Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vadi vam slovencina na ceskom fore  

1. 1. Vadi vam slovencina na ceskom fore

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

ja sem chodim, len cez mobil. Aj ty pises sms-ku s diakritikou? Mna by to velmi zdrzalo. Sem tam sem idem aj cez PC ale to je pre mna utrpenie. Udieram do klavesnice ako blesk, sem tam :D a nejako mi ani ta diakritika nevadi, lebo ked citam ani to nejak nevnimam, ze tam chyba mekcen alebo bodka, takze moje vysvetlenie.:)

[upravil dne 23/4/09 marko306]

Odesláno

Souhlasím s Destinym, prznění češtiny (mezi to samozřejmě patří i ignorace háčků a čárek) mi vadí mnohem víc než slovenština v některých příspěvcích. Ono zamýšlet se nad tím, co nám vlastně chtěl pisatel sdělit, když slovo bez diakritiky má úplně jiný význam, to jednoho dokáže pěkně otrávit.

Odesláno

Mě slovenština vůbec nevadí, sice neumím slovensky psát nebo ani moc mluvit, ale v kontextu jí rozumím. Naopak mě baví slova, který máte úplně rozdílná, třeba když jsem se ve slovenské kuchařce dočetla, že mám rozmrvit droždí, nebo mi slovenská sousedka, která mluví jinak česky místo šeříku řekla orgovan(doufám, že jsem to napsala správně), ale co si budem povídat, oni někdy Moraváci sem hodí ten svůj hantec a to taky nerozumím každýmu slovu.....ale baví mě poznávat tyhle odlišnosti.

Slováci mají tu výhodu, že u nich se promítají české filmy a hlavně třeba ty pohádky, takže děti tu češtinu odmala slyší. Bojím se, že u českých dětí bude za chvíli slovenština cizí jazyk:(.

Horší už to je s tou diakritikou.Vzniklo to v době rozšíření mobilů a mailové korespondence. Pamatuju si, že dřív nešlo psát mail s diakritikou, protože místo písmen s háčkem se příjemci objevila nějaká blbost:roll

Tohle všechno bych ještě pochopila, ale úplně nesnáším zjednodušováním českých slov anglickými. Například, se mi nelíbí slovo jako wkend nebo psát místo českého tým anglickej team....z toho je mi smutno. Já vím, že je to dobou ve který žijeme, ale dřívější poněmčování se dalo ještě pochopit, několik let nás okupovali, ale proč si sami ničíme češtinu angličtinou:nevim

Odesláno

Jo a abych nezapomněl: samozřejmě nevadí, nevadí mi ani obyvatelé Slovenska, natožpak jazyk, jímž hovoří. Nemluvě o Slovensku jako takovém. To mám rád, mimo jiné taky proto, že se tam chodí autem, zatímco u nás musím chodit jedině pěšky. :)

Odesláno

rad objasnim :) ja treba pisu bez diakritiky proto, ze bych musel jako pako porad prepinat mezi anglickou/ceskou klavesnici. Jakozto uzivatel ntb Lenovo nemam zaprve numerickou klavesnici, tudiz psani cislic je trosku problem, navic jakozto programator potrebuju blbinky jako je [], {}, \', `, \\, /, & atp.. (na ceske klavesnici nejsou) a prepinani ceska/anglicka klavesnice po napsani kazdeho jednoho znaku je takove.... hloupe a ponekud zdrzujici. Timto zpusobem jsem si zvyknul psat relativne rychle bez diakritiky, ergo ji povetsinou nepouzivam.

Původně zaslal: destiny

Hele, když už se tu řeši blbiny kolem psaní, už delší dobu mi vrtá hlavou proč někteří z Vás píšete bez diakritiky? (jak se tak dívám, platí pro Čechy i Slováky). Je to absencí české klávesnice nebo lenost nebo co je zatím? :myslim

Já se naučil rovnou psát s diakritikou a nemám sebemenší problém. Na rychlosti to neubírá. Naopak pro Vás pak musí být utrpení napsat třeba nějaký oficiální obchodní dopis včetně háčků, čárek a kroužků, když jste zvyklí psát bez nich, ne? Zkuste mi to objasnit proč to tak děláte ;)

Odesláno

Nie .. pokud mi pug nespamuje schranku :D:P To je pak drobet narocnejsi cteni ale jinak s tim nemam sebemensi problem ;) A mluvena slovenstina sa mi paci :)

PS: Taky jsem anglicka klavesa.. ceska klavesa prisla pozdeji nez byl muj prvni pocitac :super

Odesláno

švejk: Tak v tomhle kontextu diakritika v tvým nicku vyznívá super :D

Ať nejsem úplně OT - se slovenčinou nemám potíž. Mimo jiné vyvíjíme software pro slovensko, takže se s ní denně potkávám.

Odesláno

Nevadí mi slovenština,slovensko mám taky rád,mám tam předky,rozumim docela dobře,kolikrát neni rozumět ,nebo nejde pořádně přečíst něco po čechovi

[upravil dne 23.4.2009 vendi.stejskal]

Odesláno

ja mam slovencinu rada, je krasna na poslech :) i kdyz naucit se slovo nestovice me stalo dost usili :)

i kdyz je fakt, ze kdyz se tu do sebe pusti dva slovaci a rozebiraj si jen neco mezi sebou, tak to nectu...ale to vlastne delam i nekterym cechum, tak to snad nevadi :)

mimochodem ty deti, co se nikdy nepotkali se slovenstinou jsou nektery uz na vejsce.....ono nam to starne.....

a diakritika se tu rozebirala uz tolikrat, ze to snad ani nema cenu komentovat :)

Odesláno
Původně zaslal: MirasCC

švejk: Tak v tomhle kontextu diakritika v tvým nicku vyznívá super :D

Ať nejsem úplně OT - se slovenčinou nemám potíž. Mimo jiné vyvíjíme software pro slovensko, takže se s ní denně potkávám.

:) hehe, zase ja praveze robim soft aj pre cechy aj pre slovakov, z toho vyplyva preco nepouzivam diakritiku. A ked preberame deti, tak robim pre nich vyucbove(vyukove) softy do skoly...:)

takze proste super, mozno aj vase deti sa ucia z toho softu, tak dufam ze sa im paci!!!! ;)

a som rad, ze vam nas jazyk nevadi...ved ani nam vas jazyk!

Odesláno

Hele, když už se tu řeši blbiny kolem psaní, už delší dobu mi vrtá hlavou proč někteří z Vás píšete bez diakritiky? (jak se tak dívám, platí pro Čechy i Slováky). Je to absencí české klávesnice nebo lenost nebo co je zatím? :myslim

Já se naučil rovnou psát s diakritikou a nemám sebemenší problém. Na rychlosti to neubírá. Naopak pro Vás pak musí být utrpení napsat třeba nějaký oficiální obchodní dopis včetně háčků, čárek a kroužků, když jste zvyklí psát bez nich, ne? Zkuste mi to objasnit proč to tak děláte ;)

Ja som sa ucil prstoklad v programe, ale mal som len demo, tak som tam nemal lekcie s diakritikou:D...citat sa to ta, ked su nejake slova ktore by mohli mat viac vyznamov, alebo pisem nieco oficialne, tak diakritiku pouzivam...

...inak pouzivanie diakritiky je casto vypustene aj kvoli tomu, ze niektore prehliadace, resp. kodovania nevedia diakritiku precitat a potom vznikaju nezmyselne texty:)

Odesláno

Nechápu, co má kdo proti slovenštině, nemám s tím problém a nikdy jsem neměl...:super I když z praxe třeba příklad za všechny...Starej plesnivej dědek co v lékarné potřeboval léky očividně na jeho vylízanou palici, protože když začal mít kecy na lékárnici, že ji nerozumí, apod., tak mě fakt vytočil...Měl jsem sto chutí ho přetáhnout tím jeho fofrklackem:grr Chápu, že děti a mládež má v dnešní době třeba s tímto jazykem problém, ale pro ty, co ještě ve škole užívali slova \"souško učitelko\" to myslím problém není:super:super Kor pro takovýho dědka co za mlada sloužil u wehrmachtu:blicismajlik Takže za mě jednoznačně ok, i když mě otázka dost překvapila, na druhou stranu, všude se najdou lidé typu dědka a to myslím, že jak v čechách tak na slovensku je totéž:myslim:roker

Odesláno
Původně zaslal: švejk

rad objasnim :) ja treba pisu bez diakritiky proto, ze bych musel jako pako porad prepinat mezi anglickou/ceskou klavesnici. Jakozto uzivatel ntb Lenovo nemam zaprve numerickou klavesnici, tudiz psani cislic je trosku problem, navic jakozto programator potrebuju blbinky jako je [], {}, \', `, \\, /, & atp.. (na ceske klavesnici nejsou) a prepinani ceska/anglicka klavesnice po napsani kazdeho jednoho znaku je takove.... hloupe a ponekud zdrzujici. Timto zpusobem jsem si zvyknul psat relativne rychle bez diakritiky, ergo ji povetsinou nepouzivam.

Stisk Alt+Shift mě osobně zabere cca 0.1345 sekund, tedy zhruba jako přeřazení rychlosti u Ferrari F50 :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...