hardhouse.trip Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Tak po zdejší rozmluvě a domácí promluvě jsme se rozhodli že to nejdřív splatíme...stejně nám tu je nejlíp...přítelkyně má rodiče hned naproti a kdo by nám pak jinde hlídal děti... Všem zúčastněným moc děkuji Citovat
Vvitty Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Hele a za co jsi to vlastne utratil? Jen tak pro zajimavost :-) Citovat
Fruktis Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Tak hlavně že jste dostali rozum :-) Citovat
agresssor Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Jsem toho názoru, že když děcko odchází do života, případně má svatbu atd., tak by rodiče měli poskytnout základ ve výši asi 15 platů, tedy zhruba 300 t. Aby nezačínal s holým zadkem a s dluhy. Stejně tak si myslím, že úspory "pro každý případ" by rodina měla mít zhruba v této výši. Prosím, nepište mi, kde to vzít. Tak, jako se nemovitost a majetek dědí z generace na generaci, prostě každy sebe živí sám, ale tento polštář má k dispozici, dostane ho od rodičů a pak ho předá dětem. Akorát jde o to, nerozházet ho, ale zhruba udržet. Samozřejmě, mezi 20 až 30 lety člověk míň vydělává a víc se zařizuje, ale pak mezi 40 až 50 už vydělává víc a spotřebuje míň... Tak teď si mě opravdu rozesmál, opravdu by mě zajímal kolik ty vyděláváš a jestli si to tak udělal či uděláš protože né každý si to může dovolit a né každý na to má finance..... Neříkám že mi naši na začátku nepomohli ale bylo to ve výši 15 na první nájem ale 300 tis opravdu v této době při těchto cenách a platech je velký vtip...... Citovat
Přema Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Oldo......chtel bych byt tvojim synem........ ono timto je nejlepsi jak udelat z cloveka nesamostatneho chudaka.....az mu dojdou prachy tak tati tati pomoc..... Citovat
oddie Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Jsem toho názoru, že když děcko odchází do života, případně má svatbu atd., tak by rodiče měli poskytnout základ ve výši asi 15 platů, tedy zhruba 300 t. Aby nezačínal s holým zadkem a s dluhy. Stejně tak si myslím, že úspory "pro každý případ" by rodina měla mít zhruba v této výši. Prosím, nepište mi, kde to vzít. Tak, jako se nemovitost a majetek dědí z generace na generaci, prostě každy sebe živí sám, ale tento polštář má k dispozici, dostane ho od rodičů a pak ho předá dětem. Akorát jde o to, nerozházet ho, ale zhruba udržet. Samozřejmě, mezi 20 až 30 lety člověk míň vydělává a víc se zařizuje, ale pak mezi 40 až 50 už vydělává víc a spotřebuje míň... Člověče, zrovna od tebe bych takovou naivitu rozhodně nečekal. Vždyť je to námětem veškeré literatury, pověstný cyklus 3 generací - první generace z nuly něco vybuduje, má k tomu vztah, váží si toho, vychová druhou generaci, která to převezme, od rodičů ještě nějak tuší, co to stálo to vybudovat, tak to tak nějak udržuje, a třetí generace bez jakéhokoliv vztahu k tomu, co jí to spadlo do klína zadarmo, to rozhází do mrtě, a cyklus se uzavírá. Další začíná zase od nuly... VŠICHNI okolo, co znám, co dostali od rodičů nějaký "polštář", jej a) akorát rozházeli za hovadiny, b) nebyli schopni začít vydělávat pořádně, když si zvykli na to, co dostali zadarmo. Naopak znám pěkných pár případů, co začínali z hodně zoufalé situace, která pro ně ale byla o to víc motivační se o sebe postarat. Jsem klidně pro to děcku něco dát, předat mu nějaký rodinný majetek, proč ne. ALE ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NE DO ZAČÁTKU. Ať si začne samo, bez vodění za ručičku, ať něco vybuduje a ukáže, že je schopno se o sebe opravdu postarat. Teprve až tohle opravdu prokáže, může dostat ten rodinný majetek, třeba jako bonus. Citovat
Péťa Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Asi patřím ke šťastnějším, kteří od rodičů hodně dostali. A jsem tomu rád. Teď nemyslím výchovu, vzdělání a prostředí, ve kterém jsem mohl vyrůstat. Když jsem stavěl barák, otec (a brácha) byl na stavbě pořád, pomohl s úplně vším, máti nám na Babettě vozila jídlo a u toho poklidila co se dalo. Nemálo toho zaplatili, ale hlavně kdykoli na zavolání otec sedl do auta a přijel. A věřte, to je investice mnohem větší než nějakých 300t Citovat
Charlie 1 Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 HH.T: Mě je to jedno, dělej jak umíš, jsem asi zvláštní, když to porovnám s okolím - ale půjčky si zásadně neberu (jednou jsem si vzal na 405mi16x4 a docela mě to stačilo) od té doby vše lepím tak, že si na to našetřím nebo vše lepím z výplaty (je výhoda být s rozumnou stejně smýšlející ženskou => tu konečně mám) Třeba nyní rekonstruhuji byt a vše s Lenkou dělám z výplaty, jde to pomaleji, ale nikomu nic nedlužíme. Jde o to umět se uskromnit a makat, makat a zase jenom makat. Ve svých 34 letech mám barák, kterýmu chybí jen venkovní fasáda a téměř hotový byt v asi nejlukrativnější části UL - 108m2 a nic nikomu nedlužím Osobně bych se snažil co nejrychleji splatit těch 350 litrů a pak teprve šetřit na hypotéku, ale dělej jak umíš..... Jak bylo psáno, ta paní nedělá smlouvy pro tvé smutné oči, ale aby si vydělala a takový "kavky" vysloveně potřebuje hlavně aby to s paní vydrželo Gabriel 307, punkac a Radek Hurvajz ohodnotil 3 Citovat
punkac Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Hmm, tohle je věcný příspěvek do diskuze, kor ten vyplázlej jazyk Citovat
ozzy56 Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 pokud děcku dáte do začátku 300 papírů, tak stejnak začne s dluhy jako byste nevěděli, co se tak dá za to dnes koupit... ,dokonce si myslím, že je povinnost rodičů se o děcka v začátku postarat, samozřejmě v mezích možností--pokud se žije na sociálce a z úvěrů, tak to asi nepude, ale když normálně oba pracují, tak to pude, je třeba na to myslet při narození, nee v jejich dvaceti ,asi je to různé rodina co rodina...,pokud se pomohlo mně, tak beru za samozřejmost pomoct jim..., a s tím rozházením majetku--no pokud jste mu dali nějaký základ ve výchově, tak by se to NEMĚLO stát, když se to ale stane, tak je to jeho boj a vám zůstane aspon pocit, že jste pro jeho začátek udělali co se dalo Citovat
Ajdamek Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Presne tak zalezi na vychove, naucit deti praci s penezma, odpovednost, nastavit urcitej system odmenovani, aby si jakoukoliv vec ci penize zaslouzilo a vazilo si toho. Bylo to tak u me a snazim se o to i u svyho ac nevlastniho. A podle me s bydlenim by rodice pomoct meli, pokud maji tu moznost. Citovat
Charlie 1 Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 Oldo, dostal jsem od rodičů půlku platby na můj tehdejší nájem (nájem byl 4500 v Mojžíři - hoďte si to do ggoglu, ať víte, co to je a kde to je ) po dobu cca roku a staré nádobí, peřiny, postel. To co mám nyní je už jen má práce. Nepopírám, že si nepůjčím třeba 5000 od rodičů na kachličky, ale jen když vím, že to z výplaty hned dolepím. Jinak čekám a šetřím. I kdyby v tý kuchyni ty kachličky chyběly půl roku, nejsou životně důležité Je pravda, že na UL mám nadprůměrný příjem (nejsem, žadný moneyžer - ale dělník v montérkách) a s přítelkyní se to šetří a buduje pěkně a snadněji. Ale od toho to je být v páru neber všechno tak vážně byl jsem na tom podobně,naši mají co sdělili po rodičích.... od našich jsem dostal nějaký peníze,kamaradi si koupili auta v tý době frčeli feldy a eskorti a já ze peníze koupil cihly na celej barak..... akorat mám trochu jinej názor než ty,pokud mám nějaký příjem tak proč se nezadlužit na max.20let s rozumnou splátkou max.20% příjmů,s tím že mám nějakou rezervu.... mám taky kamaradi co jedou stylem jako ty z výplaty,jeden bude mít hotovo další 2 tak za 15let...nemají dluhy,ale žijou s dětma na staveništi náš výsledek je podobný ,ty budeš mít hotovo v brzké době bez dluhů já budu ještě 5 let splácet a budu mít klid s tím rozdílem že bydlíme už od roku 2006.... akorát já kdybych stavěl jako ty tak se mi stavba prodraží,u nás šla práce řemeslníků docela dost nahoru,at jsem zručný a na baráku jsem si udělal dost věcí sám tak elektriku,tesařinu,pokrývačinu jsem platil řemeslníky a jiný řemesla a co šlo udělal s nejvíc s tchánem a rodinou rozuměj zedničina,přípojky apod. takže proto u mě úvěr (v r 2004-2006 byla DPH na pracu tuším 5 nebo 9% materiál 20% už si nepamatuju...) Citovat
P607Olda Odesláno 29. listopad 2014 Odesláno 29. listopad 2014 (upraveno) Oldo......chtel bych byt tvojim synem... a já zas synem mého otce... a jeho otce... a mámy. Tzn. i mně i mým rodičům jejich rodiče nějak pomohli. Přesně v okamžiku, kdy jsem se zařizoval a nemusel si vzít úvěr. Co je na tom divného. Nakonec: hodně lidí bydlí v domku, nebo aspoň bytě, a až jednou odejdou, tak ten majetek nepropadne státu, ale dědicům, tedy dětem, a pokud možno, ideálně vnukům. (tedy se dědí vlastně "přes jednu generaci", střední generace mezitím bydlí ve svém). U vašich prarodičů to bylo nebo je to jinak? Takže to asi někde chodí tak, že rodiče dětem pomůžou, a jinde ne. Vidím to kolem sebe, i v rodině. No a tak, jako někteří z nás neutratí majetek ani v dospělosti, nemusí ho utratit ani v mládí, prostě dovedou hospodařit a znát hodnotu. Psal jsem o 300 t., což tedy není žádné rodinné jmění, stačí tak na nábytek, spotřebiče a staré auto. Velký dar by byl už bydlení, tedy asi 3 mil. Proč mám tento názor? Protože na tom, že lidi jsou permanentně bez peněz, se dobře živí poskytovatelé úvěrů a hypoték. A snad nemáte jako životní poslání, krom své rodiny živit ještě několik finančníků. V naší republice byl převrat, kdy dost lidí přišlo o všechno, takže museli začínat od nuly (např. po 48-mém). Ale myslím, že by to tak nemělo být, prostě rodina má nějaký majetek (aspoň dům) a ten přechází na dědice. Někde jinde je tady téma, kolik máte naspořeno. Tam se ukazuje, že účastníci se dělí zhruba na polovinu, na ty, co mají naspořeno aspoň na půl roku života, a na ty, co nemají. Oddie: s tou třetí generací jsem to taky slyšel, ale myslím, že tam se jedná o velký majetek, kdy dědic už nemusí pracovat a tím pádem nezná hodnotu práce a peněz, prostě už je z těch peněz zblblý. Ještě dodám: na svoje děti pohlížím jako na kousek sebe sama, mají i moje dobré i špatné vlastnosti a žebříček hodnot. Takže raději budu podporovat je, než např. cizí děti v cizině, Sazku nebo nějaké jiné věci. Nicméně vážím si vašeho názoru o nerozmazlování. Akorát ti moji známí, kteří takto vyrostli (tzn. po několik generací se nepředaly žádné peníze), se potom opravdu k penězům chovají jinak. Jsou trvale "lační" peněz, takže když dostanou nějakou částku (40t.), tak jedou na zájezd a utratí tam všechno. Prostě nemají natrénováno "mít na kontě peníze" a nekoupit si přitom víc, než na kolik stačí příjem (nikoli stav konta). Upraveno 30. listopad 2014 uživatelem P607Olda Citovat
Pe.Tr Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 prarodiče získali byt od armády ale s penězi hospodařit uměli rodiče získali byt od OKD a za peníze od rodičů jej vybavili-po jedenácti letech se rozvedli, otec byt nechal matce bez jakéhokoliv vyrovnání. od patnácti jsem makal abych s mámou měl kde bydlet a co jíst. v devatenácti, po vojně (totalní zabiják ad peníze-400,- měsíčně) jsem s 0,- odjel do Prahy (2001) pár členů ví kde jsem se ženou (v podstatě od mala na tom byla stejně jako ja) v začátcích našeho života bydlel...ubytovna s cikány apod. verbeží. dnes jsem na to samozřejmě líp ale samozřejmě jsou za mnou a ještě nějakou dobu budou dluhy v podobě hypotéky , ale já si život chci užít ne žít.(nemám se líp protože jsem si na to pujčil, to jen aby to někdo blbě nepochopil) nejvíc mě na to mrzí jak mi celá rodina(matka a prarodiče) vyčítá, že jsem se zadlužil , že když na to nemám tak si to nemám kupovat a podobně. Citovat
Charlie 1 Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 (upraveno) Pe.Tr pěkně si se vypracoval.. Souhlasím s tebou Ono se všechno lip dělá z vyplat,ale když přijdou děti jde to podstatně hůř.... Ženská na mateřské za 7000 a živit o další 2 krky navíc je znát...už prostě člověk neusetri tolik co dřív.... Ušetřil by ,ale musel by doma sedět na prdeli Upraveno 30. listopad 2014 uživatelem Charlie 1 Citovat
oddie Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Oddie: s tou třetí generací jsem to taky slyšel, ale myslím, že tam se jedná o velký majetek, kdy dědic už nemusí pracovat a tím pádem nezná hodnotu práce a peněz, prostě už je z těch peněz zblblý. Ještě dodám: na svoje děti pohlížím jako na kousek sebe sama, mají i moje dobré i špatné vlastnosti a žebříček hodnot. Takže raději budu podporovat je, než např. cizí děti v cizině, Sazku nebo nějaké jiné věci. Nicméně vážím si vašeho názoru o nerozmazlování. Akorát ti moji známí, kteří takto vyrostli (tzn. po několik generací se nepředaly žádné peníze), se potom opravdu k penězům chovají jinak. Jsou trvale "lační" peněz, takže když dostanou nějakou částku (40t.), tak jedou na zájezd a utratí tam všechno. Prostě nemají natrénováno "mít na kontě peníze" a nekoupit si přitom víc, než na kolik stačí příjem (nikoli stav konta). Ti, co znám, že začínali z čisté nuly (včetně mě), tento problém nemají. Neznám nikoho z nich, co by rozházel každou kačku, co dostane, naopak tito lidé znají až moc dobře hodnotu peněz... My jsme to měli ještě o něco horší, než začínat z nuly, ad a) jsme si se ségrou museli vydělat už na to, abychom vůbec mohli jít na VŠ, protože máti prostě neměla na to nás živit, i kdyby třeba stokrát chtěla, b) nejdřív jsme se museli (nebo dobře, nemuseli, ale chtěli) postarat o ni. Takže po škole jsme nejdřív vydělali a kupovali bydlení pro ni, a pak teprve pro nás. Takže asi tak... Citovat
Gabriel 307 Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 (upraveno) Chce to utrácet s rozumem . . . my s manželkou nějakou investici dostali v podobě zaplacení svatby 80 lidi . . .výtěžek ze svatby cca 80.000,- nám zůstal,zabalili jsme si věci a po svatbě jsme odjeli do Čech . . . tady jsme se ubytovali na ubytovně a plácali se v tom samotný a hledali práci(doma práce nebyla) naštěstí jsme ji našli a myslím,že i dobře placenou. Asi dva roky jsme byli v podnájmu koupili si první naše auto(Felicii) a pak jsme se rozhodli že půjdeme do vlastního a do hypo a padlo rozhodnutí,že zůstáváme v Čechách(což tchán blbě snášel ale nakonec to pochopil) Pak se plánovali děti a s dětmi byla hned svázaná myšlenka většího auta volba byla jasná (P307Break nebo SW). V době když jsme byli v podnájmu se moc nešetřilo-to co jsme chtěli to jsme si koupili,po koupí bytu se nešetřilo vůbec protože se peníze vráželi hned do bytu a předělával a zařizoval se byt. Jedno auto bylo na půjčku z banky-druhé na leasing-a vůbec nám to nevadí-všechno se poctivě platí,ale už se těším až se v říjnu doplatí. Dědit jsem nedědil-naštěstí zatím nebyl důvod. edit: jo a doma je manželka na mateřské děti 1+4 Upraveno 30. listopad 2014 uživatelem Gabriel 307 Citovat
Charlie 1 Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 s tím dědením,bohužel tata umřel v 54 s brachou jsme se dohodly,že nic nechceme a u notáře se vše přepsalo na matí....já i brácha mame svůj domek,další nechceme,starost navíc.... vlastně kecám dostal jsem les 1500m2... Citovat
radim.1008 Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Tak já taky předělávám být ve dvou generačním baráku. Po smrti dědy před třemi lety a smrti táty před dvěma roky jsem do toho loni praštil a začal budovat. Dělám to tak jako Punkac. Teď mám hrubou stavbu a chystám se na elektriku. Peníze mám nějaké našetřené a i něco ještě od táty. Tudíž jsem bez dluhů. Měl jsem to štěstí, že dosud žijící babča, po řešení dědictví po dědovi, měla ochotu svůj majetek předat a nechat si jen věcné břemeno na adrese. Tudíž až jednou, nebudou s tím takové starosti, jako byly před třema lety. Majetek po tátovi, zdědila máti, byt, garáž a účty. Chalupu má na sebe ségra a nějaký pozemky. Já zdědil auto a pionýra ještě po dědovi. S autem mi teď jezdí ségra a chce s máti, abych ho na ní přepsal. Bydlím teď u přítelkyně, kde rodiče jsou naprosto super a nic nám tu nechybí, teda až na trochu toho prostoru. Příští rok bude doufám hotovo a půjdeme do svého. Citovat
hardhouse.trip Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Hele a za co jsi to vlastne utratil? Jen tak pro zajimavost :-) No, dlouho jsem se rozhodoval, zda to napsat, je to přece jen dosti intimní téma, ale přítelkyně měla jisté problémy... ceník je sice novější, ale i tak jsme absolvovali několik sezení, aby se to povedlo... http://www.ivf-zlin.cz/24771-cenik-vykonu Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.