morepower Odesláno 14. leden 2025 Odesláno 14. leden 2025 No já na to koukám jako třeba na výdrž mobilu, tzn že je mi jedno, jakou baterku daj do mobilu, pokud se nezvýší jeho hmotnost nebo nepřibude nějaký jiný diskomfort, je mi fuk, jestli ta baterka má 1000mAh nebo třeba 10.000mAh, já chci, aby vydržel alespoň několik dní a dlouho se nenabíjel. Až vydrží mobil měsíc, bude mi fuk, co je tam za baterku, nebo technologii. Smartwatche taky vydržej (vydržely) den dva, nebo třeba týden. Tissot třeba už ale přišel se solarním dobíjením, a hodinky ve tmě daj snad i půl roku, takže na ruce na slunci/světle fungujou bez nutnosti dobíjet úplně. Takže osobně mi je váha elektromobilu ukradená, zajímá mě dojezd (možnost tahat vozejk apod) a nechci žádný diskomfort navíc. Rád bych ho užíval bez ztráty kytičky a to prostě zatím nejde. Navíc (já to teda nijak nesleduju) sem si teď zagůglil a koukám že: Hyundai Kona EV vs. Hyundai Kona (benzín) Hyundai Kona EV: ~1 800 kg Hyundai Kona (benzín): ~1 400 kg Tak to moc nevypadá, že je ta váha "trochu někde jinde", jak tady čtu, nebo jo? (je to jen rychlý ťuknutí do netu, AI mi těch příkladů našla víc (i srovnání starý vs nový model a že ten nový je lehčí nebo má baterii s větší hustotou). Dokonce mi slíbila, že v budoucnu to bude lepší kvůli Solid-state baterii, ale to sou ty kecy o budoucnosti... to už sem komentoval) Hafity, pavelu96 a miroska ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 (upraveno) automobilky přiznávají--takže se lhalo... https://medium.seznam.cz/clanek/pisalek-00-automobilky-vcetne-skodovky-priznavaji-ze-jejich-elektromobily-mohou-mit-v-zime-polovicni-dojezd-113083 Upraveno 15. leden 2025 uživatelem Péťa Upraven odkaz, aby v něm nebyly reklamy BubakGS a davidse ohodnotil 2 Citovat
Hafity Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 To jako před vyjetím bych měl nastudovat výškový profil trati BubakGS ohodnotil 1 Citovat
elton Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Neřešim nějaké profily. Ale aspoň se tu o něčem mluví Dave_k a Milan+ ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Maně jsem si tak vzpomněl na kolegu vyjíždějícího elektrickým Smartem na Grossglockner... elton, Péťa a BubakGS ohodnotil 3 Citovat
Hafity Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Pokud dosáhnul vrcholu, tak potom rekuperoval do bezvědomí.... Asi.... BubakGS ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Už si to úplně nepamatuju. Rozhodně tam hrála roli nějaké nefunkční nabíječka, a teď přesně nevím kde a která. Každopádně nahoře nabíječka je, tak jestli nešlo nabíjet dole a rozhodl se zkusit to vyjet... asi. Pamatuju akorát, jak prý hypnotizoval neúprosně klesající hodnotu na displeji a pomalu se smiřoval s tím, jak to vozítko bude potupně tlačit leč nestalo se, dojel, sice přeopatrně, ale dojel Jo, příhody z cest má legrační. elton a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 před 50 minutami, Hafity napsal: Pokud dosáhnul vrcholu, jojo, jde to stále hůř ono na druhé straně prý máme nejhustší síť MHD včetně vlaků, autobusů atd. v Evropě, takže když zkolabuje baterie elektroauta, furt ještě dojedeš, třeba pozdě, ale dojedeš... BubakGS ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Asi máš na mysli úplně jiný vrchol.... ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
elton Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 @ozzy56 a proč by měla zkolabovat baterie? To platí u všech pohonných jednotek a je jedno ba co jezdí. Péťa ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 myslím to tak, že když v zimě přiměřeně nenabiješ, ať už z jakéhokoliv důvodu, tak prostě nedojedeš, protože tak hustá síť nabíječek jako čerpaček pro spalováky zatím není, nemluvím o situaci, kdy zadupeš na dálnici s poloprázdnou baterií a policie ti sdělí, že 3-5 hodin bude trvat uzávěra ( třeba nehoda na dálnici), tak potom leda si sednout k někomu do spalováku, nebo dobrovolně zmrznout, prostě je jasné, že u elektroauta se bude muset více uvažovat PŘED jízdou a počítat i s takovýma eventualitama nemyslím to zle, jasně že když zůstaneš na té dálnici se spalovákem a s prázdnou nádrží, tak budeš na tom stejně, ovšem tam situaci vyřešíš 5 litrovým kanystrem, s vybitým el. autem nevím, asi podval leda BubakGS ohodnotil 1 Citovat
elton Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 @ozzy56 při spotřebě topení 1kw za hodinu, mám topení na X hodin a nabíječek je docela dost. Zbytečně se bojíš. Péťa a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Před hodinou, ozzy56 napsal: kdy zadupeš na dálnici s poloprázdnou baterií a policie ti sdělí, že 3-5 hodin bude trvat uzávěra ( třeba nehoda na dálnici)... kdyz to nebude 50 hodin, tak v pohode. Na 5 hodin si tam klidne udelas i saunu a v pohode odjedes chudsi jen o par km. elton ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 15. leden 2025 Odesláno 15. leden 2025 Když to bude 50 hodin, tak bude mít velkej problém i většina spalovacích. elton ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 16. leden 2025 Odesláno 16. leden 2025 před 14 hodinami, elton napsal: @ozzy56 při spotřebě topení 1kw za hodinu, mám topení na X hodin a nabíječek je docela dost. Zbytečně se bojíš. co píšu je víceméně teorie, možná i obava, protože po dálnicích toho už moc nedám a ty doby kdy jsem tam musel i nocovat jsou pryč, takže spíše vyzvídám co a jak, protože bych další posunovadlo na elektriku chtěl elton ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 16. leden 2025 Odesláno 16. leden 2025 průšvih nastane v tuhých mrazech. Pod nějakých -10°C už má tepelné čerpadlo problém, zároveň je potřeba vyšší topný výkon. Takže "zadupat" to na dálnici v -20 se čtvrtinou kapacity v baterce, protože jsem za čtvrt hodiny měl dojet k nabíječce, bude poněkud nepříjemnost. Ale asi podobná jako když to tam "zadupe" někdo s málo palivem v nádrži, spotřeba na volnoběh je kolem litru za hodinu, zvlášť v mrazu s puštěným topením nebude menší, tak si to každý může spočítat sám... mmch. jak to v létě moc neřeším a tankuju klidně až při hladovém oku (dojezd je v tu chvíli ještě 100km), tak zimě zhruba v půlce nádrže, čili v případě průseru mám k dispozici aspoň 40 litrů. Ale upřímně, při naší husté síti osídlení, kdy se stalo, že někdo zůstal na dálnici víc než půl dne zcela bez pomoci a možnosti evakuace? Péťa, elton a BubakGS ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 16. leden 2025 Odesláno 16. leden 2025 proto jsem psal 3-5 hodin, bo pak se už začne něco dít, třeba ta evakuace..., jednou jsem na dálnici zažil i rozvoz PHM v kanystrech , ale jak se řeší úplně vybitá baterie na dálnici fakt nevím, proto píšu že asi jen podval a dostat to k nabíječce, nějaká mobilní nabíječka je beztak blbost Citovat
Péťa Odesláno 19. leden 2025 Odesláno 19. leden 2025 Ono to půjde... https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/fiat-snizil-ceny-elektromobilu/r~bf78377ed44c11efa26cac1f6b220ee8/ ozzy56 a elton ohodnotil 2 Citovat
BubakGS Odesláno 21. leden 2025 Odesláno 21. leden 2025 Ja si porad myslim, ze e-motor ma byt rovnou soucast kola a ono to pujde: Elektromotor, který tady prý ještě nebyl. Britové slibují výkony hypersportu v balení, jež se vejde do kola od auta ... na bezne auto 4x cca 50 koni... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.