Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Kakao106

No docital som sa zase nieco pekne.. z wiki pre standartnu domacu AC:

As a rule of thumb, 400 square feet (37 m²) can be cooled per 12,000 BTU/h (3.5 kW or one ton of air conditioning) by a refrigerative air conditioner. However, other factors will affect the total heat load. Evaporative air conditioners use much less energy.

pre tych co nerozumeju

3.5kw AC vychladi izbu 37m2..

tj objem cca 37x37x2 metre...

oproti tomu moje auticko ma tak 3x2x1.5metra

maximalne + nech je tam 10x vecsi unik (ci skor vnik) tepla cez steny miestnosti/auta..

ked si to porovnam s tym ze ten peltier vie dat maximalne tak 1/10 tinu vykonu tak mi to nepride az take uplne nerealne .. vam hej ??

cisto zo srandy w/objem

objem miestnosti

37x37x2 = 2738 m3

tj normal klima vychladi 1 m3 z 3500/2738 = 1.28w klimou

vs objem auta

3x2x1.5 = 9m3 *10(zhorsena ucinnost) = 90*1.28 = 115w peltier

Heh mrknem este na chladnicku .. a preratam to na chladnicky :D :D :D

Hele, ty se nejprv nauč počítat, pokoj o 37 metrech čtverečních nemá rozměr 37 x 37 metrů, máš v tom nebetyčnou hovadinu.

Odesláno
Původně zaslal: Driver

No zatial to podla vasich odhadou vyzera na dobru debilinu co som si vymislel :D

Nevadiiii nevadiii.. heeeja heeja heja nevadii..

Peltier je uz objednany .. prinajhorsiom s toho spravi chladnicku do auta na daku falsu :D ..

Ved sa da kupit aj chladnicka na USB co tiez pouziva peltier (cize ano realne sa to pouziva na chladenie), a z usb toho prudovo asi moc nenatahate nie ?? :P

No hele pokud to dotáhneš do konce a i když to nebude fungovat tak budeš alespoň jeden z toho mála tady na foru kdo to i realizoval a neved o tom jenom debaty ;)

JJ ved toho sa drzim ako kliest ;)

Odesláno
Původně zaslal: oddie

No docital som sa zase nieco pekne.. z wiki pre standartnu domacu AC:

As a rule of thumb, 400 square feet (37 m²) can be cooled per 12,000 BTU/h (3.5 kW or one ton of air conditioning) by a refrigerative air conditioner. However, other factors will affect the total heat load. Evaporative air conditioners use much less energy.

pre tych co nerozumeju

3.5kw AC vychladi izbu 37m2..

tj objem cca 37x37x2 metre...

oproti tomu moje auticko ma tak 3x2x1.5metra

maximalne + nech je tam 10x vecsi unik (ci skor vnik) tepla cez steny miestnosti/auta..

ked si to porovnam s tym ze ten peltier vie dat maximalne tak 1/10 tinu vykonu tak mi to nepride az take uplne nerealne .. vam hej ??

cisto zo srandy w/objem

objem miestnosti

37x37x2 = 2738 m3

tj normal klima vychladi 1 m3 z 3500/2738 = 1.28w klimou

vs objem auta

3x2x1.5 = 9m3 *10(zhorsena ucinnost) = 90*1.28 = 115w peltier

Heh mrknem este na chladnicku .. a preratam to na chladnicky :D :D :D

Hele, ty se nejprv nauč počítat, pokoj o 37 metrech čtverečních nemá rozměr 37 x 37 metrů, máš v tom nebetyčnou hovadinu.

jaaaaaaaaj kurna au :D jezine tak to je kokosina ak hrom :D

Odesláno

No zatial to podla vasich odhadou vyzera na dobru debilinu co som si vymislel :D

Nevadiiii nevadiii.. heeeja heeja heja nevadii..

Peltier je uz objednany .. prinajhorsiom s toho spravi chladnicku do auta na daku falsu :D ..

Ved sa da kupit aj chladnicka na USB co tiez pouziva peltier (cize ano realne sa to pouziva na chladenie), a z usb toho prudovo asi moc nenatahate nie ?? :P

No jak sám píšeš - peltier je fakt např. v chladničce na plechovku přes USB, jenže si přečti test toho zařízení na iDnes (technet) - trvalo to pěknou dobu než se ta plechovka ochladila, navíc musela být pěkně izolovaná, jinak to ztrácelo účinnost úplně. Ty bys ten vzduch musel chladit průtokově, nemůžeš ho někde nechat hodinu chladit, takže na to potřebuješ brutální chladící výkon, což prostě z maličkého peltieru nevymáčkneš... :papa

Ale když se ti s tím chce hrát, tak pak napiš jak jsi dopadl. ;)

Odesláno

No, a pak ti zbývají dvě věci, které máš dost na vodě - resp. 3.

1.Součinitel prostupu tepla - ten bude u auta dost značný, osobně pochybuju, že to bude jen 10x tolik co u zdi, ale to by se třeba dalo najít.

2., 3. Součinitel přestupu tepla u toho Peltiéru - tedy jak účinný výměník dokážeš vůbec vyrobit (na obou stranách). Při rozměrech 6x6cm nebo cos to psal - potěš koště...

[upravil dne 5/29/08 oddie]

Odesláno

Zajimave, jak nastupujici vedra u lidi vyvolaji temer stejne myslenky. U sve stare 306-ky jsem kdysi taky pomyslel na vyrobu klimy, presne tvym postupem cislo 1, ktery jsi sice zavrhl, ale teoreticky ma vetsi sance na uspech, nez nejaky ten Peltier. Uz jsme mel i nakoupeny ty namrazovaci desticky. Predstava byla asi takova, ze se to tesne pred cestou vytahne z mrazaku, strci do polystyrenovy kostky a ta se vrazi k nasavani vzduchu, v 306-ce je tam docela dost mista.

Pokud by clovek parkoval ve stinu, tak je sance, ze postupnym zvetsovanim prutoku vzduchu pres kostku, tak, jak slunce ohriva vnitrek auta, by se dalo cca 2 hodky jet s rozumnou teplotou v aute. Coz tenkrat bylo presne to, co jsem potreboval. Nicmene, k realizaci nakonec nedoslo. Dneska zpetne vidim, ze problem by mohl i byt i v kratke draze, kterou urazi vzduch okolo ten desticek, chtelo by to mozna vybudovat mu tam \"bludiste\".

Nakonec jsem to vyresil nakupem 307 s dual automatickou klimou. A fakt to funguje. :)

Ps: Ten Peltier doporucuji namontovat tou chladnou stranou na celo. Pak je sance na uspech ;).

Odesláno

No takze oprava hmmm kedze som retard a neviem kolko ma 37m2 miestnost objem :D

objem miestnosti

37x1x2 = 74m3

tj normal klima vychladi 1 m3 z 3500/74 = 47w klimou

vs objem auta

3x2x1.5 = 9m3 9*47 = 423w peltier

nas ma 330w .. na sviezi vzduch by to snad mohlo stacit :P

(p.s. vsimli ste si ze som zrusil tu georgeous 10x horsia udrzatelnost tepla rezervu ?? :roker)

[upravil dne 29.5.2008 Kakao106]

[upravil dne 29.5.2008 Kakao106]

Odesláno
Původně zaslal: oddie

No, a pak ti zbývají dvě věci, které máš dost na vodě - resp. 3.

1.Součinitel prostupu tepla - ten bude u auta dost značný, osobně pochybuju, že to bude jen 10x tolik co u zdi, ale to by se třeba dalo najít.

2., 3. Součinitel přestupu tepla u toho Peltiéru - tedy jak účinný výměník dokážeš vůbec vyrobit (na obou stranách). Při rozměrech 6x6cm nebo cos to psal - potěš koště...

[upravil dne 5/29/08 oddie]

Na ten peltier chcem nacapit samozrejme 2 velke rebra.. inak sa to ani neda.. Daco aspom 2-3x take ako je v kompe na procaku.. Co sa tyka sucinitela prestupu tepla.. nebolo to nahodov o tom kolko w alebo joule dokaze cez dany spoj prejst za urcity cas??

Odesláno

37m2 izby pri výške 2 m je 37*1*2=74m3 čiže 3500/74=47,3w/m3

auto je 9m3 takže 9*47,3=425,7 * 5 (horšia izolácia a vetranie)= 2128,5 w = 2,1kW. To zhruba sedí s výkonom klimatizácie v aute. 2,1kW/300w peltier=7ks

7*40A= 280A. Toľko berie štartér.

Ale to nevadí, chybička sa vľúdila. Stručne povedané fyziku neoklameš. Kašli na to. Ako nápad je to dobré a technicky možno na chladenie odkladacej schránky. Aspom sa v tom hice môžeš napiť niečoho chladeného.

Prepáč že ti kazím radosť.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

auto je 9m3 takže 9*47,3=425,7 * 5 (horšia izolácia a vetranie)= 2128,5 w = 2,1kW. To zhruba sedí s výkonom klimatizácie v aute. 2,1kW/300w peltier=7ks

Ale to nevadí, chybička sa vľúdila. Stručne povedané fyziku neoklameš. Kašli na to. Ako nápad je to dobré a technicky možno na chladenie odkladacej schránky. Aspom sa v tom hice môžeš napiť niečoho chladeného.

Kazis fnuk :(.. ale musim uznat prvy naozaj seriozny argument ;).. tiez to vidim na tu schranku ;).. uvidim co to spravi ked dojde ten peltier (tak ci tak som ho chcel) .. najskor asi skusim fakt tu chladnicku :P

Odesláno

dej si folie, kdyz jsem stal hodinu v kolone tak si rikam co to smrdi, a sahnu na folie a byly uplne zhave ... a pritom jsem vubec necitil zadne prime teplo od slunicka ... hezky ho pohltily... :super

btw: jinak minuly rok jsem resil tu samou situaci, a uspesne vyresil montazi origo klimy dodatecne. Ovsem u 2 roky stareho auta kde se to financne vyplatilo ... u tebe snad jedine dobastlit z jine 106tky tj. po faceliftu ... a rovnou s motorem ;-) pak by to byla hracka ... sehnat nejakou pekne bouchlou na zadek, ktera jde nastartovat a overit stav klimy a pak uz jen preskladat ... za vikend to mas ... pokud nemas central apod. tak bys nemusel narazit ani na problemy s napojenim zbytku el. v kabine ;-)

edit: za predpokladu ze se nijak zasadne nelisi, stary a novy model v konstrukci , pokud jo tak by to prehodit zase tak lehce neslo

[upravil dne 29/5/08 ajsik]

[upravil dne 29/5/08 ajsik]

Odesláno

Pánové, já se směji... :potlesk

Kakao106 si z Vás asi dělá srandu a vy mu to baštíte.. Nechte ho to zrealizovat, přece mu nebudete brát naděje, ne? :D

Nějak nechápu, jak se může takové množství vzduchu, které se prožene kolem malinké plošky peltieru 6x6cm, jakkoliv ochladit?! Navíc do přímého styku s peltierem se dostane jen zlomek objemu vzduchu. Kdyby se měl vzduch ochladit, tak by se nesměl pohybovat, ideální kdyby byl ve ztlačené tekuté formě, ať můžu část svého tepla předat do peltieru, ale ztlačený vzduch by už nebyl otřeba chladit.. :D to je cesta pro Tebe, do kufru si dej láhve s tekutým kyslíkem a pouštěj do kabiny.. :mrk

Celkem se bavím představou, jak malá destička 6x6cm dokáže zchladit cca 5metrů krychlových plynného vzduchu.. :super Fyzika jde mimo mne, ale doteď jsem si myslel, že peltier dokáže ochladit plochu jakou sám má a to určitě ne během zlomku sekundy.. Leda že by jsi udělal kovové přívodní potrubi a po celém jeho obvodu nalepil peltiery, aby jsi ochladil celou plochu sacího potrubí, po té by to možná nějakou účinnost mělo..

a vůbec nes.rte mě s klimou, předevčírem jsem jel po dlouhé době autem a poněkud jsem to s klimou přepískl, takže teď ležím v posteli a leju do sebe čaj.. :bacha

Odesláno

klimu mame v praci kdyz je parno tak chladime celkem dost ale i tak lepsi nez se tu smazit ve vlastni stave u pocitace 7.5hodin dene, na jare spis zacatek leta co se tu poprve pusti klima tak dva tri dny smrkam a pak mi to uz vubec neva... :)

jo mel sem podobny napady, ale udelal sem to jinak :D ale to ej taky prasarna nekomfortni, funkcni pro jednoho cloveka a este je to :bacha:D:) ale takhle se to fakt nevychladi

[upravil dne 29.5.2008 aaischa]

Odesláno

Kazis fnuk :(.. ale musim uznat prvy naozaj seriozny argument ;).. tiez to vidim na tu schranku ;).. uvidim co to spravi ked dojde ten peltier (tak ci tak som ho chcel) .. najskor asi skusim fakt tu chladnicku :P

Ešte ma napadlo jedno riešenie. Pred pár rokmi sa predávali takzvané kondenzačné chladničky. Boli bez kompresora a fungovali tuším na čpavku. Mám takú v garáži. Objem cca 120l , chladič je dve trubky s orebrovaním cca 20*20*60. Má malú spotrebu energie lebo je tam len nejaký vyhrievací článok. Skús sa popýtať chladiarov v okolí. Myslím že vnútro by sa dalo použiť i do auta. Vyhrievanie môže byť výmeníkom od motora, chladič sa zmestí do predu k vodnému a zopár hadíc s výparníkom sa dá zohnať na auto vrakovisku. Výparník by sa dal umiestniť na spôsob peľového filtra pred kúrenie. Nevýhodou je že by to fungovalo až po zohriatí motora a výhodou by bola cena a prakticky nulové nároky na energiu.

Možno je to celé blbosť ale nevidím nejaký väčší problém.

Nebolo by to ako klasika na aute ale mohlo by to celkom aj fungovať na spríjemnenie pobytu v aute.

Odesláno

Ešte ma napadlo jedno riešenie. Pred pár rokmi sa predávali takzvané kondenzačné chladničky. Boli bez kompresora a fungovali tuším na čpavku. Mám takú v garáži. Objem cca 120l , chladič je dve trubky s orebrovaním cca 20*20*60. Má malú spotrebu energie lebo je tam len nejaký vyhrievací článok. Skús sa popýtať chladiarov v okolí. Myslím že vnútro by sa dalo použiť i do auta. Vyhrievanie môže byť výmeníkom od motora, chladič sa zmestí do predu k vodnému a zopár hadíc s výparníkom sa dá zohnať na auto vrakovisku. Výparník by sa dal umiestniť na spôsob peľového filtra pred kúrenie. Nevýhodou je že by to fungovalo až po zohriatí motora a výhodou by bola cena a prakticky nulové nároky na energiu.

Možno je to celé blbosť ale nevidím nejaký väčší problém.

Nebolo by to ako klasika na aute ale mohlo by to celkom aj fungovať na spríjemnenie pobytu v aute.

V absorpčních chladničkách je chlazení založeno na principu absorpce - pohlcování jedné látky druhou, doprovázenými tepelnými a chemickými změnami. Nejčastěji se používá čpavek jako chladiva a voda, která páry čpavku pohlcuje. Hlavní části absorpčního chladícího zařízení jsou výparník, absorbér ( pohlcovač), vypuzovač a kondenzátor. Zahříváním čpavkové vody ve vypuzovači buď elektrickým topným tělesem

( elektrické absorpční chladničky), nebo plynovým hořákem ( plynové absorpční chladničky) se z vody vypuzují páry chladiva, proudí do kondenzátoru, kde zkapalňují. Odtud je kapalné chladivo vedeno do výparníku. V němž se odpařuje a odebírá teplo svému okolí. Z výparníku jsou páry čpavku odsávány do absorbéru, kde je zase chladná voda pohlcuje (absorbuje). Čpavková voda opět proudí do vypuzovače a celý oběh se opakuje až do dosažení požadované teploty. Výparník a absorbér zde vlastně nahrazují kompresor.

Výhodou absorpčních je bezhlučný chod, nedokáže však vychladit vnitřní prostor na tak nízkou teplotu jako stejně velké kompresorové chladničky, protože mají nižší účinnost.

---

zní to zajímavě, ale jak moc se musí ohřejvat ta kapalina s čpavkem ?

Odesláno

Je to úplná hloupost.Vem to selským rozumem,když už Ti ty výpočty moc neřeknou.Koukni na to takhle:je chladno,teplota 10 °C-a ty chceš mít v autě,nebo doma 20°C.To je rozdíl 10°C.Spotřeba energie k vyrovnání rozdílů teplot ať už z 10°C na 20°C ,nebo 30°C na 20°C je zhruba stejná.A teď si představ,že doma ve svém pokoji kde máš 10°C zapneš 350W spotřebič(dejme tomu trošku lepší počítač-ale žádné dělo) ,uvelebíš se do křesla a budeš čekat,jak bude krásně teploučko.Prostě nebude!! A o autě ani nemluvím-výkon radiátoru topení v osobáku je kolem 3,5kw a to je v něm prostor odhaduju tak 4m3-jestli vůbec.klima v autě má kolem 1,5kw a to ještě ta slabší.A poslední věc-těch 1,5kw je výkon té klimy-spotřeba je daleko větší(netroufám si říct,jaká je účinnost)ale řekněme tak 50%-takže spotřeba je 3kw(ostatně všichni víme jak to zamává se 40kW Fábií).A u toho peltiera se udává taky spotřeba ve W,nikoliv jeho výkon.

Prostě na to zapomeň.Buď sežeň rostřelenou 106 s klimou a přehoď si ji(pokud ji některá 106 má),ale je to pěkná drbačka i pro toho,kdo tomu rozumí a nebo si kup jiné auto......

Odesláno
Původně zaslal: C.J.

Pánové, já se směji... :potlesk

Kakao106 si z Vás asi dělá srandu a vy mu to baštíte.. Nechte ho to zrealizovat, přece mu nebudete brát naděje, ne? :D

Nějak nechápu, jak se může takové množství vzduchu, které se prožene kolem malinké plošky peltieru 6x6cm, jakkoliv ochladit?! Navíc do přímého styku s peltierem se dostane jen zlomek objemu vzduchu. Kdyby se měl vzduch ochladit, tak by se nesměl pohybovat, ideální kdyby byl ve ztlačené tekuté formě, ať můžu část svého tepla předat do peltieru, ale ztlačený vzduch by už nebyl otřeba chladit.. :D to je cesta pro Tebe, do kufru si dej láhve s tekutým kyslíkem a pouštěj do kabiny.. :mrk

Celkem se bavím představou, jak malá destička 6x6cm dokáže zchladit cca 5metrů krychlových plynného vzduchu.. :super Fyzika jde mimo mne, ale doteď jsem si myslel, že peltier dokáže ochladit plochu jakou sám má a to určitě ne během zlomku sekundy.. Leda že by jsi udělal kovové přívodní potrubi a po celém jeho obvodu nalepil peltiery, aby jsi ochladil celou plochu sacího potrubí, po té by to možná nějakou účinnost mělo..

a vůbec nes.rte mě s klimou, předevčírem jsem jel po dlouhé době autem a poněkud jsem to s klimou přepískl, takže teď ležím v posteli a leju do sebe čaj.. :bacha

Heh.. ale ja to myslim ozaj vazne :D.. Zabudol si na jednu malu podstatnu vec.. Peltierov clanok ako taky je placka 6x6xneviemkolko cm a, konkretne tento, dokaze vytvorit rozdiel teploty na jednotlivych stranach 68 stupnov(dokaze aj vyzsi ale poskodi sa clanok). Je uplne jasne ze nebudem taky postihnuty a nebudem ocakavat ze plocha 6x6 cm odvedie 330w tepelnej energie do vzduchu.. Myslim ze je uplne jasne ze tam musim dat brutalne velky chladic, aj na jednu aj na druhu stranu.. To to nikto nechape o co mi tu ide?? Ved je to este aj na obrazku ako to rebrovanie..

Kukni sa do linky v dalsom prispevku.. Ja necakam ze mi to spravi 18stupnov v aute, ani ze to bude nejaky zazrak.. ale ked mi to vo ventilacii zrazi teplotu len o 5 stupnov - myslim ako vzduch ktory namna bude fukat bude o 5 stupnov nizsi.. tak to berem ako uspech..

[upravil dne 30.5.2008 Kakao106]

Odesláno
Původně zaslal: klumir

Je to úplná hloupost.Vem to selským rozumem,když už Ti ty výpočty moc neřeknou.Koukni na to takhle:je chladno,teplota 10 °C-a ty chceš mít v autě,nebo doma 20°C.To je rozdíl 10°C.Spotřeba energie k vyrovnání rozdílů teplot ať už z 10°C na 20°C ,nebo 30°C na 20°C je zhruba stejná.A teď si představ,že doma ve svém pokoji kde máš 10°C zapneš 350W spotřebič(dejme tomu trošku lepší počítač-ale žádné dělo) ,uvelebíš se do křesla a budeš čekat,jak bude krásně teploučko.Prostě nebude!! A o autě ani nemluvím-výkon radiátoru topení v osobáku je kolem 3,5kw a to je v něm prostor odhaduju tak 4m3-jestli vůbec.klima v autě má kolem 1,5kw a to ještě ta slabší.A poslední věc-těch 1,5kw je výkon té klimy-spotřeba je daleko větší(netroufám si říct,jaká je účinnost)ale řekněme tak 50%-takže spotřeba je 3kw(ostatně všichni víme jak to zamává se 40kW Fábií).A u toho peltiera se udává taky spotřeba ve W,nikoliv jeho výkon.

Prostě na to zapomeň.Buď sežeň rostřelenou 106 s klimou a přehoď si ji(pokud ji některá 106 má),ale je to pěkná drbačka i pro toho,kdo tomu rozumí a nebo si kup jiné auto......

ten vykon 330w je tepelny .. elektricky to vychadza cez 500 w ;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...