skuci Odesláno 19. říjen 2016 Autor Odesláno 19. říjen 2016 před 17 hodinami, ozzy56 napsal: to byste se divili, co existuje pitomců, které právě zajímá, jen kolik musejí dát měsíčně bokem, celková suma, kterou přeplatí ani omylem, je to neuvěřitelné, ale je to tak přesně tak... setkávám se s tím denně... bohužel gramotnost většiny národa je na bodu 0 a to že si řeknou... hele mámo, teď máme úvěr, zbývá nám doplatit 90tis., platíme přes 3000Kč/m, tady budeme platit 1400Kč/m to je bomba, ale to že přeplatí o půlku víc a budou to platit o dalších 5 let navíc to už prostě věc, která je absolutně nezajímá. nečekal jsem, že se tady kolem toho strhne taková diskuze ale možná by jste se divili % kolik lidí tady na foru by do toho šlo, jako slepice po flusu teď se nechci nikoho dotknout, ale prostě je to nějak % vyjádřeno a tím, že tady jsou lidi všech věkových kategorií apod., tak to někdo prostě takto řeší. Je to chyba celýho systému, jak řikal Pe.Tr, je to přesně ono, cena již od apod., ale ono to není jen ve financích, ukažte mi člověka, který jezdí s novým BMW 530d za kombinovanou spotřebu 5,5l/100km? konečně na to soudruzi přišli a četl jsem, že snad od roku 2018 nebo 2019 by se ty auta měla testovat v reálných podmínkách Citovat
Pacho69 Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 Moneta musí živit kocóra. Taková televizní hjezda se prodraží... Citovat
skuci Odesláno 19. říjen 2016 Autor Odesláno 19. říjen 2016 jj to musí, to je fakt tenkrát na školení ještě u GE Money nám ukazovali promo video, co s tím koucourem musejí udělat aby vypadal, tak jak vypadá, kolik lidí se o něj stará a kolik ten kocour dostane, respektive jeho majitel... co se pak není čemu divit, že člověk tolik přeplácí Citovat
FrantaCV Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 Jak píše skuci - je to o finanční gramotnosti či spíše negramotnosti. Stačí se jen podívat na statistiku za posledních pár let jak "raketově" narůstá počet osobních bankrotů a exekucí, kolik lidí (rodin a domácností) se dostalo do tzv. dluhové pasti a bohužel mnohdy jen díky tomu, že se nechali zblbnout velice dobře a cíleně zpracovanou reklamou. Všechny tyto instituce, bankami počínaje přes nebankovní subjekty až po individuální nabídky (poslední výkřik je ZONKY) fungují na principu "Kdo chce kam, pomozme mu tam" a naše legislativa jim jde perfektně na ruku. Všechny úvěry jsou státem posvěcená LICHVA. Je jen na každém aby si zvolil, zda úvěr, který si bere za to stojí a hlavně zda na to má a to i v souvislosti s tím, že "Dnes práci a příjem má a zítra může být tzv. na dlažbě". No a když už uvažuji o úvěru na nějakou neodkladnou potřebu za vysokou cenu (napadá mě třeba rekonstrukce bytu, domu...) a nebo třeba i koupi nemovitosti tak za 1. musím počítat s tím, že zatraceně přeplatím a za 2. volím tak abych splácel co možná nejkratší dobu. Dnes už alespoň je možnost doplatit úvěr najednou. Co vůbec nechápu je, že si někdo vezme úvěr jen proto, že se chce podívat na pyramidy = na dovolenou a potom splácí jako magor a nemá na chleba nebo má polepený celý byt nálepkami "Exekučně zabaveno". Sorry za Citovat
Veverka Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 před 4 hodinami, minimaxa napsal: Vy jste neměli na ZŠ matematiku? Měli jsme. A dobrýho matikáře. Nás tehdy ve škole dokázali i něco naučit. V problému s úvěry ale matika pomůže jen z části. Výuka/znalosti APLIKOVANÉ matematiky chybí... Citovat
MotoMoto Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 (upraveno) Hele, také jsem slyšel o případu, babička si půjčí v hotovosti, dá to vnoučatům aby jim přilepšila. A že splácí třetinu důchodu, no vždyť já už tu dlouho nebudu a pak... třeba to doplatí ty vnoučata. Chytré řešení. Nebo mladí 18. letí si klidně půjčí a po mě potopa. Je to tak trochu o tom kdo půjčuje. Když jsem předal úvěrové společnosti 6 žádostí s splátkový prodej, které jsem ani neposlal dál protože to byli vyloženě bílí koně a bezdomovci, tak mi bylo řečeno, že to nevadí, že to mám brát i tak, že manager je odměňován za uzavřené úvěry. Tak jsme raději přestali na úvěry prodávat. O tohle já nestojím. Upraveno 19. říjen 2016 uživatelem MotoMoto Citovat
Pacho69 Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 (upraveno) Synátor si o prázdninách chtěl vydělat na novej komp. Pracoval dost a dobře, takže si za 2měsíce těch cca 30tis vydělal. Nicméně, aby neplatil daně, nesmí si vydělat víc než 10tis měsíčně a pak je tam nějaký roční objem, nesmí mít víc než 300hodin. Takže se dohodl se zaměstnavatelem, každý měsíc dostal jen 10t, takže vlastně ten zbytek dostal až teď v říjnu. Samo se mu nechtělo na ten komp čekat až do teď (a i já jsem chtěl, aby se tomu nevěnoval teď místo školy), tak jsem mu peníze půjčil s tím, že mi je postupně vrátí. Ale abych neplkal, když už jsme byli u půjčování, dostal úkol si zjistit, co by ho stálo, kdyby si vzal komerční půjčku. Docela ho zarazilo, kolik by ho to stálo a jak vysoké RPSN je u krátkodobých půjček. Že by ho ty tři nedočkavé měsíce stály skoro 4tis. Tedy on jistou finanční gramotnost má, přesto ho překvapilo, jak je to drahé. A pokud vím, tak ve škole je učí prdlačku, ani na základce, ani na gymplu zatím neměli vůbec nic. Takže to stejně zůstává na rodičích. Upraveno 19. říjen 2016 uživatelem Pacho69 Citovat
MotoMoto Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 (upraveno) Ale já myslím, že tak to má být. Že první a celkové finanční vzdělání získají děti doma. Podle toho jak se chovají rodiče a podobně. Ve škole můžeš učit pravopis a matematiku, ale těžko vysvětlíš stejnou věc dítěti z chudé rodiny a dítěti milionáře. Ekonomická škola už je pak něco jiného. Prostě přesně to co píšeš, pomoci, ale přitom pomoci s pochopením jak to chodí. Upraveno 19. říjen 2016 uživatelem MotoMoto Citovat
Pacho69 Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 (upraveno) No obávám se, že jsou spousty rodičů, který s tím dětem pomoct neumí, protože sami na tom nejsou lépe. Právě tam by měla škola pomoct. Stejně, jako gramatiku nebo matiku, může škola dětem vysvětlit, že splácet půjčku jinou půjčkou nic neřeší. Je úplně jedno, odkud dítě pochází, je fakt že bohatý dítě může být finančně gramotné, chudý musí... Nedávno mě "pobavilo" vyjádření sportovního komentátora k platům sportovců (primárně šlo o basketbalisty a baseballisty z JůEsEj, ale ono to v tom sportu platí asi dost všeobecně), že ač berou co berou, převážná většina z nich končí do pěti let po ukončení aktivní kariery bankrotem. Takže je to asi všude stejný... Nebo i horší. Upraveno 19. říjen 2016 uživatelem Pacho69 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 holt, všichni chtějí žít DNES, na ZITRA se nemyslí Citovat
Schreek Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 Sorry Skučáku, ale co má ta Tvoje tabulka dokázat? Mají nejnižší splátku na trhu? Ano! Nikoho k tomu nenutí a jsou lidi, kteří si vezmou úvěr s co nejnižší splátkou z mnoha důvodů, někdy i rozumných. Pak je samozřejmě logický, že pokud si úvěr natáhnu na víc let, tak je jasné, že zaplatím víc. Nevidím v tom ani placebo, ani podvod, ale jednoduchou matiku Bohužel ta tabulka neukazuje realitu. Např. Unicredit má sice supr RPSN, ale jen když si k úvěru vezmeš jejich supr pojištění, bez kterýho se Ti zvedne úroková sazba a který když si do toho započítáš, tak už to vůbec supr není. Tebou zmiňovaná Moneta bank mi před několika měsíci nabízela úvěr s úrokovou sazbou 4,5% (RPSN si nevybavuji) a vychází mi aktuálně, jako nejvýhodnější nabídka ze všech. Citovat
Péťa Odesláno 19. říjen 2016 Odesláno 19. říjen 2016 Schreeku, ber to tak, že Skuci potřebuje prodávat produkt. A dělá pro to, co může. Citovat
Garfield Odesláno 20. říjen 2016 Odesláno 20. říjen 2016 Naprostej souhlas, Ozzy - jen bych ještě doplnil, že podle mého soukromého názoru je tahle reklama už za hranou. Je formulovaná tak, aby vyvolala dojem, že tato půjčka je nejlevnější na trhu. Samozřejmě, je to reklama, nebudeme říkat jak jsme drazí. Jenže existuje hranice mezi mazaným vyjádřením a klamáním spotřebitele. Tu hranici samozřejmě chápe každý jinak, každému z nás pámbu do hlavy nadělil jinak. Ale naštěstí se ona hranice už i v očích úřadů posouvá směrem k ochraně průměrného Pepy či babky z Horní Dolní. (Teď čerstvě jsou třeba na tapetě pojišťovny se svými pojistnými podmínkami, ještě mají tak dva roky aby je předělaly směrem ke srozumitelnosti průměrného Pepy, je z toho v jejich právních týmech slušné haló). A za mě jen houšť, je to jedna z mála věcí přicházejících z Bruselu, které fandím. Osobně bych se nedivil, kdyby někdo tuhle reklamu Monety (třeba konkurence) zkusil pošoupnout soudu na testík :-) Citovat
Péťa Odesláno 20. říjen 2016 Odesláno 20. říjen 2016 To víš, také pracuje pro pojišťovny nebo finanční instituce Citovat
skuci Odesláno 20. říjen 2016 Autor Odesláno 20. říjen 2016 (upraveno) před 15 hodinami, Schreek napsal: Sorry Skučáku, ale co má ta Tvoje tabulka dokázat? Mají nejnižší splátku na trhu? Ano! Nikoho k tomu nenutí a jsou lidi, kteří si vezmou úvěr s co nejnižší splátkou z mnoha důvodů, někdy i rozumných. Pak je samozřejmě logický, že pokud si úvěr natáhnu na víc let, tak je jasné, že zaplatím víc. Nevidím v tom ani placebo, ani podvod, ale jednoduchou matiku Bohužel ta tabulka neukazuje realitu. Např. Unicredit má sice supr RPSN, ale jen když si k úvěru vezmeš jejich supr pojištění, bez kterýho se Ti zvedne úroková sazba a který když si do toho započítáš, tak už to vůbec supr není. Tebou zmiňovaná Moneta bank mi před několika měsíci nabízela úvěr s úrokovou sazbou 4,5% (RPSN si nevybavuji) a vychází mi aktuálně, jako nejvýhodnější nabídka ze všech. Péťa: ano, dělám spotřebitelské úvěry, ale tohle bylo spíše než to "prodat" tak taková informace, jak se banky chovají Schreek: ano všechny banky umějí i lepší RPSN, tohle bylo spíše porovnání toho, jak se v televizi předvádí že mají nejmenší splátku a na webu to přímo srovnávají s úvěry, které se splácí o cca 2-3 roky kratší dobu. Ono je jedna položka úrok, a jedna RPSN, podle úroku by se nikdo řídit neměl, protože to je velmi zavádějící. Ve mě ta reklama prostě evokuje jednu věc a to, že na první pohled to vypadá, jak že mají nejlevnější úvěr, protože splácí nejméně (věř, že takto přemýšlí spousta lidí a i podle pár mailů, co mi na základě toho přišly z lidí z klubu to beru jako dobrý podnět)... Chápu, že pro někoho je to naprosto nelogické, a ty k tomu máš zcela správný náhled, ale takových lidí bohužel moc není :/ Garfield: Upraveno 20. říjen 2016 uživatelem skuci Citovat
Garfield Odesláno 20. říjen 2016 Odesláno 20. říjen 2016 A jak stárne, tak ho víc a víc se.e jednání velkých korporací vůči normálním lidem. Banky, pojišťovny, operátoři... Citovat
Guest minimaxa Odesláno 20. říjen 2016 Odesláno 20. říjen 2016 My přece nestárneme, ale zrajeme! Citovat
skuci Odesláno 20. říjen 2016 Autor Odesláno 20. říjen 2016 tak já to v tomhle mám trošku pracovní deformaci, hledám věci tam, kde ani třeba nejsou Citovat
Vvitty Odesláno 20. říjen 2016 Odesláno 20. říjen 2016 Koukam ze nemaje televizi prichazim o spoustu legracnich nabidek jak si koupit novou televizi na splatky nebo uver :-) Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.