Pe.Tr Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 chci se ostatních tatíků (o maminách tady nevim) zeptat , mám osmi letou dceru a peti leteho kluka .Dcera chodí do druhe třídy ZŠ. Naše město má cca 17000 obyvatel . k věci. já si pamatuju, že už v první třídě (1988ostrava)jsem chodil do i ze zš sám(cca500m od domu). Dnes kdy ještě v druhé třídě holku do školy vozim a i vyzvedavam si říkám jestli to nemá vliv na budoucí osamostatnění . Avšak v mém okolí toto dělá 99% rodičů je to jako dobou ? nebo co je jinak ? víc se o děti bojíme ? Citovat
kveton Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 mam sice teprve 4 letou holku, ale osobně bych jí taky ještě asi vozil, je přeci jen jiná doba, větší provoz než v \'88 a i lidi jsou jiný než tenkrát Citovat
Dundee Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Já jsem na tom podobně jako kveton, Patrikovi je 4,5 a vzhledem k situaci u nás ve vsi (každej tu jezdí jako dobytek) ho asi i do školy budeme vodit hodně dlouho... Citovat
koblih69 Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Taky jsem chodil od 1. třídy cca 1 km pěšky, nicméně holku ( 2 třída ) do školy vodím přesto, že to má cca 300m, skoro nic tu nejezdí a ještě je tu \"obytná zóna\". Je to už takovej ranní rituál, nicméně už mi asi brzy řekne, že chce chodit sama Citovat
gedu Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Ja vozím 7 ročného syna do i zo školy a myslím si že ešte aj budúci rok tak robiť budem. Dnešná doba je taká aká je (stačí pozrieť správy, samá vražda, lúpež a nehoda) a tiež premávka nie je aká bola keď som chodil do školy ja v 81/82. Nemyslím že by ho to nejako ovplyvnilo osamostatnenie do budúcnosti. Citovat
Brizan Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Přesně tak, je to určitě dobou, pochybnýma existencema se to kolem zš jen hemží a stále častěji se někde objeví zpráva že se nějaké děcko ztratilo (viz Anička) Já mám 3,5letou a půl roční dceru a obě určitě do zš doprovázet budu, řekl bych tak do 3 třídy. Co vím tak to skutečně dělá převážná většina rodičů a jestli to tedy má vliv na budoucí osamostatnění tak je to problém všech dětí a tím pádem nic neobvyklého Citovat
Medvěd Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Taky zatím podobný problém řešit nemusím, ale vím, že to přijde (Pavlík jde k zápisu přesně za rok). Ale k věci AŤ se to někomu líbí nebo ne, tak za totáče se chodilo do práce převážně od (brzo ráno) do (odpoledne) a člověk si mohl OBČAS někam odběhnout. Že by ale rodič mohl svou pracovní dobu tak upravit, aby byl schopný každé ráno vozit dítě do školy a po škole ho vyzvedávat - to prostě normálně možné nebylo. Proto do 5 třídy (tedy celý první stupeň) fungovaly školní družiny, kam rodič dítě mohl dát už třeba v 6.30 a vyzvednout do 17 hodin, což se v té době reálně dalo. Dnes je pracovní doba tzv. pružná, tedy udělej co máš ten den kdy to máš udělat. Ve spoustě profesí se ani nedá začít makat dřív než v 8 hodin, často se ale dělá i do 18 hodin - to už asi ani družina nefunguje. Pavlíka čeká model s družinou (http://www.korunka.gns.cz/clanky/sd_2011.htm), byť má školu de facto přes dvůr a dojde k ní po jediném chodníku po minimálně frekventovaných ulicích (věřím, že se nám ho tam podaří umístit), samostatně bude chodit až dejme tomu od 10ti let. Malé dítě je nevyzpytatelné (kór náš pytel blech) a riskovat, že se mu něco stane se mi vůbec nechce. Stát se samozřejmě může i pod naším dozorem nebo když hlídá babička, ale je to tak nějak jiný než mu v 6ti letech dát důvěru a klíč na krk. Samozřejmě svou roli má i mediální masírka, kterou se sice snažím moc nevnímat, ale když něco slyšíš dnes a denně, tak to prostě nějakou stopu musí zanechat. [upravil dne 18/1/2012 22:35 od Medvěd] Citovat
Kubát Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 rodič sic ještě nejsem, ale nemá nějaké spolužáky, se kterýma by mohla chdit? mám neteř, taky 8 a ona chodí už od 2 třídy s děckama z vedlejšího domu. má to do školy cca kilák. má to podle mě vliv na zodpovědnost-nesmí zaspat, ztratit klíček, nikde se loudat....stejně jednou se osamostatnit bude muset;)ale zkoušel bych to pomalu, určitě nenutit Citovat
Marcel00 Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 pripajam sa aj ja k ostatnim... je to dobou a viac sa o deti bojime... je to pravom, staci sa rozhliadnut okolo. deti v dnesnej dobe nevyyrastaju tak ako sme vyrastali my... len pekne v tom pokracuj, urcite to nebude mat ziadny vplyv na osamostatnenie. to pride vcas a inym sposobom ako to prislo na nas... a nemusis sa bat ze to ohrozi vyvoj dietata oni sa vyvyjaju inac ako my... robim tak isto... mam 5,5 rocnu dceru... a budem ju vozit urcite do jej 10 roku zivota... a ako Medved spomenul, tiez nas caka model s druzinou. chodil som do nej aj ja a malo to svoj zmysel. vsetko bude zavisiet od okolnosti. Citovat
Dadadavid Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Já jsem chodil od druhé třídy domů sám,700m od domu,ale táta mi v plno věcech pomáhal a nebo je rovnou dělal za mě a to byl problém,je mi dvacet let a nedávno jsem se o tom s tátou bavil,že se necítím v plno věcech samostatný atp. a on uznal,že mi ve věcech neměl tolik pomáhat,takže i když do rodičovství mám daleko,tak vím,že stejnou chybu nesmím udělat,to dítě se musí co nejdříve naučit samostatnosti...Tož můj názor... Citovat
Marcel00 Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 s Tvojim nazorom mozno suhlasit, nemozno ho vsak generalizovat... Citovat
Goldinka Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 sice děti nemám, ale můžu ti říct, že \"bezpečná\" doba, kdy jsme chodili na zš my/vy (já někdy v 1995 cca 1.5km a i po silnici) už je dávno pryč, a mít teď dítě, tak jej do školy vozím taky. Obzvlášť, když by to byla holčina. Učit se osamostatnit může i na úplně jiných místech a za jiných příležitostí. Jako asi by byla jiná, kdyby šla třeba s dalšíma dvěma nebo třema kámoškama. Ale já osobně si myslim, že chybu neděláš... (nerodičovský názor ) Citovat
Guest dreamtalks Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Goldinko to tak neni. Uprimne ta doba se tolik nezmenila jen jsme ted vic informovany o tech spatnejch vecech. I v roce 1995 to bylo pekne divoky ( to jsem byl na stredni ). Ja chodil na zakladku od 1984 a uz tenkrat se unasely deti. Pamatuju se ze i v nasi skole unesly kamarada a uz ho nenasli. Myslim ze je to dany dnesnim zivotnim stylem. Treba v Praze se bezne pracuje od 9ti hodin rano, takze clovek si muze dovolit dite odvezt do skoly a vyuzije toho. Za myho mladi rodice naklusali do prace na 7mou. Pripravili snidani a zbytek byl na nas. Jinak moji dceri je 10 let a teprve ted chodi sama. Ma ale taky mobil a posila smsky ze dorazila OK. Citovat
Bigbadjohn Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Jednoznačně byla dřív jiná doba. Míň aut, míň lidí a lid se za totáče držely víc zkrátka. Do školy jsem začal chodit v roce 1977 a to se s dnešní dobou nedá srovnat. Dceři bude osm (chodí, tedy vlastně jezdí, do druhé třídy) synovi budou tři. Dceru vozíme každý den do školy a každý den ji vyzvedáváme (nebo babičky s dědečky). Dělají to tak téměř všichni rodiče a myslím, že to je tak dobře. Na naučení se samostatnosti mají dnes děti spoustu jiných příležitostí než je samotatné chození do školy. Pomáhají tomu růné edukativní hry a hračky i výuka ve škole a v zájmových kroužcích. Přijde mi jako naprostý hazard nechat chodit osmiletého kluka 2 km na autobus po silnici, kde není chodník + přejití frekventované silnice, 3 km autobusem, 500 metrů přestup na vlak kde sice je chodník, ale opět přechod přes velmi frekventovanou silnici, 2 km vlakem a 500 metrů do školy. Odpoledne v obráceném pořadí. A to v naší větší vesnici (12.000 obyvatel) nemají přechody semafory, takže je to zcela na uvážení toho školáka kdy a jak přejde a to v době, kdy ještě u přechodu nestojí měšťáci a nezastavují kvůli každému děcku provoz. To děcko vychází z domu zhruba v šest hodin. Takže takhle opravdu ne, tudy cesta k samostatnosti nevede. Citovat
Cinicman Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Mám tiež 8 ročnú dcéru a manželka ju do aj zo školy vozí. U nás je to ale prakticky dané tým, že sme na dedine a na ZŠ sme ju dali do mesta... takže zatiaľ auto ako jediná možnosť. Na autobus nemáme... holt to Twingo nás vide lacnejšie ako autobus... ;-) Citovat
Ravel Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Je to sice jina liga, ale byvalky otec pro nas jezdil i ve dve rano na diskoteky, nez aby jsme sedli k nekomu ozralymu do auta. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Ja teda decka ešte nemám, ale som krsny 2 sestrinym Chalani chodievaju do školy sami, jeden je 4 ták, jeden je v 1 ročníku ... Maju to do školy 700-800, možno 1km, nemeral som to ... Starší začal do školy chodiť sám od 3 tieho ročníka, mladší chodí do školy sám od 1 vého, nakolko ho sprevádza starší brat Ono je to ale dneska prašť jak uhoď, stať sa môže aj dopravná nehoda, ako veziete dieta do skoly, alebo pri vystupovani pred školou moze do vás niekto napálit, atd atd ... Rizika na ceste sú stále, či sedíte v aute, alebo idete po chodníku ... Já som mladší ročník, a do školy som odjakživa chodil pešo Jedine 1 deň na 1 ročniku ZŠ som tam išiel z rodičmi ... Či to poznamená, neviem ... Ja som bol k zodpovednosti tlačený, nikdy som napríklad nestratil klúče od hocičoho, alebo sa mi nikdy nestalo ze by som zabudol zamknut barák ... To by mi v tej dobe otec dal, keby som ho nechal odomknuty :D Citovat
Fuller Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Hele, naši nechali bráchu jezdit samotného teprve od 10ti let a ségra začne tak nějak letos na podzim si myslim. Bude jí v červnu taky 10, takže to je tak věk na to, aby začly děti chodit do školy bez rodičovské pomoci. Taky samozřejmě to závisí na okolnostech jak je to daleko, jaká je tam doprava a podobně. Do školy to maj sourozenci cca 2km, neboli 3 zastávky autobusem a cca 1km pěšky po sídlišti, nic přecházet nemusí. Bydlíme v Praze (na vesnici ). Jinak mě naši vozili do školy asi do 4té nebo do 5té třídy, ale bylo to asi 10km a já sem celkem chtěl, už jako malému se mi totiž nechtělo jezdit MHD. Jo a taky jsem vystřídal do 4té třídy 3 základní školy, tak proto mě vozili, pač kdo si měl pořád pamatovat ty školy, když se to tak střídalo.. [upravil dne 19/1/12 00:03 od Fuller] Citovat
Bigbadjohn Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Lubk0: Stát se opravdu může všelicos, ale když sedíš ve dvoutunovým autě (dobře nemá každej parník, tak v tunovým) přivázanej v sedačce s bočním vedením tak jsi líp chráněný, než když jdeš po chodníku a vážíš 25 kg i s taškou. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Lubk0: Stát se opravdu může všelicos, ale když sedíš ve dvoutunovým autě (dobře nemá každej parník, tak v tunovým) přivázanej v sedačce s bočním vedením tak jsi líp chráněný, než když jdeš po chodníku a vážíš 25 kg i s taškou. To sa dá brať všeliako Mozme sa takisto opytat, kolko zomrie ludi za volantom, a kolko tych, co chodia po chodnikoch Pravdepodobnost nehody na ceste bude o niečo večšia... Takisto som sa zamyslel nad tym, ze si ani nepametam, kedy mi decko, resp. dieta vbehlo do cesty, ci uz na poslednu chvilu pri prechode, ale mimo neho ... Osobne sa mi taka situacia tusim ani nestala ... Vbehavaju mi tam skorej dospely, alebo stary ludia, co si to kracaju niekde po ceste, nakolko chodniky su neni dobre odhrnute... To iste platilo aj v mojom detstve Cim som bol starsi, tym som si viac dovolil prebehnut cez frekventovanu cestu mimo prechod ... Ked som ZACAL chodil zakladku, tak som mimo prechodu na cestu nevosiel ... A ked uz som isiel na prechod, tak som sa riadne poobzeral ... Cim som bol starsi, tym som si viac dovolil ... Nehovorim, ze toto je univerzalny navod pre vsetkych rodicov, takisto asi zavysi aj na lokalite, kde dany rodic byva, a co su tam za cesty. Ja som to mal do skoly cez 3 prechody, z toho 1 bol rovno pred skolou, takze som to nemal nijak drasticke Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.