FrantaCV Odesláno 5. listopad 2010 Odesláno 5. listopad 2010 Asi to sem tak úplně nepatří, ale snad se tu najde někdo s právnickým vzděláním a poradí či uvede na pravou míru. V posledí době se v TV, radiu i tisku objevuje varování či upozornění na povinnost pravidelné revize komínů od ledna 2011 a hned upozornění na nebezpečí pokuty řádově desítky tisíc při zanedbání. Zajímalo by mě kdo a na základě čeho mi může vlézt do baráku a provádět kontrolu zda revizi mám či nemám, nebo kdo a na základě čeho má právo ode mne požadovat doklad o provedení revize komínu. Dovedu si představit požadavek pojišťovny k doložení pravidelné revize v případě uplatnění pojistné události při požáru vzniklého od komínu, ale to je tak asi všechno. Pro porovnání - revize elekro (a to už platí nejakých 50 let) má být podle platné normy ČSN 34 1010 resp 34 3800 dnes 33 2000 x.x. v rozpětí 3 - 5 let dle druhu objeku a jeho využívání, dále normy 33 1600 a 1610 kde platí 1/2 nebo 1 letá revize, nebo norma 34 1390 hromosvody. Znmená to, že se můžeme dočkat nějakého nařízení o povinnosti dokládat revizi každého elektospotřebiče v domácnosti. No to snad ne!!! Ale k původnímu dotazu. Existuje jiný právní dokument než soudní příkaz k domovní prohlídce pro to abych byť i policajta pustil do baráku??? Citovat
John_Ice Odesláno 5. listopad 2010 Odesláno 5. listopad 2010 Nikdo ti do baráku nemůže jen tak na pochodovat....proto to neprošlo nikde a ničím,aby ti koukali čím pálíš.Revize u komínů je dána jenom tím,kdyby jsi vyhořel tak ti pojištovna nic nedá...ale když vyhoříš tak nemáš ani doklady...asi by si to ověřovali u toho kominíka,který by ti to měl dělat dle tvého vyjádření a když ne nic nedostaneš. Citovat
OK406 Odesláno 6. listopad 2010 Odesláno 6. listopad 2010 Je to na tobě, zda-li si před zimní (topnou) sezónou necháš provést revizy komína případě plynu (karma). Pokud ale dojde k požáru, a prokáže se, že nebyla povedená revize komína, veškeré náklady spadají na tebe, ať se týká pojiťovny, hasičů apod.. Revize není tak drahá, je to v rámci sto korun. Co se týká vstupu osob do bytu, tak to je pevně dáno zákonem např. 273/2008 Sb. § 40 . Citovat
Laďa Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 Ok406 to je zákon o policii ČR jestli se nemýlím a ten upravuje pouze vstup policistů do obydlí a jiných prostor dle jejich zákona. Ale je tady ještě např. trestní řád který taky určuje kdo a za jakých podmínek může vstoupit do obydlí a jiných prostor. Dále je zde exekuční řád a další zákony. Např. plynaři, vodaři ti nemají oprávnění vstoupit do obydlí, ale musíš jím umožnit přístup k jejich zařízení, které máš v bytě nebo jiném prostoru. Citovat
FrantaCV Odesláno 7. listopad 2010 Autor Odesláno 7. listopad 2010 No dobře, ale tady se vyhorožuje pokutou až 50.000,- za neprovedenou revizi alespoň jednou ročně. Otázka tedy stojí: \"Kdo a na zákldě čeho, ode mne může požadovat revisní zprávu\"? (kromě pojišťovny a např. kolaudační komise) To je normální DIKTÁT. Příští rok si vymyslí povinnou revizi plynu potom elektro rozvodů a hned na to taky domácí elektrospotřebiče a ruční elektronářadí a co ještě? Citovat
Péťa Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 FrantaCV: Správně!!! A ještě bych zrušil STK a přednost zprava. Co nám má kdo diktovat Co se komína týče, příští dům už budu mít bez komína. Jsou s tím jen starosti. Naštěstí mám jen jeden, druhý jsem projektanta nechal včas vygumovat (mel být v obýváku pro krb)... Citovat
ozzy56 Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 FrantaCV o komínech je článek v sobotním Právu (6.11. 2010)--je tam vše,co tě zajímá Citovat
FrantaCV Odesláno 7. listopad 2010 Autor Odesláno 7. listopad 2010 FrantaCV: Správně!!! A ještě bych zrušil STK a přednost zprava. Co nám má kdo diktovat To je přece nesmysl STK musíš mít pokud chceš vyjet na silnici a pokutu zaplatíš pokud Tě chytnou bez ní. Těžko Tě někdo bude pokutovat za auto bez STK v garáži. Já mám komín protože ho tam před 90 lety někdo postavil a nepoužívám ho tak proč na něm mám mít revizi. Citovat
FrantaCV Odesláno 7. listopad 2010 Autor Odesláno 7. listopad 2010 P.S. a bourat se mi ho taky nechce - třeba si jednou vymyslím krb. [upravil dne 7/11/10 19:31 FrantaCV] Citovat
OK406 Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 Ok406 to je zákon o policii ČR jestli se nemýlím a ten upravuje pouze vstup policistů do obydlí a jiných prostor dle jejich zákona. Ale je tady ještě např. trestní řád který taky určuje kdo a za jakých podmínek může vstoupit do obydlí a jiných prostor. Dále je zde exekuční řád a další zákony. Např. plynaři, vodaři ti nemají oprávnění vstoupit do obydlí, ale musíš jím umožnit přístup k jejich zařízení, které máš v bytě nebo jiném prostoru. Já vím, však je to jen příklad na dotaz v příspěvku. Jen malá otázečka, opravdu musím umožnit přístup vodařům a pod.? Od vodařů nic v bytě (domě) nemáš, vše si zaplatíš (vodoměr). Pokud chtějí do bytu (domu), tak musí tě vyrozumět (písemně) a ty musíš mít čas. Není to tak jednoduché. Citovat
Péťa Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 Já mám komín protože ho tam před 90 lety někdo postavil a nepoužívám ho tak proč na něm mám mít revizi. Nestudoval jsem to, ale z logiky věci by taková revize nemusela být požadována. Až budeš připojovat ke komínu spotřebič, bude revize potřeba. Ale v našem kocourkově, kdo ví... Citovat
FrantaCV Odesláno 7. listopad 2010 Autor Odesláno 7. listopad 2010 Jj Kocourkov. Ale necháme tohle téma usnout. Noviny už bratru 20 let nečtu ale tyhle ozzy56: \"v sobotním Právu (6.11. 2010)\" si něke seženu. P.S. Dík za odezvu. [upravil dne 7/11/10 22:24 FrantaCV] Citovat
Péťa Odesláno 7. listopad 2010 Odesláno 7. listopad 2010 Tady to máš: http://www.emi-test.cz/pdf/legis_narizeni91_2010.pdf Strana 2, §4, odst.3 řeší nepoužívaný komín... mimochodem - je to z 1. března 2010 a teprve teď je kolem toho poprask [upravil dne 7.11.2010 22:32 Peta] Citovat
barenst Odesláno 8. listopad 2010 Odesláno 8. listopad 2010 Revize plynu musis mit u domacnosti kazde 2 roky , firmy kazdy rok . Jako firma musis mit revizi na vse i na rucni naradi (u noveho to je po dobu zaruky zarucni list ) pak uz jen revize i na hloupe svetlo ci prodluzku , proste revize na vse , snad jen na vodovot se nedela revize Citovat
Zazimir Odesláno 8. listopad 2010 Odesláno 8. listopad 2010 Čištění komínu se provádí 4-6 krát ročně podle druhu paliva, to si může člověk dělat sám, jednou za 12 měsíců je nutné provést revizi komínu s následným vystavením revizní zprávy. Pokud vznikne od dotčeného komínu požár a revizní zpráva nebude. Hrozí sankce až 25.000,- Kč plus odstoupení pojišťovny od pojistného plnění. Náklady na výjezd hasičů v tomto si myslím figurovat nebudou, protože to není planý poplach. Hrozilo by i to, že lidi by hasiče nevolali. Citovat
Vvitty Odesláno 8. listopad 2010 Odesláno 8. listopad 2010 FrantaCV: na to, jestli mas nebo nemas v poradku revizi prece nemusi nikdo chodit k Tobe do baraku. Vzhledem k tomu, ze se kominik na komin nepodepisuje, tak by to bylo stejne vcelku zbytecne, ne ? Vyzadat si ji od Tebe muzou napr. hasici, pripadne stavebni urad, nicmene pokud v nemovitosti neni sidlo ci provozovna k podnikani, nebude to nikdo resit. Az do te doby, nez od takoveho kominu vyhoris - a potom nastoupi nejdrive hasici, kteri Ti predepisou tucnou pokutu, a potom pojistovna, ktera Ti nepochybne oznami ze jsi porusil smluvni podminky a nezaplati Ti vubec nic, nebo jen cast. Stejne tak budes potrebovat revizi v pripade, ze budes pripojovat novy spotrebic (kamna, kotel), pripadne provadet jeho vymenu. A jestli mas doma komin stary 90 let, nema cenu vymyslet krb. S velkou pravdepodobnosti jej na komin nebude mozne legalne pripojit bez toho, aniz bys komin nechal vyfrezovat na vetsi prumer. Revize plynu a plynovych spotrebicu, stejne jako napr. tlakovych nadob - treba hasici pristroje - musis take provadet pravidelne. To je v zakonech jiz davno... a pro soukromou osobu plati viz vyse - pokud to zanedbas, nikdo to moc resit nebude az do te doby nez dojde k prusvihu a Tobe poslou sousede ucet za vznikle skody. Citovat
FrantaCV Odesláno 8. listopad 2010 Autor Odesláno 8. listopad 2010 To Peta: Dík za odkaz z toho znění zíkona jsem alespoň trochu moudřejší. Tohle naonec zůstane stejně asi jenom v rovině polemiky tedy pokud se jedná RD nebo byt nesloužící k podnikání. U komerčních a veřejnáých objektů je to opravdu o něčem úplně jiném. Z celé té mediální kampaně mi plyne jediné \" Vyděsit prostého občana natolik aby dal vydělat kominickým firmám\" asi jako cca před 5-ti lety garáže a hasící přístroje. Takže jedeme v zajetých kolejích dál. Jen pro úplnost jsem elektrikář s platným pžeskoušením podle §§ 8 a 9 tedy i revize. Šlo mi jen o jedno kdo a na základě čeho mi může (dle mediální kampaně) vystřhnout pokutu 25 - 50.000,- Kč pokutu za to, že zrovna v tomoto roce nemém revizi komínu, ačkoli REVIZI podle zákona mít nemusím stačí pouze kontrola. P.S. Díky všem za nazory a pomoc. Citovat
barenst Odesláno 9. listopad 2010 Odesláno 9. listopad 2010 mam jeste dotaz , vzdy kdyz u me cistili komin rikali co je na nem spatne (komin 8 let stary ) , ze je postaveny z samotovych cihel , mam v jeho bliskosti satelit (ne na nem ) vyska komina nad strechou je mala , moc veliky prumer vlozky u plynu atd - tak by me zajimalo jak me udelaji revizi - jako ze ho budu muset zbourat a nove vyvloskovat ? Citovat
urdemala Odesláno 9. listopad 2010 Odesláno 9. listopad 2010 Bourat bys snad nemusel, dá se vyvložkovat nerezí, ale to je minimálně 1000,-/m. Plus dostavět nějakej ten metr, jestli není dost vysokej. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.