Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Asi to sem tak úplně nepatří, ale snad se tu najde někdo s právnickým vzděláním a poradí či uvede na pravou míru.

V posledí době se v TV, radiu i tisku objevuje varování či upozornění na povinnost pravidelné revize komínů od ledna 2011 a hned upozornění na nebezpečí pokuty řádově desítky tisíc při zanedbání.

Zajímalo by mě kdo a na základě čeho mi může vlézt do baráku a provádět kontrolu zda revizi mám či nemám, nebo kdo a na základě čeho má právo ode mne požadovat doklad o provedení revize komínu.

Dovedu si představit požadavek pojišťovny k doložení pravidelné revize v případě uplatnění pojistné události při požáru vzniklého od komínu, ale to je tak asi všechno.

Pro porovnání - revize elekro (a to už platí nejakých 50 let) má být podle platné normy ČSN 34 1010 resp 34 3800 dnes 33 2000 x.x. v rozpětí 3 - 5 let dle druhu objeku a jeho využívání, dále normy 33 1600 a 1610 kde platí 1/2 nebo 1 letá revize, nebo norma 34 1390 hromosvody. Znmená to, že se můžeme dočkat nějakého nařízení o povinnosti dokládat revizi každého elektospotřebiče v domácnosti. No to snad ne!!!

Ale k původnímu dotazu. Existuje jiný právní dokument než soudní příkaz k domovní prohlídce pro to abych byť i policajta pustil do baráku???:bacha

Odesláno

Nikdo ti do baráku nemůže jen tak na pochodovat....proto to neprošlo nikde a ničím,aby ti koukali čím pálíš.Revize u komínů je dána jenom tím,kdyby jsi vyhořel tak ti pojištovna nic nedá...ale když vyhoříš tak nemáš ani doklady...asi by si to ověřovali u toho kominíka,který by ti to měl dělat dle tvého vyjádření a když ne nic nedostaneš.

Odesláno

Je to na tobě, zda-li si před zimní (topnou) sezónou necháš provést revizy komína případě plynu (karma). Pokud ale dojde k požáru, a prokáže se, že nebyla povedená revize komína, veškeré náklady spadají na tebe, ať se týká pojiťovny, hasičů apod.. Revize není tak drahá, je to v rámci sto korun.

Co se týká vstupu osob do bytu, tak to je pevně dáno zákonem např. 273/2008 Sb. § 40 .

Odesláno

Ok406 to je zákon o policii ČR jestli se nemýlím a ten upravuje pouze vstup policistů do obydlí a jiných prostor dle jejich zákona. Ale je tady ještě např. trestní řád který taky určuje kdo a za jakých podmínek může vstoupit do obydlí a jiných prostor. Dále je zde exekuční řád a další zákony. Např. plynaři, vodaři ti nemají oprávnění vstoupit do obydlí, ale musíš jím umožnit přístup k jejich zařízení, které máš v bytě nebo jiném prostoru.

Odesláno

No dobře, ale tady se vyhorožuje pokutou až 50.000,- za neprovedenou revizi alespoň jednou ročně. Otázka tedy stojí: \"Kdo a na zákldě čeho, ode mne může požadovat revisní zprávu\"? (kromě pojišťovny a např. kolaudační komise)

To je normální DIKTÁT. Příští rok si vymyslí povinnou revizi plynu potom elektro rozvodů a hned na to taky domácí elektrospotřebiče a ruční elektronářadí a co ještě?

Odesláno

FrantaCV: Správně!!! A ještě bych zrušil STK a přednost zprava. Co nám má kdo diktovat :D

Co se komína týče, příští dům už budu mít bez komína. Jsou s tím jen starosti. Naštěstí mám jen jeden, druhý jsem projektanta nechal včas vygumovat (mel být v obýváku pro krb)...

Odesláno
FrantaCV: Správně!!! A ještě bych zrušil STK a přednost zprava. Co nám má kdo diktovat :D

To je přece nesmysl STK musíš mít pokud chceš vyjet na silnici a pokutu zaplatíš pokud Tě chytnou bez ní. Těžko Tě někdo bude pokutovat za auto bez STK v garáži.

Já mám komín protože ho tam před 90 lety někdo postavil a nepoužívám ho tak proč na něm mám mít revizi.

Odesláno
Ok406 to je zákon o policii ČR jestli se nemýlím a ten upravuje pouze vstup policistů do obydlí a jiných prostor dle jejich zákona. Ale je tady ještě např. trestní řád který taky určuje kdo a za jakých podmínek může vstoupit do obydlí a jiných prostor. Dále je zde exekuční řád a další zákony. Např. plynaři, vodaři ti nemají oprávnění vstoupit do obydlí, ale musíš jím umožnit přístup k jejich zařízení, které máš v bytě nebo jiném prostoru.

Já vím, však je to jen příklad na dotaz v příspěvku. Jen malá otázečka, opravdu musím umožnit přístup vodařům a pod.? ;) Od vodařů nic v bytě (domě) nemáš, vše si zaplatíš (vodoměr). Pokud chtějí do bytu (domu), tak musí tě vyrozumět (písemně) a ty musíš mít čas. Není to tak jednoduché.

Odesláno

Já mám komín protože ho tam před 90 lety někdo postavil a nepoužívám ho tak proč na něm mám mít revizi.

Nestudoval jsem to, ale z logiky věci by taková revize nemusela být požadována. Až budeš připojovat ke komínu spotřebič, bude revize potřeba.

Ale v našem kocourkově, kdo ví...

Odesláno

Jj Kocourkov. Ale necháme tohle téma usnout.

Noviny už bratru 20 let nečtu ale tyhle

ozzy56: \"v sobotním Právu (6.11. 2010)\"

si něke seženu.

P.S. Dík za odezvu.

[upravil dne 7/11/10 22:24 FrantaCV]

Odesláno

Revize plynu musis mit u domacnosti kazde 2 roky , firmy kazdy rok .

Jako firma musis mit revizi na vse i na rucni naradi (u noveho to je po dobu zaruky zarucni list ) pak uz jen revize i na hloupe svetlo ci prodluzku , proste revize na vse , snad jen na vodovot se nedela revize :)

Odesláno

Čištění komínu se provádí 4-6 krát ročně podle druhu paliva, to si může člověk dělat sám, jednou za 12 měsíců je nutné provést revizi komínu s následným vystavením revizní zprávy. Pokud vznikne od dotčeného komínu požár a revizní zpráva nebude. Hrozí sankce až 25.000,- Kč plus odstoupení pojišťovny od pojistného plnění. Náklady na výjezd hasičů v tomto si myslím figurovat nebudou, protože to není planý poplach. Hrozilo by i to, že lidi by hasiče nevolali.

Odesláno

FrantaCV: na to, jestli mas nebo nemas v poradku revizi prece nemusi nikdo chodit k Tobe do baraku. Vzhledem k tomu, ze se kominik na komin nepodepisuje, tak by to bylo stejne vcelku zbytecne, ne ?

Vyzadat si ji od Tebe muzou napr. hasici, pripadne stavebni urad, nicmene pokud v nemovitosti neni sidlo ci provozovna k podnikani, nebude to nikdo resit. Az do te doby, nez od takoveho kominu vyhoris - a potom nastoupi nejdrive hasici, kteri Ti predepisou tucnou pokutu, a potom pojistovna, ktera Ti nepochybne oznami ze jsi porusil smluvni podminky a nezaplati Ti vubec nic, nebo jen cast.

Stejne tak budes potrebovat revizi v pripade, ze budes pripojovat novy spotrebic (kamna, kotel), pripadne provadet jeho vymenu. A jestli mas doma komin stary 90 let, nema cenu vymyslet krb. S velkou pravdepodobnosti jej na komin nebude mozne legalne pripojit bez toho, aniz bys komin nechal vyfrezovat na vetsi prumer.

Revize plynu a plynovych spotrebicu, stejne jako napr. tlakovych nadob - treba hasici pristroje - musis take provadet pravidelne. To je v zakonech jiz davno... a pro soukromou osobu plati viz vyse - pokud to zanedbas, nikdo to moc resit nebude az do te doby nez dojde k prusvihu a Tobe poslou sousede ucet za vznikle skody.

Odesláno

To Peta: Dík za odkaz z toho znění zíkona jsem alespoň trochu moudřejší.

Tohle naonec zůstane stejně asi jenom v rovině polemiky tedy pokud se jedná RD nebo byt nesloužící k podnikání. U komerčních a veřejnáých objektů je to opravdu o něčem úplně jiném.

Z celé té mediální kampaně mi plyne jediné \" Vyděsit prostého občana natolik aby dal vydělat kominickým firmám\" asi jako cca před 5-ti lety garáže a hasící přístroje.

Takže jedeme v zajetých kolejích dál. Jen pro úplnost jsem elektrikář s platným pžeskoušením podle §§ 8 a 9 tedy i revize. Šlo mi jen o jedno kdo a na základě čeho mi může (dle mediální kampaně) vystřhnout pokutu 25 - 50.000,- Kč pokutu za to, že zrovna v tomoto roce nemém revizi komínu, ačkoli REVIZI podle zákona mít nemusím stačí pouze kontrola.

P.S. Díky všem za nazory a pomoc.

Odesláno

mam jeste dotaz , vzdy kdyz u me cistili komin rikali co je na nem spatne (komin 8 let stary ) , ze je postaveny z samotovych cihel , mam v jeho bliskosti satelit (ne na nem ) vyska komina nad strechou je mala , moc veliky prumer vlozky u plynu atd - tak by me zajimalo jak me udelaji revizi - jako ze ho budu muset zbourat a nove vyvloskovat ?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...