Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno
před 3 hodinami, oddie napsal:

Navigaci - dynamickou - používám i na cesty, které znám i poslepu, z jednoho prostého důvodu: ukáže zácpy, bouračky, policajty, ukazuje rychlostní omezení... dobře, ne jednoho, nejmíň čtyř :D

Taky mám WAZE puštěnou téměř trvale i na notoricky známé trasy

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Po pěti měsících ježdění plně elektrickým Ioniqem mohu zodpovědně napsat, že každý kilometr ve spalováku mi teď přináší traumata. Už jsem měl nalezenou krásnou Teslu S, jenže jsem zjistil, že na ni není homologovaná žádná koule :( Psal jsem si kvůli tomu postupně až přímo s Teslou 😮

Odesláno
před 21 hodinami, Péťa napsal:

Po pěti měsících ježdění plně elektrickým Ioniqem mohu zodpovědně napsat, že každý kilometr ve spalováku mi teď přináší traumata. Už jsem měl nalezenou krásnou Teslu S, jenže jsem zjistil, že na ni není homologovaná žádná koule :( Psal jsem si kvůli tomu postupně až přímo s Teslou 😮

Tak máš doma jiné s koulí.😀

Odesláno
před 22 hodinami, Péťa napsal:

Ono se to původně k luxusní limuzíně moc nenosilo. A pokud jsi našel nějakou starší, tam tam bude problém Kompatibilní se všemi vozidly Model S vyrobenými v Evropě v roce 2022 a později . Ve svém Tesla účtu zjistíte, zda je toto příslušenství kompatibilní s automobilem. Ale je v tom binec, protože Tesla klidně mění části vozidel v průběhu roku, takže co montovala do května už nemontuje a montuje od června jiné Tady by Ti možná poradili.

Odesláno

@Milan+ Na ježdění kolem komína ano. Ale já jezdím i dál s vlekem (Olomouc, Hranice na Moravě) nebo s kolama (většinou jižní Morava). A že bych dal skoro půl mega za auto, které bych nemohl na 100% využívat, to by mě štvalo.

Ale ono to stejně směřuje k tomu, že koupím jinou Teslu, která má kouli a oželím supercharger zdarma. Jenže mě se ta S moc líbí.

Odesláno (upraveno)

Supercharger zdarma je otázka, zda pořizovat. Proč? Jde o cenu Tvého času. Mají ho totiž povětšinou auta dost stará, která nezvládají vyšší nabíjecí výkony než 125 kW a to jen krátkou, omezenou dobu nabíjení, mají tzv. strmou nabíjecí křivku a příkon rychle klesá a nabíjení se prodlužuje. S jedním takovým mám občas tu čest, půjčuje mi svoji polozávodní TMS kolega Semyš. A fakt s tím na SCH docela trpím. To co TM3 nebo TMY dají obratem, díky 250 kW na těch novějších stojanech, co už jsou skoro všude, to se u starší TMS děsně vleče. Ano, šetří se 8 Kč/1 kWh, což zrovna u ní je 800,- Kč se 100 kWh baterkou, ale trvá to. Fakticky se to vyplatí když jezdíš hodně, 30, ale lépe 50+ tkm ročně, a dlouhé trasy kde ty SCH potkáváš. A současně mít co na práci v autě nebo jako pauzy na jídlo, cvičení, odpočinek, vzdělávání.......

A ještě dotaz, auto si sháníš sám nebo s profíky? Páč zrovna u Tesly je o tom potřeba něco vědět. Můžeš si vybrat mezi Tesla Dave, kluci Svobodovi, tam dělají i profi servis, Tesla Semyš, Honza Semotam, ten umí servis taky slušně, Martin Petráš z Nejrychlejší Tesla.cz nebo třeba Radek Landa a pár dalšími, ale ti 4 toho vozí mraky a dlouho. Zadáš poptávku a oni makají. 

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno
před 25 minutami, Péťa napsal:

@Milan+ Na ježdění kolem komína ano. Ale já jezdím i dál s vlekem (Olomouc, Hranice na Moravě) nebo s kolama (většinou jižní Morava). A že bych dal skoro půl mega za auto, které bych nemohl na 100% využívat, to by mě štvalo.

Ale ono to stejně směřuje k tomu, že koupím jinou Teslu, která má kouli a oželím supercharger zdarma. Jenže mě se ta S moc líbí.

A to se Ti chce sedat z B o dvacet čísel níže?

Odesláno (upraveno)

@Radovanek Dík za cenné informace. Já jsem střelec a koukal jsem jen na Bazoš a podobné servery. V mém případě je to s nabíjením tak, že SCH bych využíval minimálně, protože ho na trasách moc nemám, nejvíc Olomouc. Jen se těším, až spustí v Hradci Králové. Většinou bych nabíjel doma, pěkně pomalu ze sluníčka.

Před hodinou, Radovanek napsal:

Fakticky se to vyplatí když jezdíš hodně, 30, ale lépe 50+ tkm ročně, a dlouhé trasy kde ty SCH potkáváš.

Takže asi můžu zapomenout na SCH zdarma a hledat nějakou TM3, která kouli má.

Je ale fakt, že mě od ojeté Tesly všichni odrazují. Ale líbí se mi dva kufry :D

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno (upraveno)

Zkus oslovit ty dotyčné, klidně se odvolej na mně, a že poptáváš TMS s doživotním SCH free na VIN (byly i jen na majitele, kupec pak měl smůlu, pokud se nedohodli a nepřevzal si i jeho profil) s tažným na 3500 kg. Budou vědět, zda je to možné. 

Prozatím bych se SCH v Hradci nepočítal, letos se otevřely 2 dlouho očekávané a teď bude asi pomlka. Muselo by se tu prodat hodně aut nebo by Tesla z dat od aut online musela zjistit, že jich hodně jezdí přes Hradec a že tam nabíjecí bod chybí. Oni pojímají síť v hranicích Evropy, státní hranice je nezajímají. A pak zahušťují podle počtu Tesel a/nebo jejich provozu v dané oblasti. Je to poměrně sofistikovaná věc. Aby se SCH vyplatil a nebyl přeplněný. V HK vidím, že je to na dlouhé lokte, jako v Ostravě.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno

Dík. Tažné na ty staré TMS opravdu nejsou, pokud tedy mohu věřit EMEA Service Centers Průhonice. Zkoušel jsem i SVC Group Náchod, tam jde nakonfigurovat, ale nejde koupit, mají tam jen "Připravujeme". A na telefonický dotaz mi řekli, že letos určitě nebude.

Citovat

Dobrý den,
dodatečná montáž na Model S 2015 není možná a ani výrobce toto oficiálně neumožňoval.

S pozdravem

EMEA Service Centers

A na dotaz na kterou TMS to jde odpověděli:

Citovat

Dobrý den od Tesla Model S Palladium, cca 2021 a dále.

Odesláno (upraveno)

@Péťa nevim, proc by te od ojete tesly meli odrazovat. Mi prijde spolehlivejsi nez ledacos jineho... a baterka na tom zas tak netrpi ani nechcipa, a to ani kdyz to ma 300 na tachu. (mluvim o TM3)

A ikdyz mrrknu na nejaky info od nefanatiku, tak mi to prijde docela v pohode. 

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

Prohlídky jsou pouze doporučené a lidi je dělají až před koncem záruky (aby se vychytaly případné závady) nebo když je na něco fyzického svolávačka. Což nebývá, většinou jde o SW změny a ty jsou online over the air. Jen se Tě ráno Tesla zeptá, zda chceš nainstalovat tato  přes noc stažená vylepšení a kolik minut to zabere. Nebo když mají problém typu výměna čelního skla kvůli kamínkům, tak při jednom.

Odesláno

@Péťa jako nedelaj, ale ... na co vlastne. Elektrika se "ozve", mechanika podvozku se casem ozve taky, brzdy se ozvou samy, kdyz na ne budes kaslat. A jestli je tam nejakej olej v diferaku apod - takovych aut, co ho nikdy nemely meneny jezdi ... 

Odesláno
V 4. 7. 2025 at 19:25, Péťa napsal:

Po pěti měsících ježdění plně elektrickým Ioniqem mohu zodpovědně napsat, že každý kilometr ve spalováku mi teď přináší traumata.

Tak to nějak rozveď, samozřejmě bez urážek kohokoli a čehokoli....

Odesláno

@Hafity Nejzásadnější je, že jezdím v 99% couračky. Nabíjení (které je nejčastější argument odpůrců) mi vůbec nevadilo. Prostě jsem připravený kabel strčil do auta - akce cca na 5 sekund. To samé odpojení kabelu. Auto stálo v garáži. Teď musím zajet k benzince, natankovat, zaplatit. Jezdím k samoobslužné, takže mi nehrozí fronta u pokladny. Ale i tak to je mnohem větší opruz, než nabíjení. Navíc benzin smrdí, přestože u stojanů jsou odsavače par.

Ale je jasné, že kdybych potřeboval najet víc km než stačí baterka, pak by nabíjení na cestách asi byl opruz. To jsem ale za tu dobu nezažil.

S autem se mi jezdilo mnohem radostněji, auto nestartuješ, ale zapínáš :D Zrychlení při vjezdu na kruhový objezd mi teď opravdu chybí. Prostě elektromotor je zatím nejlepší pohon vozidla. Bohužel to zatím kazí ty baterky, které elektromotoru dodávají energii. V zimě hřálo hned, nemusel jsem čekat, až se ohřeje voda v okruhu.

Nikdy jsem nebyl příznivec zvuku motoru, proto jsem rád za ticho elektromobilu, i když není dokonalé (aerodynamický hluk). Že nesmrdí z výfuku v tom autě necítíš, ale kdyby většina aut na silnici byla čistě elektrická, bylo by to fajn. Cyklisté by to určitě ocenili.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...