AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 jj mám kartu v tej istej banke čo ty Citovat
vix Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Vy platíte bance za to, že máte kartu? Třeba, někteří obchodníci mi navrhují, ať platím hotově, že mi dají slevu. Citovat
PnR Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: MirasCC PnR: Ty asi dost koukáš na emerický špionážní filmy, že jo? nie, ale povedz, ze to nie je tak.. kazdy mesiac ti pride vypis z uctu, a skus si to len tak prebehnut ocami, co vsetko sa z toho da zistit. nepride ti to neprijemne? Citovat
AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix Vy platíte bance za to, že máte kartu? Třeba, někteří obchodníci mi navrhují, ať platím hotově, že mi dají slevu. To je poplatok za vedenie účtu a súčasťou je karta zdarma každé dva roky. Citovat
vix Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Hmm, přečetl jsem si to dobře, ale totot tam nebylo. Bodejť by karta nebyla k účtu zdarma, že ? (zvlášť, když ji platí někdo jiný než banka) Citovat
AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix Hmm, přečetl jsem si to dobře, ale totot tam nebylo. Bodejť by karta nebyla k účtu zdarma, že ? (zvlášť, když ji platí někdo jiný než banka) Tak to si na omyle. Slovenská sporiteľňa ešte kým som tam bol si za vydanie karty účtovala cca 200Sk. A pravidelne si to každé dva roky sťahovala. Tým chcem povedať, že karta zdarma nie je až taká samozrejmosť. [upravil dne 2.1.2009 AnotherOne] Citovat
Medvěd Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix Vy platíte bance za to, že máte kartu? Třeba, někteří obchodníci mi navrhují, ať platím hotově, že mi dají slevu. Ano, i já platím za to, že mám k účtu vystavenou kartu, pak ještě platím za pojištění karty, kdyby mi někdo po jejím zcizení vybral peníze z účtu (PIN u ní napsaný nemám, blbý nejsem - ale už se mi několikrát stalo, že po mě při platbě kartou PIN vůbec nechtěli) - takže kartu zdarma nemám ani náhodou. Obchodník Ti navrhuje slevu, protože za to, že může přijmout Tvou platbu kartou musí bance odvádět cca 5% z částky. Co se týče karet - kromě hry \"prší\" jejich užívání neholduju a prostě mnohem raději platím hotově - mám tak prostě o mých penězích větší přehled. Co se týče € a pozitiv, které u mě převládají - zde tedy skromný výcuc: a) není nutno řešit, zda mám či nemám peníze v dané měně - zboží chci, šáhnu do peněženky a kupuju b) nemusím přepočítávat, zda je to či to tam nebo jinde levnější či dražší - platím-li v € doma, tak cenu znám a jen srovnáním cen vidím, zda je to zboží u nás levnější či dražší c) výrobcům se mnohem lépe určuje prodejní cena výrobků - naše ekonomika je na vývozu docela závislá a posilování koruny vůči € se v poslední době zrovna pozitivně neprojevilo Abych to uzavřel - stejně, jako mě euroskeptici neumí dát jediný kloudný argument, proč bych se měl unie bát (a nevěřím ani tomu, že by mi někdo dokázal akceptovatelně vysvětlit, proč bych neměl souhlasit se zavedením €), tak ani já jim nemůžu vysvětlit, proč jsem takovým zastáncem unie - snad ještě jeden důvod: Opravdu si myslíte, že máme na to zústat samostatným ostrovem uprostřed Evropy a na všechny a všechno kolem nás se zvysoka vy*rat??? [upravil dne 2/1/2009 Medvěd] Citovat
vix Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Medvěd: Bingo - 5% to sice není, ale u ledničky nebo pračky to není sleva nezanedbatelná. ad a) Stejnou vlastnost má ta karta (se kterou se nedá hrát prší) ad b) lenost (aneb transakční náklady - pokud jsi ochoten je nést, budiž - tvoje volba) ad c) stejně, jako jsme závislí na vývozu, jsme závislí na dovozu - a třeba na dovozu se to projevilo. Nehledě na to, že zahraniční dovolená je levnější a zboží ze zahraničí potom zlevňuje. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Vixi... a) jo, karta tu vlastnost ma, ale nebyva zdarma. Toz za to, ze si sahnes do penezenky, vytahnes kartu a zapltis, ty neco banka odrata. Nevim, jako to je u Vas, u nas to ma zdarma snad jedna banka, ktora je vsak pro mne nevyhodna... Medvede, tu s tebou nesouhlasim v tom, ze mas s hotovosti vejcsi prehled. Ja prijedu, napriklad natankuju, odpocitaji se mi presne prachy, nemusim pocitat ci mi dotycnej vydal dobre, hned po nakupu mi prijede na mobil SMSka, kde je napisany zostatek na uctu, a kolko sem prave platil. Tyto smsky snadno nechas ulozene v telefonu, nebo presunes do zlozky v telefonu do ktere chces, nebo do archivu. Takto mas vsechny vydaje presne pred ocima, a kdykolvek se k nim muzes vratit b) neni to lenost, ale kdyz budu doma pouzivat EURO, a pujdu do viedne na lyzovacku, nemusim zrovna propocitavat, co tam stoji objed, kolko stoji vleky na jeden den, kolik zaplatim za caj, za taxik a podobne. Kdyz pojedu do nemcu kupovat auto, nemusis si prachy menit, a uz pri pohledu na cenu vidim, ci je to auto na nase pomery lacne nebo ne... V tom ma medved pravdu naprosto praudu. Citovat
.mycTD Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Lubk0: u nas naklady na platbu kartou nese obchodnik, dela to cca 2%. na lyzovacke nemam co prepocitavat, bo cena grogu je proste dana:D jestli mam doma veceri levnejsi, je nekde na svahu h*vno platny. o eurocenach benzinu treba v rakousku prehled mam a ceny ojetin si i unas naopak prepocitavam na €, pro srovnani s nemeckymi weby. takze asi tak Citovat
vix Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: Lubk0 Vixi... a) jo, karta tu vlastnost ma, ale nebyva zdarma. Toz za to, ze si sahnes do penezenky, vytahnes kartu a zapltis, ty neco banka odrata. Nevim, jako to je u Vas, u nas to ma zdarma snad jedna banka, ktora je vsak pro mne nevyhodna... Ano, karta nebývá zdarma - stojí tě většinou víc, než si myslíš ! Karta se jeví býti \"zdarma. To, že v tvém případě bance nic neplatíš, neznamená, že máš transakce zadarmo. Jedna ekonomická poučka říká, že prodejce se snaží přenášet náklady na zákazníka, takže když zaplatíš kartou u obchodníka, obchodník sice zaplatí 3% ceny kartové společnosti, ale předem už o tato 3% navýšil cenu svého produktu. Teď už se placení kartou tak výhodně nejeví, že? P.S.: Banka neodčítá nic, dokonce má bonusy od kartové společnosti, jak je dobrá, že tě přinutila platit kartou + navíc, ji kartová společnost dá nějaký obolos, že transakci provedla. To je ale fuj, co. Citovat
AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix Původně zaslal: Lubk0 Vixi... a) jo, karta tu vlastnost ma, ale nebyva zdarma. Toz za to, ze si sahnes do penezenky, vytahnes kartu a zapltis, ty neco banka odrata. Nevim, jako to je u Vas, u nas to ma zdarma snad jedna banka, ktora je vsak pro mne nevyhodna... Ano, karta nebývá zdarma - stojí tě většinou víc, než si myslíš ! Karta se jeví býti \"zdarma. To, že v tvém případě bance nic neplatíš, neznamená, že máš transakce zadarmo. Jedna ekonomická poučka říká, že prodejce se snaží přenášet náklady na zákazníka, takže když zaplatíš kartou u obchodníka, obchodník sice zaplatí 3% ceny kartové společnosti, ale předem už o tato 3% navýšil cenu svého produktu. Teď už se placení kartou tak výhodně nejeví, že? P.S.: Banka neodčítá nic, dokonce má bonusy od kartové společnosti, jak je dobrá, že tě přinutila platit kartou + navíc, ji kartová společnost dá nějaký obolos, že transakci provedla. To je ale fuj, co. Znova si na omyle. To by potom ten, čo neplatí kartou mal mať všetko 3% lacnejšie. Teda v tomto kontexte je použitie karty zdarma. A je to len jeden z ďalších nákladov podnikateľa, ktorý si premietol do ceny. [upravil dne 2.1.2009 AnotherOne] Citovat
NicolasB Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: Pe.Tr zeptam se - nedá mě to - když si jdete do bankomatu pro Eura, to vám to vycvaká jako když je výhra v herním automatě*? To se nudou zase nosit měšce u pasu ? :D:D *edit hehe sem myslel automat ne bankomat [upravil dne 2/1/09 Pe.Tr] No někdo nosí měšec někdo..... Slováci chodí měnit peníze v krabicích od bot Jeden klient přinesl do banky 35 tisíc kusů slovenských mincí a zaměnil je za eura. Další klient se objevil na jedné z poboček s krabicí od bot, v níž byly dva milióny slovenských korun.:D:D Citovat
vix Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 kde je psáno, že ten, co neplatí kartou musí mít (by měl mít) všechno o 3% levnější. Ano, může mít, ale jak se říká, \"líná huba, holé neštěstí\" Podnikatel nemusí zdražit o celá 3%, může zdražit méně, pokud mu bude jistý podíl lidí platit hotově. Pokud se obchodník chová tržně, zdraží o tolik, aby byl levnější než konkurence. (za jistých okolností může cenu i dotovat) Citovat
MirasCC Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix ... hmm, a jak dlouho existují klávesnice ? Věřím že si nasbíral již mnoho životních zkušeností, ale kdybys mi chtěl tvrdit, že vznik klávesnice pamatuješ, nevěřil bych Standarty tady snad ani neexistujou a jestli jo, tak na to stejně všichni kašlou a každej si dělá klávesnice po svým. Jednu klávesu zmenšit a na její úkor přidat nějakou další speciální není vůbec žádnej problém a běžně se to děje. Dělají se klávesnice s českou lokalizací, klávesnice s \"Euro\" klávesou by měla potencionálně mnohem větší odbytiště. Vlastně bych se docela divil, kdyby fakt žádná taková neexistovala. Minimálně v podobě extra klávesy na multimediálních klávesnicích bezpochyby. Ale jinak ten příspěvek moc vážně myšlenej nebyl, to spíš na odlehčení Původně zaslal: PnR nie, ale povedz, ze to nie je tak.. kazdy mesiac ti pride vypis z uctu, a skus si to len tak prebehnut ocami, co vsetko sa z toho da zistit. nepride ti to neprijemne? Viz už odpověď od Lubk0. Už jen nošením mobilu toho na sebe prozradíš nemálo. Jsem klientem velký banky, jeden z mnoha set tisíc jejich zákazníků, kteří používají platební kartu. Paranoia z toho, že by mě banka šmírovala mi přijde opravdu přehnaná. A vlastně když nad tím tak přemejšlím, u mý osoby by tyhle informaci nikomu nic moc neřekly. Dozvěděl by se, co sem dělal v minulosti, ale do budoucna z toho neodvodí absolutně nic Páč žádný vyloženě pravidelný platby kartou neprovádím. V jednom krámu zaplatím kartou třikrát do tejdne a pak tam třeba půl roku nepáchnu. Citovat
P607Olda Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Přidávám se k názoru Medvěda o přechodu na Euro, akorát se mi nechce tolik psát. Společná měna Euro bude praktická. Pro exportující firmu je česká koruna a loňský růst koruny přímo vražedný - smluvili jsme na jaro ceny při kurzu 28 a po růstu až na 24 je celý zisk v pr... a ještě doplácet. To jsou mnohem horší hrozby pro firmu i pro desítky zaměstnanců, než zdražení nebo zlevnění útraty na dovolené. (naštěstí se to teď vrací trochu zpět). [upravil dne 2.1.2009 P607Olda] Citovat
MirasCC Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix ... ale předem už o tato 3% navýšil cenu svého produktu. Takže vlastně když kartou neplatím, prodělám na tom. Páč dotuju někoho, kdo tou kartou zaplatí Citovat
urdemala Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 a teď jedna kontrolní otázka: opravdu si někdo myslí, že hlavní důvod zavedení eura spočívají v komfortu placení v zahraničí stejnou měnou, jakou se platí v domovině? :-))) Citovat
AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: vix kde je psáno, že ten, co neplatí kartou musí mít (by měl mít) všechno o 3% levnější. Ano, může mít, ale jak se říká, \"líná huba, holé neštěstí\" Podnikatel nemusí zdražit o celá 3%, může zdražit méně, pokud mu bude jistý podíl lidí platit hotově. Pokud se obchodník chová tržně, zdraží o tolik, aby byl levnější než konkurence. (za jistých okolností může cenu i dotovat) Súhlas. Ja len hovorím, že ako zákazník to nemám možnosť ovplyvniť bez ohľadu či platím kartou alebo nie. Situácia je podobná aj pri platbe hotovosťou. Väčšina bánk za príjem hotovosti, a keď sú to mince tak to platí dvojnásobne, pýta poplatky. Takže tá marža v inej forme by bola premietnutá beztak. Proste je to nejaký náklad podnikateľa a pre zákazníka je platba zdarma. [upravil dne 2.1.2009 AnotherOne] Citovat
Kurt Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Navíc toho podnikatela nikdo nenutí platby kartou akceptovat. Je to jen jeho rozhodnutí. Pokud se rozhodne karty přijímat, tak mj. proto, že mu to zvýší obrat - takže kde je problém? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.