Radek Hurvajz Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 O geometrii na P 406 se tu napsali romány, jenže co jsem přečetl tak nikde není řešení. Zjistil jsem že se mi sjíždí gumy více na vnější polovině vzorku, vloni na podzim jsem kvuli tomu byl na geometrii a vše bylo v pořádku, na nic nepřišel, kontrola napravy taky OK. Jen přesně nevím která naprava to dělá protože kola přehazuju zepředu dozadu a naopak, ale podezření je na předek protože letní byli na předku sjetý víc než na zadku Ted při stěhování zimních kol jsem si všimnul že je mam taky sjetý k jedný straně, je to vidět když kolo postavim že je sjeté mírně šikmo, po změření je to cca 1,5 mm, tak jsem dnes opět zajel na Geometrii a po změření bylo zjištěno že je vše v tolerancích, vše bylo v zeleném, takže geometrií to není. Druhá věc je že při plným vytočení kol mi žvejká (hrne) kolo, doleva i doprava a ať jedu dopředu či dozadu což pozoruju taky asi rok zpět. Mechanik neví čím to muže být, na napravě je vše v pořádku. Před asi 6ti lety bylo měněný řízení, ale tohle to nedělalo. Nebo že bych si toho nevšimnul Ví někdo, nebo napadá někoho co by to mohlo zpusobovat? Tlumiče, či něco podobnýho Gumy mam 195/65/15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrantaCV Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Tento problém se netýká jen naší značky. Obdobně se chovají např. i Fábie. Ač je vše (geometrie = sbíhavost, odklon...) nastaveno dle údajů výrobce a vše je v normě, prostě "Žerou" přední pneu. Nerovnoměrné sjíždění vzorku. V Best Drive od člověka, který věci rozumí jsem se dozvěděl, že se jedná o konstrukční vadu (chybu) a jediná pomoc je nejen pravidelně přehazovat kola na nápravách, ale i přezouvat na ráfku. Životnost pneu se tak dá prodloužit až o 30%. Laicky řečeno: sjedu vzorek na exponované straně až k limitu, otočím na ráfku a namontuji na druhou stranu nebo prohodím předek za zadek a ještě nějaký čas vydržím bez nebezpečí, že mě policajti zkasírují, případně připraví o OTP za "sjeté gumy". Co na tom, že jen z jedné strany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddie Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 No geometrií to je. To, že je všechno v "zeleném" neznamená, že je to v ideálním stavu. Místo "v zeleném" to vždycky chce posoudit čísla, ono třeba odklon a sbíhavost spolu u tohoto typu nápravy dost souvisí a kombinace hodnot, co jsou tabulkově "zelené" klidně může způsobit to sjíždění. No a pokud to máš víc sjeté z vnějšku, bude třeba sbíhavost trochu "roztáhnout" od sebe. Kolik ji máš teď asi přesně nevíš? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charlie 1 Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 (edited) Přesně jak píše Oddie jsem to udělal když mi 406 žralá vnější stranu gum,sbíhavost jsme o něco snížili pokusem a je to zatím OK.... Edited July 27, 2016 by Charlie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 před 3 hodinami, oddie napsal: No geometrií to je. To, že je všechno v "zeleném" neznamená, že je to v ideálním stavu. Místo "v zeleném" to vždycky chce posoudit čísla, ono třeba odklon a sbíhavost spolu u tohoto typu nápravy dost souvisí a kombinace hodnot, co jsou tabulkově "zelené" klidně může způsobit to sjíždění. No a pokud to máš víc sjeté z vnějšku, bude třeba sbíhavost trochu "roztáhnout" od sebe. Kolik ji máš teď asi přesně nevíš? Předek je nulovej, teda 0,00´ zadek nějakých 0.25´ celková, je divný že mi to nikdy předtím nědělalo až poslední dva roky bych tak řekl Gumy na ráfku neotočím když mají "Outside" stranu, nebo teda otočit se dají, ale nevim jak moc je ta vnitřní strana zeslabená Co to hrnutí kol??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmartinkovic Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 pneu na 195/65 R15 su celkom bezne a lacne, takze zasa taka hroza to nie je. keby si mal iny rozmer, napr 17, kde pneu stoji 4000 Kc kus, resp 130 €. uz by som uvazoval o prehadzovani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midloch Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Když začne přední náprava přeskakovat při plném rejdu, tak vím že mí zpravidla mává spodní čep na rozloučenou. Na geometrii vpředu také může mít vliv vyžvýkaný nebo natržený zadní silentblok na rameni. Ten poznáš mimo jiné tak že při prudké akceleraci vozidlo táhne na jednu stranu. Pokud nejsou v háji oba. Ta geometrie je měřená při stažené nápravě nebo bez úpravy světlé výšky? Pokud měřeno bez stažení, tak doporučuju větší rozbíhavost. Pokud je auto stabilní a "neplave" ani při vyšších rychlostech, tak by zadní náprava měla být OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddie Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Roztáhnul bych ten předek o půl otočky, tzn. pokud máš volant rovně, na každé straně o čtvrt otočky zašroubovat. Bacha, ať nepopleteš směr otáčení Pokud máš volant nakřivo, jde toho využít ke srovnání. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted July 27, 2016 Author Share Posted July 27, 2016 Oba spodní čepy jsou měněný asi rok zpět, a jsou v pořádku, silentbloky kontroloval, a navíc nikam to netáhne, ale silentbloky nevylučuju, napadlo mě to taky. Jinak měřeno bylo při zatížení, naložili jsme do kufru soudek oleje a nějaký nářadí aby se to dostalo na předepsnou výšku Oddie: no nechal jsem si vyjet z mašiny starý geometrie, až se ke mě dostanou tak se na to podívám a pak to připadně necham zlehka roztáhnout do rozbihavosti, ja mam totiž takovej pocit že to tam dříve tak nastaveno bylo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted August 24, 2016 Author Share Posted August 24, 2016 Tak dneska po prohlídce napravy v servise, nic nenašli, vše je ok a bez vůlí, silenty ramen, spodní čepy atd, všechno v pořádku. Stavil jsem se potom ještě v jednom servise, tam je napadla myšlenka jestli někdy při výměně kulového čepu řízení nemohl někdo namontovat čep jiného tvaru, at už omylem při objednavce nebo zaměnou již od dodavatele, tam by prý geometrie rovně seděla ale mohla by se při vytočení kol měnit. Koukal na to za jízdy v rejdu a kolo se hrne ven, guma se snaží vlézt pod auto. Mam to tam dovezt ve čtvrtek za týden, ověří jestli je tam vše to co tam být má. No nevim, nějaká rada ještě než tam pojedu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 Mam dotaz, mají být otačky volantu u 406 starý model doleva i doprava stejné, nebo je tam nějaký rozdíl? Stejně tak natočení kol, je doleva i doprava rejd stejný? Díky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtek 2 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 (edited) hej stejne ma byt ,u vsetkych aut(respektive ma tam byt minimalny rozdiel) ,ak to stejne nemas tak sa spravila chyba pri vymene gulovych capov riadenia ,zmeraj suplerov vycnievajuci zavit(dlzku) na gulovych capoch na oboch stranach malo by to byt cca stejne pokial v merani bude rozdiel 1 cm a viac neni to dobre lebo to zacne nicit vonkajsi homokineticky klb na strane kde ide vytocit viac Edited September 13, 2016 by krtek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 No kdysi se měnilo řízení, tak jsme hledali jestli není problem v tom, na zvedaku se nam zdalo že na jednu stranu je to asi o 10 cm na věnci volantu víc, ted když jsem to zklusil před barakem tak se mi to jeví stejně na každou stranu 1,5 + cca 8 cm otáčky ze středové polohy, takže tady to bude snad OK Jinak právě co vím tak třeba škoda 105 měla na každou stranu jiný rejd (poloměr otáčení) i jinej počet otaček volantu napsanej i ve velkým TP, ale to byla starucha a tam se to možná tak dělalo. Jinak dnes dukladná kontrola v servise kde na to posledně koukali a po zatlačení pajzrem na siletbloky ramen je to asi jasný, rameno uhne až o jeden cm, vule jako taková tam není, ale je to vymačkaný a měkký, takže uvidime po vyměně silentbloků ramen a spousty věci okolo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtek 2 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 u predneho nahonu je to nevhodne z toho co som uz pisal homokinetak sa natoci do moc ostreho uhla a nici sa ak by to bol extrem co sa stalo mne na favorite kedysi v tom klbe az lupalo pri plnom rejde ,menili mi capy riadenia a nedali priecku volantu do roviny a capy vymenili od oka tym sa to pobabralo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 jj, je mi to jasné Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtek 2 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 tusim tu raz bolo aj vlakno otom jak na 406-ke menil tusim na lavej strane asi 5 krat homokinetak po sebe v kratkom case co je vlastne takmer nemozne ,pretoze tie poloosy su predimenzovane ,(aspon ja som vzivote klb na 406 nemenil nebolo treba) a domnievam sa ze mu ich nicilo prave toto ale dotycny uz nepokracoval vo vlakne takze nemozem potvrdit ze to bolo tymto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted September 21, 2016 Author Share Posted September 21, 2016 Tak, zdá se že je vyřešeno, po vyměně silentbloků na ramenech (Swag), zaroveň tyček stabilizatoru (Swag), a horního uložení který přeskakovalo, tady se taky muselo dát od Swag protože SKF sice přišlo ale sada byla neuplná, takže cenovka vyšší, no celkem 12800,- Při vyzkoušení v plným rejdu je problem pryč, silentbloky byli prý utržený, ale tvařili se jako že jsou ok. Tak ještě geometrii a bude hotovo. Pěkná pecka do ty starý peleše, tak snad ještě chvíli vydrží Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radim.1008 Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Cože? Kde ti to dělali? To je Teda ranec... Odesláno z mého E2303 pomocí Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Hurvajz Posted September 21, 2016 Author Share Posted September 21, 2016 Tak ono SWAG horní uložení stojí 2500,- jedna strana no, takže pecka a Monroe tam fakt nedám - http://www.peugeot-club.com/topic/44438-406-bouchani-na-predni-naprave-horni-ulozeni-monroe-vyreseno-reklamace-vyrizena-pozitivne-/#comment-630763, jinak tyčky po asi 800 za kus a silentbloky ty zadní po 900,- kus, přední jsou za miň, asi 400,- nevim přesně, nemam tady ted tu učtenku. Ale co jsem koukal na ceny tak to sedí podle Elitu. A počital 8h prace cca 2800,-, což se mi zda vic než by mělo bejt asi, ale nevim jak dlouho by tohle měli dělat, Reference ma dobrý a děla tam kamoš. Tak dva roky se na to auto skoro nešahlo, předtím jsem použil starý ložiska na horní uložení, no tak ted to prostě vyšlo takhle, neřešim, penize budou, my nebudem, jezdit potřebuju, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendelinek Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Tak jako ta práce vychází tak nějak 350/h,účtujou si i víc, Ale je to přesně to samý jako u mě, jednou za čas prostě musí člověk počítat s tím, že nic nevydrží věčně a musí šáhnout hloubš do strožoku, jezdit potřebuju mě minulá stk taky trochu provětrala Odesláno z Samsung J 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts