Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Kovové buchnutie zospodu auta pri prejazde ľavotočivou zákrutou

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím,

posledného pol roka evidujem na aute (405ka z podpisu) pri prejazde ľavotočivou zákrutou kovové buchnutie z prednej časti auta, nedarí sa mi presne definovať či z vodičovej alebo spolujazdcovej strany. Z počiatku sa ten zvuk ozval len pri rýchlom prejazde prudkou zákrutou a pri naloženom aute, no postupne sa to ozývalo aj pri miernejšej zákrute a menej naloženom aute a momentálny stav je taký že musím ísť fakt opatrne aby to nebuchlo. Inak nezáleží, či mám zaradený rýchlostný stupeň alebo idem na neutrál a nezáleží ani na to akou rýchlosťou idem, ozve sa to pri 20ke aj 120ke cca rovnakou intenzitou.

Po zdroji som pátral dosť dlho, dokonca som vymenil celé riadenie (bola v ňom vôľa), spolu s ním čapy a tyčky riadenia. Keď mi robili geometriu, poprosil som ich nech mi pajsrom zapáčia na silentbloky a čapy ramien, výsledok = bez vôle. V poloosiach tiež nie je žiadna vôľa, akceleračný silentblok bol menený a menil som aj držiak silentbloku ktorý je upevnený na nápravnici. Inak šróby na nápravnici som tiež skúsil dotiahnuť no nebolo čo doťahovať a nič to nevyriešilo.

Čo sa týka toho zvuku, jedná sa o ostré kovové buchnutie, skôr by som povedal prasknutie. Ako keď nejaká namáhaná kovová časť v istom momente dosiahne maximum pružnosti a v rýchlosti narazí do niečoho kovového čo jej stojí v ceste. Na jazdné vlastnosti to ale vplyv nemá, ani v okamihu keď sa ozve ten zvuk necítiť žiadne trhnutie, pokles výkonu skrátka nič. Zvuk ako také znie ale dosť hrozivo a no neviem čo s tým ďalej.

Najviac by som to tipoval silentbloky ramien, asi ich preventívne vymením aj keď sa teda zdajú byť v poriadku. Napadá vás ešte čo iné by to mohlo byť? Budem vďačný za akýkoľvek postreh. Díky.

Odesláno

Prohlídni pružiny a horní uložení tlumičů na berlingu jsem to měl taky. Nejdřív čas od času pak při zatáčce a jednou jsem couval do dvora rána jako kráva auto si lehlo ke straně a bylo vymalováno praskla pružina protože bylo zadřený ložisko horního uložení tlumiče .

Odesláno

Výfuk je pevný jak skala - skúšal som s ním hýbať ale rukou ho v prednej časti takmer nevychýlim z pôvodnej polohy a v okruhu 5cm od neho nie je nič o čo by to mohlo búchať.

Vrtuľa - ak si mal na mysli saharu, tá mi spína len v lete keď je vonku nad 30 a idem do kopca a kapota je snáď pevná.

K tomu uloženiu tlmičov - tiež ma to napadlo, je to jedna z posledných vecí ktorú som ešte nemenil. Dá sa to nejak odskúšať? Keď som menil to riadenie, mal som koleso vyvesené a jak som s ním hýbal, šlo to relatívne ľahko. Či treba to skúšať keď sú kolesá spustené na zemi?

Odesláno

Výfuk je pevný jak skala - skúšal som s ním hýbať ale rukou ho v prednej časti takmer nevychýlim z pôvodnej polohy a v okruhu 5cm od neho nie je nič o čo by to mohlo búchať.

No rukou nepohnes, ale ono kdyby jsi mel volnejsi ulozeni silentbloku motoru, tak jak se motor zhoupne, to bys koukal, i 5 cm by mohlo byt malo. tim nerikam, ze to tim je, jen reaguju na to, ze ti to neslo rukou :D

Zpravidla nejvetsi pohyb udela motor vpred a vzad, zvlaste kdyz je volny/vytahany reakcni silenblok, ktery je v motorovem prostoru na urovni nohou spolujezdce.

Odesláno

Psal jsem již mnohokrát zajeď na STK a nech zkontrolovat přední nápravu. Při zatáčení mi něco klepalo na předku a na STK mi udělali zdarma kontrolu (prý v rámci bezpečnosti) a zjistili špatné uložení tluničů.

Odesláno

Honza - práve ten spodný silentblok som prednedávnom menil lebo som myslel že to bude ním, no nebolo. Tak teda obzriem ešte raz výfuk a skúsim vystáť frontu na STK nech mi to tam roztancujú na tých platniach :D

Inak je šanca, že to môže byť nakoniec aj poloos? Viem, že som písal že ju skontrolovali ale na 405ke mi už 2x odišiel kĺb na tej dlhšej, už tomu skrátka neverím..

Odesláno

Mě při zatáčení šlo od pravého kola vrzání a pak časem se vždy ozvala tupá, kovová. Posadil jsem segru do auta a točila kolem. Koukal jsem na tlumič, ten se natáčel, ale pružina stála a v určitem momentu rána jak bejk a pružina poposkočila, takže to bylo ložisko uložení tulumiče. Jinak určite zajeď na STK. Byl jsem tam když mi něco mlátilo na přední napravě. Chlap se podíval, řekl co to je a nic za to nechtěl. Ja jsem, ale trval na tom, že zaplatím, tak chtěl 50 kč. V servise by si dal 300.

Odesláno

Nevšim jsem si jestli jsi psal, že máš dělaný stabilizační tyče. Mě mlátila pravá stabilizační tyč. Nejvic se to ozvalo když jsem jel rovně a byla nějaká jáma. V jakekoli rychlosti. Při průjezdu zatačkou nic, asi se ta tyč zapře a nemláti. Jak jsem psal. Posad si  někoho do auta a ti kroutí volnatem doprava a doleva. Vzdy na doraz. Sleduj tlumič jak se naklaní a natačí a s ním se musí natáčet i pružina. Já měl zaseklé ložisko, takže nahoře byla pružina sekla a dole se natáčela, ale v jednom momentě už to nevydržela a přes do ložisko prostě skočí a rána jak bejk. Neřešení tohoto problému přivede prasknutí pružiny.

Odesláno

Tak som dnes skočil na STK, skontrolovali mi spodné čapy, silentbloky a stabilizátory a potom aj to horné uloženie a vraj všetko v perfektnom stave. Našiel minimálnu vůli na poloosiach vo vonkajších kĺboch ale vraj neexistuje aby to vydávalo zvuk počutelný za jazdy v kabíne. Výfuk tiež viac-menej vylúčil. Tak keď budem doma, ešte skúsim nechať niekoho potočiť volantom a budem sledovať tú pružinu a prezriem ešte raz ten výfuk ale nevkladám do toho veľké nádeje.

Ak by ešte niekoho napadlo čím by čisto teoreticky mohlo byť tak budem vďačný :-)

Odesláno (upraveno)

zkontroluj, zda se nepovolil nebo neprasknul sroub pruzneho zaveseni motoru na prave strane auta pred spolujezdcem - je to gumo-olejovy silentblok, viz obrazek, nasroubovany do karoserie

B2410.1_big.jpg

Upraveno uživatelem Ferry
  • O 1 měsíc později...
Odesláno (upraveno)

Tak opäť update, nechal som starú potočiť volantom a pružiny sa otáčajú v uložení ľahko, o nejakom zadrhnutí v určitom bode nemôže byť reč.

Čo sa týka toho silentbloku motora, Ferry mi vdýchol iskierku nádeje lebo cca rok dozadu mi pred auto spadla cca 30cm vysoká skala a prešiel som ju, odniesla to vaňa a motor dosť nadskočil, takže ten silentblok to mohol teoreticky odniesť. Tak som sa dnes okolo neho pomotal, skúsil som ho páčiť zo všetkých strán, no prišlo mi že vôľu to moc nemá, viď foto: na hornej fotke vo východzej polohe, na dolnej fotke som zapáčil čo to dalo v rámci medzí no... Potom som skúsil motor jemne podvihnúť za vaňu zdvihákom ale dvíhalo sa rovno celé auto, to znamená že motor je s kasňou cez silentblok napevno spojený. Dá sa ešte nejak inak zistiť či je silentblok vadný? Zas dá sa zohnať za 300kč, takže vymeniť ho preventívne môžem ale už by som fakt fakt moc chcel prísť na to čo vydáva ten zvuk :D

Inak neviem či už z toho bláznim ale mám pocit, že pri prejazde tou ľavotočivou zákrutou sa auto stáva viac nedotáčavé, resp. viac ma vynáša zo zákruty ale môžem si to len namýšľať jak už podvedome čakám na ten zvuk :D Čo si ale určite nenamýšľam je, že pri prejazde takouto zákrutou mi sa mi z predku ozýva hučanie ako keď hučí ložisko kolesa. Nevravím, že je to určite ložisko, to by zas neriešilo problém s búchaním ale vydáva to zvuk cca na ten spôsob.

post-20251-0-93546500-1433775496_thumb.j

Upraveno uživatelem 573v0
Odesláno (upraveno)

a si si isty ze je to od podvozku? nemoze to byt od motora? napr velka axialna vola klukoveho hriadela ,skus to chytit za remenicu a silou zatiahnut a zatlacit spet alebo ked pojdes lavotocivou zakrutou tesne pred buchnutim zatlac pedal spojky na podlahu a drz ci to buchne

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Práveže si vôbec nie som istý skade ide ten zvuk, ja som mal zo začiatku pocit že to ide odniekiaľ z riadenia ale vymenil som tiahla, celé riadenie, volantovú tyč, no pôvodný je už len volant.

S tým motorom to snáď asi nie, búcha to aj keď idem tou zákrutou v neutráli

Odesláno (upraveno)

ale vyskusaj to so zmacknutov spojkou tu zakrutu nic ta to stat nebude, neutral s tym nema nic musi byt stlacena spojka aby kluku pritlacilo na axialne lozisko a drzalo ju tam

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Ok :-)

Samozrejme uvítam aj akékoľvek iné nápady, teraz cez víkend budem mať trocha času aby som sa na to pozrel, aj keď tomu už nedávam veľké nádeje...

Inak ešte k tomu silentbloku: Na fotke čo poslal Ferry a aj na fotkách na nete má ten silentblok zhora závit na matku, no na fotke z môjho auta čo som tu dal vidieť že je tam šrób s imbusovou hlavou... šípim v tom nejakú zradu, neviete niekto jak sa veci majú?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...