Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

Vládne tam taky komunistická strana a systém podobný jako v Číně, kde prostě spalovací motorky zakázali. Takže lidi, nemohouce mít auto, šli do elektrokol a elektroskůtrů/motorek. Jsou fascinující videa, kdy se jich obrovská masa pohne přes křižovatku na zelenou za skoro úplného ticha. 

Odesláno (upraveno)

možná můj příspěvek ohledně těch skůtrů vyzněl špatně, tak jednoznačně schvaluju postupný přechod na elektro,  někde to prostě jde , protože i vietnamci chtějí žít zdravěji  😉

70 mil. skůtrů  😯, beztak bude cosik aj dvoutakt  🙈

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno
V 19. 7. 2025 at 21:22, RichVa napsal:

Jen malé okénko do historie, konkrétně do roku 1979.

Tehdy se myslelo, že nejlepší pro ekologii je naftové auto. Takže možná se za dalších 40 let budou naši potomci (nebo Vy mladší než já osobně) usmívat nad dnešními články o ekologii elektroaut stejně jaké já dnes, když jsem při uklízení sklepa po tchýni otevřel tento článek. Jak je vidět tak až čas prověří, co je "správně".

Už jsem to tu několikrát psal. Stejně, jako dnes hlupáci nadávají a nesnáší elektromobily, tak nesnášeli naftu v osobácích nebo plyn, tehdy LPG. Prostě jen benzín a hotovo. Vše jiné jsou heretici. Blbost lidská je věčná a vrací se pravidelně. 

Odesláno (upraveno)

Odpor k naftě v OA byl našem ďolícku zaviněn dvěma (možná i třemi) skutečnostmi

1) východní blok (ani Rus, ani Polák, ani DeDeRón) taková auta nevyráběl

2) opravy dieselů byly a jsou nákladnější než opravy benzínů (i když to vlastně u nových aut posledních 10 let možná není tak jednoznačné) a když takovýmu OJETÝMU (na nový skoro nikdo nedosáhl) naftovýmu Méďovi, Golfu nebo třeba Opelu padlo čerpadlo nebo vstřiky, byla to slušná díra do šrajtofle i pro toho, kdo měl kontakty a možnosti - běžná rodina ale vůbec o něčem takovém nemohla uvažovat, i když by ojetý diesel mohli pořídit za podobný peníze jako novýho Žigula

3) bylo období, kdy nafta byla na bločky a bez nich nebo známýho pumpaře sis autem nikam nezajel

I tak se ale sem tam dalo naftový auto na našich cestách potkat a většinou ho měl řidič NA nebo traktorista nebo někdo, kdo si uměl naftu zaopatřit. Často byla k vidění naftová Volha s motorem Peugeot, která na rozdíl od západních aut aspoň nikoho neštvala a spousta lidí vlastně ani nepoznala na co právě tahle jezdí

Na západě se nafta v OA běžně prodávala. Možná tam taky byla skupina řidičů co tvrdili něco o kamnech, ale spíš se domnívám, že si auta majitelé kupovali podobně jako po pádu socíku my - tedy podle chuti a potřeb

Co se elektromobilů týče - ať se lidi SVOBODNĚ rozhodnou a věřím, že až budou výhody přesvědčivé a tím nemyslím žádné obezličky typu dálniční známky nebo parkování ve městech grátis (PROČ??? Když je elektromobil pro dálnice a města stejný nebo možná i větší problém než běžný OA), lidi se podobně jako třeba Elton SAMI ROZHODNOU, že si ho chcou koupit.

Nucení ve smyslu: "Když to nejde po dobrém, my Vás k tomu dokopeme" vyvolá jen protireakce

P. S.

Ještě bych doplnil, že já teda právě po tý naftový Volze už před vojnou pokukoval (= dost jsem se zajímal o to jak se dostat k vyřazenýmu kombíku od letištních taxi, ideálně s padlým motorem, nafťák z Francie bych tehdy na vrakáči pořídit uměl). Ale z vojny jsem se vrátil v roce 90 a vše se samozřejmě změnilo. První diesel jsem osedlal v roce 94 a od tý doby jezdím převážně diesely

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Milane - pamatuju si, že se s bloky na naftu různě kšeftovalo a domníval jsem se, že se tedy nafta bez nich za peníze koupit nedala. Jistej si ale nejsem - každopádně kdo měl bloky a diesela, jezdil levnějc. Jednak měl diesel vždycky nižší spotřebu PHM a druhak řidiči NA radši prodali bloky třeba za polovinu než aby přiznali že jezdí za nižší spotřebu než mají normováno

Odesláno

Bloky na PHM pamatuji, byl to jediný způsob, jak firma mohla umožnit řidiči si na cestách natankovat - jen vyměnil lísteček za odpovídající počet litrů PHM, který byl na lístečku uveden. Platební karty nebyly a hotovost se jim (nevím proč) nedávala.

A pokud se týká nafta x benzin, tak já si říkám, že benzin je vlastně odpad, který vzniká při rafinaci ropy a tak proč ho místo vylití do Labe nespálit v motoru, že :D

A ještě dotaz, proč by měl elektromobil způsobovat ve městě větší problém než spalovák? Ano, místo zabírá stejné, ale aspoň neřve a nesmrdí.

Odesláno

Měli jsme od 1991 z Rakouska Citroen BX 1.9 D Break, neskutečný pracant na hydraulickém podvozku. Rok starý, 55 tisíc najeto. Naftu jsme už mohli kupovat sami, ale za dost peněz. Borci, co jezdili nákladními auty, tiráci nejvíce, dostávali bločky, které byly poukázkami na naftu na cestách. Jinak tankovali uvnitř fabrik na vlastních čerpačkách nebo u staveb z cisteren, co tam jezdily. Když šofér uměl, ušetřil. Bločky pak prodával levněji, než byla nafta na pumpě. ale nesměl chtít moc, protože pumpaři a pumpařky, když člověk platil u osobáku bločky, si automaticky řekli o 1-2 Kč za litr s tím, že jinak volají esenbáky. Spokojen byl tedy řidič nákladního, řidič osobního i pumpař. Vděčné u našich jízd za hranice byly fronty kolem hraničních přechodů, stačilo jít podél kamionů a bločky byly hned a velmi levně. Ve vnitrozemí bylo dráže.

Odesláno

@Medvěd

Když jsem byl v Agrostroji ve vývoji po vyučení,tak se tam vedoucímu tato přestavba dělala na třech Volhách a můžu Ti říct,žádná prča to nebyla,protože tady k tomu nikdo nic neměl,musela se měnit fréma mezi špajzkou a motorem,držáky pro silenbloky pro motor, všechno odměřit a udělat ručně, žádné CNC nebylo,schvalovací proces,to bylo něco,přivezl dva motory Indenor,třetí měl na víku ventilů Peugeot,ač to byl Indenor a ze zkušebny odjel bez papírů.Pokud by jsi neměl v té době kontakty na dílnu,kde tohle vše udělají ze známosti,tak by se Ti to ani nevyplatilo. Tohle se dělalo u nás při práci. Za odměny.

Odesláno (upraveno)

Milane - Mezi vodáky co jsem znal byla Volha v naftě celkem rozšířená - mělo jí aspoň 5 chlapů. Nějak to teda muselo jít a tak bych se doptal co a jak - třeba ten kombajn od airport taxi s padlým motorem byla cesta, kterou mi jeden z kluků radil, páč jí sám absolvoval.

Péťa - elektromobil je mnohem těžší než bežný osobní auto (benzín i diesel) a tak ve městě škodí větším otěrem pneu a brzdových segmentů

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Fakt děláš, jako by jsi tu byl poprvé. Laciné. Tak tenhle mýtus o otěru pneumatik a brzdových segmentů je další hovadina od ropné lobby.

A) elektromobil nemusí být těžší, protože se obvykle využívá kombinace hliníku (typicky Tesla) nebo kompozitu (BMW i3 například), Co se pneu týče, byužívají speciální slitiny ke zmenšení valivého odporu, tedy tření, tedy i otěru pneu. 

B) brzdové segmenty používá právě a výhradně jen spalovák, který jinak, než třením, brzdit neumí. Je to právě spalovák, který má obří emise z otěru brzdových destiček, ne EV. Protože EV v 99% případů vystačí s rekuperací. Proto taky Tesly neprocházely STK v Německu, měly zarezlé kotouče. Nepoužívaly je. A jejich STK to bere jako problém. U mého Peugeotu Ion se 135 tis. km mám stále původní brzdové desky i obložení.

Odesláno (upraveno)

@elton porovnáváš grepfruit s jablkem a švestkou :D

Citovat

Pojďme se podívat na srovnání těchto tří automobilů: Volkswagen Touareg, Volkswagen ID.7 a Tesla Model 3. Jde o velmi odlišné vozy, které cílí na různé segmenty trhu a mají různé pohonné ústrojí.

1. Volkswagen Touareg:

Typ: Velké SUV se spalovacím motorem (k dispozici i plug-in hybridní verze).

Zaměření: Prémiové SUV pro rodiny, s důrazem na komfort, terénní schopnosti (zejména starší generace), luxus a robustnost. Ideální pro ty, kteří potřebují velký vnitřní prostor, vysokou tažnou kapacitu a tradiční pojetí vozu.

Motorizace: Nabízí benzínové, naftové a plug-in hybridní motory. Vyznačuje se silnými motory a pohonem všech kol.

Prostor: Velký objem zavazadlového prostoru (často přes 800 litrů, u plug-in hybridu mírně méně kvůli baterii), prostorná kabina pro 5 cestujících.

Výkon: Různé motorizace nabízejí širokou škálu výkonů. Plug-in hybridní verze Touareg R je velmi výkonná (kombinovaný výkon až 340 kW / 462 k).

Technologie: Moderní interiér s velkými displeji (Innovision Cockpit), ale stále s fyzickými tlačítky a tradičním infotainmentem.

Hmotnost: Nejtěžší z trojice, zejména díky velikosti a spalovacímu motoru/plug-in hybridnímu systému. Pohotovostní hmotnost se pohybuje kolem 2,1 - 2,5 tuny.

Dojezd: Záleží na motorizaci a velikosti palivové nádrže. U plug-in hybridu je dojezd na elektřinu omezený (kolem 50 km).

Cena: Bývá nejdražší z těchto tří vozů.

2. Volkswagen ID.7:

Typ: Plně elektrický liftback (a nově i kombi/Tourer).

Zaměření: Elektrická vlajková loď VW, která nahrazuje Passat v elektrické éře. Klade důraz na dojezd, komfort, technologie a prostornost, určená pro dálkové cesty.

Motorizace: Elektromotor s pohonem zadních kol, k dispozici různé velikosti baterií.

Prostor: Velmi prostorná kabina, srovnatelná i s větším Modelem S od Tesly. Zavazadlový prostor je 532 litrů (liftback) nebo 605 litrů (Tourer). Nemá "frunk" (přední kufr).

Výkon: Standardní verze mají výkon 210 kW (286 k), verze GTX s pohonem všech kol má až 250 kW (340 k). Zrychlení 0-100 km/h kolem 6.5 sekundy (RWD) nebo 5.5 sekundy (GTX).

Technologie: Moderní, minimalistický interiér s velkým 15palcovým centrálním displejem a novým, vylepšeným infotainmentem.

Hmotnost: Elektromobil, takže těžší než srovnatelný spalovací vůz, ale lehčí než Touareg. Přesná hmotnost se liší podle verze baterie, ale pohybuje se kolem 2 tun.

Dojezd: Jeden z nejlepších dojezdů na trhu, s dojezdem až kolem 700 km (WLTP) s větší baterií.

Cena: Nachází se ve střední cenové kategorii mezi Model 3 a Touaregem.

3. Tesla Model 3:

Typ: Plně elektrický sedan.

Zaměření: Sportovní elektrický sedan s důrazem na výkon, technologie, efektivitu a uživatelskou zkušenost. Oblíbený pro svou dynamiku a rozsáhlou síť Superchargerů.

Motorizace: Elektromotor/y s pohonem zadních kol (RWD) nebo pohonem všech kol (Dual Motor AWD).

Prostor: Dostatečný prostor pro 4-5 cestujících, ale menší než ID.7. Zavazadlový prostor 425 litrů vzadu + 88 litrů frunk vpředu.

Výkon: Velmi rychlé zrychlení, zejména ve verzích Long Range a Performance (0-100 km/h za 3.1 - 4.9 sekundy).

Technologie: Velmi minimalistický interiér, kde vše ovládá centrální displej (bez přístrojového štítu před řidičem). Pokročilý software a funkce autonomního řízení (Autopilot, FSD).

Hmotnost: Nejnižší z trojice, typicky kolem 1.6 - 1.9 tuny, v závislosti na baterii a pohonu.

Dojezd: Solidní dojezd, verze Long Range nabízí až kolem 580 km (WLTP) nebo 363 mil (EPA).

Cena: Obvykle nejlevnější z těchto tří vozů, zejména základní verze.

Pojďme se podívat na hmotnosti těchto tří automobilů. Je důležité si uvědomit, že pohotovostní hmotnost (váha vozu s plnými nádržemi a bez cestujících) se liší v závislosti na konkrétní motorizaci a výbavě. Zde jsou přibližné hodnoty:

Volkswagen Touareg:

Pohotovostní hmotnost: Od přibližně 2055 kg (pro základní benzínovou verzi) až po 2443 kg (pro plug-in hybridní verzi eHybrid).

Touareg je z této trojice jednoznačně nejtěžší. Je to velké SUV s robustní konstrukcí a spalovacími motory, popřípadě s dodatečnou hmotností baterie u plug-in hybridu.

Volkswagen ID.7:

Pohotovostní hmotnost: Kolem 2172 kg (pro verzi Pro s 77 kWh baterií).

ID.7 je plně elektrický vůz, a proto je jeho hmotnost ovlivněna velkou baterií. Přestože je to velký liftback/kombi, je stále lehčí než Touareg, ale těžší než Tesla Model 3.

Tesla Model 3:

Pohotovostní hmotnost: Od přibližně 1765 kg (pro základní verzi s 60 kWh baterií) až po 1828 kg (pro verzi Long Range AWD).

Tesla Model 3 je z této trojice nejlehčí. Je to kompaktnější elektrický sedan a Tesla klade velký důraz na snižování hmotnosti pro zlepšení efektivity a dojezdu.

Shrnutí hmotností (přibližně od nejlehčího po nejtěžší):

Tesla Model 3: cca 1765 - 1830 kg

Volkswagen ID.7: cca 2170 kg

Volkswagen Touareg: cca 2055 - 2445 kg

Z tohoto srovnání je patrné, že i když jsou elektromobily často v průměru těžší než srovnatelné spalovací vozy, v rámci těchto konkrétních modelů se projevuje rozdíl ve velikosti a typu karoserie:

Menší elektrický sedan (Model 3) je lehčí než velký elektrický liftback (ID.7).

Velké spalovací/plug-in hybridní SUV (Touareg) je nejtěžší ze všech, což je dáno jeho velikostí, konstrukcí a hmotností spalovacího motoru/hybridního systému.

V průměru jsou elektromobily těžší než srovnatelná auta se spalovacími motory. Hlavním důvodem je hmotnost baterie, která tvoří významnou část celkové váhy elektromobilu.

Některé zdroje uvádějí, že hmotnost elektromobilu může být až dvojnásobná oproti běžnému automobilu stejné kategorie. Jiné srovnávací tabulky ukazují, že zatímco spalovací vůz může vážit kolem 1450 kg, elektromobil s menším dojezdem (např. 160 km) může mít cca 1500 kg a s větším dojezdem (např. 480 km) až téměř 2000 kg.

Zdroj Gemini 

Upraveno uživatelem pavelu96
Doplnění
Odesláno (upraveno)

No, ta matematika vychází jinak a vypadá to, že EV ve srovnatelné kategorii bude vždy těžší než spalovák. Ale respektuji tvůj názor :papa

A taky vychází, že nejméně výkonný Touareg bude lehčí než tvoje ID.7 (2055kg / 2172kg).

Doplnění
Odesláno (upraveno)

id3 nemůžeš srovnávat s pandou 

před 2 hodinami, Medvěd napsal:

Milane - Mezi vodáky co jsem znal byla Volha v naftě celkem rozšířená - mělo jí aspoň 5 chlapů. Nějak to teda muselo jít a tak bych se doptal co a jak - třeba ten kombajn od airport taxi s padlým motorem byla cesta, kterou mi jeden z kluků radil, páč jí sám absolvoval.

Péťa - elektromobil je mnohem těžší než bežný osobní auto (benzín i diesel) a tak ve městě škodí větším otěrem pneu a brzdových segmentů

Já píšu moje zkušenosti jak to bylo.  A jako když by ti tenkrát bylo 18#20,tak pochybuji ,že by jsi to zaplatil,já tedy ne a to jsem starší.

Nepiš další příspěvky - použij "Upravit"
Odesláno

Pročpak bych nemohl jedno pidiauto srovnávat s jiným? Protože elektro?

Jinak k Volze jsem se myslím vyjádřil dostatečně = přemýšlel jsem o ní a zjišťoval co a jak, ale přišla vojna a vše se změnilo. Jestli a případně kdy bych jí mohl mít je čistá spekulace - já jsem přesvědčený, že třeba během 5 let by to šlo, Ty tvrdíš, že ne a tak to asi zůstane

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...