Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Matuska: Jenže k tomu by se děti v naší společnosti musely vést odmala a museli by na něj být připraveni učitelé. Ono se to hezky říká, ale tady ještě pořád platí \"drž hubu a krok\", učitelé jsou schopni dítě vystavit všeobecnému posměchu. Proto když si vezmu rozdíl mezi střední školou ve Wyomingu, s kterou můžu porovnávat, se mi z našeho školství dělá blivno. V zahraničí se učí nejen vědomosti a znalosti, ale taky to, jak se prodat, jak vést veřejný projev, jak prosazovat své názory a argumentovat. Kdo z nás tohle zažil na škole v ČR? Já tedy pouze na nepovinném semináři z rétoriky a stylu.

A když už jsme u toho, od doby, kdy jsem na ten gympl chodil já, se moc nezměnilo v přístupu k samostatnému řešení problému:

\"Studenti z tercie našli v jídelně mobilní telefon. Protože nemají problém s jeho ovládáním, snadno našli v seznamu odkaz na rodiče. Zavolali matku, dozvěděli se jméno studenta a telefon mu odevzdali. Přirozená reakce. O to větší zažili šok, když byli uprostřed následující hodiny odvedeni do ředitelny, vyslýcháni, podezíráni a nakonec pokáráni, že nepostupovali dle školního řádu. Dokonce se na pedagogické radě řešilo, jaký kázeňský přestupek za tento čin udělit.\"

Zdroj: http://www.ricansko.info/cs/clanky/tomas-zverina-gymnazium-ricany-stagnuje

Odesláno

Jojo literatura byl další výj*b. V životě je mě úplně k ničemu znát jména autorů, což bylo u maturity nepochopitelně nejdůležitější. Měli by se zaměřit na styly psaní apod. (což prosazoval u nás jeden dobrej učitel, nepovedlo se) a hlavně gramatiku protože jak pročítám různý fora tak lidi dělají takový pravopisný chyby až je to hrůza. A to neberu ty \"složitější\" pravidla, stačí i-y a s-z. A podle mě je to čím dál horší. Stačí se podívat třeba na komentáře videí stream.cz kam chodí asi převážně mladí lidi - ty patvary spolu s rakýmsi polsko-anglicko-českým slangem se nedají číst.

Odesláno
Původně zaslal: Matuska

Tak ještě připomenu, že rodinná výchova z let normalizace (nešťourej do toho, dívej se raději jinam) přináší své ovoce. A to pěkně kyselé.

Souhlasím s Tebou

Jako knihomol přidám ještě krásnou větu, kterou pronesl někdy v r. 1994 můj bratr:

\"Dop*dele, Setonovi Dva divoši, Foglarovi Hoši od Bobří řeky a Mayův Poklad na Stříbrném jezeře jsou na základce povinná četba - by mě zajímalo, co mám těm klukům na táboře u ohně číst, když ty krásné knížky zařazením do seznamu kantoři totálně dergradují.\"¨- brácha v té době vedl skautský oddíl.

Je fakt, že mezi českými studenty je hluboce zažitý odpor ke všemu, co se ve škole dozví - a konkrétně v literatuře je legálně umožněný pro mě zcela nepochopitelný krok jdoucí proti celému smyslu povinné četby, a to VYDÁVÁNÍ ČTENÁŘSKÉHO DENÍKU V PODOBĚ UČEBNICE (student si pak nemusí číst celou knihu, ale přečte si pouze výcuc, z výcucu mu zrnko uvízne v hlavě a všichni jsou spokojeni - až na celkové kulturní vědomí /ale hlavně, že vydavatel zbohatl/)

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Jojo literatura byl další výj*b. V životě je mě úplně k ničemu znát jména autorů, což bylo u maturity nepochopitelně nejdůležitější. Měli by se zaměřit na styly psaní apod. (což prosazoval u nás jeden dobrej učitel, nepovedlo se) a hlavně gramatiku protože jak pročítám různý fora tak lidi dělají takový pravopisný chyby až je to hrůza. A to neberu ty \"složitější\" pravidla, stačí i-y a s-z. A podle mě je to čím dál horší. Stačí se podívat třeba na komentáře videí stream.cz kam chodí asi převážně mladí lidi - ty patvary spolu s rakýmsi polsko-anglicko-českým slangem se nedají číst.

Kdysi jsem nas zdejším fóru chtěl opravovat gramatické chyby v příspěvcích, když jsem si ale uvědomil, jak by se fórum červenalo a jak by někteří byli naštvaní, řekl jsem si, že mi to za práci s tím vynaloženou nestojí a od záměru jsem upustil (i když občas nějakou perličku opravdu neunesu).

[upravil dne 21/8/2008 Medvěd]

Odesláno

Jen se bojím, aby mladá generace nedopadla tak jako je to ve státech, kde na otázku kde leží Česká republika a co o ní ví, tak nejsou schopni dát kloudnou odpověď!!! A ani neví, kde ji mají hledat!! Jen se domnívám, že ani dnešní mladí učitelé nic o historii neví. Stačí se podívat na ministerstvo školství! Kdo tam je. Mladý ministr, který má ,,radit\" zkušeným starým letorům a učitelům? Pamatujete ještě někdo brannou výchovu?;) A jak zjišťuji, tak se ve škole dějiny převrací:o:bacha

Odesláno
Původně zaslal: OK406

Jen se bojím, aby mladá generace nedopadla tak jako je to ve státech, kde na otázku kde leží Česká republika a co o ní ví, tak nejsou schopni dát kloudnou odpověď!!! A ani neví, kde ji mají hledat!! Jen se domnívám, že ani dnešní mladí učitelé nic o historii neví. Stačí se podívat na ministerstvo školství! Kdo tam je. Mladý ministr, který má ,,radit\" zkušeným starým letorům a učitelům? Pamatujete ještě někdo brannou výchovu?;) A jak zjišťuji, tak se ve škole dějiny převrací:o:bacha

Co víš třeba o Alabamě???

Čechy nejsou pupek světa a většina amíků opravdu netuší, kde leží - POZOR, NETVRDÍM, ŽE JE TO DOBŘE !!!! - stejně tak většina z nás zase z patra (bez hledání v knihách nebo na netu) nedokáže vyjmenovat státy, které tvoří USA (samozřejmě včetně hlavních měst a nějakých zajímavostí).

Odesláno

Hele, OK, když už tak vykřikuješ o státech, kde nejsou schopni určit, kde leží ČR, co ty sám víš o jiných státech, kde leží, hm? Dokázal bys ty sám určit na slepé mapě, kde leží všechny státy byť jen celé Evropy? Tutově leda ho*no, natož pak správně srovnat státy celé Ameriky (ani bys je všechny z hlavy nevyjmenoval), či dokonce popsat postsovětský region (o Africe ani nemluvě). Tak se vrať zpátky na zem, ty nevíš o nic víc než ti v těch \"státech\"! A i kdyby náhodou tohle jo (pokud by to byl tvůj koníček, čemuž nevěřím), tak zase nevíš spoustu jiných věcí. Ale ČR fakt není pupek světa.

Odesláno

OK406: Jenže tohle mi přijde, že je v USA záměrem. Ono se snáz manipuluje davem, když o dané věci nic neví. Takhle vláda řekne, že v Evropě (pro většinu Američanů \"Hic sunt leones\") je ten a ten moc a moc fuj fuj a dav jásá, když tam pošlou armádu bránit demogracii:roker (to G není překlep, jenom jsem si vzpomněl na Právo lidu, František Stočes, 1992).

Úryvek:

http://www.netsocan.cz/stocesglosy/demogra.html

EDIT: Oddie má taky dost pravdu, dáno je to ovšem i stylem výuky v USA, kde se na faktografii hledí spíše v jejich historii a místopisu, zbytek je volitelný a většinu lidí to nezajímá, protože je to daleko.

[upravil dne 21.8.08 Fx]

Odesláno

stejně tak většina z nás zase z patra (bez hledání v knihách nebo na netu) nedokáže vyjmenovat státy, které tvoří USA (samozřejmě včetně hlavních měst a nějakých zajímavostí).

No jo, ale že to neumí ani ti Amíci už je na pováženou, ne? :)

Odesláno

Medvěd a oddie: Samozřejmě máte pravdu, ale aspoň si nemyslíme, že tam neznají elektřinu, televizi, mobil, ledničku...

Odesláno
Původně zaslal: Kurt

stejně tak většina z nás zase z patra (bez hledání v knihách nebo na netu) nedokáže vyjmenovat státy, které tvoří USA (samozřejmě včetně hlavních měst a nějakých zajímavostí).

No jo, ale že to neumí ani ti Amíci už je na pováženou, ne? :)

Opět, kolik Evropanů vyjmenuje všechny státy Evropy? Nebo třeba jen ty, které patří do EU? ;)

Odesláno
Původně zaslal: Fx

Medvěd a oddie: Samozřejmě máte pravdu, ale aspoň si nemyslíme, že tam neznají elektřinu, televizi, mobil, ledničku...

Ne ne, my to víme ;)

Odesláno

Ještě k tomu pořadu - já tu anketu shodou okolností viděl taky. A když jsem se nad tím pozastavil, přítelkyně (zabývající se mj. historií) řekla - co chceš, to je ještě docela dobrý výsledek. Když jsem se nad tím divil, dodala - a viděl jsi tu samou ankteu o listopadu 89? Byla ještě o dost horší....

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Hele, OK, když už tak vykřikuješ o státech, kde nejsou schopni určit, kde leží ČR, co ty sám víš o jiných státech, kde leží, hm? Dokázal bys ty sám určit na slepé mapě, kde leží všechny státy byť jen celé Evropy? Tutově leda ho*no, natož pak správně srovnat státy celé Ameriky (ani bys je všechny z hlavy nevyjmenoval), či dokonce popsat postsovětský region (o Africe ani nemluvě). Tak se vrať zpátky na zem, ty nevíš o nic víc než ti v těch \"státech\"! A i kdyby náhodou tohle jo (pokud by to byl tvůj koníček, čemuž nevěřím), tak zase nevíš spoustu jiných věcí. Ale ČR fakt není pupek světa.

Asi tě zklamu ale na slepé mapě bych Evropu dal, ale ne úplně přesně. To by ndal nikdo. Možná, že bych našel i slepé mapy ČSSR, SSSR a co já vím, co jsme to ještě měli. Takže jaképak ho*no! Nesuď, když neznáš!!! Jinak otázka bývalých států SSSR byla unás základ na v hodině zeměpisu. Jinak otázka ČR byla položena tak, že v rámci vstupu do NATO probíhala ve státech anketa na téma Evropa + ČR a to mezi mladými ale i starými lidmi. Ještě jim dali mapu světa. A výsledek byl katastrofální! Více vědělo starých lidí a to většinou ti, kdo se zúčastnil 2.sv.války. Jinak odpovědi byli Jágr, Lendl, Navrátilová. Nevím, co Vás tak popudilo na mém příspěvku. :myslim:D

[upravil dne 21/8/08 OK406]

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Opět, kolik Evropanů vyjmenuje všechny státy Evropy? Nebo třeba jen ty, které patří do EU? ;)

Dva? Je mi to celkem jedno, já jen, že když už po někom chci, aby znal mojí historii, měl bych jí znát především sám. ;)

Byla to reakce na Medvěda. Já si iluze nedělám, naopak.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...