Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Oživím to tu trošku. Tak auto je po výmene gufier ventilov. Auto bolo v autorizáku. Od vtedy žiadny dym! Spotrebu oleja ešte budem sledovať zatial mám len 200km od opravy a ryska oleja je full. Pritom som aj rozvody dal vymeniť.

Odesláno

auto má 10r, 85000km a oprava stála 1000€ aj s materiálom Ja viem že je to dosť, ale na nové auto nemám a takto mi hádam ešte poslúži... Dával som to do servisu s malou dušičkou, že či tá oprava vlastne pomôže. Či nebudú stieracie krúžky v pr*eli. Teda hop alebo trop. Našťastie som sa trafil a oprava pomohla.

Odesláno

Mě to začalo tak při 110, ale autorizák mě řekl že nejspíš ventily, ale že nezaručí, že to nejsou kroužky. Ta cena byla obdobná. Ale mě se to zatím zahojilo...

Odesláno

Mne iný autorizák povedal, že to nemá význam a odhovárali ma a že mám to rýchlo predať a kúpiť si nové. Totalne boli arogantný a výsmešný, že čo od nich chcem... Tak som zašiel do ďalšieho autorizáku a tam som im povedal čo chcem vymeniť a nebola žiadna diskusia o tom či áno alebo nie. Povedali "samozrejme neni problem". Cenu za prácu výmeny rozvodov nerátal. Na nové diely bola zlava 25% a na prácu mi dal 10%. Hlavu zaslali na rozobratie, výmenu gufier a tlakovú skúšku nejakej externej firme. Keďže akurát vtedy začal koronavirus a zavreli servisy tak tam auto trčalo skoro 4 týždne. Lebo ešte to im chýba, to treba doobjednať a kým prišli súčiastky to bolo vždy za 3 dni. Chápal som ich, lebo podľa slov vedúceho, takúto opravu ešte nerobili. Tak že sa "učia" a objednávajú za pochodu. Takže tak.

Na tvojom mieste by som sa toho nebál, ak by si sa rozhodol to dať opraviť. Pozeral som dosť ruských videí na YTB. Všade menili len guferá. Aj som si písal s jedným rusom-majitelom servisu a tiež mi povedal že nech to skúsim vymeniť a že neolutujem.

Odesláno

Já o tom už moc neuvažuju. Než jsem zjistil co jsem mohl, tak to přestalo kouřit. Ale pořád to tam je. Jenže já toho na autě mám víc. Odhadem tak za 50 tisíc. A to už pro mě nemá cenu...

• O 6 měsíců později...
Odesláno

Zdravím,

tak teď to tu po půlroční pauze trochu oživím zase já. Mám P308 1.6 VTi r.v. 2012, koupen v roce 2017 s nájezdem 33 tkm. V současné době mám nájezd 80 tkm a také mám vysokou spotřebu oleje. Kdo má rád grafy, může se pokochat přiloženým obrázkem - závislost spotřeby oleje v litrech/1 tkm na nájezdu. Je vidět, že od začátku po koupi to se spotřebou oleje již nebylo slavné a postupně jsem se dostal na současný stav cca 0.5l /1 tkm. Olej použit vždy doporučený Total Quartz Ineo ECS 5W30.

olej.thumb.jpg.cdc7187f369977197d31972d5d347290.jpg

Zajímaly by mě dvě věci:

1/ Máte někdo pozitivní zkušenost s přechodem na olej Mobil 1 ESP formula 5W30?

2/ Jak by dnes hodnotil kolega Kukajz přínos výměny gufer ventilů po půlroční zkušenosti?

Díky za odpovědi.

Odesláno (upraveno)

chlapyy, jen pro info, jak se výrobci snaží ,,řešit'' spotřebu oleje i dnes--na svém novém voze Hyundai Tucson 1.6 benz. mám v manuálu uvedenou spotřebu oleje 1 litr na 1000 km 😯, to jde neee ?? 🤠

edit: nežere to teď nic, ale kdybych si chtěl v budoucnu stěžovat...

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Tak že by už nikdo nereagoval?

Jak jsem se díval do historie příspěvků, kolega Kukajz s vysokou spotřebou oleje bojoval docela dlouho a nakonec nechal vyměnit gufera ventilů. Jeho poslední reakce po výměně v březnu t.r. byla veskrze pozitivní, ovšem po ujetí pouhých 200 km. Bylo by zajímavé, kdyby se s námi podělil o info, jak to vypadá s odstupem času a po větším nájezdu (pokud ještě vlákno sleduje).

Odesláno

Údajně ze zahraničních fór, hodně ruských, jsou prostě ta gufera kamenem úrazu. A po výměně mají uživatel zpravidla pokoj. Co jsem vyčetl, ptal se i tady, tak ten motor není prý vysloveně kamarád na nějaké extra opravy motoru. Jde o to, že ta gufera stojí prd, ale je na tom hafo práce a dalšího materiálu a když už, tak i rozvody. Problém je, že ta zvýšená spotřeba oleje není úplně ideální pro další části auta. Já už měl při nějakých 70 a 6 letech docela problém projít emisemi - byť to bylo v zimě, tak by to auto problém mít nemělo. Ten motor je prostě past. Zamáčkl jsem slzu a poslal ho z domu.

Odesláno

Držím palce, ale já za celých 8,5 let neměl na motoru ani kapičku úniku. Ale když se motor pěkně ohřál, tak po delším stání na volnoběh a odjezdu z křižovatky ze mě byl pěkný obláček bleděmodrého kouře. A přesto, že tím trpí dost lidí, tak já bych řekl, že jsem tomu pomohl natankováním výrazně kvalitnějšího benzinu. Zní to úsměvně, ale přímo se mě na to zeptal technik v servisu.

Odesláno
před 2 hodinami, skanderborg napsal:

Tento týden mě čeká výměna oleje

Dej tam klasický olej ACEA A3, 5W40.

Vím, že jsem zde trnem v oku, ale olej s nižší HTHS viskozitou do benzínového motoru bez GPF prostě nepatří :(

Odesláno (upraveno)

To je nějaká nová specialita? Píšu e-k-o-v-o-d-i-č-k-a (dohromady) a automaticky tam po odeslání příspěvku skočí "olej s nižší HTHS viskozitou" Jen se ptám a nevěřícně na to koukám :myslim

@Péťa

@MJSytic

@Radek Hurvajz

Prosím o seznámení s danou věcí. Díky :papa

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odesláno
před 21 minutami, Dr. Taby napsal:

Držím palce, ale já za celých 8,5 let neměl na motoru ani kapičku úniku. Ale když se motor pěkně ohřál, tak po delším stání na volnoběh a odjezdu z křižovatky ze mě byl pěkný obláček bleděmodrého kouře. A přesto, že tím trpí dost lidí, tak já bych řekl, že jsem tomu pomohl natankováním výrazně kvalitnějšího benzinu. Zní to úsměvně, ale přímo se mě na to zeptal technik v servisu.

Kristepane, ještě navíc souvislost s kvalitou benzínu! Já tedy tankuju poslední dva roky pravidelně N95 drive od Makra. Předtím jsem tankoval obyčejný N95 a mechanik v servisu mi doporučil dávat tam N95 s větším obsahem aditiva (což ten N95 drive má) kvůli nižší karbonizaci motoru. Že by to aditivum kromě karbonu rozpouštělo taky gufera? 

Odesláno
před 21 minutami, vagi napsal:

Dej tam klasický olej ACEA A3, 5W40.

Vím, že jsem zde trnem v oku, ale olej s nižší HTHS viskozitou do benzínového motoru bez GPF prostě nepatří :(

Já už mám koupený ten Total Quartz Ineo ECS 5W30, zatím ho tam tedy dám, ale pro příště nevím. Na více místech jsem zaregistroval pozitivní ohlas na ten Mobil 1 ESP formula 5W30, proto jsem se ptal, jestli někdo zdejší s ním nemá zkušenost. Hustější 5W40 zase údajně může způsobit rozhození časování ventilů (???). Pěkně v tom tápu. 

Odesláno
Právě teď, skanderborg napsal:

Hustější 5W40 zase údajně může způsobit rozhození časování ventilů

Viskozita při 100°C je u běžných 5W30 mezi cca 10 - 12,5 mm² / s

Viskozita úři 100°C je u běžných 5W40 mezi cca 13 - 15 mm² / s

Vaše Ineo má 10,1 mm² / s dle aktuálního techn.listu.

Rozdíly jsou velmi malé a nevěřím, že tak malé rozdíly zapříčiní rozhození časování.

Odesláno
před 58 minutami, skanderborg napsal:

Kristepane, ještě navíc souvislost s kvalitou benzínu! Já tedy tankuju poslední dva roky pravidelně N95 drive od Makra. Předtím jsem tankoval obyčejný N95 a mechanik v servisu mi doporučil dávat tam N95 s větším obsahem aditiva (což ten N95 drive má) kvůli nižší karbonizaci motoru. Že by to aditivum kromě karbonu rozpouštělo taky gufera? 

Ne, ale německej shell - poctivá plná nádrž, auto plně naložený a po dálnici domů spíš rozpustil to napečený co do té doby tak nějak těsnilo. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...