Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Do levýho se nedostaneš, protože od nás (červená) jsou dva pruhy který zatáčej dolů, takže bych je ohrozil. Já právě nevím jestli jsem už na hlavní, nebo ještě ne :myslim

Odesláno

No, Martine, v tvém případě bych spíš sázel na to, že už jsi jel po hlavní silnici a připojovací pruh pro tebe neznamená dávání přednosti v jízdě, spíš si myslim, že ti, co se chtějí připojit, by měli činit tak, aby tebe neohrozili ani neomezili v jízdě po hl. silnici. Ale teď jen tak hádám od oka... ;)

Odesláno

Taky myslím, Radku, žes měl dát přednost. Náklaďák sice předjíždí ještěš téměř v křižovatce, ale pruhem ve vlastním směru. Levý pruh není připojovacím, ale průběžným, což rovněž hovoří ve prospěch náklaďáku. Že nedal znamení je sice jeho chyba, ale na Tvé chování by to nemělo vlivu.

Řešení je poměrně snadné: Bylo li z Tvé levé strany volno, lze si najet do křižovatky (rozuměj ještě před levý pruh z Tvého prava), dát přednost z prava... Nemyslím, že by pak někdo přejížděl z pravého do levého a neumožnil Ti opustit kžížovku.

Odesláno

Gronholmm: Tak tím pádem pokud jsi odbočoval doleva a jel v pravém pruhu, tak už za hranou křižovatky jsi na hlavní ty a přijíždějící zprava z vedlejší připojovacím pruhem by ti měl dát přednost, když v souběžném jízdním pruhu vedle tebe jede auto a ty nemáš místo v levém pruhu, kdyby tam bylo místo, tak se uklidíš do levýho a necháš ho bezpečně najet. Podobný jako na dálnici, když někdo najíždní třeba od benzínky, taky se uklidíš do levýho, když teda vedle tebe zrovna někdo nejede. :D

[upravil dne 7/5/12 13:48 od Radek Hurvajz]

Odesláno

Z leva je problem, vidět je tam jen tak že projedeš dál už nevidíš, takže najetí nepřipadá v uvahu, když já tam najižděl tak on jel stale rovně, prostě se rozhodl předjet až když já se bližil k tomu pruhu, a v tom momentě se zleva vyklubal ten kamion, a 50 určitě nejel, bylo to tak tak

Odesláno
Z leva je problem, vidět je tam jen tak že projedeš dál už nevidíš, takže najetí nepřipadá v uvahu, když já tam najižděl tak on jel stale rovně, prostě se rozhodl předjet až když já se bližil k tomu pruhu, a v tom momentě se zleva vyklubal ten kamion, a 50 určitě nejel, bylo to tak tak

Souhlasím s tebou. Jestli něco jede z leva vidíš na poslední chvíli a 50 se tam dolů rozhodně nejezdí :nevim A stihl jsi si všimnout, jestli to byl polák? Podle mě rozhodně :D

Odesláno

to gronholm ... podobná křižovatka je u nás, několikrát sem se na to ptal při školení.

1) Pokud tam máte klasický připojovací pruh (který tam teda moc nevidím), měl bys mít přednost, ale spíš to vypadá na stejnou situaci jako u nás. Tedy, pro vozidla odbočující vpravo je tam zkrácení zakončené vjezdem (nikoli připojovacím pruhem) do křižující silnice. Toto zkrácení je SOUČÁSTÍ křižovatky a tudíž musíš dát přednost protijedoucímu vozidlu bez ohledu na tvar křižovatky, i když to vypadá, že ty už jsi na hlavní a on se teprve připojuje.

2) to all ... jak už tu někdo psal, na hlavní je povoleno předjíždět i v křižovatce, proto vás v autoškole učí při odbočování na hlavní vpravo podívat se nejen doleva, ale i doprava, zda tam někdo nepředjíždí boys.

Odesláno

Mám s podobnými manévry zkušenosti s řidiči s polskými značkami. Okolo půl šesté/sedmé, půl druhé/třetí a půl desáté/jedenácté je nejlepší na trasu Kvasiny, Rychnov, Vamberk, Žamberk hraniční přechod Dolní Lipka nevyjíždět, to spěchají nebo jedou z práce ze směny poláci dělající v Kvasinách ve Škodovce. A když předjíždíš autobus a vedle tebe se smějou v autě ještě poláci není to nejlepší pocit, být tři vedle sebe. :D A takových příhod s těma \"pšonkama\" mám víc, páč v tu dobu jedu z práce nebo do práce. Taky většinou používám francouzskou hudbu a v těch jo drsnějších případech, kdy předjíždějí třeba v zatáčce to ještě zdokonaluju o barevnou hudbu za pomocí dálkových světel. :D

Odesláno

Pro Radim.1008 zcela mimo.

Jo tak na POLACI mam ne zrovna predpisovej metr.

Na CHaborrech je do kopce dvojta plna a kdyz zacne predjizdet zcela jako prase pridam a vetsinou mu ujedu a muze predjizdet jen tam kde ma.

A to Chabory jezdime standartne kolem 70!!Pro ne je to malo.

A funguje to vicekrat to na me nezkousi!

Odesláno

matii: Nevím, jestli mluvíš o stejné situaci, nebo sis jen spletl pojmy, ale tady nejde o nějaká protijedoucí vozidla. Tady jde o to, že jsi v křižovatce, kde není směrová šipka, ukazující, že máš opustit křižovatku a najednou se zprava přiřítí auto, které se chce nacpat do pruhu, v němž už jedeš ty a jaksi nejde zařídit, abyste se tam vešli oba současně (pokud jsem Gronholmma pochopil správně). Je otázkou, jestli takové místo lze považovat za součást křižovatky a popř. za místo, kde není přednost vozidel upravena dopravními značkami a mělo by mít vozidlo přijíždějící zprava přednost.

Napadá mě ještě jedna otázka na Gronholmma: Je v tom \"připojovacím\" či \"zkráceném\" pruhu vodorovné značení? Je tam v hlavním směru (jak jedeš) podélná přerušovaná čára kterou musí připojující se auta přejet? Obrázek, který jsi sem dal, není moc kvalitní a některé detaily z toho nejdou zjistit.

Odesláno

Z tohodle ja patrné, že v pravém pruhu namá nikdo přijíždějící z tvého směru co dělat. Ty se tedy musíš zařadit do levého pruhu a vozidla přijíždějící do křižovatky v přímém směru musí učinit to samé. Pokud by jeli v pravém pruhu, musí přejet do levého, protože z tohoto pohledu je jasné, že nově namalovaná nepřerušovaná čára umožňuje vozidlům zotohoto zkráceného připojovacího pruhu rovnou vjet do pravého pruhu bez jakéhokoliv omezení či dávání komukoliv přednost. ;) V pravém pruhu by v přímém směru měly být nakreslené šipky ukazující doleva, aby se všichni zařadili z pravého pruhu do levého. Pokud tam nejsou, tak je to špatně.

Edit: popř. by místo šipek ukazujících vlevo mohl být jakoby \"ostrůvek\" z příčných čar (\"zebra\"). :)

[upravil dne 7.5.12 14:35 od Stifler]

Edit 2: No, při bližším pohledu na obrázek to vypadá, že ta bílá čára zprava není na silnici, ale jen v rámci mapového podkladu, což znamená, že platěj ty nevýrazné přerušované čáry v tom připojovacím pruhu, což jasně znamená, že ty jedeš po hlavní a vozidla přijíždějící v tomto připojovacím pruhu či zkráceném pruhu ti musej dát přednost ;)

[upravil dne 7.5.12 14:37 od Stifler]

Odesláno

Poslední obrázek dává za pravdu mému druhému \"editu\" předchozího příspěvku. Oba dva pruhy z tvého směru jsou odbočovací vlevo, tudíž musí vozidla odbočující z levého pruhu vlet opět do levého pruhu a vozidla v pravém pruhu opět pojedou pravým pruhem. Tudíž vozidla ze zkráceného připojovacího pruhu budou dávat přednost vozidlům, která z posledního snímku vyjíždějí do křižovatky z pravého pruhu a pojedou opět pravým pruhem. ;)

Odesláno

Já bych tak moc to nákladní auto na hlavní nepomlouval. Je to dost do kopce, pokud ta brzda před ním byla opravdu brzda, využil první příležitost jej předjet a ušetřit čas i palivo, je to normální dvouproudá silnice v jednom směru v obci, pokud tam není značka zakazující 3,5 tuně jet vlevo, a ta tam není, tak byl ve 100% právu.

Odesláno

Aha tak to jsem špatně pochopil.

Měl jsem na mysli tuto situaci u nás. Obě auta mají na semaforu zelenou, to co je označeno zelenou šipkou má dokonce zelenou šipku vpravo. Stejně tam dnes a denně potkávám kolíky, co si myslí, že když jednou najedou na \"hlavní\" z červeného směru, mají přednost.

SITUACE

Odesláno

to gronholm: pisal si ze ty si mal zelenu a auto z protismeru ide odbockou na hlavnu bez semaforu, potom on tam musi mat minimalne tabulu daj prednost pripadne blikajucu oranzovu (pozrel som googlemaps a je tam tabula daj prednost ) a preto ty mas prednost lebo semafor je viac ako tabula.

PS: chcel by som stretnut toho dopravneho inziniera ktory usetril jeden stlp so semaforom a vyrobil toto. Z tvojej strany je tam.

[upravil dne 7.5.2012 21:33 od ivanh]

Odesláno

Matii: situace z tvého obrázku jasně ukazuje, že vždycky bude mít přednost vozidlo jedoucí po červené šipce před vozidlem jedoucím po zelené šipce. Je to, jak jsem psal Gronholmmovi, auto jedoucí v tvém případě po zelené šipce má před připojením do průběžného pruhu vodorovnou značku - přerušovanou čáru, která mu má dát najevo, že přijíždí po vedlejší silnici k hlavní a má dát přednost. Vodorovná značka má být doplněna i svislou značkou - dej přednost v jízdě...z obrázku to trochu vypadá, že tam ta značka i je, navíc tam i trochu je vidět příčná čára ještě před přerušovanou čarou ve směru příjezdu vozidel po zelené šipce, což by snad už jasněji o přednosti v jízdě vypovídat nemohlo. Je to v podstatě totožné, co chtěl vědět Gronholmm. :)

Ještě bych si dovolil jeden edit... zapomněl jsem, že píšeš o semaforech... co se týče zelené šipky semaforu, nelze to zaměnit se signálem k opuštění křižovatky, ale slouží jen k informaci, pro který směr je barva semaforu určena. Navíc semafor nedává nikomu absolutní přednost! Je třeba si uvědomit, že každý musí pamatovat i na ostatní pravidla provozu...jako příklad může sloužit situace, kdy se zelená objeví na semaforu v obou přímých směrech a zároveň pro odbočení vlevo. Každý jedoucí vlevo musí dát přednost protijedoucím vozidlům i přesto, že má taky zelenou, a to až do doby, kdy se rozsvítí signál pro opuštění křižovatky nebo nejede žádné protijedoucí vozidlo. Ale tohle určitě nemusím nikomu připomínat, to všichni přece víme ;)

[upravil dne 7.5.12 21:56 od Stifler]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...