Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Vvitty: né že by mě překvapovalo to, co říkáš, ale přece jenom platí nějaký pravidla pro získání ŘP a v těch je pokud si to pamatuju taky povinnost zvládnou aspoň NĚKOLIK NEJZÁKLADNĚJŠÍCH oprav - žárovka, kolo, pojistka. Snad oba víme, že měnit klíňák opravdu mění na silnici málokdo. Chápu, že vyměnit u některých aut žárovku je docela problém, ale jako větší problém mi připadá potkat večer auto který nesvítí a ohrožuje ostatní, protože má v plánu 20 kilometrů pátrat po kraji a hledat benzínu.

To, že většina lidí na to se*e, jak píšeš, a jezdí s jedním světlem neznamená vůbec to, že bysme tak měli jezdit i my, co jsme aspoň trochu svědomití. Spíš si myslim, že těm, co jedno světlo nesvítí, to spíš ještě nedošlo a jaksi o tom neví.

Osobně mě víc těší, když si řidič dokáže poradit s jednou hloupou žárovkou, než když je pro něj řízení o tom sednout do auta (nekoukat v jakým vlastně je stavu, protože do další prohlídky mám ještě 3 měsíce) a střemhlav na silnici.. ano, auta jsou čím dál víc spotřební zboží, ale stále v nich umírá docela dost lidí (+ zranění a zmrzačení), což zrovna u těch počítačů co zmiňuješ moc neplatí.

Odesláno

Já ani kdybych to dělal profesionalně tak nevyměním kolo za 5 minut. Než člověk všechno najde, vyndá, zvedne, no fuj. U dálnice bych to nedělal ani náhodou. To radší dojedu na benzínku nebo sjezd i kdybych měl zničit ráfek a pneu.

Kdo nestál na krajnici ať nepovídá, protože když 1,5m od tebe prohučí v 90 pár kamionů, prdelka se třepe každýmu.

Odesláno

urdemala: vůbec si nejsem jist, že bych v autoškole muset cokoliv prakticky zvládnout, kromě řízení auta. A to jsem ji dělal 3x. ;)

Odesláno
Původně zaslal: Kurt

urdemala: vůbec si nejsem jist, že bych v autoškole muset cokoliv prakticky zvládnout, kromě řízení auta. A to jsem ji dělal 3x. ;)

Jak ze ne ?

U vas v cechach se to nedela ?

Ja kdyz sem delal autoskolu tak sem na aute musel vedet vymenit kolo, vymenit ziarovku, v motorovom priestore povedat kazda nadrzka na co sluzi (brzdovka, chladiaca atd atd) , musel som vediet zmerat ci je vsade dost kapaliny...

Je to uplny zaklad, ale vsetko nam instruktor predviedol, a museli sme to spravit aj sami.

Co sa tyka odtiahnutia kola, myslim ze kdyz se zasune klic, a osoba nanho zatlaci nohou celou svojou vahou, ze sa srob v 95 percentach pripadov hned povoli ...

To ze nekdo nevi vymenit kolo, je jeho problem, nakolko to ma ovladat a v autoskole se to ucil. Nebudeme to prece pouzivcat jako vymluvu proc ne rezervu .... TO ja zacnu klidne tvrdit ze neumim pracovat, a co uz se mnou, davajte mi je penize ?

Odesláno

Lubk0: v platném zákoně to opravdu je, v autoškole by měl každý absolvovat, mj.:

b) výcvik praktické údržby vozidla,

c) praktický výcvik zdravotnické přípravy.

Já mám však papíry už taky nějaký ten pátek a co si tak vzpomínám, zdravka i technika byly na hodinu teorie, z praxe nic - v autoškole jsem neresuscitoval ani neměnil kolo.

Mimochodem - \"údržba vozidla\" je výměna píchlého kola, nebo dolití nemrzky do ostřikovačů?

Odesláno

myslim, že tam šlo o to to zvládnout teoreticky, máš pravdu.. aspoň v mém případě. ale zase jak kde, nám řekli vyzkoušejte si to doma a u konkurence stáli všichni u auta a učitel jim to tam ukazoval. asi by mělo v ideálním stavu platit, že buď si opravíš na místě, nebo zavoláš odtah. a pak už je na tobě, co ti vyhovuje..

když už jsme u tý výbavy, tak si nemůžu odpustit jeden postřeh - ani bych nevěřil, jak často jsem využil nepovinnou výbavu - startovací kabely, lano, šroubovák nebo hadr. a tím myslím na nesobecký účely, kdy potřeboval nastartovat nebo odtáhnout někdo neznámý.

Odesláno

Mno právě. Každý, kdo uvažuje, si výbavu udělá takovou, jakou potřebuje. Pro mě je daleko praktičtější vesta (několik) startovací kabely a pořádná lékárnička, než nějaký náhradní kolo. Zvedat Picasso na hever na krajnici by se mi fakt nechtělo, i když bych to zřejmě zvládnul. Někdo zase vozí třeba hasičák. Proč ne, třeba se mu bude hodit víc, než náhradní žárovky. (navíc, jak tu naznačil Vvitty, žárovky v kastlíku jsou na prd, když ti na autě některá nesvítí a neřešíš to)

edit: jinak jsem se v první autoškole učil vyměnit svíčku na Simsonu :)

[upravil dne 18.8.2009 Kurt]

Odesláno

to urdemala: a tímto se dostáváme k jádru pudla, ne jestli rezervu jo nebo ne, ale jak rychle vyřeším poruchu a přestanu být často nebezpečnou překážkou na silnici. pokud jseš takový mach že kolo vyměníš za pět minut (o čemž pochybuji) vyměňuj kolo, já to dělat nebudu protože mě to sakumprdum zabere cca 20minut a jsem zmazaný a nasraný, lano vozím, kabely jsou doma na hřebíku, v motoru mám 2l vody a v okamžiku prvního sněhu do kufru putují řetězy. Pdle mě je prostě povinnost vozit kolo zbytečná, jestli to dopadne tak jak je to v návrhu zákona tzn. kolo, nebo opravová sada nebo smlouva se žlutými anděly je to v pohodě

[upravil dne 18/8/09 tomikku]

Odesláno

Když mě v autoškole učitel otevřel kapotu na té Falině 1,3 v lpg aby mě ukázal \"motor\", zeptal sem se proč vidím na zem. Málem sem dostal na budku :nevim

Mmch. to nářadí, který se dává k některým autům pro výměnu kola je z totálního blata, a podle mě nepoužitelný.

Odesláno

možná i proto je situace v dopravě taková,jaká je :myslim(tímto nechci urazit--s Tvými názory převážně souhlasím...),já pamatuju dobu,kdy bys tu autoškolu bez praktické zkoušky výměny určitého dílu(např.žárovky,pojistky,rezerva...)prostě neudělal, možná není daleko doba,kdy se podepíše prohlášení:,,vyhlášku jsem četl a souhlasím\'\'a hned dostanou ,,papíry\'\':roll

Odesláno

ozzy1956: tímhle neurazíš, on to svým způsobem není tak docela můj problém - málokdy si žák určuje osnovy. ;)

Mně přijde, že jsou pořád lidi tlačeni k tomu, že něco musí - musíš si vyměnit píchlý kolo, musíš někoho vytáhnout z havarovanýho auta.... Ale proč, když to neumím, budu riskovat? Výměna kola se dá řešit třeba tím sprejem, nebo asistenční službou (mám ji k pojištění auta zdarma) a vyproštění člověka z havarovanýho auta je přece lepší nechat odborníkům - tedy když nehoří a nesmrdí benzin, nebudu nikoho rvát z auta jen proto, že mu prostě musím pomoci. Daleko víc mu pomůžu zavoláním odborné pomoci.

Odesláno

2Lubk0: a proc bych mel umet vymenit kolo na aute? Od toho je asistencni sluzba, kdyz uz to nahodou clovek jednou za X let potrebuje a neumi to, ne? (PS: ja ho vymenit umim. a rezervu bych stejne vozil. jen je proste dost lidi, kteri to nezvladnou, a lepe aby si zavolali tu asistencku, nez aby je blbe dotazeny kolo opustilo za jizdy).

Jednou jsem pred zimou povoloval kolo originalnim klicem tak, ze jsem si na nej stoupnul... sroub drzel dal a klic sel do srotu ;-)

Urdemala: ale no tak, ta zarovka tam nikdy neni jedina, vzdycky sviti vepredu v kazdem svetle minimalne dve. Na autech s H7 se pripadne da prehodit z dalkovych, kdyby na to prislo, nebo z praveho svetla do leveho, aby auto nevypadalo jako motorka... Dtto vzadu. Na tech par kilometru k benzince to staci...

ale ja upozornoval na neco jineho, ta auta ktera bezne potkavam nepochybne zarovky v kufru maji, protoze je to podle vyhlasky spraaavne, ale na to aby si ridic zkontroloval jestli mu taky ty ve svetlech funguji, na to zvysoka dost casto ****. Nezda se mi, ze by zarovky byly tak poruchove zbozi, ze zrovna pred tou jizdou pri ktere ostatni potkavam prasknou... pripadne, ze krome potkavacky praskne i obrysovka a auto pak vypada jak motorka... proste kdo bude chtit, zpusob jak si zarovku vymenit i bez sady v aute najde, kdo nechce, tomu ani ta sada nepomuze....

Pritom na zjisteni ze svetlo nesviti se staci obcas podivat, kdyz dojedes nejake auto pred sebou...

Ad to, ze nekdo neresi stav auta tri mesice pred kontrolou, ono jednou za rok to uplne staci. Tedy samozrejme pokud se nezacne v aute nejaka zavada projevovat... ja tak nejak necitim potrebu kontrolovat pred kazdou jizdou zda nemam sjete desticky a mam dostatek brzdovky, ty ano? Jestli auto brzdi se pozna uz pri odjezdu z parkoviste...

Odesláno

2ozzy: umet vyhlasku (resp. znat predpisy, ktere se rizeni vozidla tykaji) je jedna vec, to potrebuji kazdy den, a umet vymenit kolo vec druha, kterou mnoho lidi potrebuje 1x za zivot. Vyrazne lepsi formulace by byla \"vedet jak zaridit vymenu kola\", at uz tim, ze sahnu do kufru a zacnu menit kolo, nebo tim ze vytahnu telefon a zavolam si asistenci. S neznalosti vyhlasky je to nesrovnatelne...

Odesláno

Ta sada asi neopraví kdo ví jak velkou trhlinu že? Např. já měl na pneu bouly, ale přímo na vzorku, takže jsem o ní věděl. Soused jí měl ze strany a nevěděl o tom - tam by mu asi ta sada nepomohla, nebo ano?

Odesláno
Původně zaslal: wooody

no majty a jeste to bude lehci to auto.... ale to uz je taky nepodstatny...... no ale musi se vozit ten sprej na opravu ne??? tak to je jedno jestli mám rezervu nebo opravnej sprej co tu díru zatmelí

Nezapomeň, že musíš vozit neje ten sprej, ale i kompresor na nafouknutí kola. Nevim, jak bys chtěl po aplikaci spreje s kolem odjet, když bys ho neměl nafouknutý. Takže kilo sem, kilo tam, rezervu budu vozit i nadále. Pochybuju, že bys jel na dovolenou třeba někam do zahraničí bez rezervy a spoléhal na sprej s dojezdem 40 km...Ta rezerva není tak velká zátěž auta, aby se dalo říct, že je prospěšnější jezdit bez ní. ;) Toť můj názor. :papa

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Stifler: dyť je v tom stlačenej vzduch. Neříkám, že to nafoukne kolo úplně ale na dojetí v pořádku.

přesně, jsou různý spreje, menší na malý kola a větší na větší, na dojetí to má stačit.. je to tak dva roky, co jsem na píchnul a hever nebyl v autě.. takže šel jsem do toho spreje a nevim nevim, příště snad koupim lepší - tehdá jsem jel 3 km do servisu přes centrum Plzně a celou cestu mi z dírky v kole stříkal latex. ještě že to bylo pravý kolo a stříkalo to ven ze silnice

Odesláno

Tak trošku do diskuse, smím, li, měl jsem na blacka pujčenou firemní Hyun H1 a píchnul jsem, tak rychle vyměněný kolo, nemaj snad ani profici v servisu a to jsem to neznal a auto neni nejlehčí. V golfíkovi combi jsem měl místo rezervy subwoofer a nepřišli na to ani na technický a u něj se mi vysmááál starter, trojúhelník mi nějakej dobrák ukrad asi po 10 minutách zkoumání co s tim je, a odtáhl mě kámoš s trábošem. Lékárničku jsem zaplaťbůh ještě nepotřeboval, asi k něčemu je, ale kámoš zachránil 3 lidi z bouračky, a ani nevěděl, kde jí má. Jednal instinktivně a ani neví, jak to zvládnul. Přitom, když se říznul do prstu, tak se málem skácel, že nemá rád krev. Každej jsme jinej, a jednáme jinak, ale ta lékárna dejme tomu má motiv. Ta rezerva se dá řešit i spec. americkou srágorou do kola, která gumu zacelí při jízdě. Ovšem nesmí vám ulítnout ventilek, jako se mi stalo u mamčinýho fáčka. Pravdou jest, že kolo nepovolí při šlapání na klíč ani lehká žena (tím nemyslím \"lehká žena\") vážim 65 kil, takže vim, jak se na tom musí hopsat, aby to šlo povolit ( ty šrouby). Nejezdíme jenom my, kteří si dokáží poradit s výměnou žárovky, mámě je 66 a nedala by to, takže jak vůbec s povinnou výbavou? Určitě i zákonodárci mají rodiče a pochybuju, že ti by to zvládli. Uuuuuž dost !!!!!:papa:papa

Odesláno

Taky ještě něco přidám... K čemu asistenční služba? Už někdo potkal nějakou, která by s sebou vezla kolo??? Já teda ne. Takže na co rezervu? Třeba někdo na silnici pomůže ji vyměnit. Nebo právě ta služba. K čemu žárovky? Ono není zase tak málo typů a kdyby měla asistence vozit všechno... no to aby jezdili kamionem. A shánět si díly těsně před výjezdem podle toho, k čemu jedou? To přijedou za tejden... Prostě... přijde mi logický být vybaven tak, abych byl schopen auto dostat bezpečně mimo silnici. A je edno, jestli sám, nebo s pomocí. Takže asi tak.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...