Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

To si rad necham vysvetlit proc neni C3 vhodny pro FAP, kdyz je low saps, cili nizkopopilkovy prave urceny pro auta s FAP/DPF. C2 je navic lehkobezny, cili ridsi a dovedu si predstavit, ze u benzinu a provozu vozu v rezimu zdimani by to casem mohl byt problem. U dieslu kdy pri bezne jizde otacky neprekroci 3000 nebo jen velmi kratce, bych nevidel problem. Olej C3 jediny co muze udelat, tak zvednout lehce spotrebu tim, ze neni lehkobezny, zato souhlasim s tim, ze lepe maze. Ja do sveho HDI 120kW euro5 prave davam C3 misto C2. A osobne si myslim i kdyz dany olej nema psanou zrovna specifikaci PSA, ale ma psane jine, napr VW, Porsche, atd...., ktere kolikrat prevysuji tu od PSA.

Tak jestli se v necem pletu, rad bych vysvetleni v cem a proc. 🙂

Pro porovnani. Jediny rozdil mezi C3 a C2 je ve vyskozite. Viz napr. link.

https://www.oleje.cz/clanek/Vykonnostni-tridy-automobilovych-motorovych-oleju

Nebo

https://eshop.paramo.cz/rady-odbornika/vykonove-klasifikace.aspx

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

@Xantik Zdravim, zrovna s Tebou bych se nechtěl přít, protože jsi měl vždy přehled o problematice hlavně motorů HDI. Nic Ti nechci vysvětlovat, snad jen že norma C3 není (podle PSA) pro motory HDI vhodná. Jako příklad-olej MOBIL 1 ESP Formula 5w-30 je certifikován jako C3 ale i jako C2. Je to snad jediný olej s těmito normami, o žádném podobném nevím. Jestli C2 je pouze lehkoběžný a C3 není, jak je to tedy u oleje Mobil 1 a jak u oleje s normou C3, třeba Total INEO MC3 5W-30?

Odesláno (upraveno)

Ahoj, nechci se přít, ale diskutovat, však je to diskuzní fórum. 😄

Ano C3 nemá homologaci pro PSA a možná právě proto, že není lehkoběžný. Dnes je vše o ekologii, co nejvíc ušetřit paliva ( což není špatné, ale vždy za jakou cenu). Tak jako "smart" dobíjení v autech, které mají ušetřit emise, potažmo spotřebu a přitom to akorát ničí baterku a úspora je tak velká, ze co ušetříš, tak vrazíš do nové baterky, o systému StartStop radši ani nemluvě. Když koukneš třeba na RHR 100kW s FAPem, tak když byl tento motor prvně v autech ještě ani Total Ineo ECS 5W30 nebyl na trhu a byl doporučován Quartz 9000 5w40, který ani Céčkovou normu nemá.

S tou specifikací si myslím (myslet znamená h...o vědět ale), že je to jako u oleje Q9000 a Q9000 Energy. INEO MC3 5W30 bude ekvivalentem k normovanému od PSA INEO ECS 5W30.

Jezdím ještě s VW 2.0 TSi 150kW r.v. 2018 a ten má třeba v mazacím plánu od 0W30 až po 5W40, to je docela hodně široká škála na moderní motor.

A Ani u BlueHdi 133kW si nemyslím i když má v mazacím plánu jen 0W30, že olej 5W30 mu nějak ublíží. Daleko víc mu ublíží výměnný interval po 30tkm.

A když koukneš na tu Formuli, ktera ma tech specifikaci vic vcetne te pro PSA, tak treba pro MB je naprosto stejna jako u INEO C3.

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

Jedna technická. Mám info, že FAP filtr se u benzínů vypaluje při brzdění motorem. Navíc tam už žádné aditivum pro vypalování není. Má teda cenu nějak úzkostlivě lpět na normě pro filtr? Raději ať se má motor dobře, ne? :myslim 
U nafty bych to neprožíval. Sám dávám předepsané INEO. Ale auto víc stojí, než jezdí. A když jedu, tak na pohodu a měním olej každý rok po 7-10tis km.

Odesláno

Joo u benzinu je to pri deceleraci, o tom jsem cetl pekny clanek. V aute jsem to nikdy nepoznal.

Co na to rict jestli lpet nebo nelpet, znam osobne auto, ktere ma FAP zminovane RHR a majitel tam nevedomky lil celou dobu quartz 9000 5w40. Vymena FAPu probihala letos pri cca 280tkm. Pokud auto nezere olej, tak toho co se spali a projde na FAP asi moc nebude, neco malo se dostane pres sani, ale to neni takova katastrofa si myslim.

Odesláno

U mé bývalé 407 s motorem 2.0 HDI RHR jsem dával Total Quartz 5W40 s výměnami po cca 20k km a když jsem v 155k km auto prodával, tak FAP byl bezproblémový a funkční.

Odesláno

@brutall

jde o to že C3 nemá sníženou HTHS viskositu (3,5 Mpa) tudíž jednoduše řečeno tvoří silnější film na třecích plochách což je z hlediska provozu motoru je lepší než snížená HTHS viskosita která je naopak lepší pro výrobce auta (slabší film =menší tření = menší spotřeba a hlavně "deklarované menší emise" a o to jde v první řadě a nejde vůbec
o blaho motoru.

snížená HTHS viskosita 2,9 nemůže být použita na motoru, který není pro ni konstruován , ale naopak normální HTHS 3,5 viskosita může do motoru který je urřen na použítí niskoviskozního oleje což je třeba příklad výše zmiňovaného oleje MOBIL 5W-30 ESP formula (popel 0,6 . HTHS 3,58)  který má deklarovanou tovární normu PSA
Total Ineo ECS 5W30 (popel 0,69  HTHS  2,9)

na DPF má hlavně vliv obsah sulfátového popela a to zjistíš jen z typového listu oleje tak že klidně může mít C3 míň než C2

ono spousty olejů co nemají firemní normu PSA (B71 xxxx) splní výkonostní požadavky přesto že na oleji není norma výrobce automobilu, ale to je spíš více obchodní záležitost než technická.
Tak že i jiné oleje bez PSA normy při dodržení výkonostních tříd jdou použít bez obav ovšem pak již výrobce nemůže garantovat záruky,  schválené emise a spotřebu která v praxi nejde poznat, ale na papíru ano viz třeba star-stop a jíné podobné dnešní výdobytky.

C2 - Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF (Diesel Particulate Filter ) a TWC ( Three Way Catalyst ), které vyžadují nízkoviskozní oleje s HTHS vyšší než 2.9 Mpa.s. Tyto oleje prodlužují životnost systémů DPF aTWC a snižují spotřebu paliva.

C3 - Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF s nízkým obsahem sulfátového popela, síry a fosforu

Odesláno

@Multiplex406 jsi si tím jistý a bereš tímto výrokem na sebe odpovědnost za škody? 😄 Pochybuji že někdo se podepíše pod to že olej který nemá PSA normu neublíží motoru. Samozřejmě je možné že je to jen kvůli emisím ale taky to může být něco mnohem důležitějšího. Podobné diskuze se řešili někde okolo roku 2000 u VW s normou 505.01 když si vzpomenu že jsem znal i osobně mechaniky co lili do aut olej bez téhle normy tak ještě dneska mě je líto těch lidí. Holt norma pro TDI PD motory která zaručovala ochranu vaček. Přece jen Blue HDI a hlavně jeho systém dvou aditiv FAP + SCR také nemá nikdo jiný

Odesláno

Je to přesně jak píše Multiplex406. Když jsem koupil 508 2,0 BlueHdi 110kW, tak první co jsem udělal bylo, že jsem vyměnil olej, který tam byl (Petronas 0W-30, ACEA C2), za Mobil1 5W-30 ESP Formula  ACEA C2,C3. A dělám to tak už 2 roky naprosto bez problémů. Možná se zvedla spotřeba o cca 2 deci, ale to je jediný důsledek té změny. Mám najeto 195 000 km a regeneruji v průměru po 700 km. A to, že má PSA FAP + SCR nemá na nic vliv.To HDi je +- pořád stejné, jen na něho navěšeli periferie FAP a SCR. A pokud se ví, že HDi jelo nejlépe na klasický Total Quartz 9000 5W-40 ACEA A3/B4, tak je evidentní, že změna oleje pouze kvůli těmto periferiím. A pokud může jezdit na 5W-30 Acea C3 třeba Superb, tak proč by nemohl Peugeot? A systém SCR, se odehrává až za motorem, tak že daleko největší vliv na tyto periferie má např. kvalita tankované nafty. Protože ta se primárně spaluje. Nikoliv olej, i když nějaké nepatrné množství taky. Na druhou stranu, tím že použiješ olej s vyšší HTHS, který je "hustší", tak nedochází k jeho spalování tolik jako u ACEA C1, nebo C2, které jsou i za studena jako voda, takže po zahřátí dochází k průnikům do spalovacích prostor. 

Je to pořád nějaký kompromis, jestli udělat dobře FAPu nebo motoru. Motor by vrněl blahem, kdybys mu dopřál Full Saps "B"olej. Ale to by už asi dloiuhodobě nedával Fap. Takže se do motoru leje Low Saps, který má minimální podíl síry, sulfátového popela a fosforu, ale to jsoubohužel  přesně ty položky, které potřebuje motor, aby byl kvalitně mazaný. 

Ale samozřejmě každý ať si auto obslouží podle svého nejlepšího svědomi a vědomi😀

Odesláno

Pánové, zapomínáte ale na druhou stránku mince a to je- podle jaké specifikace byl vyroben motor-. Srovnávat motor od koncernu např. Superb s motory TDI a PSA s motorem HDI je nesmysl! Stejný olej se nesmí používat v motoru, který byl vyroben technologií kruhového honování a v motoru, který byl vyroben technologií křížového honování. Důsledkem toho je potom jak spotřeba ale hlavně samotná funkce motoru, která má vliv mimo jiné na zanášení FAPu nebo DPFka. Každý z těchto filtrů pracuje jinak (při jiné teplotě hoření). 

Odesláno (upraveno)

@brutall

si to rozštípl FAP vers. DPF filtr pevných částic česky
FAP a DPF pořád to samé.
Jen systém vypalování regenerace se liší a jedno jestli je to peugeut , koncern , nebo jiný výrobce 

francouz používá aditiva na snížení teploty , němci zase potahují drahým kovem ( i první koncernový filtr měl aditiva a byl nazýván DPF)
Peugeot taky bude opouštět metodu s aditivy a pořád to bude FAP

FAP - francouzký Filtre à particules 
DPF - německy Diesel Particle Filter

Upraveno uživatelem Multiplex406
Odesláno

Já jsem jen potvrdil že jsou dva systémy regenerace, ale není to dáno tím že se filtr pevných částic nazývá FAP nebo DPF to je pořád to samé proto jsem také napsal že až PSA přestane používat aditiva na snížení teploty při regeneraci. tak to bude pořád FAP a nezačnou to nazývat DPF.

Kdyby jsi napsal že PSA používá jinou metodu regenerace filtru pevný částic než koncern tak by to bylo jasné.
Mimo to si myslím že ani na jednu metodu regenerace nemá zásadní vliv olej krom obsahu síry a popela.

Odesláno

Tak potom jeden z nás neumí česky. Vysvětli mi rozdíl ve výrazu:"Každý pracuje jinak." A výrazu:"Používá jinou metodu regenerace."

Odesláno

česky umíme oba , proto to nazývejme filtrem pevných částic.

ale z tvého prvotního příspěvku plyne  že ty rozdíly jsou dané právě názvem FAP nebo DPF , ale to jsou jen zkratky dvou jazykových mutací pro jednu a tu samou věc.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...