Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Už hodinu hledám a marně hledám 😢 Mám 15 cm vysokou vrstvu štěrku na ploše 50 m2 a potřebuji ho vibrační deskou zhutnit. Jak mám jezdit? Od krajů ke středu? Od středu ke krajům? Nebo prostě postupně cik cak? Doufám, že mi poradí ráno v půjčovně. Ale raději bych byl připraven ;)

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno (upraveno)

Desku si půjčím 200kg reverzní (se spátečkou), takže se bude řídit skvěle ;) Horší to bude s nakládkou a vykládkou 😮

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno (upraveno)

Cik cak hlavně pojezdit všechno, pak zhruba srovnat a pojezdit znovu, určitě teď těch 15cm je hrubý štěrk, až budeš dávat jemný 4-8mm tak taky zhruba srovnat a pojezdit a pak teprve srovnat na čisto a můžeš začít pokládat až bude položeno tak určitě stačí 100kg deska s gumou ale napřed zasypat spáry na hrubo pískem, takhle to dělám já - teď jsem si uvědomil že nepíšeš nic o zámkové dlažbě takže Cik Cak a oko vidí 😃

Upraveno uživatelem jirka307
Odesláno (upraveno)

Jo, je to pod zámkovku. První vrstvu štěrku už mám uježděnou, ale to mi udělal bagrista (rozhrnul a pak ujezdil 500 kg deskou). Teď mám mezi obrubami drcené kamenivo 11/16, to potřebuji zhutnit a pak teprve přijde jemný 4/8, ten ale hutnit nebudu.

Ještě musím ráno trochu štěrku dodat:

2020-04-25 19.39.42.jpg

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno (upraveno)

@jirka307 poslední vrstva pod dlažbu se přeci nehutní. Jen rozhrne do ideální roviny, dlažba na ni položí, zasype křemičitým pískem a pak zavibruje (s tou gumovou podložkou).

Viz. např. https://www.stavebni-vzdelani.cz/polozeni-zamkove-dlazby/

Výkop jsem dělal do hloubky 60cm, dlažbu mám 80mm - to asi nebude chodníček :D

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno

Přesně tak, pozoroval jsem firmu, co to dělala. Uvibrovali tu 4/8 menší deskou, dosypali znovu 4/8, položili dlažbu a uvibrovali, po 5letech žádné koleje, prohlubně... tak jsem to udělal taky tak. Dělali to kvůli tomu, že tu hrubší spodní vrstvu neuděláš výškově přesně a pak máš někde rúzné výšky té 4/8 - někde 4cm, někde 6cm ..., různé dolíčky ...a to ti pak může dělat neplechu.

Odesláno

To je poprvé, co to slyším (čtu). Na poslední vrstvu mám ještě pár dní čas, můžu si to rozmyslet. Jsem šťastný majitel 50kg desky, tak to můžu zhutnit jí. Ale to je vrstva 4 cm, jak pak zatluču dlažbu o další centimetr, který bude přečnívat nad obrubáky po položení?

Ale já třeba mám před garáží zámkovku 16 let, jezdil po ní bagr, naložená V3Ska hlínou a auta denodenně. Zatím se nehla, pouze když ta V3Ska na ni stála a zvedala korbu, tak pod zadními koly maličko dlažba klesla, ale nějakým zázrakem se zase sama srovnala. Před 14 dny, když na ní stál bagr, který u souseda odkopával základy kvůli izolaci, tak se pod jednou patkou bagru taky udělala maličká prohlubeň, která se teda nesrovnává. Ale není velká. Já si myslím, že v obou případech to bylo především tím, že V3S i bagr stály na místě s nastartovaným motorem a jak se klepaly a ty místa byla enormě zatížená, tak se "provibrovaly" o pár mm dolů.

Jedinou vlnu na dlažbě mám, když tady VaK pokládal obecní vodovod a pak jim to kleslo :( Ale je to rovnoměrně, voda i tak odtéká, tak to neřeším. Tu zámkovku pokládal můj spolužák, tak já se ho optám, jestli tu poslední vrstvu hutnil.

• O 2 týdny později...
Odesláno

To je poprvé, co to slyším (čtu). Na poslední vrstvu mám ještě pár dní čas, můžu si to rozmyslet. Jsem šťastný majitel 50kg desky, tak to můžu zhutnit jí. Ale to je vrstva 4 cm, jak pak zatluču dlažbu o další centimetr, který bude přečnívat nad obrubáky po položení?..

zatluces protože z 4cm se zavibruje 3cm a dlažba je zároveň s obrubnikama....

presne tak,občas chodím dělat s kamarádem co dělá zámkový,ploty apod 20let a je to jak píše Péťa 😉

Amatéři který neumí udělat spodní vrstvu s přesností +- 1cm v době kdy jsou leasery tak by tu dlažbu neměli dělat....pod auta je víceméně jistota dát betonovou stabilku s je klid a nic se propadnout nemůže....

tenhke rok nás taky čeká už konečně dlažba pod carportem....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...