Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

toto jsem našel

Pravdy a lži o E85 Ethanolu

Motor pracující s lihem se tolik

nezahřívá – ano to je pravda....hoří

pomaleji a studeněji, při jeho spalování se

proto méně namáhají součástky i materiál -

ventily, hlava, písty, olej a ostatní části jsou

vystaveny nižšímu teplotnímu namáhání,

méně se rozehřívají, tvoří méně karbonu a

usazenin. Díky čistícím schopnostem

ethanolu jsou vstřikovací prvky jako trysky,

pumpa, vedení udržovány v dokonale

čistém stavu. Na základě přestavby motoru

se Vám investice brzy vrátí. Na Ethanol 85

může levněji jezdit prakticky po přestavbě

každé benzínové auto.

Ethanol je korozivní – to pravda není.

Korozivní je Metanol, ten obsahuje vodu.

Ethanol ji jímá, což znamená rozpouští.

Proto obavy z koroze palivové nádrže

nejsou na místě, pokud však máte již před

používáním plechovou nádrž v dezolátním

stavu, došlo by k tomu nejspíš u každého

paliva. Moderní vozy mají nádrže plastové.

Automobil by neměl mít korkové těsnění

– ano to je pravda. Pro auto veterány s

korkovým těsněním Ethanol 85 vhodný

není, stejně tak automobily vyrobené v

sedmdesátých letech s gumovými hadičkami

by měl automechanik prohlédnout a

případně je vyměnit, z důvodu jejich

poréznosti popraskané gumy. Tu ethanol

dokonale vyčistí a pak jimi palivo může

protékat. Moderní hadičky používané v

devadesátých letech z materiálů jako

neoprén, silikon nebo teflon jsou pro

ethanol nezničitelné.

Výfukové plyny nesmrdí – ano to je také

pravda, většině populace dokonce voní,

tedy alespoň tomu, kdo má rád například

flambovanou Tequilu.

Máte-li ve Vašem voze motor s

vícebodovým vstřikováním, lze využít

jednotku Biopowers pro přestavbu , která

pracuje automaticky a není potřeba

přepínat druh paliva. Můžete jezdit na čistý

E85 Ethanol, jindy na směs s benzínem

nebo na čistý benzín.

[upravil dne 11/4/12 09:16 od abio]

• O 5 měsíců později...
Odesláno

Chtěl jsem se zaptat jestli je možné provést přestavbu na Ethanol E85 i u vozidla Peugeot 308 s motorem 1.4VTi případně jestli již někdo takovou přestavbu má a jak je s ní spokojený?

Díky moc za odpovědi.

Odesláno

Vzhledem k tomu, jak moc málo je tato přestavba rozšířená mezi motoristy všeobecně a mezi pežoťáky už vůbec (natož u 308 a ještě jen v této motorizaci), tipuju, že se odpovědi nedočkáš. Samozřejmě, jde udělat přestavbu na libovolném benzínovém autě, to je jasné, ale zkušenosti sbírej spíše všeobecné než ke konkrétnímu autu a motoru - šance bude větší se něčeho dopátrat. ;)

Odesláno
2 Woody: pakliže natankuješ čistou E85, tak máš velkou šanci, že ti auto po pár metrech chcípne a nepojede, nebo velice špatně. E85 má velice odlišný směšovací poměr 9,5:1 oproti benzínu 14,7:1. A další riziko je při nízkých teplotách, kdy nemusíš vůbec nastartovat, líh se odpařuje hůře než benzín. Další věc je otázkou času, protože líh působí negativně na pryž a plasty-uvolňuje změkčovadla, takže po čase můžeš mít velký a relativně drahý problém.

Ahoj PAJA106, MSc.,

docela zajímavé zjištění. Můžeš mi prosím rozvést pár bodů?

- co jsi myslel tím směšovacím poměrem 9,5 vs. 14,7 ?

- destilační křivku benzínu znám, proč zrovna ethanol se odpařuje hůře než ostatní složky?

Díky za vysvětlení - Mistr of Science

Odesláno
No koukám, že jsou tu zajímavé názory a některé jsou pěkný nesmysly, ale některé jsou stejné jako mám i já. Mám 206 1,4 r.v. 99 a na ethanol s Naturalem 95 v poměru 1:1 jezdím už od vánoc roku 2011 a auto jede svižněji než na samotný Natural 95 a zatím bez větších zádad a netěsností či koroze, jak tu někteří píšou, naopak se vyčistí motor a míň to kouří a smrdí. Toť má zkušenost. Můžu jen doporučit.

Ha a od 10/4 tady nebyl .. Jestlipak by to jeste doporucil ? :D

Odesláno
2 Woody: pakliže natankuješ čistou E85, tak máš velkou šanci, že ti auto po pár metrech chcípne a nepojede, nebo velice špatně. E85 má velice odlišný směšovací poměr 9,5:1 oproti benzínu 14,7:1. A další riziko je při nízkých teplotách, kdy nemusíš vůbec nastartovat, líh se odpařuje hůře než benzín. Další věc je otázkou času, protože líh působí negativně na pryž a plasty-uvolňuje změkčovadla, takže po čase můžeš mít velký a relativně drahý problém.

Ahoj PAJA106, MSc.,

docela zajímavé zjištění. Můžeš mi prosím rozvést pár bodů?

- co jsi myslel tím směšovacím poměrem 9,5 vs. 14,7 ?

- destilační křivku benzínu znám, proč zrovna ethanol se odpařuje hůře než ostatní složky?

Díky za vysvětlení - Mistr of Science

1. E85 má směšovací poměr 9,5 kg : 1 kg vzduch vs. palivo, protože má už kyslík vázaný chemicky v sobě, je to alkohol = -OH skupina. Benzín má směšovací poměr 14,7 kg : 1 kg. Jinak řečeno, ethanolu je potřeba ve válci mnohem více než-li benzínu, což je ale mimo rozsah standartní ECU a palivová soustava nemusí mít takovou dopravní kapacitu.

2. Ethanol má vyšší výparné teplo oproti benzínu. Takže když ho za snížené teploty naláduješ do studeného spalovacího prostoru, tak tam není směs, ale 2 nepromíchaná skupenství.

P.s. Master Sciences et Technologies ;)

[upravil dne 26/9/12 20:27 od PAJA106]

• O 1 rok později...
Odesláno
No koukám, že jsou tu zajímavé názory a některé jsou pěkný nesmysly, ale některé jsou stejné jako mám i já. Mám 206 1,4 r.v. 99 a na ethanol s Naturalem 95 v poměru 1:1 jezdím už od vánoc roku 2011 a auto jede svižněji než na samotný Natural 95 a zatím bez větších zádad a netěsností či koroze, jak tu někteří píšou, naopak se vyčistí motor a míň to kouří a smrdí. Toť má zkušenost. Můžu jen doporučit.

Ha a od 10/4 tady nebyl .. Jestlipak by to jeste doporucil ? :D

Odesláno

Jonebyl jsem tu , ale auto pořád šlape jako když jsem ho koupil a přemýšlím, že to předělám na E85, pak budu jezdit za 24 Kč/litr, ale musí se tam dát ta jednotka Biopowers, ptal jsem se na to v servise v Nymburce, kde to předělávají. tím zmizí špatné studené starty a bude to jezdit na jakýkoliv poměr benzín/E85, čístý benzín, E85.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Jezdim na čistý E85 už přes 2 roky v Partnerovi 1.4 KFX a bez problémů,spotřeba o 1 - 1,5 litru vyšší.Ale co jsem vypozoroval tak Ethanol od č.s. ONO stojí za prd,hůř to startuje,ale co tankuju u Eurooilu,tak v pohodě E 85 za 25,50....to je úspora na litru cca 12 Kč.Jezdim docela dost a vyplatí se to

Odesláno
Na cisty a bez upravy ???

Jj na cisty Ecko,ale mam jednotku.Potom je treba dat novy palivovy filtr,vzduchovy filtr a dal jsem i svicky pro lpg motor

Jednotku jsem si instaloval sam.

[upravil dne 18/12/13 10:01 od marty777]

Odesláno

Pánové.jezdím bez úprav na různé poměry N:E a letos již druhou zimu.Bez zásadních problémů (největší dělá cukání,které ale začalo po nehodě,kdy jsem skončli na dveřích ve škarpě a následné rozborce ,vyčištění od oleje a zborce sání )Minulý týden jsem absolvoval i na tuto směs emisní.Na první pokus neprošlo na druhý OK.

po dotazu na mechanika čí to je řekl že asi kat ale že u takto starých nemá cenu dávat nový!

Odesláno

Ja jsem prave letos v lednu pri tankovani N:E na emisich take malem neprosel... U pristich si dam pozor.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...