ozzy56 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 tak jsme na foru Peugeot..., že se trhá i u jiných značek je samozřejmě špatné, ale více mě zajímá moje auto ale jinak--pamatuju dobu, kdy se řetězy netrhaly, osobně chci, aby auto jezdilo--že chce továrna ušetřit zrovna tady kvůli EKO nebo snad váhy mě nezajímá, ať tam dají třeba Triplex, ale ať se s polomotorem nehýbe aspoň 150 tisíc KM, jako to bylo kdysi miroska ohodnotil 1 Citovat
HonzaC2 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 (upraveno) To ne, ale snad skoro všichni co se vrhli na downsizing. Mazada a Toyota dělají pořád docela velké motory a tyhle problémy neslušel jsem, že by měli. Upraveno 19. únor 2025 uživatelem HonzaC2 Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 @ozzy56"kdysi" je jaké časově období? Pamatuješ třeba rozvody na Škodovce, na stodvacítkovém motoru? Duplex, který se na těch 50 cm celkové délky dokázal vytáhnout tak, že se proklepal skrz prsa? A stačilo mu na to 50kkm.... Řetězy na 2,5tds, které se po 100kkm natáhly tak, že auto za tepla nebylo možný natočit? Nebudu psát o vyviklaných vstřikovačích na PD, protože jsme u rozvodů. Nebo který období máš na mysli, když píšeš: "jako to bylo kdysi". Tady je to prostě něco za něco. Máme levný auta (ano, pořád patří k těm levným ve svém segmentu), tak prostě musíme počítat s tím, že se někde ušetřilo. Je blbý, že je to zrovna na tak důležitý součásti, ale taková je doba. Lidi si radši připlatí za druhý tablet on board, než za lepší motor. Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 (upraveno) @HonzaC2 Neznám motory od Toyoty, ale jejich D2D, nebo jak se ten motor jmenuje, je pověstný svou průserovostí a u Mazdy celý Skyactive není úplně nejpovedenější koncept... Navíc nevím, jestli nemají řemeny. Ale, jak jsem psal, ty motory neznám, jen jsem o nic četl stejně, jako se píše hodně o THP. Ono je to taky tím, že u nás je na výběr v podstatě jen ze dvou motorů a ostatní jich mají X, takže se ten průšvih hodně rozprostře (postižených aut není takové procento z celé řady). Nechci tím obhajovat průšvih s řemenem u 1,2, nebo s řetízkem u 1,5 a popravdě, kdyby se mě teď někdo zeptal, co bych si koupil od Peu za aktuální motorizaci, tak bych řekl, že nic, ale zase je neobjektivní to auto mít a křičet, že ten průšvih má jenom Stellantis. Každá automobilka má průserový motor. Holt, někdy se daří, někdy ne a Stellantis si to zrovna teď vybírá... A jen, tak mimochodem - u PSA byla v podstatě první velká "oběť" downsizingu, i když to nebyl downsizing v plném slova smyslu, 2,2 biturbo HDi. Zadání znělo - čtyřválec s parametry šestiválce... A co si budeme, byl to hodně povedený motor... Upraveno 19. únor 2025 uživatelem Hanz397 Citovat
oddie Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Tak já bych to "kdysi" u PSA bral třeba od éry XUD motorů, co se osazovaly někdy zhruba od 1983? Se staršími zkušenost nemám. To jsou motory, které mechanicky celkem bez problémů jezdily k miliónu km, interval výměny řemene 120tism km s velmi jednoduchým a intuitivním nastavením rozvodů a automatickým napínákem řemene, které dokázal špatně nastavit snad jen blb. Pokračoval bych přímovstřikovou řadou DW, osazovanou zhruba do 2015, která mechanicky dávala prakticky totéž, rozvody maj interval až 2x delší a nastavení je snad ještě snadnější. Zde už se sice vyskytly nějaké veselosti typu řetízek mezi vačkami, u některých modifikací a objemů více, u některých méně, ale pořád bylo z čeho vybírat a spolehlivost byla velmi nadprůměrná - mechanicky rozhodně, elektronicky dle dodavatele, třeba EGRy jsou k vzteku, ale jinak opět k milionu žádný velký problém. Ano, každá automobilka má nějaký průserový motor. Problém současné nabídky Stellantisu ovšem je, že do celé řady aut nabízí JENOM průserové motory a ještě k tomu se k řešení těch průserů staví jak lačnej ke sr... To je na tom to špatně. Péťa, HonzaC2 a Charlie 1 ohodnotil 3 Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Máš pravdu s těmi motory, co jsi jmenoval. Jenže... Podívej se na litrový výkon, podívej se na reálné emise... Opravdu jsou to motory, které bys chtěl ještě teď, v porovnání s ostatními automobilkami, provozovat? Vem to z druhé strany a nemusíš chodit daleko... Osobně jsem měl 2,2 HDi 4HX. To nebyl špatný motor. Já jsem do něj třeba za přes 200kkm, co jsem ho měl, nedal na poruchách, ani korunu. Jen spotřebák. Přes 4HS, které na tom bylo stejně (vlastně kecám, odešla mi dávkovací klapka a na třech kilech EGR , ale nic jiného za těch cca 200kkm), jsem se dostal až k současnému 4HL a tam jsem během posledních 50kkm řešil už 2x termostat a pár drobností... Ale vrátil bych se ke 4HX? Ne, nikdy. Protože prostě ten motor, i když vydržel, tak už je zastaralej a ve finále s tou HL jezdím i o hodně víc za míň. To samé je ve vztahu EP vs např jakékoliv TU... Jsou to nesrovnatelné motory ačkoliv EP má zaslouženě pověst, jakou má, mám ho mnohem radši, než TU... Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlil. Je to prostě vždycky něco za něco... Citovat
Akoc Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Predsa problémy s mokrým remeňom museli mať aj motory Ford 1.8-liter TDCI turbodiesel a Ford 1-liter 3-cylinder EcoBoost, ako aj autá mimo Stellantis, ktoré montovali Puretech, napr. niektoré modely Toyoty. Citovat
ozzy56 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 (upraveno) @Hanz397 pamatuju motory 1000MB, stará Octavie--1203 atd. atd., ale zrovna tyto motory jsem na mysli opravdu neměl myslel jsem motory cca 30 let zpátky značky Fiat a motory Peugeot viz. co píše @oddie--jednoduché motory, na jejichž základ se min. 100 tisíc nesahalo, nechci počítat s tím, že něco za něco..., nechci akceptovat, že máme levná auta, tak motor bude z umělé hmoty , chci aby ten základ auta byl co nejlepší a ten, co chce auto plné displejů a elektroniky si to zaškrtl v konfigurátoru a taky zaplatil..., prostě bych rád, aby se vrátil ROZUM do uvažování našich kormidelníků !!! odpovídám pozdě, bo jsem byl pryč nebo je normální, že u zánovního auta řešíš rozvody ?? že továrna přejde na nějaký mokrý řemen a ty to od*sereš častýma návštěvama servisu a placením ?? nádrže Bluesrajdy ?? ty to máš financovat ?? proto si kupuješ to ,,levné'' nové auto ?? Upraveno 19. únor 2025 uživatelem ozzy56 miroska a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 @ozzy56 No, tak nezbývá, než udržovat staré motory, které sice vydrží (i když o to je relativní) , ale jsou neefektivní a je za nimi v koloně radost poskakovat, nebo se smířit s realitou a nebo provést účinnou revoluci (a ne, nemyslím tím volit do EP sebranku typu Motoristé a podobně)... Každopádně brečením po starých časech nedosáhneš ničeho z toho... Co myslíš, že je nejreálnější cesta? Citovat
Hafity Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Radovánek.... Charlie 1 a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Před hodinou, Hanz397 napsal: Máš pravdu s těmi motory, co jsi jmenoval. Jenže... Podívej se na litrový výkon, podívej se na reálné emise... Opravdu jsou to motory, které bys chtěl ještě teď, v porovnání s ostatními automobilkami, provozovat? Vem to z druhé strany a nemusíš chodit daleko... Osobně jsem měl 2,2 HDi 4HX. To nebyl špatný motor. Já jsem do něj třeba za přes 200kkm, co jsem ho měl, nedal na poruchách, ani korunu. Jen spotřebák. Přes 4HS, které na tom bylo stejně (vlastně kecám, odešla mi dávkovací klapka a na třech kilech EGR , ale nic jiného za těch cca 200kkm), jsem se dostal až k současnému 4HL a tam jsem během posledních 50kkm řešil už 2x termostat a pár drobností... Ale vrátil bych se ke 4HX? Ne, nikdy. Protože prostě ten motor, i když vydržel, tak už je zastaralej a ve finále s tou HL jezdím i o hodně víc za míň. To samé je ve vztahu EP vs např jakékoliv TU... Jsou to nesrovnatelné motory ačkoliv EP má zaslouženě pověst, jakou má, mám ho mnohem radši, než TU... Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlil. Je to prostě vždycky něco za něco... Jo, vysvětlil jsi to dobře, akorát ses úplně netrefil adresátem, páč já jsem zrovna exot a tyhle motory stále provozuju. Mám doma aktuálně 2x 807/C8 s RHK, a dokonce jednu 25 let starou 806 s RHZ. A byť tedy jedno z nich půjde zřejmě kolem léta z kola ven (a ještě nevím které), zbylá dvě hodlám nadále provozovat, protože současná produkce mi nenabízí žádnou použitelnou náhradu. Ani ne tak motory, jako spíš celým autem. Auto je pro mě především užitková věc, používám to hlavně na výlety, požadavek je 2-3kola + 2-3 lidi dovnitř, min. 6 míst celkem a nechci dodávku. 807 je poslední auto, které toto bez problémů splní. Do novějšího Sharanu - jehož 1,4TSI bych úplně klidně bral - se rozumně nevejde ani moje kolo samotné, Berlingo, Caddy aj. dodávky nechci. Je mi úplně šumák, co má motor za litrový výkon, to je hodnota, která mi vůbec nic nepřináší. Dvoulitr pod kapotou mi v ničem nevadí a že má dnešní litr výkon stejný či dokonce vyšší? No a? Tohle mi na pohodlné přesuny bohatě stačí, že je zastaralej mě v ničem neomezuje, leda v tom, že už s tím nemůžu v Mnichově na Mitl. Ring, ale musím to vzít o ulici vedle. Jo, je to něco za něco. Mám něco, co mi provozně maximálně vyhovuje, akorát na to občas lidi koukaj tu soucitně, tu pohrdavě, holt je vidět, že už je to starý a není to kůl. Ale kvůli tomu to fakt měnit nebudu a hodlám to provozovat tak dlouho, dokud mi to nezakážou. Nejsem zrovna reprezentativní vzorek zákazníka, no Hafity, Medvěd, Vena garážmistr a 7 další ohodnotil 10 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 před 1 hodinou, Hanz397 napsal: @ozzy56 No, tak nezbývá, než udržovat staré motory, které sice vydrží (i když o to je relativní) , ale jsou neefektivní a je za nimi v koloně radost poskakovat, nebo se smířit s realitou a nebo provést účinnou revoluci (a ne, nemyslím tím volit do EP sebranku typu Motoristé a podobně)... Každopádně brečením po starých časech nedosáhneš ničeho z toho... Co myslíš, že je nejreálnější cesta? stačí jenom používat rozum, např. nevolit pitomce co se střelí do nohy a považují to za úspěch Citovat
Hafity Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 před 4 hodinami, Hanz397 napsal: i když vydržel, tak už je zastaralej Takže v podstatě nevadí, že nevydrží, hlavně, že je moderní.... Přijde mi to trošíčku "maso".... Medvěd, Charlie 607 a ozzy56 ohodnotil 3 Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Ono je to subjektivní... Nevydrží... Zkus si vzpomenout, jak často jsi dělal nějakou údržbu na autě před 30ti lety. Kolik jsi s ním najezdil... Jaký opičárny jsi dělal u dieselů, aby v zimě při minus dvaceti chytily... Zkus se stejně chovat k puretecu... My ho máme doma 12 let a není s ním jediný problém... Dokonce je v tom autě i původní baterka... Byl před dvanácti lety lepší, než je teď? EP6 mám už několikáté a nemám s ním problém... Proč já jsem s nima v pohodě? A proč jsem třeba v pátek dělal jednu 2008, kde jsme paní říkali už v prosinci, že je potřeba udělat řemen a přijela, až když ji trvale svítilo STOP a motor nemazal? Jo, v prosinci 23... Citovat
oddie Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 Jo, opičárny u dieselů v mrazu dělám popravdě i dnes. Tak těch 20 minut předem pošlu SMSku webastu, aby mi ho předehřálo BubakGS a Charlie 607 ohodnotil 2 Citovat
Hanz397 Odesláno 19. únor 2025 Odesláno 19. únor 2025 @oddie Jooo, webasto ti závidím... Já jel v pondělí s otevřeným termostatem... A žádná hitparáda Citovat
ozzy56 Odesláno 20. únor 2025 Odesláno 20. únor 2025 před 12 hodinami, Hanz397 napsal: A proč jsem třeba v pátek dělal jednu 2008, kde jsme paní říkali už v prosinci, že je potřeba udělat řemen a přijela, až když ji trvale svítilo STOP a motor nemazal? Jo, v prosinci 23... tyhle případy bych tu netahal--řešíme kvalitu motoru --rozvodů , nee paní s dutou hlavou... jsem přesvědčen, že za velkou většinou problémů (bohužel nejen u aut) je abnormální tlak na EKO od unijních orgánů , firmy jsou nuceny pouštět do oběhu nevyzkoušené technologie jen proto, aby vyhovovaly předpisům, které navrhly kancelářské krysy nemající realistický pohled na problematiku řekl bych, že nyní přichází doba, kdy se to pomalu začne měnit, aspoň doufám... BubakGS, Hafity, HonzaC2 a 3 další ohodnotil 6 Citovat
Hanz397 Odesláno 20. únor 2025 Odesláno 20. únor 2025 No, ono to s tím souvisí.... S tím, že za velkou částí problémů je tlak na "ekologii" souhlasím. On i ten řemen v oleji, místo řetězu je jednou z těch eko věcí... Ale vysvětli mi teda, proč já s tím motorem problém nemám. A proč znám dost lidí, kteří jsou na tom stejně. Jezdí ke mě pán, co má najeto přes 250kkm a rozvody se mění na kilometrech, ne kvůli rozsra*kovanému řemenu... Citovat
ozzy56 Odesláno 20. únor 2025 Odesláno 20. únor 2025 napadá mě přísloví, že vyjímka potvrzuje pravidlo ten ,,mokrý'' řemen je celoevropský problém, resp. všude tam, kde se ta auta vyvážela..., takže neobstojí špatný benzín, teplo-zima, nebo jestli s tím jezdil idi*ot či zkušební jezdec pežotu , je to nedostatečně vyzkoušená technologie, stejně jako nádrž Blue u HDi atd., howgh, domluvil jsem, Vinetou miroska, HonzaC2, dýzl a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Hanz397 Odesláno 20. únor 2025 Odesláno 20. únor 2025 Před hodinou, ozzy56 napsal: napadá mě přísloví, že vyjímka potvrzuje pravidlo Sorry, ale na tohle snad nevěříš ani ty, ne ? Hele, spousta (no, možná všechny) automobilek používá zákazníky, jako pokusné králíky. BMW má takhle už léta majitele řady 7. Na tom není nic nového. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.