Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rada od těch kdo se vyznají v topení a kotli na plyn


Francouz_407

Recommended Posts

Chtěl bych se zeptat těch, kdo mají zkušenost s topením na plyn. Přestěhovali jsme se do domku a tam když zapne plynový kotel a začne topit topení tak nepřetržitě hučí. Ale je to výrazné a velmi slyšitelné. Když byl umě plynař, tak se nad tím také pozastavil a mě zajímalo proč to tak je a on šel ke kotli, poslechl si čerpadlo a říkla že není moc slyšet. Že se může ten zvuk čerpadla přenášet do topení a že mám kotel, kde se nedá změnit regulace čerpadla, nebo tak něco. Nevím v čem je chyba, pak řekl že to může být tím, jak tam protéká voda v těch trubkách do topení, kde je ohyb, tak to může tělat průtok vody. Trubky mám vedeny všechny ve zdi. Tak nevím jestli mám uvažovat do budoucna o novějším kotli, ale hlavně jestli je to kotlem. Kotel mám protherm leopard 24 BTV / BOV. Jak je starý vůbec nevím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odvzdušněné je, topí dobře, radiátor je velmi horký, dělá to u všech radiátorů co topí. Když u topení odšroubuji červík, tak hned vyteče voda. Tak snad odvzdušněno je, a plynař by na to přišel, kdyby to nebylo odvzdušněné. Dnes jsem byl u našich a ty mají asi půl roku starý kotel a tam u radiátoru není slyšet vůbec nic, snad je velmi jemně když dám ucho na radiátor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem člověče koukal, u toho kotle a čerpadla fakt nelze měnit otáčky. Tak to asi bude nevhodným poměrem světlosti trubek a rychlosti cirkulace vody. Jak píšeš, tak trubky máš 16 mm a to je fakt hodně málo. Pokud máš takhle hubený trubky i u čerpadla, tak to asi bude tím. Já mám Protherm Panther 12kW (ten má regulaci otáček čerpadla) a hodně malej baráček, ale trubky u kotle mám tlustší, až za větvením je mám 16 mm. Máš to tahaný v mědi? Může to taky být tím, že někde v cestě ty vodě je překážka. Třeba nějaký zúžení. Pokud se tahá např. voda v plastu a špatně se to svaří tak se udělá uvnitř trubky takový kroužek a tam pak vzniká turbulentní proudění a to dělá hluk. Někdo tahá i topení v plastu a tam by to pak mohlo být. Nemáš třeba někde hodně přiškrcený topení? Dole na vracečce bývá takový regulační ventil aby se vyvážila celá topná soustava.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To dělá to čerpadlo. Když jsou všechny ventily otevřeny naplno tak bude hluk menší, ale jakmile začnou přivírat tak se sníží ptůtok a začne to víc hučet. Ten kotel je prostě stavěnej na větší průtoky.

Buďto vyměnit čerpadlo za regulovatelný nebo by možná pomohl přepoštěcí ventil mezi teplou a studenou u kotle, kterej se dá naregulovat tak, aby otevíral při zvýšeným tlaku, když zavřou ventily na radiátorech a tudíž přebytek tlaku z čerpadla půjde z5 do kotle a nepožene se přes topnej systém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty trubky mají průměr 16mm u topení. Jinak u kotle jsou 23mm a 18mm, jde vidět z fotky.

Topeních máme tolik:

koupelna - žebřík bez termoventilu, pouze kohout + / - který se dodává s topením.

kuchyň - radiátor s termoventilem /nastaveno na 0/

obývák - radiátor s termoventilem /nastaveno na 0/

záchod - radiátor, pouze kohout + / - který se dodává s topením.

chodba - radiátor s termoventilem /nastaveno na 3/

pokoj1 v prvním patře - radiátor s termoventilem /nastaveno na 5/

pokoj2 v prvním patře - radiátor s termoventilem /nastaveno na 5/

venkovní přístavek - radiátor s termoventilem /nastaveno na hvězdičku/

V obýváku je topení vypnuto, protože přes zimu topíme jen krbem a ten vytopí jak obývák tak kuchyň, která je s ním spojená.

REGO máme dálkové a to máme nahoře v pokoji č.1 (přes den na 19,5C, v noci na 18C)

Když jsem domek koupil, tak termoventily byly jen někde. Topenář mi je doporučil dodat ještě do chodby, přístavku. Říkal abychom žebřík a radiátor na záchodě nechali naplno, tím se může hučení snížit.

a7dba78d5e.jpg

94e894be6d.jpg

48245872a1.jpg

59354963b0.jpg

2e423e14c7.jpg

0c601c36e5.jpg

d1bdc1eb38.jpg

a6cab69c4f.jpg

84e894be6d.jpg

4f532f05d6.jpg

Kotel zatím měnit nechci, ještě slouží, jen mě zajímá, jestli to vyřeší do budoucna jiný kotel s regulací čerpadla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

máš čisté sítko na zpátečce u filtru?

Nepomohlo by přivřít ventil pod kotlem na výtlaku?

Jinak,pokud tento kotel má možnost ekvitermu,tak Ti doporučuji dokoupit ekvitermní čidlo cca 300,- , dát ho na severní stranu a poté si kotel automaticky řídí výkon podle venkovní teploty. Bez ekvitermu je nejnižší teplota otopné vody tuším 40 nebo 45 stupňů.

S ekvitermem můžeš ohřívat otopnou vodu již od 25-30 stupňů.Díky ekvitermnímu čidlu jsem uspořil 15-20% dalších nákladů a to se vyplatí.A hlavně,nemusíš ručně měnit výkon kotle ,když je venku změna teploty.Vřele doporučuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...