Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Proc se tedy typ alternatoru a typ a jaky druh jestli rizeny, rizeny xte generace nebo nerizeny zapisuje i do BSI. Je to v konfiguraci BSI.

V ECU se zadava aspon u me jen typ alternatoru, napr. Class 18, jestli si to dobre vybavuju. Kdezto v BSI se nastavuje co jsem psal vyse. Jednotka baterie je napojena taky do BSI a ne do ECU, cili komunikuje pres ni.

O vikendu to muzu nafotit co je za nastaveni v BSI a v ECU a zrovna tak live data ohledne rizeni, v ECU je zatizeni a jeste nejake info nic moc, v BSI vidis i regulacni napeti rizeneho alternatoru to v ECU videt neni a ja se tedy ptam proc tohle regulacni napeti pro rizeni alternatoru je zrovna v BSI?

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

Já to nemám vyzkoušený, prověřený, jenom si to myslím. :)  Pokud je něco spojený se spotřebou, emisema, řízením motoru (třeba tempomat, limitér, klimatatizace, bývával i vstup od hydro posilovače atd.), tak bych hledal v ECU motoru to kódování tohoto. To, že se to kóduje i jinde se vzájemně nevylučuje. Přesně ti to nevysvětlím, jak co funguje uvnitř jednotek, protože zdrojáky nikdo neposkytuje od dob vzniku atomu, v tomto segmentu. Napovědělo by schema, kam jdou vodiče z alternátoru (jak výstupní o zatížení, tak vstupní na regulaci). Ale i tak, vnitřní systémová funkce jednotek jde jenom odvozovat, jelikož i ECU motoru s BSI atd. komunikuje a předává si různé data. K tomu kódování v jednotce o stavu alternátoru a jeho kódování v BSI si myslím, že to může sloužit spíš pro palubák ( velmi přeneseně řečeno, dopočítávání dojezdu, hlídání funkce a já nevím co ještě ). Resp. jestli jednotka BSI může přijímat tento signál odněkud a dále ho zpracovávat. Nechytej mě za slovo, možná to je jinak. Každopádně, pokud se vyráběla 508 bez řízeného dobíjení, tak by to mělo jít odkódovat a naopak. Pokud ne, tak pak to lze vyřešit pomocí emulátoru signálu na řízení alternátoru (možná ani to ne, stačí odpojit řízení). Co já jsem viděl jinde, tak žádná jednotka řízení dobíjení není, je to jenom alternátor s řízením součástí diodového můstku a PWM je posílano z jednotky motoru. U 508 jsem to neřešil.

Zkus se podívat na toto obecné schema (BCM je jako BSI, ECM je jednotka motoru)

Odesláno

To jak to doopravdy je vedi asi jen soudruzi z PSA.

Z altiku pokud nepocitam vystupni silovy, jde jedem kabel rizeni (komunikuje pres LIN) a tento kabel konci v ECU motoru, tim je podle me ovladano zatizeni altiku, ale asi BSI musi pres CAN posilat nejake info k regulaci napeti. Mam schema. Datovy z jednotky baterie konci v BSI, tim ji dava info mimo jine o nabiti baterie (pro napr eco mode) ale myslim ze ji musi davat i info o rizeni napeti. V konfiguraci teto jednotky je mozne nastavit zda auto ma S&S system, jaky ma typ baterie a take jestli je vozidlo vybaveno systemem Volt Control. Kdyz v BSI se to prepne, ze to neridi jednotka na baterce, ale prave BSI prevezme to a zrejme ma v sobe nejake mapy na ovladani regulaci napeti. Ale take si to jen myslim a dedukuji podle toho, kde se da co nastavit a odkud kam vedou vodice jednotek, atd...

Myslim ze jsou i 508 bez smart alternatoru. A myslim, pokud to tak je, tak jedine co je v nich jine je alternator a jeho sestaveni (regulator) jednotky myslim, ze budou stejne, protoze v nich jde nastavit altik jako standart s vlastnim buzenim, atd...

Zitra to zkusim nafotit co je v ecu, bsi a becb jednotce ke konfiguraci.

Odesláno

Nechci se míchat do vědecké diskuze, ale dnes se uvolnilo místo před garáží, tak jen podám hlášení, jak se to teď chová u mně :aut  Baterka před startováním 12,8V. Po startu vyskočilo napětí na 14,9V (dle china usb nabíječky). Během jízdy následně nejdříve 13,7-13,8V, pak to vylezlo na 14V. A to i při akceleraci. V případě sundání nohy z plynu a brzdění motorem to vyskočilo k 14,5V. Přikláním se tedy k tomu, že pokud je zapojený ten kabel k jednotce baterie na - pólu, je tomu systému úplně fuk, co přes DIAG nastavím :D 

Odesláno

Zajimave, zase to to uz ale neleze k 15+V a ani pod 13V. Otazka je co vse mas a jak nastavene. Zkus to sledovat jak pojedes vicekrat co to bude delat. Mozna taky co mas nastaveno v BECB jednotce, i kdyz ji ted nepouziva pro odhad nabiti. Koukni kdyztak i do, ja zitra zkusim nafotit ty mohe jak jsou nastavene......teda uz dnes to zkusim. 😀

Odesláno

JJ, sledovat to budu. Já se přes DIAG podívám kamkoliv, ale musí mi někdo říct, kudy se tam leze :D Nebaví mě tam brouzdat - na můj vkus je to všechno strašně zdlouhavý :roll Dík :)  

Odesláno

Tak tady jsou fota s nastavenim co kde lze a live data.

Jednotka ECU: Nastavit lze pouze druh alternatoru (Class15 nebo Class18),

Live data merene napeti a pozadavek od ECU na zatizeni alternatoru. Prvni se sepnutim 1000W elektrickym prihrevem, druha kdyz uz byl vypnut. Rozdil v zatizeni znatelny.

Resizer_15859324687470.jpg

Resizer_15859324687471.jpg

Resizer_15859324687472.jpg

Odesláno (upraveno)

Jednotka BSI: Lze nastavit druh alternatoru v konfiguraci pod polozkou pohonna soustava, nastaveni zpusobu odhadu nabiti baterie v sekci informace pro ridice . V Live datech buzeni rizeneho alternatoru, atd viz foto

Resizer_15859324687473.jpg

Resizer_15859324687474.jpg

Resizer_15859324687475.jpg

Resizer_15859324687476.jpg

Resizer_15859324687477.jpg

Resizer_15859324687478.jpg

Tady jeste nastaveni typu alternatoru v BSI v sekci konfigurace pohonna soustava, prednastaveno rizeny 2 generace.

Resizer_15859339069100.jpg

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

Jednotka na minus polu baterie BECN_GEN2: nastaveni kapacity baterie, typu baterie a systemu S&S. V Live data napeti, tekouci proud do baterie a procento nabiti baterie, atd...

Resizer_15859324687479.jpg

Resizer_158593246874710.jpg

Resizer_158593246874711.jpg

Odesláno

Pěkný :) A jaký typ baterky tam máš? Obyčejnou, nebo AGM? Jestli si dobře pamatuju u sebe, já tam mám fyzicky standardní a standardní (kapalina) mám i nastavenou přes DIAG :myslim  Zítra na to zkusím zase mrknout ;) 

Odesláno

MJSytic: Ja tam mam klasickou uzavrenou kapalinu. Exide Premium 77Ah. Standart kapalina v nastaveni BECB je bez systemu rizeni Volt Control, ale jaky vliv to ma fakt netusim, jestli vubec nejaky.

Inoxing: Ja nic prenastavovat nebudu pokud to bylo na me, me to reguluje jak ma. Uz konecne. Pokid to na me nebylo, obavam se, ze pokud rizeny prepnes na standart napeti mozna bude ok, ale myslim ze bude jen cca 14-14.2V ze pojede altik v nouzovem rezimu, tak jako kdyz odpojis datovy kablik od BECB jednotky na baterce. Nebude dochazet l regulaci vykonu altiku si myslim.

Kazdopadne uz tim ze kdyz odpojis kabel od ty BECB jednotky na baterce a nedava tak info pres BSI jednotce motoru a jede altik v nouzaku, tak si myslim, ze i to prepnuti, ze odhad neridi BECB, ale BSI ma vliv na regulaci.

Odesláno
Před hodinou, inoxing napsal:

Jojo- tak v BSI- Poháněcí soustava nastavit "Neřízený alternátor" (či standard etc.) a v jednoce BCEB nastavit "Kapalina" místo "Mráz" a vyzkoušej.

Tímhle nastavováním jsem si prošel viz návod. Zkoušel jsem měnit různé typy altíku a baterek. Nemělo to žádný vliv. Chovalo se to stále stejně :nevim 

Odesláno

Dnes proběhlo další měření a můžu s čistým svědomím konstatovat, že to v mém případě nefunguje :nevim Prvních cca 20 min jízdy se to tváří použitelně. Napětí +- 14V i při  akceleraci, s vyskočením ke 14,5V při brzdění motorem a 14,9V při stání na volnoběh. Jenže to je způsobeno tim, že baterie není nabitá. Po těch cca 20min jízdy dojde k nabití baterie a následně klesne napětí na 12,5-12,7V a tam se i drží. S výjimkou při brzdění motorem, kdy to vyskočí k 14,5V. Takže nezbývá než hledat dál :myslim Ale už se pomalu začínám smiřovat s tím, že další baterie bude AGM :aut 

Odesláno

Já jen přidám svůj postřeh. Já mám baterii Vartu AGM po výměně (v prosinci) a modlím se, abych nastartoval. Nejezdím totiž každý den. A když už jedu, tak většinou dálku, třeba 150km. Pár hodin do dojetí, když změřím napětí baterie, tak je cca 12,8 V. To je sice fajn, ale stačí, aby auto stálo 5 dní a naměřím mezi 12,2 - 12,3 V. Tak nevím, mám z toho divný pocit, že to není úplně v cajku :-(

Odesláno

Přidám ještě jeden svůj postřeh. Po výměně baterie za novou a zjištění, že "inteligentní dobíjení" může ve skutečnosti baterii nedostatečně dobíjet, jsem našel tohle udělátko. Pomocí aplikace v mobilu vidím, jak se mění napětí baterie v klidu nebo v provozu. A zajímavé je, že ať jedu na volnoběh nebo s plynem a nebo brzdím, tak aplikace ukazuje napětí v rozmezí 14,57 až 14,8 V. Zatím mi to nikdy nepřekročilo těch 14,8 V. Co se mi ale nelíbí, že když auto pár dní stojí, tak mi to ukáže hodnotu kolem 12,2V a potvrzuje to i ruční měření voltmetrem. Baterii jsem zkusil dobít i nabíječkou Optimate a po pár dnech stání je zase napětí kolem 12,2 - max. 12,3 V.
Tak nevím, začínám věřit tomu, že je to asi normální stav...

Odesláno

To není tak úplně pravda. Viz. např. ZDE

Nízké napětí kolem 12V jen nové typy baterek lepe snášejí, ale neznamená to, že je to dobře :nevim

Edit: udělátko za 800,- vs modul do zapalaovače za 30Kč :aut

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...