 10. červenec 2023 před 3 hodinami, Hafity napsal: Zkus ve svém okolí najít několikakilometrovou trasu, na které nemusíš použít brzdový pedál. Vyjeď na ní s vychladlejma brzdama a posledních pár desítek metrů doplachti a po samovolném zastavení jen přitáhni ručku. Pokud jsou i v tomto případě brzdy horké, tak je něco špatně.... To bude oříšek. Ale možná mám tip na jednu takovou. Zkusím.. Citovat
Milan+ Odesláno 11. červenec 2023 Odesláno 11. červenec 2023 Jak je auto staré? Co brzdové hadice, pouští kapalinu zpět,můžou být uvnitř kaput. Citovat
PetraTomeckova Odesláno 11. červenec 2023 Autor Odesláno 11. červenec 2023 (upraveno) 13 let. Pouští, když jsme stlačili oba třmeny, šla hladina nahoru. Upraveno 11. červenec 2023 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek Citovat
HonzaC2 Odesláno 11. červenec 2023 Odesláno 11. červenec 2023 U tak stareho auta, kdyby mi tak auto pribrzdovalo, vymenil bych tesneni pistu brzdoveho trmenu a manzetu. To tesneni po letech muze zpuchret - nabyt na objemu, pak se pistu nemusi chtit zpatky. Navic, to tesneni kdyz je pruzne a uvoni se tlak, tak tim jak je napruzene, tak prispisva k tomu, ze ten pist jde zpatky. Zpuchrele tesneni jak jsem psal, mzue zvetsit objem, takze pist jde hur, samozrejme pedalem v pohode pretlacis, stejne jako pripravkem pro zatlaceni. To tesneni ma tvercovy prurez, v pistu i teleze je vzdy protilehla strana ctverce a to tesneni jak se hybe pist tak v podstate jde v prurezu do kosoctverce a to pak ma tendenci se vracet zpatky - tudiz taha pist zpet, kdyz neni v okruhu tlak. Delal jsem to taky kdysi na Xsare a hodne to pomohlo, taky se hřály brzdy. Pak už ne. BubakGS ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 11. červenec 2023 Odesláno 11. červenec 2023 ahoj, pokud je v tom diesel, odpoj hadičku od vývěvy k posilovači brzd, (vycvaknout na posilovači) a opatrně auto projeď (pozor--bude to málo brzdit !!) a zkontroluj teplotu kol Citovat
PetraTomeckova Odesláno 11. červenec 2023 Autor Odesláno 11. červenec 2023 Jsem si říkala, že když šel píst lehce zatlačit i při nastartovaném motoru i po natlakování brzd, tak snad se posilovač nezbláznil. Ale je fakt, že takhle to bude jistota. Citovat
PetraTomeckova Odesláno 11. červenec 2023 Autor Odesláno 11. červenec 2023 před 1 hodinou, HonzaC2 napsal: U tak stareho auta, kdyby mi tak auto pribrzdovalo, vymenil bych tesneni pistu brzdoveho trmenu a manzetu. To tesneni po letech muze zpuchret - nabyt na objemu, pak se pistu nemusi chtit zpatky. Navic, to tesneni kdyz je pruzne a uvoni se tlak, tak tim jak je napruzene, tak prispisva k tomu, ze ten pist jde zpatky. Zpuchrele tesneni jak jsem psal, mzue zvetsit objem, takze pist jde hur, samozrejme pedalem v pohode pretlacis, stejne jako pripravkem pro zatlaceni. To tesneni ma tvercovy prurez, v pistu i teleze je vzdy protilehla strana ctverce a to tesneni jak se hybe pist tak v podstate jde v prurezu do kosoctverce a to pak ma tendenci se vracet zpatky - tudiz taha pist zpet, kdyz neni v okruhu tlak. Delal jsem to taky kdysi na Xsare a hodne to pomohlo, taky se hřály brzdy. Pak už ne. Píst jde zatlačit i holou rukou, právě. Ani netřeba ten přípravek na to. Ale když nepůjde jinak, holt asi nakonec vyměníme i tohle. Citovat
HonzaC2 Odesláno 11. červenec 2023 Odesláno 11. červenec 2023 Uz jsem udelal desitky brzd OA, ale priznam se, ze jeste nikdy jsem nepotkal namontovany trmen, ktery je odvzdusneny a dokazal jel zatlacit prstem. To mi snad slo jen, kdyz jsem mel trmen v ruce a po vymene pistu a byl v nem jen vzduch. VojtouNerCZ a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
PetraTomeckova Odesláno 11. červenec 2023 Autor Odesláno 11. červenec 2023 (upraveno) No a co to může znamenat, když to jde? Neříkám, že jedním prstem. Prostě ručně bez nástrojů. Upraveno 11. červenec 2023 uživatelem pavelu96 Necituj celý přímo předchozí příspěvek Citovat
pavelu96 Odesláno 11. červenec 2023 Odesláno 11. červenec 2023 Ahoj @PetraTomeckova vítám Tě na Peugeot clubu. Můžeš prosím přestat citovat přímo předchozí příspěvky? Stačí normálně odpovědět v odpovědním okně. Prosím o přečtení pravidel fóra https://www.peugeot-club.com/guidelines/ zejména bod č.5. Předejdeš tím zbytečným chybám, nedorozuměním a ušetříš práci týmu moderátorů. Děkuji za pochopení PetraTomeckova a Péťa ohodnotil 2 Citovat
HonzaC2 Odesláno 12. červenec 2023 Odesláno 12. červenec 2023 před 19 hodinami, PetraTomeckova napsal: No a co to může znamenat, když to jde? Neříkám, že jedním prstem. Prostě ručně bez nástrojů. Nevím, jen jsem se s tím nesetkal. Vždy jsem musel nějak páčit, aby to šlo. K tomu tesneni, je jen malo videi, kde by bylo videt, proc a jak se ten pist vraci zpatky. Treba tady je pekne popsana funkce toho tesneni pistu. Ono tam vazne neni jen proto, aby tesnilo pred unikem kapaliny. Kdyz brzdis, pist se vysune a tesneni se deformuje, jak uz jsem psal predtim. Kdyz tlak polevi, to zdefomovane tesneni (prurezem ze ctverce je kosoctverec priblizne) tak to napruzene tesneni ten pist potahne zpatky. Nic jineho tam neni, zadna pruzina nic. Dalsi sily ktere tam pusobi jsou vibrace a mozna ne uplna 100% osa kotouce. Jen tyto sily spolece s tim tesnenim jsou zodpovedne za to, ze tam zase vznikne vule mezi deskama a kotoucem. A ted, kdyz to tesneni bude zpurchrele a nafoukle, tak to bude jdnak ten pist drzet fest a hlavne, tomu tesneni se nebude chtit neco tahat zpatky. Svym zpusobem i opacne to muze byt problem. Pokud to tesneni bude k pistu prilehat malo, pri brzdeni po pistu sklouzne a ta deformace nebude velka - tudiz ani nasledne potazeni pistu zpet nemusi byt dostatecne aby se se brzda uvolnila a vznikla dostatecne mezera mezi kotoucem a deskama. Ale to uz je spekulace. Do tvych trmenu nevidim. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.