Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tak mám na autech s manuálem naježděno asi 500 tisíc a na autech s automatem zhruba polovinu (a to ta X5 mám 2,7 t) a nikdy jsem neměl pocit, že s tím mám někde problém. Jenom jedinkrát na horách jsem zůstal s C4 pod kopcem, ale to bylo tím, že jsem neměl úplně v pohodě pneu. Takže řetězy to vyřešily. Ale to si myslím, že i manuál by nezvládl.

Jinak jsem koukal na stejné auto v manuálu a váha je ještě vyšší než toto v automatu. Ale to může být jinou výbavou.

Počítám, že když pojedem jen ve dvou tak to snad nebude problé, ale ta představa, že si na dovolenou nabalím gril, hromady pití a potravin abych nemusel někde něco nakupovat se asi rozplynula.

Odesláno

Hromady pití a jídla až na místě... Tuplem pití jako víno ve skle... Gril možná malý, nic velkého a těžkého... Prostě musíš lovit každé kilo. Teda, jak kde. Pokud pojedeš Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Balkán obecně... Tak se na váhu nikdo ptát nebude. V Rakousku a Německu je to daleko horší. Francie řada prudi taky a Itálie začíná bejt taky "svatoušek" . Takže i podle destinace 

Odesláno

Taky bych šel nejprve touhle cestou, už jen proto, že bych neměl kam obytku trvale zaparkovat.

Ostatně mám kamarády, co v půjčovně karavanů makají (Perníkov nebo Náchod) a i MotoMotovi jsem nabízel kontakt.

Odesláno

Když už si chce někdo obytňák koupit, tak má určitě vyzkoušeno z půjčovny, nebo od známého. Pokud nemá hluboko do kapsy, má to kde parkovat a je mu šumák vysolit 1,5 mega za hračku na pár týdnů v roce, tak to asi extra neřeší a vezme to nej na trhu.

Případ mého bratra. 

20190814_154641.jpg

Odesláno
před 3 hodinami, sitler napsal:

Hromady pití a jídla až na místě... Tuplem pití jako víno ve skle... Gril možná malý, nic velkého a těžkého... Prostě musíš lovit každé kilo. Teda, jak kde. Pokud pojedeš Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Balkán obecně... Tak se na váhu nikdo ptát nebude. V Rakousku a Německu je to daleko horší. Francie řada prudi taky a Itálie začíná bejt taky "svatoušek" . Takže i podle destinace 

My neplánujeme žádné na místě. My chceme cestovat, ne někam dojet a tam být týden a víc. Takže to asi tak nejde. Uvidíme jak to bude vycházet

Odesláno
před 3 hodinami, Pe.Tr napsal:

půjčovna ?

To jsem také myslel, ale půjčovna v sezoně plná a já chci takové, hele teď je hezky, jedeme na výlet, třeba na púár dní. Takže za mně půjčovna ne.

Odesláno

@MotoMotomyslel jsem to tak, že na dlouhý přesun jet s prázdnou a na cílové destinaci pak dopustit. Obecně  není potřeba jezdit se 120l vody :) , pro 2 lidi stačí půlka úplně bez problémů, zároveň, stačí ji dopustit ve 3 odpoledne na pumpě, když vím, že večer budu chtít sprchu. 

Odesláno

No nebo je taky možnost si auto nechat postavit. Tady u nás v republice je řada firem který se tím zabývají ale ty velké firmy se sice holedbají tím jak umí vyjít zákazníkovy vstříc ale stejně jsou to spíš kosmetické úpravy protože na ty auta mají globální homologaci a z té se nedá moc uhnout. Ale je tady i pár hodně šikovných nezávislých přestavbářů který umí opravdu na přání udělat co je v rámci předpisů možné. Třeba PS custom  ten dělá hodně individuální vestavby do dodávek a co mám nakoukáno tak používá dost odlišné materiály od těch co dělají ty prefabrikátový vestavby takže u něj bývá asi lepší doložnost. Když zabrouzdáš po YT tak natrefíš na další lidi který se tím zabývají  jen si dej bacha na toho od Plzně ten dělá hodně Sprintery a měl nějakej docela průser. 

• O 4 týdny později...
Odesláno

Gratulace ke koupi.

Doložnost je bohužel neřešitelný problém. Protože většina těch aut je stavěných na těžším podvozku a jen jsou uměle ponížené na 3.5t kvůli hmotnosti.
Trošku lépe jsou na tom starší vozy, ale taky žádný zázrak.
Já osobně bych scháněl plnohodnotnou obytku i za cenu toho, že bych si musel dodělat C a někde platil víc za dálnice.

Ale možná jednou díky elektromobilům bude max. hmotnost osobáků posunutá výš.

Odesláno

Plánuji hned zítra někam vyrazit a učit se s tou délkou jezdit. Nebude to sranda, má to 7,5 metru. A také mně čeká velký nákup věcí co je potřeba. 

Jsem moc rád, že to má automat. 

Jo a budu to půjčovat, takže pokud by někdo mněl zájem...

Odesláno
před 47 minutami, dracekvo napsal:

že bych si musel dodělat C a někde platil víc za dálnice.

Bohužel C nemám a asi už nedám a hlavně ty poplatky nejsou jen na dálnici a musí se platit mýtné skoro všude.

Odesláno (upraveno)

Co nechceš to puč :)

Jo a k jízdě. Hlavně bacha na výšku. Hlavně na menších silničkách na větve stromů.
A taky při tomhle převisu zadku velký pozor při vyjíždění od kraje. Lampy, popelnice jsou nepřítel. Ten zadek strašně vybočuje.

Vyrovnávací klíny sis koupil? Pokud ne, vem si sebou aspoň kousky prkýnek. Když auto není rovně, tak se pěkně blbě spí.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Právě sepisuji co všechno koupit a už toho je stránka. Klíny v tom jsou samozřejmě také. Zvažuji nechat vestavět měchy na lepší pérování a ruční srovnání vozu. A také naftový bufík by se hodil. Jo a dva solární panely na střechu a tak dál, to máte, hadici, smetáček, konev, hasičák, lékárnu, trojúuhelník...

Odesláno (upraveno)

Naftovej bufík žere elektriku, hučí a smrdí.
To auto má v pohodě topení na plyn. Já si do auta dal plnitelnou alugas a plnící přívod si dal na bok auta. Takže zajedu před výjezdem k jakékoliv čerpačce lpg a doplním. Mám jen jednu flašku. Novější auta maj většinou dvě. Koupil jsem si tu větší na 14kg. Hodnotím to jako zatím nejlepší investici do obytky.
Má to strašnou výhodu v tom, že nemusím řešit, jestli mi poloprázdná flaška vydrží do konce výjezdu, nebo ne.

Taky jsem řešil co vše potřebuju. Nakonec jsem zjistil že vystačím s málem. Nepočítám nějaké higienické pomůcky, nádoby, grill, venkovní sezení a tak.

Takže okapávač na nádobí, malou čtvercovou vaničku (je super mít v čem nosit v kempu nádobí, případně si přemáchnout nějaké prádlo). Kanistr na pitnou vodu s dolním kohoutem (hodí se i na nouzové doplňování vody do nádrže). Vodu z hlavní nádrže používám jen jako užitkovou. Kýbl. Hadici s přípojkama na doplňování vody. Dva dlouhé produžováky a takovou vodotěsnou krytku na jejich spojení. Občas je to od elektriky fakt daleko a jeden nestačí. Sekerku, pilku ocasku, polní lopatku, noviny + pepo na rozdělání táboráku, vošťuráky, takovej ten držák na grilování ryby. Slunečník, deky.
Skoby do země + provaz na dodatečné zajištění markízy proti větru. Hasičák, nabíjecí svítilnu, repelent. Zapalovač na plynový sporák (nemám se zapalováním) a samozřejmě nouzové sirky. Nějakou rohožku před vchod auta.Pak nějaké gumicuky a šňůru na prádlo. Třeba dva stromy obepnu gumicuky a mezi tím natáhnu šňůru prádlo. Občas jsem to realizoval i kurtou, taky vozím dvě.
Já mám hajzl s velkou nádrží. Ty určitě budeš mít už kazety. Takže bych koupil i druhou kazetu. A samozřejmě ten sajrajt do chem. záchodu.

Víc si nevybavuju, že bych nějak nutně potřeboval. Prostě jsem vyrazil s málem a postupně to doplňoval, když jsem zjistil, že mi něco chybí. Obchody jsou všude a ceny vesměs stejný.

EDIT:

Jestli tam dáš panely, tak už s doložností budeš úplně v háji. Jo vidíš samozřejmě smeták a lopatku. Já vozím i aku vysavač z lídlu co mám jinak doma. Smetáček děsně práší.
Konev mi příjde zbytečná.

A ještě jsem zapoměl na stříbrnou folii na přední a boční skla + na kola.

Někdo vozí skládací venkovní skříňku na věci, nebo boty. Já je na noc uklízím. Jednou se mi stalo, že něco boty venku okousalo.

Odesláno

Děkuji za objemný seznam. Jen si dovolím malou poznámku. Doplňování LPG je pod přísnou, ale prý fakt přísnou pokutou zakázáno. Hrozí exploze z důvodů přečerpání.

Já ten bufík z důvodů zimního výletování a tam na týden ani dvě 10 kg nestačí a navíc v zahraničí jí nevyměním. Naftu seženu kdekoliv.

Je mi jasné, že panely pohnou s váhou a to ještě chci přidat jednu baterii do vestavby. A pak mám takovou nabíjecí stanici s baterií, ale to má jen 6 kg. Ale oželím klidně tábornické věci a zákopnické potřeby také. 😃

Jasně nejlépe se to dovybavuje postupně, podle toho co člověku chybí. 

Třeba 4 židle a stůl. Nějaký malý gril. No jsem zvědav jak to výjde  váhově.

Odesláno (upraveno)

Ano, ale do lahví, které na to nejsou určné je plnění zakázano. Plnitelné hlavne zcela bez problému.  https://www.matservis.cz/alugas-lahve
Připlatil jsem si i za externí měřák, tak krásně vidím uvnitř vozu kolik plynu ještě mám.

Pokud plánuješ někde v zimě stát týden, tak jsi docela masochysta. Já jsem na zimní výlet nejel ani jednou, protože se v tom omezeném prostoru odmítám umáltit. V zimní bundě se tam člověk ani neotočí. Natož tam mít ještě někde lyže a snažit se na všech možnejch místech sušit mokrý oblečení. Cestování obytkou mám rád, ale ocať pocať. Na hory si prostě koupím apartmán a ušetřím si spousty starostí (zamrzlá voda, zamrzlý odpad, vybité baterky, někam nevyjedu). Přes zimu dávám auto stejně do depozita a zazimovávám.

A pro tejdenní stání si kup rovnou elektrocentrálu, pokud budeš chtít topit naftovým bufíkem, tak ti nestejně nevydrží baterky. A hodně čekolády a flašek na omluvy otráveným sousedům ze smradu spálené nafty. Ty dvě flašky vydrží tak 2-4 dny. Není problém skočit natankovat. Stejně je poteba dobít baterky jízdou. Solár to v zimě moc nevytrhne.

Jo, ono lopatku oceníš až příjde nějaké období děšťů a budeš si moct vykopat malou strouhu, aby ti voda netekla přímo před vchodem do obytky 🙂

Stůl za mě nejlepší takovýhle skládací. https://www.my-hobby.cz/produkt/kempinkove-stoly/7529-kempinkovy-skladaci-stul-hlinikovy-vc-tasky.html

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...