Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Jo inteligentní dobíjení je fakt zlo, baterka tím dostává děsně naprdel. Ale hodně záleží od jakého výrobce tam je baterka. I v origo baterkách jsou rozdíly a fabriky berou od různých výrobců a stane se že nějaká vydrží 2roky a ve stejném autě co vyjelo z jiného závodu kde je jiná baterka vydrží klidně 4roky. 

před 12 hodinami, gronholmm napsal:

@peter23p ano to pro mě byla velká smutná pravda :D dobijí se až po nastartovaní, a na to potřebuje tu 12V. Takový začarovaný kruh :D

Jo tohle co vím má zatím vymakané snad jen Hyundai kona electric, kde auto monitoruje baterku neustále a v případě potřeby dobíjí palubní baterku z velké baterie i při stání auta a signalizuje to rosvícením kontrolky v logu. Soudruzi asi při návrhu přemýšleli :D

• O 5 měsíců později...
Odesláno

tak mám ještě starou nabíječku, která rozchodí i mrtvou baterku 😉, ale hlavně počítám s tím, že se dnes baterie mění dříve, než kdysi...(pokrok nezastavíš) 🙈

Odesláno (upraveno)

Tiež som mal pocit, že batéria nie je dostatočne dobíjaná inteligentným dobíjaním (2008 SUV). Kúpil som Battery Monitor, ktorý nonstop sníma napätie na póloch batérie. Záznam zo včerajších jázd (kombinácie okresných ciest a diaľnice) je priložený. Pred jazdou bolo napätie 12,7 V, dobíjanie 14,0 V a 15,0 V. Bezprostredne po jazdách 12,9 V. Tie krátkodobé poklesy napätí sú spôsobené otvorením dverí centrálom, vyklopením zrkadiel, aktiváciou riadiacej jednotky, a pod.

Keď mám možnosť, batériu doplna dobíjam, keď napätie klesne pod 12,6 V. Batériu raz za čas oživím pulzným dobíjaním. Moja skúsenosť je, že to pomáha, malo by to viesť k čiastočnej desulfatácii, a tým sa zvyšuje kapacita batérie.

Ešte doplním, že odber z batérie pri použití Start-Stop je redukovaný, pretože štartovacia energia sa odoberá aj z ultrakondenzátora.

Screenshot_20211010-122341_Battery Monitor.jpg

Upraveno uživatelem Akoc
Odesláno

@Akoc Musím tě zklamat, ale 2008 už nemá žádný superkondenzátor ;) to Peugeot využíval jen chvíli např u modulu 308 T9, ale tam od toho už také dávno upustil 

Odesláno

Možná se zeptám hloupě, ale to je potřeba? Dobíjet akumulátor. Já to nikdy nedělám.

Odesláno

Mám system start stop necelé dva roky a fakt ani jednou nebylo dobíjeno. To mi nějak nesedí.

Guest Petr 3008
Odesláno

Já to nabíjím, protože jsem četl, že se to má dělat.. a hlavně mám pro to podmínky, tak mám takový ten lepší pocit, že to dělám dobře 🤣🤣.  Je ale fakt, že jsem ani tady nikde nečetl nějaké litánie o tom jak v brzké době u aut s SS odešel akumulátor, takže to vypadá, že to něco vydrží i bez dobíjení.. :myslim . Na druhou stranu mám v autě píchlej měřák v zásuvce a vidím, že při normální jízdě to nedobíjí vůbec.

Odesláno

Ako sa tu už pred časom písalo, batéria ešte nesulfatuje, ak je na svorkách napätie 12,6 V a viac. Čím nižšie napätie, tým väčšia sulfatácia, a teda znížená kapacita a kratšia životnosť batérie. Teda, ak je možnosť, dobíjať batériu inteligentnou nabíjačkou, ak je napätie nižšie než tých 12,6 V.

Odesláno

Na staré 5008 z 2013 jsem měl baterii původní a celých 5 let jsem SS systém nevypínal a baterie byla až na jedno malé zaváhání v pohodě :super

Na nové 5008 jsem se to naučil vypínat, ale zapomněl jsem, proč to vlastně dělám :aut:D

Odesláno
před 22 hodinami, Milan+ napsal:

Tak to je to samé co Lidl,po připojení Ctek to baterii dalo teprve do kupy .

Uvažuji nad koupí nové uni nabíječky (Ctek MXS 5.0) Ctek tedy doporučuješ? Čtu dobré ohlasy na tuto značku. Případně ještě mám v merku Bosch (asi C7)

Guest Petr 3008
Odesláno

ty Ctek jsou všude dost propagovaný a i chválený.. asi dobrá volba

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...