Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To bylo plánované. Kdybychom se chtěli v aquaparku stavit spalovákem, bylo by to stejné. Takhle jsme spojili příjemné s užitečných. Tehdy, před 4 lety. Dnes jsme jinde.

S tou 208 nemáš pravdu, ukazoval jsem to tady v diskusi, dokud nebyla v akci -50 tisíc Kč, tak stála o nějakých 20 tisíc více, než můj nový Ion. Ve srovnatelném výkonu a výbavě, ne holátko. A ojetý Ion stojí dnes kolem 200 tisíc. Pořád má ale ony výkony a výbavu.

Nabíječky už dnes nehledáš, www.evmapa.cz. Jen málokdy se stane, že by po cestě nebyly, většinou je tam několik rychlých a hodně pomalých. Už jsme na počtu přes 700 nabíjecích míst, brzy vyjde aktualizovaný seznam. Loňský 07/2017 máš tady.

Pokud ovšem někomu vyhovuje spalovák se všemi omezeními a negativy, kromě většího dojezdu a lepší infrastruktury, jeho volba. 

Seznam nabíjecích míst ASEP 072017.xlsx

Odesláno

V podstatě na klubovém principu registrovaných uživatelů. Kdo chce, pošle jim informace o novém nabíjecím místě a oni ho tam po ověření někým dalším doplní. Nebo to tam posílají prověření známí lidé jako já a tam se jim věří, že nekecají. ;) Protože se s vedením Evselect osobně známe. Třeba když montovali rychlonabíječku pro Lidl v Ostravě, tak mi volali, zda bych ji mohl přijet otestovat. což jsem taky udělal. p589_1.jpg

Ve Vrchlabí najdeš všechny tři  nabíjecí místa, https://www.evmapa.cz/cez-vrchlabi-i + https://www.evmapa.cz/cez-vrchlabi-ii  jsou v podstatě nejstarší nabíječky instalované v ČR ČEZem v rámci projektu Chytrý region, v němž Vrchlabí už roky funguje. Novější je rychlonabíječka ČEZu u benzinky https://www.evmapa.cz/cez-benzina-vrchlabi .

ČEZ s nimi dělá dlouho a hodně: http://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/fotogalerie/3.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/fotogalerie/23.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/4578.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/4770.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/4800.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/4794.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/fotogalerie/41.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/4909.htmlhttp://www.elektromobilita.cz/cs/o-nas/novinky/5028.html.

Odesláno (upraveno)

Zatím se elektromobili jeví jako volnočasový prostředek. Co když někdo bydlí na vesnici a nebo jezdí o víkendu na chalupu např. na Šumavu a pod. Tam žádné dobíjecí stanice nejsou.Za to čerpací stanice jsou všude. Například v mém okolí není žádná nabíječka a jezdit nabíjet do Českých Budějovic je opravdu nesmysl. To musí uznat každý. A prosit někoho o možnost dobíjení? To opravdu ne. Takové ponižování! Nic ve zlém. Do elektromobilu moc se nenaloží věcí a jeho praktické využití je nulové. Copak mohu dát do Ionu pytel cementu? Do 106 ano i dva pytle a mohu jet bez toho, abych se bál dojezdu. Né všude je možnost dobíjení. Jak jsem psal výše, je to dobré auto tak na pojížky po městě a to ještě s omezením na stav dojezdu. Kdyby byli elektromobili tak dobré, proč se nerozšířili na JETE? Proč tam mají vozidla se spalovacím motorem? Ale nějaké výzkumy byli s elektromobily, ale už skončili. Proč asi? Že by JETE nemělo dostatek elektriky nebo financí na podporu a vývoj? Opravdu nechci delší cestu nebo dovolenou podřizovat to mu, kde jsou nabíjecí stanice. Navíc strávení čas, než se auto dobije! Ztráta času.Jak se říká, čas jsou peníze.  Nejsem otrokem auta! Já si 406 natankuji doplna a jako jistotu mám sebou 10 litrů benzinu jako zlatou rezervu.Pokud ji nepoužiji, tak ji použiji do sekačky na trávu. A hurá do Chorvatska  když jsem jezdíval:() a pod.. Nic proto ti eletromobilům, ale jak dlouho se propagují a trvá jejich výroba, ale zatím nedošlo k masovému prodeji (rozšíření). Zřejmě nenastala jejich doba (čas). To samé se týká hybridních vozidel. A že je eleltromobil tichý? To je dobré, ale za mě osobně jsem raději, pojud přidám plyn, tak slyším ,,symfonii" z motorového prostoru.

Při pohledu na fotku, tak docházím k závěru, že každý, kdo vlastní elektromobil, tak musí v zimě nebo za špatného počasí vlastnit kvalitní oblečení, které má na sobě v době nabíjení. Oblečení zabere v elektromobilu místo, kterého tam moc není. Nedej bože, pokud se na nabíječce objevý další elektromobil na nabíjení. To jsou klepači kosy! A utrácet na benzice za drahé ,,věci"?! To opravdu.Zlatý benzin (nafta). Samozřejmě, že nemusí s mojím názorem Radovanek souhlasit.

Upraveno uživatelem OK406
Odesláno
V ‎25‎.‎06‎.‎2018 at 22:55, Radovanek napsal:

Tomu krpatému Smartu budeš nejdříve muset najít benzínku a dojet k ní. Pak ta benzínka bude muset mít otevřeno a mít správný benzín

A to fakt myslíš, že aplikace se seznamy, kde natankovat, jsou jen pro elektropixly?

No jestli blbovi s ochcávkou došel benzín je celkem normální. Prostě chuj. Ale představ si, že ten kanystr k auto doneseš třeba do lesa, když už jseš takovej debil... S tím kabelem to v tom lese bude horší. A pokud by mě řidič trochu inteligence navíc, stačí mít ten kanystr s sebou plnej. By mě zajímalo, jak to uděláš ty?

Odesláno

Samozřejmě že ve všech navigacích jsou už docela dlouho. Mám zaplacený Sygic, tam to skáče furt.

No nebudu blbej a nebudu jezdit vybitý do lesa. Jinak mi stačí chvilka na tažném laně s rekuperací a dobiju si na dojezd k nejbližší zásuvce. 

To OK406: Volnočasovka :D To mi povídej, když s ním už jezdím 4 roky pro firmu a denně za dalšími věcmi. Povídej to mé ženě, která totéž dělá 2 roky. když má někod chalupu na Šumavě, tak si prostě pořídí elektromobil aby s ním dojel tam, na chalupě to vrazí na běžnou zásuvku a za pár hodin může jet domů. U Iona a 230V 16A je to otázka 4,5 hodiny, u 10A zásuvky 7,5 hodin. Nabíjecí stanice nepotřebuje. Zásuvka je všude. ponižovat se netřeba, je to normální a za elektřinu ochotnému rád  zaplatím. Ostatně těch pomalých v projektu eWald a eŠumava je tam opravdu hodně a hned za hranicemi na rakouské a německé straně rychlonabíječky, většinou zdarma. U obchodů, radnic atp. Že to tam EOFF (E.ON) ještě nerozjel, je jen jeho vina. 

Ty si jako myslíš že Ion neuveze pytel cementu? Sklopíš sedadla a máš místa jak v oktávce v kombíku. A narveš jich tam klidně 6 a ještě máš hmotnostně místo na opravdu tlouštíka řidiče. S dojezdem to nemá nic společného, samozřejmě plně naložený se o něco sníží, ostatně té spalovací 208 taky. 

Proč s elektromobily Čezáci nejezdili, to nechápu. Používali je jako servisní na zásahy, takže stejně jako spalováky jim to stálo před okny a vyrážely jen občas. Nájezd Ionu mé ženy za 3 roky 14 tisíc tomu odpovídá. A ostatních 21 Ionů s ukončeným 3letým leasingem od ČEZu, co prodával Peugeot ČR přes Domanského, taky,  měly 10-25 tisíc km. Jako akcionáč bych se na to ptal, proč vyhazují moje peníze, když mohou 90% cest obstarat auty s minimálními náklady na provoz a palivo mají svoje z výroby, prakticky zdarma. Leč jejich akcionáři se neptají.

Elektromobily vyrábějí spalovací automobilky z donucení legislativou zhruba posledních 7 let. Už prostě není tak moc lidí, co rádi čuchají smrady, otravují se jedy, poslouchají kravál a to vše se pak platí z daní - obchvaty, protihlukové stěny, zdravotnictví. 

Nabíjením při běžném ježdění nestrávíš žádný čas. Ušetříš i ten, co jsi dříve trávil ježděním na benzínku. Prostě máš každý den ráno plnou, když nabíjíš pomalu přes noc doma. Nebo po konci šichty plnou, když nabíjíš pomalu u zaměstnavatele nebo ve své firmě. Nebo se stavíš nakoupit, kam stejně jdeš, a nabiješ za tu dobu z rychlé za pár desítek minut, obvykle méně než půl hodiny. 

To, co vidíš na obrázku, jsou lidi, co stanici montovali. V tu dobu bylo kolem parkoviště spousta odklizeného sněhu. Všichni přijeli spalováky, stanice se vezla z Prahy a bylo jich více v běžném náklaďáku, elektrický se vyrábí zatím jako šafránu. Proto mi volali. Jinak topení v mém vývojově 11 let starém elektromobilu opravdu žere 30% dojezdu. Ale naskakuje ihned a mám vyhřívané sedadlo. Modernější elektromobily všechna sedadla a volant a mají tepelné čerpadlo, které sežere pár kilometrů z jejich daleko většího dojezdu. To není o nesouhlasu Radovánka s Tvým názorem, to jsou fakta a posun ve vývoji elektroaut. Hodně lidí vychází ze starých informací, vývoj jde dopředu podobnou rychlostí, jako onehdy mobilní telefony. Já mám holt něco jako Nokii 3110 nebo Phillips Fizz, v prodeji jsou už pár let smartphony.

Odesláno (upraveno)

No jak jsi napsal v příspěvcích výše, ono si někdy nemůžeš úplně vybrat, kudy pojedeš. Na našich silnicích už vůbec. By mě zajímalo, jak s tím naloží taková navigace v Tesle, když místo cesty, kterou ti určila, bloudíš po všech čertech, "bo cesta je uzavřena" a běžná objízdná pro jistotu taky... Ono v této zemi nikdo nepřemýšlí, navíc automobilky (a o tesle si nedělá iluze) na tu na naši zemičku zvysoka se*ou, takže o aktuálnosti průjezdnosti nehlavních cest se obvykle dovíš, až když stojíš před korytem, kterým fakt neprojedeš... Občas ví něco online navi, ale zdaleka ne dost (taky mě poslala trasou, že i kdybych měl 2x takovou světlou výšku, tak prostě ne-e, či závěrem byla pěšina)...  Teď jsem pár dní jezdil po malém kusu Česka, nedělám si iluze, že jinde to tak není.

Ty jo, Radovane, ty děláš, jako kdyby elektromobil nehlučel. Jo, když stojí... To na obchvatu obce, ale i jinde při jízdě, asi nebude (leda by mu došla šťáva). Lidem, co tam bydlej bude fuk, jestli tam projede 500 spalovacích nebo elektrických aut, rozdíl bude minimální. To je podobný, jako rozdíl hlučnosti mezi elektrickou a motorovou pilou. Už jsi s tím trapnej.

Obávám se, že kdybych spočítal čas, který strávím tankováním s časem, který ty strávíš připojováním a odpojováním auta (dnes a denně, někdy i několikrát), já 2x či 3x za měsíc, asi bychom došli k jiným číslům...

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Nehlučí. Jeho motor není slyšet. Kola jsou slyšet stejně u všech aut. Postav se k silnici při akci elektromobilů a poslechni si je. Pak projede jediný spalovák a je po tichu. Já to mohu posoudit, já takové situace na srazech zažívám. Je smutné, že jiní lidé nemohou. Snad jen na pěší zóně zcela bez aut. I ta elektrická pila dělá menší hluk než benzínová, podobně jako sekačka na trávu, tam si to můžeš v praxi poslechnout každý víkend.

Připojení vozu, pokud vyndávám kabel, je zhruba minuta. Pokud jen beru ze zdi (wallboxu) do dvaceti sekund. A je na místě, kam jedu a kde parkuju. Ne kam musím zajet. A je to samozřejmě individuální. Někdo má benzinku po cestě a jen odbočí a stráví chvíli v místě plném rakovinných výparů, jiný musí odbočit a jet kousek dále a je spoustu těch, co musí jet do sousední vesnice nebo města. Případně si odtamtud vzít pár kanystrů, aby tam nemuseli často. Elektřinu přitom mají všude.

Odesláno (upraveno)

no tu pilu už jsem ti poslal kdesi, rozdíl 106/110dB. Minulý víkend jsem v klidu zaspal, když soused začal sekat benzínovkou, musel jsem zavřít okno, když zapnul čerpadlo na vodu. Pokud jedeš 20 v obytný zóně tak budiž. na obchvatu s rychlostí 80km/h a víc je rozdíl takový, že to ztrácí smysl o tom diskutovat.

Ještě jsi zapomněl napsat, že stejnou dobu trvá kabel odpojit a uklidit do auta. Tak když "plácáš" o tom "ušetřeným čase" v minutách - já za tento měsíc najel 2400km, na benzínce strávil celkem 3x8minut (přitom jsem se nejen připojoval, ale kompletně "nabil"). Máš pocit, že jsem strávil kompletním tankováním víc minut, než ty nabíjením?

Upraveno uživatelem Pacho69
Odesláno

Máš dobré spaní, orgasmus si na kravál zjevně zvykl. To je ale jen otupění, to neznamená, že mu to nevadí. Čerpadlo na vodu není dobrý příklad, tam hluk nedělá motor. Opravdu má smysl diskutovat. Stoupni si vedle obchvatu. Kdyby projížděly jen elektroauta, byl by rozdíl opravdu veliký. Bohužel jich je na to málo.

Ano, protože já bych musel na Tvůj čas (když už beru 20 sekund tam a dvacet zpět, což to fakt netrvá) při 24 minutách = 1440 sekund = 36 nabíjení najet +-4000 km.

Odesláno

A kolko casu stravia ludia, ktori nenabijaju v praci alebo doma a su odkazany iba na verejne nabijacky, ktorych bude ozaj vela. Neratam nakupne centra, nie kazdy tam chodi, respektive su casto obsadene

Odesláno

Není jich vela a nebude. nyní je registrováno zhruba 2 tisíce elektrovozidel. při 14 krajích ČR je to necelých 150 na 1 kraj. Drtivá většina tuto možnost má. Ti co jsou odkázáni na veřejné jdou spočítat na prstech jedné ruky, já třeba na Ostravsku (aglomerace s 1,3 mil. obyvatel) vím jen o dvou. Kolega bydlí v činžáku, nabíjí na veřejné nedaleko své práce a pak v rámci nákupů, jeho auto nemá rychlonabíjení, ale dokáže vysít červený pětikolík 400V 32A, tedy výkon 22 kW. Za hodinu je z nuly do plna, obvykle ale nedojede zcela prázdný. Kolegyně bydlí v paneláku, nabíjí při nákupech. Rovněž díky silné palubní nabíječce svého auta. Oba obvykle 1x týdně pro běžné ježdění, sem tam navíc o víkendu, když vyrážejí mimo město. Obsazenost v nákupních centrech je malá, taková Nová Karolina má 8 míst, spíše tam stojí spalovací ignoranti s velkými SUV, takové ty vymaštěné typy, co stojí i na rodinném místě nebo invalidech. Tesco má 10 míst, Avion shopping park několik desítek zásuvek, .................

Odesláno
před 4 hodinami, Radovanek napsal:

Ano, protože já bych musel na Tvůj čas (když už beru 20 sekund tam a dvacet zpět, což to fakt netrvá) při 24 minutách = 1440 sekund = 36 nabíjení najet +-4000 km.

Jenže @Pacho69 to má včetně "nabití" benzínem do plna, nejenom zástrk a výsun....

Odesláno (upraveno)

trochu sa rozsiria elektro auta a uz to nebude tak, ze si kazdy nabije doma. To, ze pribudnu nabijacky je len zelanie, ale zaruka, ze sa to HNED stane nie je. A to, ze tam stoji niekto so spalovacim autom znamena to, ze majitel elektro auta je slusne povedane v zadnej casti tela a ak tam isiel s ,,rezervou" tak dojazdil.

Presne ako ten s Teslou v Nemecku na benzinke, kde bol kamion pri nabijacke a 6 hodin sa kvoli pauze nemohol pohnut. Krasne stravena noc

Upraveno uživatelem TomasARN
Odesláno

Tak jsem cvičně juknul na trasy do zaměstnání a já bych si teda veřejně nenabil.... Musel bych někam odbočit :nevim Jedině před fabrikou, ale tam to přece nemůžu nechat 12 hodin....  A už jsem si všimnul u té nabíječky zvýšeného výskytu ťangrů…. :bacha

Odesláno (upraveno)

Ano, má to včetně času na nabíjení. jenže ten v okamžiku, kdy auto stejně stojí (a stojí většinu dne) nehraje žádnou roli.

S tím kamionem to byl průser, ale už jsme to řešili. Teslák vyměkl. Ale pořád mohl trochu nabít z jakékoliv zásuvky a pokračovat k rychlonabíječce, pokud tam nebyla taky jen o kousek vedle (většinou bývá). V obchodních centrech prostě jen  zastavím kolmo před spalovákem a natáhnu 6 metrový kabel k nabíječce. Neodjede. Bude si mne muset nechat vyvolat rozhlasem. Nebudu-li zrovna v kině nebo na toaletě. Na hrubý pytel, hrubá záplata.

A proč by jsi to tam nenechal? navíc lze dohodnotu nabíjení ve fabrice. Stačí podvojný elektroměr nebo obyčejný měřák za 3 stovky nebo paušál nebo platba za 1 nabíjení, prostě jde to.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odesláno

Stále je to dokola ho*ně. Nepotřebuju jezdit do práce autem. K ničemu jinému to není. Výlet od nabíječky k nabíječce může bavit jen úchyla a jeho děti. Mě to prostě nebaví. Párkrát jsem to zkusil a dokud to nebude minimálně na polovině zvyklostí, ukazuju prostředníček. Radši místo toho udělám nějakou práci. Pro sebe, pro přírodu. Tahle keco euro ekokotlogie mě nechá chladným. Stejně jako abych jezdil do nákupáku kvůli nabíječce. No na tom všem je vidět, kam se všichni, za nakopávání polovzdělaných diletantů, řítíme...

Odesláno

Když myslíš..... Takže těch 5 milionů spalovacích osobáků máme v zemi s 10,5 milionem obyvatel včetně dětí a kojenců vlastně zbytečně. nenahrazovat elektromobily, zrušit.

Odesláno

Jak by to asi řešil známý s tím nabíjením. Bydlí v FM na Slezské a pracuje v Hyundai. Je rád ,že doma někde zaparkuje, natož aby tahal kabel z okna. A v práci stojí na parkovišti stovky aut  - to by muselo být instalováno nabíječek, kdyby byla 1/2 elektromobilů. Nehledě na instalovaný příkon těch nabíječek, to by překonalo i odběr samotné fabriky.  A pak by se všechny ty elektroauta vracela domů a hledala veřejnou nabíječku... To by musel dělat jak dneska, když kouká z okna, že někdo uvolnil parkovací místo. Tak by se ještě chodil dívat, jesli je volná nabíječka :D.

Odesláno
před 1 hodinou, Radovanek napsal:

A proč by jsi to tam nenechal?

Ráno bych přijel před fabriku k nabíjecímu stojanu, připojil a odešel do fabriky na 12ti hodinovou šichtu.... :roker

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...