Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To víš, crzno vino, Karlovačko a podobně to dělá věci. V tom vedru je třeba dodržovat pitný režim.

Odesláno

No jo ale to je jen na prvním úseku dálnice před Záhřebem. Dále to už neplatí.

Odesláno

Mam pre zbehlych jeden dotaz :D Kamos ktory bol naposledy v chorvatsku pred 20 rokmi ide teraz do Podgory na Makarskej . Doteraz chodil autom iba do Grecka. Tak by som mu chcel dat par tipov na co sa v okoli moze pozriet . Ma 3 deti ako ja tak ma za ulohu to tam vsetko presondovat ak by som sa rozhodol pre chorvatsko ;)

Odesláno

Když jsme byli v Igrane (spodek Makarský) tak jednou výlet do Makarské - přístav, pěšky kolem majáku, pak tržnice. Další den třeba Mostar - pro mě místo s úžasnou atmosférou. Jeden den výlet lodí na některý ostrovů ...

Odesláno

http://www.novinky.cz/cestovani/344669-do-chorvatska-se-letos-podiva-o-tisice-cechu-mene.html

píšou o kontrolách pasů - budu mít nejspíš hodně hloupý dotaz - Slovinsko/Chorvatsko - je tam potřeba pas nebo stačí občanka? Musí být nová ta občanka a nebo stačí ještě ta starší zelená (prostě ne ta co vypadá jako kreditka)....

Odesláno
Cim Ta ten Mostar tak zaujal ?

To se těžko popisuje. Přejdeš most a přecházíš z křesťanské kultury do muslimské. Rozstřílené domy, nový most, za mostem galerie s fotografiemi. Krásné okolí, kluci skákající z mostu do vody, spousta malých krámků ... je toho celkem dost.

Odesláno

Mezi Slovinskem a Chrovatskem je hranice s kontrolou. Chtějí vidět nějaký doklad, takže euroobčanku nebo pas. Zcela obecně se mi na hranicích osvědčilo držet všechny pasy v jedné ruce otevřené na stránce s fotkama, jako vějíř, celé to ukázat, nepodávat - celník nebo co to je si je pak nevezme, letmo koukne a jedete. Kdežto když doklady podáváte, je velká pravděpodobnost, že si je vezme. Zatím mi tohle vyšlo ve 100% případů, kdy jsem pouze ukazoval, nikdy si je celník nevyžádal, většinou nemusím ani zcela zastavit. U aut s fóliemi na zadních sklech je třeba ještě stáhnout zadní okna, aby bylo rovnou vidět dovnitř.

Odesláno

Chorvati nejsou v Schengenu, takže tam kontroly stále trvají. Já nic neotvírám jen to tak v kupičce nabídnu z okýnka. Za ty léta si vzali pasy jen jednou a myslím, že to bylo proto, že malá neměla pas ani občanku, takže jeden doklad \"chyběl\". Dneska už pas má a akorát občas se zeptají jestli máme něco k proclení a nebo kolik jestli je nás opravdu tolik kolik vidí... na odpověď ani moc nečekají :D

Odesláno

Byl jsem v Mostaru, ale že by mě to nějak nadchlo, to se nedá říci. Suvenýry jsou dělané z 75% z nábojnic. V krámcích se nabízí stejné zboží. Rozdíl je v kultuře a v oblečení. Jsou tam mešity. Když jsem šel se synkem okolo jedné mešity, tak jsme myslel, že tam někoho vraždí a oni se modlili. Inu, jiný kraj, jiný mrav. Jinak nic moc.

Co se týká dokladů, tak na hranicích s BH chtěli i zelenou kartu, o kterou si z budky řekla celnice. Jinak musí být platné doklady i OP, která nesmí mít myslím platnost kratší 3 měsíců. Někdy si je vezmou a někdy ne. O nic nejde. Tak se podívají + zkontrolují a jede se dál.

V Mostaru skákal nějaký mládenec, který se podobal čertovi. Ale vždy vylezl z vody živ a zdráv. Jinak most je pěkný a zajímavé je i okolí mostu + muzeum hned za mostem vlevo v muslimské části.

Odesláno

Tak už jsem zpět. Po odloženém plánovaném odjezdu v neděli 27.7. kdy jsme měli jet do Břeclavi a pak v pondělí dál na jih, jsme vyrazili v úterý 29.7. v pět ráno po klasické trase:

Liberec-Praha-Brno pod D1-Břeclav D2, zde čerpaná nafta za super cenu 33,90 (kvalita bez problémů)-Vídeň-Gratz-Murek Objížďka dálnice-Ptuj-hranice do HR v úterý prázdná-Lučko, koupě ENC (15 minut i s cigeretou) 1000,- Kuna kredit, rychlý průjezd-po dálnici až skoro na konec poplatek 222 Kuna-Ploče-na hranicích s BiH volno-Neum koupě nafty-dojezd do Luky Dubravy na Pelješacu v 22 hodin.

Bohužel do Záhřebu až na konec dálnice nám pršelo a tak rychlost místy až na 60 km.

ENC pohoda, určitě doporučuji.

Zpět v neděli 10.8. ráno v 7. Luka Dubrava-Ston-Neum (hranice opět bez čekání), zde nafta a cigarety a pak dál z nostalgie a dostatku času po magistrále dál na sever. Vesnice za vesnicí, mraky lidí, pro poznání jsme zajeli do Tučep (kamarád tam jezdí rád, ale já to fakt nechápu. Hlava na hlavě, lidi leží i na silnici protože na pláž se nevejdou, děs.) Odbočení do vnitrozemí za Splitem směr Šibenik, výborná večeře v jedné konobě po cestě, velké porce, jídlo chutné a ceny rozumné. Lozovac u řeky Krka byl náš cíl, kde jsme za 50 E přenocovali a ráno v pondělí vyrazili dál:

7 hodin start-klasická trasa, dálnice na Záhřeb, Lučko fronta k odbočce na Demetrije, průjezd na Fast Gate cca 30 km rychlost, na karty bez front. Čistá dálnice na SLOVISKÉ hranice, platba kartou bez fronty, za hotoé pár aut. Dále objezd Slovinské dálnice přes Lenart, v Rakousku hned za Murekem čarpání nafty a pak v dešti Gratz-Vídeň průjezd bez problémů-Břeclav konec deště a pak Brno-Praha a Liberec příjezd v 22 hodin.

Potvrzení jedné věci jezdíme už zásadně jen mimo pátek a sobotu. A platba všude kartou nebo ENC.

Odesláno

Letos jsem vyzkoušel místo Graz - Mureck jet z Lenartu na Bad Radkensburg a nahoru přes Feldbach. Cesta úplně na pohodu nikde žádný Češi a Poláci jako Lenart - Mureck. Bonusem je v případě většího provozu vyhnutí se zácpám u Gratzu

Odesláno

To je určitě dobrá trasa, ale já nerad jezdím mimo dálnici. Je pravda, že objížďkou stejně musím mimo, ale ne zase tolik. A také je pravda, že u Gratzu to bývá občas zasekané, zvlášť když je to svedené do jedné strany. Ale mimo špičku to jede plynule.

Odesláno

Goldinka : pokud je platná, tak ano. Jinak za tři neděle by OP mohli udělali. Neboj se ničeho. Jen se prosím tě zeptám, zdali fotografie odpovídá současnosti. Znám ženy, že se nedají na OP či ŘP poznat. Musím tě pochválit za tvůj zodpovědní přístup.

MotoMoto: velmi pěkný popis trasy. Jinak ,,krabička\" se ti osvědčila?

Odesláno

Osvědčila, sice jsme jeli v termínech, že by i platba kartou byla OK, ale i tak je to pohodlnější. Nebyly výjezdy a nájezdy než vstup a výstup, ale i tak je to příjemnější a levnější.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...