Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím,

chcem sa spýtať, či by studenému motoru prospelo, keby som ho napr. v mraze naštartoval a nechal ho bežať na voľnobeh napr. 10 - 15 minút, aby sa aj motor zohrial a možno aj začal kúriť....

Alebo by to motoru mohlo skôr škodiť, aby bežal na voľnobeh 15 minút ???

Dík za info :papa

[upravil dne 28/10/08 janci77]

Odesláno

Prý to dobrý není. Motor se nemaže tak jak by měl a trpí např. vložky válců. Jestli a za jak dlouho se to může projevit je otázka.

Zvyklej na náklaďák vyrážím hned protože ten by se možná ani po hodině volnoběhu nezahřál aby topil.

Odesláno

Starý majstri hovorili že sa má auto zohrievať pomalou jazdou. Na jednotke 1500 ot. idem po prvú križovatku, za ňou dám dvojku, a takto pomaly preraďujem až na koniec obce. je to si 1,5 km.

Zohrievanie na mieste je diskutabilné. Pri veľkých mrazoch určite chvíľu áno ale nie 15 minút. Na voľnobeh je najhoršie mazanie a zohrievaš iba motor. Pomalou jazdou sa rozhýbe i prevodovka, ložiská a pneumatiky. Myslím že je to prospešnejšie.

Odesláno

Najmä keď máš dízla, zohrievanie na voľnobeh je pomalé. Najlepšie je to, ako píše Pastorek zohriať pomalou jazdou a nevytáčať do otáčok. Rady sú jedna vec, ale v zime aj tak každému klepoce auto na voľnobeh kým oškriabe okná :mrk

[upravil dne 28.10.2008 AnotherOne]

Odesláno

Nechat běžet motor na volnoběh je prasečina především s ohledem na životní prostředí. Pro samotný motor to žádná katastrofa není. To, že se nemaže a podobně je blbost, mazání je dostatečně dimenzováno i na volnoběh, a navíc motor běží bez zátěže. Co se náklaďáků týče, tak bych fakt chtěl vidět to \"hned\", když se např. musí nejdřív dostatečně nafoukat vzduch, u moderních traktorů je to ještě markantnější, je tam nějaká technická pauza, po které jde teprv vyjet, a rozhodně to nejsou jen desítky vteřin. A ta Pastorkova jízda při 1500ot na jedničku??? Větší blbost jsem ještě nečetl, to musí být fakt radost se za někoho takového připlést, vždyť to jede jestli 10km/h tak moc - přitom pro to není sebemenší důvod, jezdit takto na jedničku, lze normálně opatrně řadit a jet přes vesnici povolených 50/60.

Jinak tohle je klasické flame-war téma, už tu bylo milionkrát, a jinde taky, stejně zase povede jen k miliónu výkřiků, že ten to dělá takhle a ten zas úplně opačně, a oba zdůrazňovat, jak už to takhle dělají desítky let a \"nikdy\" neměli problém. Ty motory jsou naštěstí poměrně blbovzdorné, takže hlavní důvod, proč se má vyjet a nenechávat je klapat na volnoběh, je právě ochrana životního prostředí.

Odesláno

oddie, voči tvojim príspevkom som nikdy nemal výhrady ale tentoraz ťa upozorním že ak na nejaký reaguješ tak si ho pozorne prečítaj.

nenapísal som že na voľnobeh nemaže ale že maže najhoršie

nanapísal som že idem stále na jednotke ale po prvú križovatku (mám ju asi 50m) následne pomaly preraďujem.

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Nechat běžet motor na volnoběh je prasečina především s ohledem na životní prostředí. Pro samotný motor to žádná katastrofa není. To, že se nemaže a podobně je blbost, mazání je dostatečně dimenzováno i na volnoběh, a navíc motor běží bez zátěže. Co se náklaďáků týče, tak bych fakt chtěl vidět to \"hned\", když se např. musí nejdřív dostatečně nafoukat vzduch, u moderních traktorů je to ještě markantnější, je tam nějaká technická pauza, po které jde teprv vyjet, a rozhodně to nejsou jen desítky vteřin. A ta Pastorkova jízda při 1500ot na jedničku??? Větší blbost jsem ještě nečetl, to musí být fakt radost se za někoho takového připlést, vždyť to jede jestli 10km/h tak moc - přitom pro to není sebemenší důvod, jezdit takto na jedničku, lze normálně opatrně řadit a jet přes vesnici povolených 50/60.

Jinak tohle je klasické flame-war téma, už tu bylo milionkrát, a jinde taky, stejně zase povede jen k miliónu výkřiků, že ten to dělá takhle a ten zas úplně opačně, a oba zdůrazňovat, jak už to takhle dělají desítky let a \"nikdy\" neměli problém. Ty motory jsou naštěstí poměrně blbovzdorné, takže hlavní důvod, proč se má vyjet a nenechávat je klapat na volnoběh, je právě ochrana životního prostředí.

Taky vyrážím s náklaďákem hned po nastartování a světe div se i s avií se dá vyrazit okamžitě!Asi to bude o údržbě ne???!

!!;)

Odesláno

Dobre páni, takže nebudem nechávať bežať motor na voľnobeh, len keď bude mráz, tak ho nechám tak do 5 min. a inokedy pár sekúnd. Ja som sa mojou otázkou chcel len dozvedieť, či by to motoru neprospelo, čiže vôbec som ho nechcel týmto nejak trápiť alebo niečo podobné. Myslel som, že keď naštartujem studený motor tak mu prospeje, kým sa ručička teplomeru pohne a potom motor zaťažím...

Takže nakoniec, ako som písal, nebudem nechávať bežať motor na voľnobeh... však aj tak po niekoľkých 7-8 km začne kúriť...

Ďakujem Vám všetkým za cenné rady :papa

Odesláno

Motor po nastartovani je naozaj dobre nechat nachvilu pobezat naprazdno.Olej sa dostane vsade kde ma a je to pocut aj podla zvuku.A zivotne prostredie?Ak mate palubne PC tak si pozrite spotrebu studeneho motora pri zatazeni.Su to riadne cisla.

Odesláno
Původně zaslal: silver849

Motor po nastartovani je naozaj dobre nechat nachvilu pobezat naprazdno.Olej sa dostane vsade kde ma a je to pocut aj podla zvuku.A zivotne prostredie?Ak mate palubne PC tak si pozrite spotrebu studeneho motora pri zatazeni.Su to riadne cisla.

jj máš pravdu, asi je dobré nechať motor trochu bežať, aby ten sa ten olej dostal všade, tak to robím aj ja, ale asi to s tím bežaním naprázdno netreba preháňať....

Odesláno
Původně zaslal: Edison

Osobně si myslím, že doba než voškrábu vokna je bohatě dostačující.

áno, asi to bude postačovať, aj tu nakoniec platí heslo, že všetkého moc škodí :)

Odesláno

Vstanu, zhrozím se.. Jdu k autu, zmrzlýma pařátama otevřu auto a nakopnu motor, zapnu odmlžování a jdu ometat a škrábat..odhazovat tu bílou spoušť...to trvá třeba 10-15 minut, ale auto je alespoň maličko ohřáté a já můžu s drkotajícíma zubama nastoupit...:D:D:D

Jinak k tomu není příliš důvod, po příjezdu domů nechávám motor běžet cca půl minuty, z nejedněch úst jsem slyšel, že je to dobré pro turbo.

Odesláno

Odemknu, sednu si, nastartuju, zapnu si pás, cvaknu mobil do držáku a pomalu vyjedu. Dá to zhruba těch 15 sekund na volnoběh, který můj motor potřebuje, aby se rozjel (už několikrát zde řešený problém u těchto motorů, jemuž jsme zatím nepřišli na kloub) a jedu. Cestou po městě se to snažím nevytáčet nad 3000 otáček, ale jakmile voda ukazuje 90, tak už jedu normálně. :)

Když je auto zapadaný, nebo namrzlý, tak nastartuju, zapnu klimu (odmlžení), oškrabu okna/ometu sníh, sednu a jedu. Používáš-li dobrý olej, nemusíš mít o motor strach.

Odesláno
Původně zaslal: jarajarda

Vstanu, zhrozím se.. Jdu k autu, zmrzlýma pařátama otevřu auto a nakopnu motor, zapnu odmlžování a jdu ometat a škrábat..odhazovat tu bílou spoušť...to trvá třeba 10-15 minut, ale auto je alespoň maličko ohřáté a já můžu s drkotajícíma zubama nastoupit...:D:D:D

Jinak k tomu není příliš důvod, po příjezdu domů nechávám motor běžet cca půl minuty, z nejedněch úst jsem slyšel, že je to dobré pro turbo.

To jdeš k autu v pyžamu? Nebo dokonce... ;-) :-D
Odesláno
Původně zaslal: Edison

Původně zaslal: jarajarda

To jdeš k autu v pyžamu? Nebo dokonce... ;-) :-D

No rozhodně v trenkách, pak si jdu vyčistit zuby, nasnídat se a čekám, až mi blafající auto někdo štípne:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...