Luka123 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 Dobry vecer, mam auto Peugeot 306 1,6 b, rv. 98 a stala sa mi vcera taka vec, ze som rano isiel startovat, kontrolky naskocili bez problemov avsak po otoceni kluca v zapalovani som pocul len cvak. Ani nepretocilo starter ani nevidalo ziadny iny zvuk. Tak som si myslel, ze to bude baterkou. Baterku som vybral, dolial destilku a nabil. Dnes som ju dal naspat do auta. Skusil som co to spravi a to iste. Po otoceni kluca iba cvak. Tak som skusil zapnut svetla, ktore svietili normalne, a pocas svietenia som skusil natocit a svetla svietili v pohode dalej. Tak som to skusil roztlacit, chytilo v pohode a po asi 12 km jazde som to zhasol. Opatovne som skusil nastartovat a nic iba cvak. Nevedel by mi niekto z Vas skusenejsich poradit v com moze byt chyba pripadne co by bolo potrebne spravit? Za vsetky rady dakujem Lukas Citovat
ozzy56 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 vadný spínač starteru, takže jeho demontáž a oprava (možná bude vhodná i celková repase) Citovat
stajgrpavel Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 muze to byt i spatne ukostrenej motor ;-) Citovat
Luka123 Odesláno 18. leden 2014 Autor Odesláno 18. leden 2014 Predpokladam, ze tato oprava je mozna len v autoservise, ze? Taktiez som sa docital, ze niekto mal ten isty problem a pricina bola poistka startera. Moze to byt aj to? Citovat
ozzy56 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 pokud cvaká,tak elektrika do něj jde, takže pojistka ne, zkus zaprvé tu jinou baterku, ale stále si myslím, že starter bude muset ven Citovat
tomik1987 Odesláno 18. leden 2014 Odesláno 18. leden 2014 ja som mal takýto istý problém na 406 a mal som chybnú cievku na štartéri . Citovat
grim.sk Odesláno 19. leden 2014 Odesláno 19. leden 2014 ...tiež si myslím, že ti buď nevysúva pastorek, alebo je niečo s uhlíkmi... Citovat
repik66 Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 Nedá mi nereagovať,aj keď je to asi neskoro.Myslím,že všetky štartéry fungujú na rovnakom princípe- po otočení kľúčika sa privedie prúd do cieky,ktorá vysunie pastorok do záberu a pohyb pastorka následne spína kontakty,ktoré privádzaju prud do vinutia štartéra a roztáčaju ho.Toto sa mi stalo kedysi dávno na Škoda 120L, po očistení spínacich kontaktov pilníkom - boli opálené a nespínali okruh-na prívod prúdu do vinutia štartéra a štartér slúžil ďalšie tisice km bez problemov. Citovat
Edison Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 Mě to taky nedá. Cvaká, takže ovládací cívka napětí dostává a pastorek nejspíš vyskakuje. Jen se to netočí. To ukazuje na proud do startéru. Z toho plyne: Baterka to nebude. Kdyby jo, tak by to "chrčelo", protože 1. napětí je. 2. Po sepnutí dojde k zatížení, baterka nedá proud a napětí zatížením zmizí - cívka odpadne. Pak se napětí na baterce bez proudu napětí obnoví a cívka sepne... To to asi nedělá. Takže další možnost je kostra. Tam při zatížení dojde k zahřátí přechodu, prudké zvýšení odporu. Po zmizení proudu se už napětí na zátěži neobjeví, dokud proud nepřestane téct úplně a spoj nevychladne. To by mohlo být. Dále kontakty ve startéru: Prostě nesepnou dokonale, nebo vůbec. Podle mě velmi pravděpodobná závada. Startér ven, očistit, případně vyměnit kontakty. Jde o to, jestli budou poškozený pevný, pohyblivý, nebo jen přítlačný mechanismus. A nakonec uhlíky. Tay dost pravděpodobný problém. Vyndat startér, vyměnit uhlíky, očistit komutátor. A nakonec to nejblbější: Totálně zadřenej motor. Startér s ním ani neotočí. Ještě k tý baterce, při pokusu o startování... co dělaj kontrolky? Jestlil jsou v pohodě, tak to baterka není. Na kanále by se nejspíš dalo i ověřit, jestli jsou v čoudu ty kontakty ve startéru, případně kostra. Citovat
ozzy56 Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 to je všechno hezké, ale doby, kdy se dal spínač starteru rozebrat,vyčistit, kontakty i vyměnit jsou dávno pryč Citovat
misho.1709 Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 Skús vymeniť baterku, vlastná skúsenosť Citovat
Edison Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 Baterku ověří i bez vyměňování.. Stačí rozsvítit a pozapínat co se dá a zastartovat... Uvidí hned, jestli to všechno zhasně, nebo ne. Jestli to bude baterkou, tak to všechno umře... Někdy se vynulujou i hodiny a počítadla... Jestli to nepohasne vůbec, nejde proud do starteru. Jestli to jen lehce, ale znatelně pohasne, tak je někde přechoďák. S voltmetrem by se to dělalo určitě líp. Citovat
krtek 2 Odesláno 9. listopad 2014 Odesláno 9. listopad 2014 ak to nemozes natocit tak poklep nejakym klucom po cievke startera ak mas pristup (je to take nudzove riesenie)pomoze to ale oprava startera ta aj tak nemie Citovat
Iceman_3 Odesláno 11. listopad 2014 Odesláno 11. listopad 2014 mal som to iste a bol zly starter. menil som kus za kus , 50€ , funguje bez problemov. Citovat
Spacemann Odesláno 12. leden 2015 Odesláno 12. leden 2015 Měl jsem stejný problém u póla a byla to kostra. Citovat
Leo Odesláno 5. červenec 2015 Odesláno 5. červenec 2015 (upraveno) Mám podobný problém jako kolega, ale s trochu jinými zjištěními. Když otočím klíčkem, tak ve startéru jen cvakne a nic se nestane, ale když autem pohnu se zařazenou jedničkou trochu dozadu, tak se startér po otočení klíčkem hned rozjede. Někdy se startér rozjede i bez posunutí auta, ale jen u studeného motoru (se zahřátým motorem se startér přestane točit a musím auto posunout, abych nastartoval). Taky mi u toho startování bez točení startéru jednou praskla pojistka 25A ke startéru. Takže teď nevím, zda je to startér a nevysouvá se správně volnoběžka (asi nemá cenu repas nebo oprava, když se dá nový sehnat za 4500Kč) a nebo setrvačník, který může mít na jednom místě špatné zuby a jak se na nich zastaví motor, tak zuby volnoběžky nezapadnou (je tam nová dvojhmota). O testu startéru poklepáním jsem slyšel, ale nemáte někdo zkušenosti kde by mohl být problém, když pomůže malé pohnutí s motorem (v ten moment přece není setrvačník se startérem nijak spojen)? A to se blíží dovolená, potřebuji s rodinou v létě jezdit a já nevím jestli po vypnutí motoru opět nastartuji (dnes jsme na zastávkách raději ani nevypínali motor) . Upraveno 23. květen 2017 uživatelem Leo Citovat
Chip Odesláno 5. červenec 2015 Odesláno 5. červenec 2015 no tak se podívej jestli máš na setrváku zuby? když tam jsou všechny tak mrknout na starter a až zjistíš co je se starterem tak můžeš uvažovat jestli repas nebo nový. Citovat
ozzy56 Odesláno 5. červenec 2015 Odesláno 5. červenec 2015 kdyby to byly zuby na setrváku, tak bys to slyšel--starter se normálně roztočí, ale rampluje věncem setrvačníku podle mě je to na 100% starter-oprava (repas) Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.