Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nestartuje, po otočení kluca iba pocut cvak

Recommended Posts

Odesláno

Dobry vecer,

mam auto Peugeot 306 1,6 b, rv. 98 a stala sa mi vcera taka vec, ze som rano isiel startovat, kontrolky naskocili bez problemov avsak po otoceni kluca v zapalovani som pocul len cvak. Ani nepretocilo starter ani nevidalo ziadny iny zvuk. Tak som si myslel, ze to bude baterkou. Baterku som vybral, dolial destilku a nabil. Dnes som ju dal naspat do auta. Skusil som co to spravi a to iste. Po otoceni kluca iba cvak. Tak som skusil zapnut svetla, ktore svietili normalne, a pocas svietenia som skusil natocit a svetla svietili v pohode dalej. Tak som to skusil roztlacit, chytilo v pohode a po asi 12 km jazde som to zhasol. Opatovne som skusil nastartovat a nic iba cvak.

Nevedel by mi niekto z Vas skusenejsich poradit v com moze byt chyba pripadne co by bolo potrebne spravit?

Za vsetky rady dakujem

Lukas

Odesláno

Predpokladam, ze tato oprava je mozna len v autoservise, ze? Taktiez som sa docital, ze niekto mal ten isty problem a pricina bola poistka startera. Moze to byt aj to?

• O 9 měsíců později...
Odesláno

Nedá mi nereagovať,aj keď je to asi neskoro.Myslím,že všetky štartéry fungujú na rovnakom princípe- po otočení kľúčika sa privedie prúd do cieky,ktorá vysunie pastorok do záberu a pohyb pastorka následne spína kontakty,ktoré privádzaju prud do vinutia štartéra a roztáčaju ho.Toto sa mi stalo kedysi dávno na Škoda 120L, po očistení spínacich kontaktov pilníkom - boli opálené a nespínali okruh-na prívod prúdu do vinutia štartéra a štartér slúžil ďalšie tisice km bez problemov. :mrk

Odesláno

Mě to taky nedá. Cvaká, takže ovládací cívka napětí dostává a pastorek nejspíš vyskakuje. Jen se to netočí. To ukazuje na proud do startéru. Z toho plyne: Baterka to nebude. Kdyby jo, tak by to "chrčelo", protože 1. napětí je. 2. Po sepnutí dojde k zatížení, baterka nedá proud a napětí zatížením zmizí - cívka odpadne. Pak se napětí na baterce bez proudu napětí obnoví a cívka sepne... To to asi nedělá. Takže další možnost je kostra. Tam při zatížení dojde k zahřátí přechodu, prudké zvýšení odporu. Po zmizení proudu se už napětí na zátěži neobjeví, dokud proud nepřestane téct úplně a spoj nevychladne. To by mohlo být. Dále kontakty ve startéru: Prostě nesepnou dokonale, nebo vůbec. Podle mě velmi pravděpodobná závada. Startér ven, očistit, případně vyměnit kontakty. Jde o to, jestli budou poškozený pevný, pohyblivý, nebo jen přítlačný mechanismus. A nakonec uhlíky. Tay dost pravděpodobný problém. Vyndat startér, vyměnit uhlíky, očistit komutátor. A nakonec to nejblbější: Totálně zadřenej motor. Startér s ním ani neotočí.

Ještě k tý baterce, při pokusu o startování... co dělaj kontrolky? Jestlil jsou v pohodě, tak to baterka není. Na kanále by se nejspíš dalo i ověřit, jestli jsou v čoudu ty kontakty ve startéru, případně kostra.

Odesláno

Baterku ověří i bez vyměňování.. Stačí rozsvítit a pozapínat  co se dá a zastartovat... Uvidí hned, jestli to všechno zhasně, nebo ne. Jestli to bude baterkou, tak to všechno umře... Někdy se vynulujou i hodiny a počítadla... Jestli to nepohasne vůbec, nejde proud do starteru. Jestli to jen lehce, ale znatelně pohasne, tak je někde přechoďák. S voltmetrem by se to dělalo určitě líp.

• O 2 měsíce později...
  • O 5 měsíců později...
Odesláno (upraveno)

Mám podobný problém jako kolega, ale s trochu jinými zjištěními. Když otočím klíčkem, tak ve startéru jen cvakne a nic se nestane, ale když autem pohnu se zařazenou jedničkou trochu dozadu, tak se startér po otočení klíčkem hned rozjede. Někdy se startér rozjede i bez posunutí auta, ale jen u studeného motoru (se zahřátým motorem se startér přestane točit a musím auto posunout, abych nastartoval). Taky mi u toho startování bez točení startéru jednou praskla pojistka 25A ke startéru.

Takže teď nevím, zda je to startér a nevysouvá se správně volnoběžka (asi nemá cenu repas nebo oprava, když se dá nový sehnat za 4500Kč) a nebo setrvačník, který může mít na jednom místě špatné zuby a jak se na nich zastaví motor, tak zuby volnoběžky nezapadnou (je tam nová dvojhmota). O testu startéru poklepáním jsem slyšel, ale nemáte někdo zkušenosti kde by mohl být problém, když pomůže malé pohnutí s motorem (v ten moment přece není setrvačník se startérem nijak spojen)?

A to se blíží dovolená, potřebuji s rodinou v létě jezdit a já nevím jestli po vypnutí motoru opět nastartuji (dnes jsme na zastávkách raději ani nevypínali motor) :( .

Upraveno uživatelem Leo
Odesláno

no tak se podívej jestli máš na setrváku zuby?

když tam jsou všechny tak mrknout na  starter a až zjistíš co je se starterem tak můžeš uvažovat jestli repas nebo nový.

Odesláno

kdyby to byly zuby na setrváku, tak bys to slyšel--starter se normálně roztočí, ale rampluje věncem setrvačníku

podle mě je to na 100% starter-oprava (repas)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...