Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rychlým šípům je 75 !!!

Recommended Posts

Odesláno

Dnes je to 75 let, kdy poprvé vyšel na zadní straně Mladého hlasatele tento již kultovní komiks. Díky mému tátovi jsem měl možnost jako cca desetiletý kluk prožívat s rychlošípáky jejich dobrodružství a obecně dík knihám p. Foglara získávat nějaký životní názor na to, co je dobré. Pavlíkovi umožním totéž co otec mně a doufám, že se mi povede prolomit přesvědčení mých vrstevníků, že dnešní děti nečtou. Jen přemýšlím jaká dnešní dětská kniha (vyjma Harry Pottera) dosáhne toho, aby se stala takovou ikonou, jakou jsou právě Rychlé šípy a Foglarovky (Mayovky, Verneovky, Setonovky) vůbec.

[upravil dne 17/12/2013 11:47 od Medvěd]

Odesláno

To Medvěd:

Je to hodně nostalgie. Na jejich \"dobrodružství\" jsem vyrůstal, dokonce i vlastního ježka v kleci jsem si vyráběl a nakonec i vyrobil ( za 100% pomoci mého táty ).

Dnešní děti už bohužel vyrůstají na GORMITECH, TRANSFORMERECH a podobné havěti a počítačových střílečkách u kterých platí že, \"Čím víc mrtvol a krve tím lépe\". Knížku v ruce berou jako trest - to je přece děsná NUDA. Naštěstí pořád ještě jsou výjimky a přeji Ti ať se Pavlík mezi ně může počítat.

Odesláno

Všechny tyhle knížky mám doma a jako malej jsem je taky četl, super četba. Foglarovky jsem posbíral všechny, Káju Maříka též. Volím Losnu, vy plantážnící! :)

Odesláno

Jako malej jsem to pochopitelně všechno četl a byly to pro mě poklady. Ráno když jsem tuhle informaci četl na netu tak sem si hned stáhl Záhadu hlavolamu z 1969, abych si to zase vše připoměl:D

I když to není zase tak dávno co jsem tohle všechno hltal, ale 15-20 let to už je:aut

Odesláno

Nejen, že jsem je četl, ale také něco hodně podobného zažil. Teď asi píchnu do vosího hnízda, ale bylo to v Pionýrském oddíle. Měli jsme suprového vedoucího (žádná politika, ale také žádné náboženství) a já jsem rád, že jsem měl čest v jeho práci i pár let pokračovat. A už se těším, až konečně vyrazím se svými dvojčaty na vandr.

Odesláno

To není vosí hnízdo. Pionýr byla jediná možnost té doby jak něco podnikat. Ale co se podnikalo záleželo vždy na vedoucích oddílů a často z toho měli i problémy (ideologické)

Odesláno

jo to byly prázdniny, když jsem zjistil, že k mým opatrovaných foglarovkám po rodičích přibyly ostatní na pulty knihkupectví.... Makal jsem jak šroub, abych si je mohl koupit. Knihkupkyně v Netolicích (dnes už to tam není) se hodně divila, každý dva tři dny jsem si jel pro jednu knížku :D

Odesláno
To není vosí hnízdo. Pionýr byla jediná možnost té doby jak něco podnikat. Ale co se podnikalo záleželo vždy na vedoucích oddílů a často z toho měli i problémy (ideologické)

Krom pionýra ještě Turistické Oddíly Mládeže - prostě TOMíci (což byl v podstatě převlečenej a tiše tolerovanej skaut).

Péťo - věřím, že i Pionýr dokázal vést rozumný člověk a u Vás na velkovesnici (/pardon maloměstě) se mohl i snadněji vyhnout různým ideologickým buzeracím (kde není žalobce ANEB \"Tlačte mně, já to položím a KDO se Vám bude starat o porěr?\")

Odesláno

Doteď si pamatuju vánoce kdy jsem dostal knížku sebraných komiksů(byla taková velká a písková a na tu dobu i nesmyslně drahá) a ostaní dárky se mohli jít vycpat :D:D

Péťa: já to zažíval na skautských táborech a jak to občas bejvá když jsme odrostli tak pak i na vandrech, a pokud by mi někdo nabízel výměnu za bůh ví jaký dětství nikdy bych neměnil ;)

Odesláno

Jedna věc je nostalgie - taky rád z nostalgie otevřu, prolistuju, počtu si, zavzpomínám a zase odložím... a druhá jeslti tyhle knížky mají dostatečný potenciál oslovit dnešní děti. Netvrdím, že ne, třeba u Verneovek a pod. jsem si jistý, že to fungovat bude, ale tady si spíš myslím, že to je víc o nostalgii rodičů ...

Guest servisman
Odesláno

To byla četba mého mládí, měl jsem plno A4 sešitů slabších i silnějších, ani nevím kde se poděly a kde skončily. Jen jsem zachránil jednu z roku 1970 malou brožuru

post-10650-14109634570296_thumb.jpg

Odesláno
Doteď si pamatuju vánoce kdy jsem dostal knížku sebraných komiksů(byla taková velká a písková a na tu dobu i nesmyslně drahá) a ostaní dárky se mohli jít vycpat :D:D

Budu Ti oponovat - vzhledem ke kvalitě použitého papíru a celkového zpracování byla cena té knihy zcela úměrná (tuším 650,- Kč stálo to první vydání, mám ho od Jestřába s věnováním).

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...