Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

koupil jsem olejový filtr, olej(Carlson 10W40) a rád bych si to vyměnil. zatím jsem to dělal jen u motorky, ale hádám, že u auta to bude to samé, to jest. Dostanu se pod auto, které zvednu dvěma heverama. Následně ze spodu vyšroubuju vypouštěcí šroub, nechám vytéct(to vše při zahřátem oleji at to vyteče líp) následně vyšroubuju olejový filtr dám nový, naleju olej a je to. Co ale nevím je to kde je vypouštěcí šroub, je ze spodu na motoru, nějak dobře viditelný, aby mě to trklo že to je to je on ? ? Je to kryté nějakým plastovým dílem ? Případně neměl by někdo servisní manuál ?

Odesláno

vypustak je samozrejme dole na vane, vetsinou v nejnizsim miste a je tam jako jediny sroub, takze se neda prehlednout, muzes si leda poplest vanu motoru se skrini diferencialu prevodovky a vypustit prevodovy olej misto motoroveho, to uz tu taky nekolikrat bylo :D ale predpokladam, ze tohle poznas. Kup si taky nove medene tesneni sroubu, at ti pak po vymene nekape olej pres vypustak, kdyby to stare tesneni prestalo tesnit, rozmery bude mit nejspis 16,7X24x1,5 nebo 16X24x1,5

BTW co udelas se starym olejem a starym filtrem uz vis ?

[upravil dne 11/4/12 12:28 od Ferry]

Odesláno

Sroub je videt dobre, je to tusim na golu 24 nebo dokonce 27, delal jsem to dvakrat, neni to problem najit ani povolit.

Hlavne si zvedni to auto poradne a zajisti, at to na tebe nespadne az pod tim bude a at tam mas dost prostoru.

Tesneni samozrejme nove jak pise Ferry co se tyka vypustaku a taky bacha na O-krouzek na novem ol.filtru, je dulezite aby byl ve spravne drazce a trosku ho potrit olejem aby se dobre zasroubovaval a nekousl se nekde, stalo se mi to a pak pres olejak chcal olej ven (a dost)

Odesláno
Motor? 1,4 TU3-2 alebo TU3MC alebo TU3JP ? :myslim

To je naozaj taký problém si dať dôležité údaje o aute aspoň do podpisu?! :(

Dal bych pokud bych vědě, že něco takového o čem píšeš vůbec existuje. Nevěděl jsem že se tam dávali různé typy motorů 1.4

V malém TP mám v typu napsáno Peugeot 7AKFXE 1.4 a VIN VF37AKFXE32184083 datum první registrace 22.09.1997. Výkon motoru je 55kw. Dovezeno z francie

Odesláno
vypustak je samozrejme dole na vane, vetsinou v nejnizsim miste a je tam jako jediny sroub, takze se neda prehlednout, muzes si leda poplest vanu motoru se skrini diferencialu prevodovky a vypustit prevodovy olej misto motoroveho, to uz tu taky nekolikrat bylo :D ale predpokladam, ze tohle poznas. Kup si taky nove medene tesneni sroubu, at ti pak po vymene nekape olej pres vypustak, kdyby to stare tesneni prestalo tesnit, rozmery bude mit nejspis 16,7X24x1,5 nebo 16X24x1,5

BTW co udelas se starym olejem a starym filtrem uz vis ?

[upravil dne 11/4/12 12:28 od Ferry]

Díky za typ ohledně koupě toho těsnění. A btw nevím.

Odesláno
Namísto zvedáků raději najdi, kde se rozbíhají obrubníky nebo jinou přirozenou jámu. Pod auto na zvedáku nikdy nelez.

Taky z toho nejsem nadšenej, ale podložím to nějakýmy špalky, tak to snad nebude tak špatný.

Guest Džůny
Odesláno

Zajisti kola, podlož to na obou stranách a můžeš bez obav pod to (já nechávám i zvedák opřený o nápravnici).

Starý olej můžeš dát někomu kdo má kamna na olej. Nebo to přelej do nějaké nádoby, filtr nech vykapat a někam ho ulož, a počkej až bude svoz nebezpečného odpadu.

Ještě varování ohledně výpušťáku. Podle r.v. tipuju, že tam budeš mít čtyřhran. Tuším že 10x10mm. Použij třeba tyčku z kliky od nějakých starých dveří, nebo někde sežeň nástavec na ráčnu (ale to nebude jednoduché). :papa

Samozřejmě jak píšou ostatní, dej nový měděný kroužek na šroub. ;) A na filtr doporučím řetězový \"klíč\" na olejové filtry, klidně i nějaký \"Tesco/Globus Quality\" (:D), jde to tím nádherně povolit i utáhnout, ušetříš si nervy a práci.

[upravil dne 11/4/12 14:57 od Džůny]

Odesláno

kdyz filtr utahuje nekdo, kdo ma rozum, tak ani ten klic neni potreba, staci jen pred montazi tesneni dobre usadit, pomaznout cistym olejem a dotahnout s citem rukou (ale uz jsem taky mel tu cest, ze jsem ho povoloval zpusobrem prorazit sroubovak skrz a nasazenou trubkou povolovat :D ), jinak pred montazi taky do filtru dovnitr leju trochu noveho oleje, aby se filtr nasaknul

Odesláno

Včera jsem měnil filtr na Pandě - minule jsem to utánul jako člověk a teď jsem ho povolil rukou v rukavici a stejně s tiem zase namontoval.

Ferry to zalití filtru neznám, k čemu je to prosím dobré? :myslim Já našroubuju, doleju po rysku, projedu, nechá \"vokapat\" a doleju po horní rysku. A pak jen 2. den zkontroluju hladinu a únik kolem filtru a šroubu.

Odesláno

Taky vždycky nechám při výměně filtru ten filtr trochu napustit, normálně nalejt do něj trochu oleje a nechat ať si nasákne co to jde, je to kvůli tomu že když potom startujete tak než přes ten suchej filtr přejde olej tak to \"chvilku\" trvá a motor nemaže, je to opravu chvilinka, ale to že ho napustíte tim jedině pomůže a tolik práce to snad nedá....

Odesláno

A to já zase slyšel, pak stačí nalít jen po horní rysku, už toho tolik filtr nespapá. Nicméně u tohoto motoru to nebude moc pohodlné, protože se nasazuje zvrchu :D

Nicméně raději vícekrát zkontroluji rysku než mít poblitý motor...

[upravil dne 11/4/12 19:24 od MilanF1]

Odesláno

Filtr musíš napustit jen co si vezme ne ho naplnit to by ti hned vyteklo když by nebyl v normální poloze, jinak takovéto prorážení filtru šroubovákem už jsem taky musel bohužel párkrát dělat, bylo zarvaný že to až neni možný jak to někdo takhle utáhne, pak to ještě zalehne a o zábavu postaráno, zvlášť když tam k filtru neni přístup, pak je všude kolem všechno zaplácaný olejem atd.:blicismajlik

[upravil dne 11/4/12 18:28 od Dančák]

Odesláno

noo, kdysi se doporučovalo protočit motor klikou po výměně oleje, aby se natlačil všude..., ale dnes je to s tím filtrem zbytečné, myslím, viz doporučený postup výrobce o tom nehovoří u žádné značky:)

Guest Džůny
Odesláno

Ferry: Mně to v rukách vždycky klouže. Asi mám divné ruce. :D A hodí se ten klíč mít když nevíš kdo to dotahoval před tebou. Když jsme měnili olej s Čakomem na mojí 406 hned po koupi tak jsme ho neměli a bylo to peklo. Mohli bychom vyprávět. :bojim

[upravil dne 11/4/12 19:29 od Džůny]

Odesláno
Zajisti kola, podlož to na obou stranách a můžeš bez obav pod to (já nechávám i zvedák opřený o nápravnici).

Starý olej můžeš dát někomu kdo má kamna na olej. Nebo to přelej do nějaké nádoby, filtr nech vykapat a někam ho ulož, a počkej až bude svoz nebezpečného odpadu.

Ještě varování ohledně výpušťáku. Podle r.v. tipuju, že tam budeš mít čtyřhran. Tuším že 10x10mm. Použij třeba tyčku z kliky od nějakých starých dveří, nebo někde sežeň nástavec na ráčnu (ale to nebude jednoduché). :papa

Samozřejmě jak píšou ostatní, dej nový měděný kroužek na šroub. ;) A na filtr doporučím řetězový \"klíč\" na olejové filtry, klidně i nějaký \"Tesco/Globus Quality\" (:D), jde to tím nádherně povolit i utáhnout, ušetříš si nervy a práci.

[upravil dne 11/4/12 14:57 od Džůny]

Tak s tím šroubem jsi mě moc nepotěšil, tak nějak jsem předpokládal že tam bude nějaky standardní šroub. K výměně jsem se ještě nedostal protože se mě spálilo něco v elektrice a nejede to, ted je už třetí den v Auto Kelly a ještě mě nedali vědět co s tím je :-(

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...