navi Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Mám 405, na střeše original autoanténa. Nemáte někdo praktickou zkušenost s provozem CB rdst? A nemáte to někdo zapojeno i s autorádiem přes rozbočovač ? Dík [upravil dne 26.2.06 navi] Citovat
Péťa Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Na CB by jsi měl mít delší prut. Asi by to šlo přizpůsobit, ale na úkor výkonu... Citovat
Driver Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Na CB bývají antény většinou kolem 140 cm. Jinak vyhýbka CB-rádio se prodává za 790,-, nějaký dolaďovací člen nevím kolik stojí, ale celkem bych řekl, že nejlíp vyjde když koupíš magnetku anténu. Cena se pohybuje od cca 1000,- a máš po starostech. Nemusíš nikde drátovat kabely a navíc ta magnetka ti bude fungovat líp než anténa na radio. Pokud jsi z Prahy tak koukni http://www.elix.cz nebo http://www.allamat.cz [upravil dne 26/2/06 Driver] Citovat
graver Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Na CB musíš mít anténu v násobku lambda, nejlíp s protiváhou. Špatnou anténou můžeš i oddělat stanici. Když už budeš mít anténuna CB, snad by šla použít i pro rádio (asi ne jednoduše s rozbočovačem) - to jsem nikdy nezkoušel. Pak jsou elektronické CB antény - taky jsem nezkoušel. Citovat
kovi Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Původně zaslal: graver Na CB musíš mít anténu v násobku lambda, nejlíp s protiváhou. Špatnou anténou můžeš i oddělat stanici. Když už budeš mít anténuna CB, snad by šla použít i pro rádio (asi ne jednoduše s rozbočovačem) - to jsem nikdy nezkoušel. Pak jsou elektronické CB antény - taky jsem nezkoušel. a taky myslim, že by ta magnetka měla bejt nejblíž od anteny na dvojnásobek její délky, kvůli rušení Citovat
Parc Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 ak by ste mali nejaky zaujimavy navrh ako to vyriesit jednou antenou tiez by som sa pridal ku zvedavcom o riesenie... aleobavam sa ze tu bude par problemov... zaprve ako bolo spomenute ta antena musi mat dost presne parametre, inak si to odskace vysielacka... dalsou vecou je to ze ked by sa podarilo hned impedancne prisposobit radio antenu pre cb-cko, bude tam mala s tak malym ziskom ze to bude asi k nicomu... (cize chcelo by to co najdlhsi prut...aj ked tusim 405 nemali nahodou prave dost dlhe pruty? takze to by mohlo byt ok..len vymyslet protivahu a ... no a posledny detail je ten, ze cb anteny su pocitane na prevadku vo vertikalnej polohe, pozrite si vyzarovacie diagramy... takze s nahnutou antenou to nebude ono.... osobne som premyslal nad inou vecou a opravte ma ak je to hlupost, ale co tak kupit tu vyhybku+cb antenu, povodnu radio antenu vyhodit, miesto nej dat nie magnetku ale klasika srobovanu antenu a je to? sice asi najdrahsie ale myslim ze aj najlepsie...? akurat neviem co povie radio na 50 ohm... btw nema ta vyhybka impedancne prisposobenie? Citovat
Freedy Odesláno 26. únor 2006 Odesláno 26. únor 2006 Dej tam druhou anténu, jak už někdo psal nejlíp magnetku, taky jsem to různě zkoušel, ale originál antény na rádio nejsou zrovna ideální na provoz CB a kabel od antény od rádia má 75 ohmů kdežto cb má 50. Když to nebude chodit máš velkou šanci, že na cb odpálíš koncák, což tě potom oprava může stát víc než ta magnetka.:papa Citovat
oddie Odesláno 27. únor 2006 Odesláno 27. únor 2006 Dejte si někde vyhledat \"Sirio Triflex\" Citovat
navi Odesláno 27. únor 2006 Autor Odesláno 27. únor 2006 Díky za podněty. Asi bude fakt řešením ta magnetka. Jak se na to tváří policajti ? Je provoz homologované stanice CB legální ? I mimo EU? (Slovinsko,Chorvatsko) Citovat
graver Odesláno 27. únor 2006 Odesláno 27. únor 2006 Stanice, které splňují podmínky všeobecného oprávnění VO-R/7/08.2005-22 (dříve \"generální licence\") lze používat i v zahraničí - detaily viz http://www.rcsbrno.com/new/soubory/2.pdf Citovat
oddie Odesláno 27. únor 2006 Odesláno 27. únor 2006 Anténa pro ty, kteří nechtějí mít na střeše les - jedna společná pro CB/GSM/rádio. Nevýhodou je cena, a oproti 2m magnetce horší parametry, ale je hodně slušná. Podle mě dobrý kompromis pro ty, co chtějí mít jednu nenápadnou anténu... http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant.php?idc=1008171255&idg=1008171169&idp=128 Citovat
Driver Odesláno 27. únor 2006 Odesláno 27. únor 2006 Původně zaslal: navi Díky za podněty. Asi bude fakt řešením ta magnetka. Jak se na to tváří policajti ? Je provoz homologované stanice CB legální ? I mimo EU? (Slovinsko,Chorvatsko) Podle vyhlášky by anténa neměla mít víc jak 140 cm pak by měla už být špička antény ukotvená. Ale z vlastní zkušenosti vím, že na to policajti moc nekoukaj pokud tedy nemáš dvoumetrovou anténu a nehraješ si s ní na tramvaj při jízdě pod trolejí. Jinak radiostanice mají většinou i mezinárodně platný certifikát CEPT a lze s nimi bez problémů cestovat i do ciziny. Ještě doporučuju tu magnetku po zaparkování schovávat do auta, velice lehce se krade [upravil dne 27/2/06 Driver] Citovat
Kubis Odesláno 2. březen 2006 Odesláno 2. březen 2006 Ahoj.Sověti chtěli na hranicích poplatek 10 a více marek,jak je to dnes po rozpadu,nevím.Jeden hoch nám volal až z Kazachstánu,když bylo okno.Koupil vyřazený vojenský radiovůz od rozpadlé army. Chorvati (poliši)zase chtěli,aby to nebylo namontované v držáku za jízdy.Asi měli strach,jako komanči u nás.Na střeše je vhodnější mít CB antenu a u stanice odbočení pro VKV rádio.A při odchodu od auta antenu sundávat!Rozbočení je účiné,protože kmitočty jsou velmi daleko od sebe (27MHz- 95MHz střed VKV,případně 900 a 1800 MHz telefony).S impedancí 50 a 75 ohm si nemusíš dělat starosti.Pokusy s půlkou propojenou 50 nebo 75 ohm kabelem,samozřejmě transmačem doladěné,nevykazovaly žádný rozdíl při vysílání,a jen zanedbatelný při příjmu.Také nebyl žádný rozdíl mezi půlkou na baráku a DV 27 na autě vedle domu,a kolegou s měřící aparaturou,vzdáleným 12 km.Koncáky ve staničkách odcházely jen při velmi hrubém zacházení - to je při vysílání bez anteny.Rukama mi prošly Albrechty,Cobry a dodnes mám Formelky,doma i na autě.Antena by měla být uprostřed střechy,pokud ji dáš jinam(což může být),tak se vyzařovací lalok prodlouží na tu stranu,kde je víc plechu.P806 Citovat
PetrM. Odesláno 3. březen 2006 Odesláno 3. březen 2006 Tak já se taky přidám... mám taky magnetku 153cm dlouhou a CBčko chodí perfektně. Takže než vymýšlet používání antény na rádio což je blbost, tak ta magnetka vyjde docela levně. Ta 153cm dlouhá stojí kolem 1100Kč. Tady je fotka mého pažouta http://www.petrmerin1.ic.cz/fotky/jeseniky/imagepages/image63.html Citovat
Parc Odesláno 3. březen 2006 Odesláno 3. březen 2006 na starom aute som tiez vozil magnetku no chcem mat to auto trosku decentne a nie oantenovane vsetkym moznym aj nemoznym :-(... oddie tu spominal 3v1 antenu no dajako sa mi nepodarilo najst predajcu ktory by ju vedel predat... alebo o niekom viete? aj ked radsej by som bol nejakemu prutu na ktorom sa da nastavit jeho sklon a bude mozno trosku dlhsi.... viete o niecom? (aby sa to aj dalo kupit :-) Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.