Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nižší teplota motoru vs. spotřeba paliva

Recommended Posts

Odesláno

Milan: u parťáka je docela poznat pokud jezdíš s teplotou kolem 70st. Průměrka leze hned nahoru, ale třeba u bývalé 406 jsem nic takového nepozoroval. Nicméně bych řekl, že je to tím, že 1,6HDi je skoro celé z hliníku. Parťák také mnohem hůř topí.

Odesláno

Ano,ta teplota má vliv na spotřebu.Měl jsem špatný termostat,takže se mi motor taky ohřál na max. 70 st.C. ( původně jsem se domníval,že odešlo čidlo teploty ),ale po dotankování jsem okamžitě viděl,že se spotřeba o 0.5l/100km zvedla.Jezdím neustále stejnou trasu,stejné zatížení,stejný styl jízdy....Po výměně termostatu a opětovného prohřátí na provozní teplotu se vše okamžitě vrátilo do původního stavu.

K té teplotě a opotřebení.....Kdysi na čt2 mluvil nějaký odborník na auta....a na konci řekl : \"při nastartování vozidla při -20 st.C dochází ke stejnému opotřebení,jako jízdě 70-ti kilometrového úseku po dálnici\" :papa

Odesláno

aj sem chcel neco povidat, ale nemá to zmysel :D:D

Edit: A predsa. Kámoš má Ford Fusion r.v 2008 1.4TDCi nebo jaké písmenka to má vzadu pod světlem, v lete jezdí pri 90km/h cca za 4 - 4,5l/100km. Zeber si, o kolko je to novší motor, s ovela menším nájezdem a má spotrebu, kterú očekáváš s generačne starším motorem :)

vím, že si sa pýtal, či o 10°C studenší motor može vícej zežrat, ale skúr si myslím, že ti to narostlo kvúli větru alebo podhusteným pneu, proste neco, lebo napr. sytič sa vypíná skúr

[upravil dne 16/3/13 13:25 od Ivkopivko12tka]

Odesláno

ozzy56, taky me to rikali v autoskole.... :D, holt jsme uz lehce starsi :D

jinak resit takovyhle desetiny, uz je fakt na palici.... To i ta samolepka musi neco zrat, kdyz vycuhuje byt minimalne z profilu auta....

Odesláno
Na spotřebu je dobrý - mhd,kolo,lyže,sáňky,brusle,kůň,pěškobus

mluvíš mi z duše :D taky to využívám

90 na dálnici mi nevadí, je to jeho věc, jede pomalu předjedu ho (pokaď na D1 nejede v levým těch 90, byl bych s ním hodně rychle hotovej :D:D:D, ale jestli chce na tom tankodromu ničit auto kvuli decce nafty, jeho volba)

TIRák má sice omezovač na 90 ale měl by jet max 80

Milan je holt šetrnej, kolenovrt snad není :D Mám někdy pocit, že šetří na nesprávném místě, ale furt to je jeho auto a jeho peníze

Odesláno

Jezdit 90 na dálnici nebudu moc komentovat...podle mě to je šetření na špatným místě nehledě na to,že tím akorat člověk naštve další lidi kteří musí díky němu brzdit atd.. :grr

Odesláno

jj, i to brzdeni ze 130 na 90 neni kolikrat sranda, pak to zase rozjizdet. Pan sice jede ekonomicky, ale me to tim stoji dalsi penize to opet rozjet z 90 na 130.... ale na druhou stranu, jsem rad, ze nemusim resit takovy picoviny.........

Odesláno

ozzy56: Díky za info. Sice mi fyzika ve škole nevadila, ale moc si z ní nepamatuji. :D

Ivkopivko12tka: Čekal bych, že na 1,4tce to bude papat méně, ale Fusion je snad vyšší a těžší. Já nikdy nezkoušel na 14\" čistě dlouhé trasy, já většinou jezdím kolem komína. Nejméně jsem měl cca 4,6 ... a to vlastně i ted v únoru, ale to byl motor skoro pořád teplý - tudíž srovnatelné s létem. Na 16\" je spotřeba o 4-5 desetin vyšší. Pod 5 se prostě nedostávám, krom dovolené v Beskydech, ta byla na jednu nádrž (1200 km) s průměrem 4,82, to jsem ale dálnice jel 130 ...

punkac: Po D1 jsem jel jedinkrát, a to na sraz do Lednice, bylo to od Jihlavy, bral jsem to levým 130+, natřásání pupku v pravém pruhu opravdu ne.

Chuligán Scratch: Já ušetřím, ty to projedeš, tudíž se to vyrovná :D

Odesláno

ty usetris, ale me se to nerovna na 50 kilometrech se 5x rozjizdet z 90 na 130, NEPOCITAM KDYZ SPECHAM a JEDU 170, ale u tebe verim, ze tam rychleji jedoucim nevjedes, ale je spousta takovych, kteri mi tam vjedou, a ty bych nejradsi fakt odstrelil do skrpy, ale i tak netroubim, neblikam, necham predjet, zaradit a pak si rikam, ze me serou, a zbytecne brzdi...... ale nic nenadelam.... :(

Odesláno
Ja som presvedceny o tom ze jazda na 1500 - 2000 otacok motoru vobec neprospieva. :bojim:bojim

Můžeš napsat proč neprospívá? Naftové motory mívají max. kroutící moment kolem 1800 otáček, co je špatně na tom, když pojedu na pětku s 2000 otáčkami?

Odesláno
Ja som presvedceny o tom ze jazda na 1500 - 2000 otacok motoru vobec neprospieva. :bojim:bojim

Můžeš napsat proč neprospívá? Naftové motory mívají max. kroutící moment kolem 1800 otáček, co je špatně na tom, když pojedu na pětku s 2000 otáčkami?

:super Já ho mám na 1900 ot., tam je nejpříjemnější zvuk a dobrý potenciál pro zrychlení :) Již od 1500 otáček je zdravý zvuk motoru ;)

Bohužel HDi pod 1500 nemá cenu kvůli nízkému výkonu a hlučnosti (motoru se to nelíbí), ale 309tku s holým dieselem jsem pořád \"válel\" okolo volnoběhu ... obec při 50 km/h na pětku a cca 1300 ot, spotřeba při couračkách do 4,5 :D V zimě to nad 5 nešlo, božské auto. Bohužel mělo asi půl milionu kilometrů = přílišná koroze :(

Najde se někdo, kdo mi sdělí aktuální spotřeby u RHY Bosch? Třeba někdo s 406tkou? Nejlépe hodnoty teplého auta při:

3. kvalt - 50 km/h = 2000 ot.

5. kvalt - 70 km/h = 1500 ot.

5. kvalt - 90 km/h = 2000 ot.

Odesláno

Myslim ze raz za cas treba kazdy motor poriadne prevetrat a vyplachnut karbon a sadze. Jazdit cely rok do 2000 to nie je nic pre mna . Ale kazdy nech robi ako sam chce. :papa

Odesláno

MilanF1 --to se nedá nevydržet nic nepsat

Na tvoje téma a dotyčné reakce-jestli chceš šetřit ty desetiny tak jezdi radši MHD a nebo pořádně zhubni a povyhazuj z auto všechny přebytečné věci

:roll

PS:zapomněl jsem dodat před každou jízdou jdi na WC kde zůstaň delší dobu,aby jsi se pořádně vyprázdnil

[upravil dne 17.3.2013 00:23 od chuck11]

Odesláno

Bejt ta 309, tak bych ti to pěkně vrátil to válení kolem volnoběhu a 50 na pětku :grr

to opotřebení muselo bejt hrozný, takhle bych se nechoval k motoru ani v autě které bych neměl rád

Odesláno

2MilanF1: Tu chceš všechny nasrat s tou spotřebou. Mám ten samý motor a opravdu nevím, co bych dal za tvoji spotřebu. Na dálnici mi to při 90-100 km/h žere průměrně 5.5 l/100km. Teď v zimě jezdím každou nádrž za cca 5,9-6l/100km a to se snažím jezdit ekonomicky. Jinak palubák ukazuje okamžitou dost proměnlivě a záleží na okolnostech. Dnes jsem jel po dálnici 100, ale foukalo a díky tomu okamžitá spotřeba kolem 6.5-7. Osobně doufám, že s létem to bude lepší.

Odesláno

kdyz je to do 10 litru, tak to neresim, ale s benzinem jezdim na chalupu kdyz jedu couracku, kolem 6 litru, takze to jde i s benzinem. Ale spis jsem takovym cestovanim nasran a znechucen a trva to dlouho....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...