Medvěd Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Dnes je to 75 let, kdy poprvé vyšel na zadní straně Mladého hlasatele tento již kultovní komiks. Díky mému tátovi jsem měl možnost jako cca desetiletý kluk prožívat s rychlošípáky jejich dobrodružství a obecně dík knihám p. Foglara získávat nějaký životní názor na to, co je dobré. Pavlíkovi umožním totéž co otec mně a doufám, že se mi povede prolomit přesvědčení mých vrstevníků, že dnešní děti nečtou. Jen přemýšlím jaká dnešní dětská kniha (vyjma Harry Pottera) dosáhne toho, aby se stala takovou ikonou, jakou jsou právě Rychlé šípy a Foglarovky (Mayovky, Verneovky, Setonovky) vůbec. [upravil dne 17/12/2013 11:47 od Medvěd] Citovat
Vvitty Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 A proto pro spoustu lidi je dnes Vecer svetel Citovat
Hadra Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Medvěde amen. Rychlé šípy a Hoši od bobří řeky byly moje celé dětství. Plus Chata v jezerní kotlině, Kája Mařík a Robinson. Citovat
FrantaCV Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 To Medvěd: Je to hodně nostalgie. Na jejich \"dobrodružství\" jsem vyrůstal, dokonce i vlastního ježka v kleci jsem si vyráběl a nakonec i vyrobil ( za 100% pomoci mého táty ). Dnešní děti už bohužel vyrůstají na GORMITECH, TRANSFORMERECH a podobné havěti a počítačových střílečkách u kterých platí že, \"Čím víc mrtvol a krve tím lépe\". Knížku v ruce berou jako trest - to je přece děsná NUDA. Naštěstí pořád ještě jsou výjimky a přeji Ti ať se Pavlík mezi ně může počítat. Citovat
Moby89 Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 ja nevim, sice jsem asi jina generace nez medved a franta, ale ja na tech knizkach vyrostl taky, a neumim si predstavit ze by to bylo jinak;) Citovat
Fuller Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Všechny tyhle knížky mám doma a jako malej jsem je taky četl, super četba. Foglarovky jsem posbíral všechny, Káju Maříka též. Volím Losnu, vy plantážnící! Citovat
Šalda Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Jako malej jsem to pochopitelně všechno četl a byly to pro mě poklady. Ráno když jsem tuhle informaci četl na netu tak sem si hned stáhl Záhadu hlavolamu z 1969, abych si to zase vše připoměl:D I když to není zase tak dávno co jsem tohle všechno hltal, ale 15-20 let to už je:aut Citovat
Péťa Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Nejen, že jsem je četl, ale také něco hodně podobného zažil. Teď asi píchnu do vosího hnízda, ale bylo to v Pionýrském oddíle. Měli jsme suprového vedoucího (žádná politika, ale také žádné náboženství) a já jsem rád, že jsem měl čest v jeho práci i pár let pokračovat. A už se těším, až konečně vyrazím se svými dvojčaty na vandr. Citovat
FrantaCV Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 To není vosí hnízdo. Pionýr byla jediná možnost té doby jak něco podnikat. Ale co se podnikalo záleželo vždy na vedoucích oddílů a často z toho měli i problémy (ideologické) Citovat
punkac Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 jo to byly prázdniny, když jsem zjistil, že k mým opatrovaných foglarovkám po rodičích přibyly ostatní na pulty knihkupectví.... Makal jsem jak šroub, abych si je mohl koupit. Knihkupkyně v Netolicích (dnes už to tam není) se hodně divila, každý dva tři dny jsem si jel pro jednu knížku Citovat
Medvěd Odesláno 17. prosinec 2013 Autor Odesláno 17. prosinec 2013 To není vosí hnízdo. Pionýr byla jediná možnost té doby jak něco podnikat. Ale co se podnikalo záleželo vždy na vedoucích oddílů a často z toho měli i problémy (ideologické) Krom pionýra ještě Turistické Oddíly Mládeže - prostě TOMíci (což byl v podstatě převlečenej a tiše tolerovanej skaut). Péťo - věřím, že i Pionýr dokázal vést rozumný člověk a u Vás na velkovesnici (/pardon maloměstě) se mohl i snadněji vyhnout různým ideologickým buzeracím (kde není žalobce ANEB \"Tlačte mně, já to položím a KDO se Vám bude starat o porěr?\") Citovat
Moby89 Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Doteď si pamatuju vánoce kdy jsem dostal knížku sebraných komiksů(byla taková velká a písková a na tu dobu i nesmyslně drahá) a ostaní dárky se mohli jít vycpat :D Péťa: já to zažíval na skautských táborech a jak to občas bejvá když jsme odrostli tak pak i na vandrech, a pokud by mi někdo nabízel výměnu za bůh ví jaký dětství nikdy bych neměnil Citovat
koblih69 Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Na Rychlých šípech a dalších Foglarovkách jsem vyrůstal. Bylo to fajn, ale dnes je doba trohcu jiná... Citovat
Moby89 Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Koblih: nechci bejt pesimista ale mysliš, že trochu je správný slovo? :(:D Citovat
punkac Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Doba je taková jakou si jí uděláme..... Tuhle jsem si o víkendu ty komiksy četl, sice v mobilu ale četl Citovat
koblih69 Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 Jedna věc je nostalgie - taky rád z nostalgie otevřu, prolistuju, počtu si, zavzpomínám a zase odložím... a druhá jeslti tyhle knížky mají dostatečný potenciál oslovit dnešní děti. Netvrdím, že ne, třeba u Verneovek a pod. jsem si jistý, že to fungovat bude, ale tady si spíš myslím, že to je víc o nostalgii rodičů ... Citovat
Guest servisman Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 To byla četba mého mládí, měl jsem plno A4 sešitů slabších i silnějších, ani nevím kde se poděly a kde skončily. Jen jsem zachránil jednu z roku 1970 malou brožuru Citovat
Medvěd Odesláno 17. prosinec 2013 Autor Odesláno 17. prosinec 2013 Doteď si pamatuju vánoce kdy jsem dostal knížku sebraných komiksů(byla taková velká a písková a na tu dobu i nesmyslně drahá) a ostaní dárky se mohli jít vycpat :D Budu Ti oponovat - vzhledem ke kvalitě použitého papíru a celkového zpracování byla cena té knihy zcela úměrná (tuším 650,- Kč stálo to první vydání, mám ho od Jestřába s věnováním). Citovat
Medvěd Odesláno 17. prosinec 2013 Autor Odesláno 17. prosinec 2013 Koblihu - Hochy od Bobří řeky chci Pavlovi vbrzku představit, sám jsem zvědavý na reakci. Citovat
hardhouse.trip Odesláno 17. prosinec 2013 Odesláno 17. prosinec 2013 jj...klasika je klasika... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.