MotoMoto Odesláno 10. květen 2023 Odesláno 10. květen 2023 Hledal jsem podobné téma, ale nenašel, tak zkusím založit. Chci v brzké době koupit obztný automobil. Nechci malou dodávku s vestavbou a ani velký náklaďák nad 3,5t. Má někdo zkušenosti co je dobré a nebo naopak čemu se vyhnout obloukem? Děkuji za rady a nápady. Moje představy: 4-5 lidí na jízdu a spaní, sprcha záchod, do 3,5t, nejlépe zateplená i na zimní cestování, nejlépe s automatickou převodovkou. Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 10. květen 2023 Odesláno 10. květen 2023 Predne hodne bacha na doloznost. Obzvlast, pokud se s tim chystas na jih - pres Rakousko. Moc radi vazi. A doloznost je u obytek strasny problem. Spousta ma treba jen 400-500kg, coz pri 4-5 lidech, par vecech, vode apod. je hned v cudu a realne pak pocitas kazdy jedno kilo. Medvěd, Weri 605, OK406 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
MotoMoto Odesláno 12. květen 2023 Autor Odesláno 12. květen 2023 Tak mám asi vybráno. https://akromobil.cz/katalog/burstner-ixeo-time-it-710-g/?fbclid=IwAR0_ZLJpBkCl17gT3jR59ffM0dLfJC9JunLmnvE_wb7yYCRQroHTuuSffKI Napadá někoho něco proč to nebrat? Děkuji za připomínky Citovat
Vena garážmistr Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 Nechci vůbec pochybovat o tom že jsi to studoval a že jsi četl to co ti psal Sitler. To je třeba ten důvod proč to nevzít. Doložnost cca 570 kg. Bych řekl že při 4 dospělích lidech ti zbyde na bagáž slabých 300 kg. to s prominutím aby jsi všem cestujícím šacoval všechna zavazadla a vyhazoval vše nepotřebné. Citovat
radim.1008 Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 Nebo minimálně jezdil bez vody. 570kg /4 osoby= 142,5kg. To opravdu není moc. Citovat
MotoMoto Odesláno 12. květen 2023 Autor Odesláno 12. květen 2023 Ale to je nejvíce co jsem právě našel. Nic lepšího jsem nenalezl. Citovat
Péťa Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 Také jsem si toho všiml, ale asi to je "obvyklé". Tady mají úžasných 600 kg a stojí to o hodně stovek víc https://rakar.cz/autoprodej/obytne-krs-cruiser-line-h3-maxi-na-podvozku-fiat-ducato-23-mtj/ Citovat
MotoMoto Odesláno 12. květen 2023 Autor Odesláno 12. květen 2023 Ty peníze by nehrály roly, ale je to jen dodávka s vestavbou a to nechci, to je malé. Ale děkuji za nápad. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 (upraveno) Z toho co jsi dával že máš vybrané usuzuju že nechceš (nepotřebuješ) auto na kterém nebude na první pohled patrné že to je obytka. Tudíž bych asi zkusil mrknout na nějaké ty klasické obytné auta ne na " mutanty" na dodávkovém podvozku. Něco jako Hymer apod. ano je to asi i o jiných penězích ale jsou to mašiny stavěný od základu k tomuhle účelu takže se tam umí lépe hospodařit s váhou. Nebo jít cestou podvozku s nosností přes 3,5t nevím jak je to dnes ale vím že v dobách kdy každý stavěl obytňák z Avie tak to nechával přetypovat na obytný speciál a i když to mělo celkovou váhu třeba 6t tak na to stačilo " Béčko " a tuším že proto neplatili ani zákazy vjezdu pro NA pokud nebyl váhový. Ale to by mohla vědět @Weri 605 jestli taková možnost dneska ještě je řídit obytňák přes 3,5t jen s " Béčkem". Já s ohledem na osobní vybavenost ŘO všech skupin takovéhle věci nemusím řešit jako jestli to je přes 3,5t nebo jestli v tom sedí 8+1 nebo 20+1. Upraveno 12. květen 2023 uživatelem Vena garážmistr Weri 605 ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 12. květen 2023 Odesláno 12. květen 2023 (upraveno) Bohuzel, 600kg doloznost se radi k tem vyssim . Ani ten Hymer apod. na tom nebudou lepe. Bohuzel, vybava neco vazi. A pozor, 570kg neni jen voda a lidi a bagaz, ale treba taky znacna cast paliva. Oni jaksi velmi, velmi radi neuvadi plne nality auto vsema provoznima (ac to krasne schovavaji za "pohotovostni" ). Kdyz pak pocitas 4 lidi, takto mas 300kg v haji. Vezmes vodu, ses na 400kg, vezmes plyn, ses na 415 (kdyz vezmes jen jednu flasku), a zsutalo ti kolik? 155kg na bagaz, kempingovy vybaveni (asi nechces venku sedet na zemi), na markyzu (protoze si chces udelat stin, logicky)... a nadobi uz ani nevezes, protoze nemas kde . Nedej boze si dat solary a trakcni baterku, ses v tom za dalsich 40kg jen to hvizdne... Holt tak to s obytkama je Jeste bacha na to, si to fakt nechat zvazit. Vyrobci totiz velmi, velmi radi uvadi pohotovostni hmotnost zakladniho modelu - se zakladni vybavou. A vse ostatni uz jde pak nad ni. Legislativne to je mozne. Takze klidne obytka, co ma psanych pohotovostnich 2.8 tuny muze realne mit pohotovostni 3t, protoze ma oproti zakladu nejakou vybavu priplatkovou. Taky nekde uz se pocita s nejakou vodou, nekde ne... apod. Na to je potreba stusium COC listu pro zmenu... @Vena garážmistr jak to ma pres 3.5t, tak proste B nestaci. Obytku pres 3.5t s B ridit nemuzes. Navic, obytka pres 3.5t miva dalsi problemy - myta, zakazy vjezdu, omezeni, rychlosti... Upraveno 12. květen 2023 uživatelem sitler Medvěd a MotoMoto ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 (upraveno) před 12 hodinami, Vena garážmistr napsal: .........ale vím že v dobách kdy každý stavěl obytňák z Avie tak to nechával přetypovat na obytný speciál a i když to mělo celkovou váhu třeba 6t tak na to stačilo " Béčko " a tuším že proto neplatili ani zákazy vjezdu pro NA pokud nebyl váhový. ..... Véno, ale ta přetypovaná Avie měla zase psanou maximálku do 3500 kg. Trenér si stavěl nástavbu na A 31 L (to byl ten nejdelší valník) a nakonec mu to na Bčko nedovolili, páč se do 3500 prostě nevešel. S B čkem se jezdilo hlavně s furgonama nebo s malýma obytkama na základě A 15/20/21 Upraveno 13. květen 2023 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
MotoMoto Odesláno 13. květen 2023 Autor Odesláno 13. květen 2023 @sitler Je mi to jasné. A je to přesně tak, bojím se že když přidám solar a baterii. Ještě musím zjisti zda je tam naftový bufík nebo jen plynové. Bavil jsem se s jedním zkušeným a te říkal, že před dovolenou zajede po naložení na váhu (někde v technických službách) a pokud mu to vyjde nad 3,5 t tak jede po okreskách a ne po dálnicích. Myslíte, že to je řešení? Krátkodobé? Citovat
MotoMoto Odesláno 13. květen 2023 Autor Odesláno 13. květen 2023 Napadá někoho co je to tlačítko v pravo dole? Něco jako volant. To vedle bude asi nějaký asistent jízdy s kopce. Děkuji Citovat
Péťa Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 Krátkodobé snad ano. Co si vzpomínám, tak jsem někde četl, že se uvažuje o zvednutí váhového limitu pro řidičák "B", protože auta jsou stále těžší a baterky v elektromobilech to ještě zhoršují. Ale když jsem googlil, našel jen úplně jiný článek a pěkně starý: https://akkcr.cz/dockame-se-zmeny-hmotnostniho-limitu-u-ridicskeho-prukazu-skupiny-b-aneb-co-se-stalo-v-roce-2021/ Citovat
sitler Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 (upraveno) @MotoMoto Ad tlacitko: "zlepseni trakce", nejak si to pomaha pri prokluzu jednoho z kol... Ad topeni: ma to Truma Combi 4 - takze plynove Ad vaha: moc reseni neni , zkusit se nabalit a zvazit a pak vyhazovat , a ezdit bez vody - vzit si treba 15l jen na oplachnuti rukou cestou a plnou nabrat na miste nebo chvili pred zastavenim na noc apod. A pak na cestu zase vypustit.. tak usetris metrak jak nic. To samy nadobi - vykaslat se na sklo a porcelan, vzit plast. A tak podobne no . Rakusaci jsou schopny ti dat na fleku 250E poktz a nechat te vsechno nad vahu vyskladat, jinak neodjedes... Upraveno 13. květen 2023 uživatelem sitler Medvěd ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 před 20 minutami, sitler napsal: Ad tlacitko: "zlepseni trakce", nejak si to pomaha pri prokluzu jednoho z kol. jde to přes ABS--při prokluzu jednoho kola ho ABS přibrzdí , takže diferák pošle výkon i na druhé kolo sitler a MotoMoto ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 Asi jo , tu technickou část jsem moc neřešil:) , trochu to funguje, moc to nepomáhá :D. , Holt když 3,5t zaklouze do měkka, tak to hladký kola s náhonem jedny nápravy bez uzávěrky nevytahnou Citovat
Medvěd Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 (upraveno) Ještě bych doplnil "vyčtené" zkušenosti majitelů obytek s automatickou převodovkou Ta auta jsou obecně dost těžká a když majou hnanou jenom přední nápravu, tak stačí ranní rosa a menší kopec, aby měli problém s vyjetím z campu. No a automat prý klouže ještě násobně víc než manuál = prý se daleko hůř dávkuje jemné přidání výkonu Upraveno 13. květen 2023 uživatelem Medvěd Citovat
sitler Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 To úplně problém není. Ale většina obytek jsou (zatím) v manuálu. Proč? Protože automat je těžký a znamená kila nahoru... Ač je na cestování daleko pohodlnější. Ono jemně nadavkovat manuál v tomhle je problém, protože jak to necháš trochu klouzat, tak spojku spalis, protože kroutak vs váha Citovat
Medvěd Odesláno 13. květen 2023 Odesláno 13. květen 2023 Bude to srovnatelný s naloženou dodávkou a s tou jsem se po loukách kolem vody něco najezdil. Jak jsem psal - o těch automatech jsem to četl ve skupinách fandů bydlibusů, nemám s tím osobní zkušenost Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.