Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Princip výběru pneu a jeho vliv na jízdu

Recommended Posts

Odesláno

Zkoušel sem hledat a nenašel, tak jestli o něčem víte, prosím hoďte to sem... Zajímalo by mě obecně, jaký paramtery pneu mají jakej konrétní vliv na jízdu / spotřebu atd.

Napadá mě, že širší pneumatika by měla logicky držet líp stopu, ale například pokud bych místo 185/65/14\" dal na svou 405 15\" co se stane...

Díky za osvětlení pro lepší představu...

Odesláno

Jestli dáš 15 místo 185-65-14,tak ta 15 musí mít profil už 60 nebo 55,aby se zachoval přibližně

stejný průměr kola(jsou na to tabulky).

Takže ta 15 bude potom tvrdší.....

Zjisti,kdo má na 405 pneu 15 a dej s ním řeč......:)

Odesláno

Takže když vezmu např. 195/65 R15, které má aktuálně obuty naše 307SW a na kterých jezdila i naše předchozí Ochcávka I, než nám ji ukradli, pak by mělo platit, že:

Čím širší guma (to je to první číslo, před lomítkem = 195), tím to lépe - alespoň teoreticky - \"sedí\" na suchu, jenže za lijáku, v kalužích a na sněhové břečce je to naopak horší (kvůli hrozbě aquaplaningu) a taky to - v důsledku většího valivého odporu - o nějaké to deci/100 km více žere.

Čím tenčí guma a větší kolo (to je to druhé číslo, za lomítkem = 65, a průměr kola v palcích z písmenem R = 15) , tím to - opět alespoň teoreticky - lépe \"sedí\" (tentokrát už by mělo být jedno, zda za sucha, nebo na mokru), ale mnohem více to drncá a odskakuje zejména na \"německy\" tvrdších podvozcích (jako má naše 307SW, která už z principu musí mít zejména zadní nápravu hodně tvrdou kvůli velkému užitečnému zatížení). Na spotřebu už by to ale až takový vliv mít nemělo.

Suma sumárum - nevybouření lidé a bídně placení redaktoři motoristickcýh magazínů, kteří rádi jezdí \"sportovně\" a dají hodně na vzhled auta (a v důsledků toho i většina výrobců na nových autech) dávají přednost širokým a tenkým gumám, jako byly gumy 205/55 R16 na naší nové 307SW, když jsme ji kupovali.

Coby řidič preferující klidnou jízdu a \"adrenalin\" v podobě jízdy \"na spotřebu\" (když je čas) ale já osobně preferuji spíše \"rozumně\" užší a tlustší gumy, což jsou u 307SW v techničáku připouštěné 195/65 R15, které mám na 307SW teď a které jsme měli i na Ochcávce I.

A kdyby to výrobce připouštěl - což bohužel podle techničáku nepřipouští - klidně bych kvůli kombinaci vyššího komfortu, nižší spotřeby a lepším vlastnostem na \"velké\" vodě a sněhu vyzkoušel na naší 307SW i něco jako 185/75 R14, které jsem kdesi na parkovišti viděl na jakési jiné (tj. nikoliv té naší, než nám ji ukradli) Ochcávce I. Praktickou zkušenost ale s takhle úzkým a tlustýma gumama zatím nemám...

[upravil dne 27.7.08 LubošK]

Odesláno

Zjednodusene.

1. cislo znamena sirku, cim vyssie cislo, tym vecsia sirka pneumatiky. Cim vecsia sirka pneumatiky, tym lepsie dolieha na suchu cestu. Zase naopak, cim sirsia, tym sa lahsie klze na snehu, vode alebo hrozi vecsie riziko aquaplaningu. Cim sirsia pneu , tym vyssi valivi odpor a s tym suvisiaca spotreba.

2. cislo je vyska pneumatiky. Cim je pneumatika nizsia, tym je to vecsi IMAGE, ale zaroven je tym auto tvrdsie. Cim nizsia pneu, tym tvrdsie auto.

Inac uzitocna adresa

http://www.tuning.sk/converter_wheels.php

Dole mas kalkuacku, kde si zadas stary rozmer pneu, zadas novy, a napise ty o kolko sa zvysi / znizi auto, a vypocita ty aku budes mat vychilku tachometra a ci je to v pripustnej hranici.

Je to dobre si to tam hodit, aby si vedel ci sa auto znizi alebo zvisi.

Napriklad kedby si menil pneu z 175x70xR13 na 195x50xR15 tak sa ty polomer kolesa zvysi len o 1mm.

Odesláno

A já ještě doplním... Nízký profil není jen o image. Čím nižší pneumatika, tím tužší na boční namáhání. Ale dost tvrdne. Já bych si nižší profil na auto nedal. Jednak kvůli pohodlí, jednak kvůlivá nápravám, závěsům... Pneumatika je přecijen to první, co tlumí rázy od vozovky.

Odesláno

no myslim ze nizky profil nemusi pre kazdeho znamenat image ale tiez aj to ako sa auto naklana, teda aku ma volu v zatackach.. cim nizsi profil tym mensia lebo je nizsie a nema az taku volu na bok

zaroven ak si vsimnes rally auta co maju obute tak uvidis ze v zime a v takych podmienkach maju dost tenke gumy presne koli tomu co pisal LubošK

btw otec doteraz jazdil na passate a mal obute r15, teraz ma mondeo a od kupy tam ma r16.. nebol tym nadseny ale div sa svete nie je to vobec citit...

Odesláno

No ja som myslel nieco na ten styl, ze prenho, a prevetsinu z nas je to len IMAGE.

Nakolko do tych zataciek len malo kto z nas jazdi zavodne, duplom s 405 s 1.9 hladkym dieslom. Takisto premna to bude iba o image, nakolko s mou 1.4 tiez moc nezavodim.

Na normlane uzivani do prace, mimo mesta, na vylety, dovolenky a podobne je nizky profil zbytocny (jedine ze niekomu ide o IMAGE) a akurat to viac nici suacasti naprav...

Odesláno

Gumy: důležitý jsou 3 čísla ... např. pro můj kočárek 165/70 R13.

1. 165 - šířka gumy v mm, tedy 16,5 cm - čím užší, tím je větší tlak na měrnou jenotku plochy gumy. V zimě to lépe sedí (prořízne se sněhem), v létě to má zase menší valivý odpor a horší trakci.

2. 70 - je index, znamená \"výšku gumy v % oproti šířce\" - tedy 165*0,7. Cím je číslo vyšší, tím je guma je konfortnější, má vyšší boky, hustí se na méně atm., ale zase o to více se v zatáčkách žvejká. Nejvyšší index je 80, jenže ten se z principu neuvádí-vypouští se (měly ho oblíbené Š120 - 165/80 R13, uváděné jako 165 R13)

3 R13 - ano, jedná se o radiální gumy pro disky o průměru 13 palců, tj. 13*2,54 cm ;)

A kdyby tohle nebylo někomu jasný, tak při použití \"selského rosumu ©\", má potřebná data zde

Odesláno

Kdysi tu tohle téma komentoval ,myslím Odi. Radši mám na jízdu širší gumu ,ale tím myslím je-li auto vyladění na 175/70 R13 tak je osazuju 185/60 R14- t.j. stejný obvod kola, ale méně to \"plave\" v zatáčkách. Na větší obvod kola bych nesázel. Musel bys vyměnit brzdy!! Menší kola mají i menší brzdy!! Myslím obvod kotoučů a případně bubnů. Velká kola silně zatěžují brzdy-je to nehezká bouračka- velká kola a malé brzdy!!!

Jinak pročítal jsem různé \"rady odborníků\" od kontinentálu, Michelinu a pod.. Seveřané - švédi (považuju je za výborné řidiče) osazujou na zimu \"široké\" gumy. Přibližně podle vzorce, který jsem uvedl výše. Ano nehrají si na \"žiletky\" které nedrží nikdy ,ale dělají SNĚŽNICE. Led a guma mají konst. součinitel tření bez ohledu na tlak. Tím musíš, jestli se chceš udržet na ledu lépe, zvětšit plochu.Ve sněhové břečce, pokud je velká vrstva , plaveš atˇse děje co chce. Rohoduje kvaliní vzorek a to plný !! Seveřané nepovažují gumu se vzorkem pod 6 mm za zimní!!! Zimní gumy se nadají moc šulit.

Letní gumy s větší šířkou zhoršují vlastnosti na vodě a o hodně. Musí se potom volit precisní gumy se směrovým vzorkem a konstrukcí přímo pro vodu.

Odesláno

Klince zakazane su, moze ich mat jedine vozidla s pravom prednostnej jazdy....

Pouziva ich vecsinou len horska sluzba...

Toz neviem co pouzivaju odbornici zo svedska, ale ked kolega mal zimaky 205, a menil je na 175 tak rozdiel v jizde bol viac nez citelny... (omnoho lepsi, v zime)

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Klince zakazane su, moze ich mat jedine vozidla s pravom prednostnej jazdy....

Pouziva ich vecsinou len horska sluzba...

Toz neviem co pouzivaju odbornici zo svedska, ale ked kolega mal zimaky 205, a menil je na 175 tak rozdiel v jizde bol viac nez citelny... (omnoho lepsi, v zime)

uzsi gumy jsou lepsi jen na brecce (tajici snih) jinak muzes mit s klidem sirsi. :roker

Odesláno

Ja si tiež myslím, že na sneh by mali byť čo najširšie gumy je tam väčšia styčná plocha. To že sa úzke zarezávajú pomôže pri bočnom šmyku ale nie pri priamom brzdení. A v tom príklade čo uvádza Lubk0 ten rozdiel mohol byť aj rozdielnym hustením alebo kvalitou zmesi a vzorku plášťa.

Odesláno

siroke gumy ti budu plavat na snehu..

trosku zly priklad mozno ale ludia co chodia lyzovat a jazdia freeride tak maju siroke lyze aby im ostali plavat na snehu a nezabarali sa dnu.

tak isto budes mat aj siroke gumy, ostanu ti plavat na snehu a budes mat akurat mozno vyssiu spotrebu ale nizsiu trakciu, vecsiu brzdnu drahu atd..

uzke gumy sa lahsie prepadnu cez ten sneh na zem kde mozu lepsie zabrat, ako som pisal vyssie tak si pozri co maju rally auta v zime obute, a maju to obute vo svedsku finsku a vsade.. a asi nie preto ze si nemozu dovoli o 4cm sirsie gumy ale koli tomu ze sa to auto lepsie a lahsie ovlada...

a tiez mi to neda ale u nas je to tak ze ked napadne sneh tak to prejdu pluhom a posypu solou.. tj mas tam tu kasu

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...