Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Přiznám se, že jsem línej to vymýšlet sám, tak dávám do placu jedno takové malé zadání, co bych potřeboval zrealizovat.

Jedná se v podstatě o časovač na cca 20minut.

Fungovat by to mělo následovně: Při zapnutí klíčku v autě sepnout napájení (výstupní relé) okamžitě či do cca 15s. Při vypnutí klíčku v autě podržet zapnuté napájení (sepnuté relé) po dobu 20-30 minut (nemusí to být přesný čas, ani přesně opakovaný, prostě aby se trefoval do tohoto rozmezí), a následně vypnout. Po vypnutí nesmí mít žádný klidový odběr (ideálně aby se sám \"shodil\" vypnutím relé), pokud by to bylo neřešitelné rozumným způsobem, šel by zkousnout odběr do 1 miliampéru. Napájení 12V, k dispozici stálé plus, plus od klíčku, kostra, očekáván spínaný výstup 12V dle popisu (se zatížením pod 1A, takže stačí pidirelé). Pokud možno z diskrétních součástek, ne z programovatelného jednočipu (tím nevládnu), je možné používat časovače typu cmosová 555 apod, co se nemusí programovat.

Troufne si někdo? :) Za pěkné řešení odměna typu pivo na srazu (nebo dvě, abyste neřekli, že jsem škrt ;) )

Odesláno

Časová relé, co jsem kde viděl, jsou za nesmysl a nesmyslně velká. Na realizaci podobného obvodu stačí pár součástek v úhrnné hodnotě menší než je cena těch dvou piv, plošňák si načmárám při dlouhých zimních večerech. No nic, pokud si nikdo netroufá, podívám se po starých amárech a googlu...

Odesláno

nestacilo by poladit jen stavajici zlute casovaci rele na vyhrivani zadniho okna ze stareho modelu 406 ? v zakladu ma tusim nastaveno 12minut

Odesláno

punkac: to už jsem taky našel, spíš se mi líbí to poslední

Ferry: to mě taky napadlo, že nějaká ta relátka s elektronikou mám ještě z vraků, ale neznám zapojení. Taky by to byla cesta.

Odesláno

Je to všechno moc složitý,stačí dva tranzistory nějakej ten odpůrek a kondík s kterým si podle kapacity nastavíš odpovídající čas odpadnutí:) shodou okolností jsem něco podobného dneska vymejšlel v práci pro opožděné vypnutí stropního světla u mojí 106ky a úspěšně,takže ti sem jestli chceš hodím zítra plánek až to nastavím pro tvůj požadavek:D

Odesláno

Tak jo, schválně se pochlub :)

Já bych to stavěl spíš z té 555, ale ono je to spíš o tom, že pro tyhle časy je ten kondík strašně velký, tudíž elyt, a to je z hlediska dlouhodobé spolehlivosti takové nic moc řešení - jako filtrační člen je elyt OK, ale jako člen určující časovou konstantu je to tak trochu fuj ;) ale ono to tak nakonec stejně asi dopadne. A je fakt, že v tom relátku z vyhřívání to asi nebude jinak.

Odesláno

Tohle zapojení jsem spáchal jako výchozí a když se podíváš že na elyt nejsou kladeny prakticky žádné zátěžové nároky protože drží jen otevřený tranzistor s odběrem o.oooooo... tak tu spolehlivost myslím řešit nemusíš,mám podobných aplikací odzkoušeno několik a vždy bez problému:)

post-30367-14109613649626_thumb.jpg

Odesláno

Já už jsem vyšel z cviku, taky prdlajs vidím, a hlavně, abych někomu něco vyzkoušel, tak to bych musel hodně dobře sám ozkoušet, a na to nemám už čas a možnosti.

Jenom nastíním obvyklý problém a jeho řešení:

Dělat časovač na 20 minut a ověřovat jeho funkci je práce pro vraha. Dělá se to tak, že se použije multivibrátor (555) na nějaký kmitočet asi např. 1 až 100 Hz a pak dělička, např. 1:2000 s možností přepnutí na 1:10 (může být dělicí poměr i jako násobek 2, např. 2048).

Takže multivibrátor se nastaví osciloskopem, pak se vyzkouší funkce děličky 1:10 a pak se propojkou přepne na 1:1000 a tato funkce se ověří jen jednou - při kafíčku.

Odesláno

jj, přesně tak. A navíc se ti dlouhej čas může rozhodit (stačí aby se trochu změnila hodnota třeba kondíku a je to). Nemluvě o tom nastavování.

Dělička se dá vytvořit např. pomocí obvodu CMOS4040 (dělí 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024) a nebo CMOS4017 (dělí 1x - 10x). Já jsem děličku stavěl třeba do těchto hodin: http://www.mylms.ic.cz/index.php?text=206-digitronove-hodiny Je tam i schéma ;)

Odesláno

tak v casovacim rele vyhrivani zadniho okna ze 406tky je primo obvod k tomu urcenej U6046 B, datasheet zde http://pdf.chinaicmart.com/U60/U6046B.pdf

Cas se tam nastavuje zvolenim hodnot odporu R a kondenzatoru C v RC oscilatoru cili v podstate ten princip co psal P607Olda

Myslim, ze je zbytecny vymejslet neco jinyho, kdybys to Oddie doma v garazi nevyhrabal, klidne ti ho venuju, pristi tyden bych mohl byt v Dejvicich

Odesláno

Jo jasně s multivibrátorem i děličkama souhlasím je to přesnější a snadnější na nastavení šlo mi jen o jednoduchost s co mejmenším počtem součástek který se dají vždy vyhrabat:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...