Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No to je asi pravda, po dalnici to neni tak strasny, ale na to jak to jede je to podle me dost. JInak zkus nekdy ji protahnout vostre po soustkach a porad ji slapat, tj na 2 a na 3, to to tam jen tece. Jinak my mame tu 1.4 co je udelana z toho Favorita a tak fakt zere, jestli mas tu od VW tak je to taky neco jinyho. Tenhle jakoby Favorit nikomu nedoporucuju.

Odesláno

MYslim že ladění TD není takovej problém a dá se z toho ždímnout podlě mě hodně, a životnost motoru dle mého nijak výrazně neklesne. Rád bych sem dal pár řádků co jsme probírali se členem Hics, doufam že nebude naštvanej a pro ostatní to snad bude přínosem:

otázka: a jaký tam máš Turbo, Geret nebo KKK?

quote:

--------------------------------------------------------------------------------

Vidis to ani nevim proste jsem tam vlezl, myslim tim pod auto a poradne to vosolil, davalo to 1,3 ale to to nechtelo jet, asi bylo turbo porad zavreny - kanal okolo - a hodne to podle me brzdilo vyfukovy plyny, takže jsem to stáhnul a pak tam bylo něco kolem 1,2. Tak ještě jednou a je to ok. resp. možná trošku moc, ale co... Dáva to v maximech 1,2 jinak při jizdě se to drží 1,1 nebo kousek pod, ale mam problém že kve vysokejch mam pocit že to turbo ztrácí tlak na 1atm, asi je na to maly

--------------------------------------------------------------------------------

Se ptám pro to, že sem se v turbu radši nikdá nereypal, páč znáš to....Kdo nic neumí - nic neskazí, dokud se do toho nepustí...:-))) Tady na foru nevim o nikom, kdo by s turbem laboroval, takže tu budeš zdá se první tuner turbodiselů. Ten tlak si předpokládám reguloval na pružině blowup ventilu.

Otázka č. 1.) Jde jen o nastvení bez nějakejch úprav, nebo se musí měnit pružina?

qustion 2.) Tlak za turbem měříš čím a kde? Ptám se pro to, že bych si chtěl udělat měřák na tlak do interiéru a využít k tomu budík, kterej ve fázi žhavení měří množství oleje a pak už je k hownu ale nějak nemůžu sehnat vhodnej snímač přetlaku. měřící místo bych viděl rozbočením hadičky, která vede od intercooleru k naftovýmu čerpadlu.

Díkes a hezkey den

Tom.

Lubik: Myslim že na turbu nic tak zázračnýho není. Dokonce znám jednoho kluka co dal turbo do Fáčka a myslim že dneska bude u 90kW, moná víc. Já mam na turbu u pružiny nastavitelnej šroub takže jsem nastavoval :), pružinu jsem neměnil protože takhle to naprosto vyhovuje a viz. výše, mohl bych jít ještě dál ale nemá to smysl.

2. Tlak za turbe měřim přesně tam co jsi napsal jelikož je to podle mě taky nejlepší místo. Vyrobil jsem tam normální Téčko a hadičku přeřízl, není problém to dát zase tak jak to mé bejt. Chtěl jsem pěknej budík ale profi stojí i přes 2tis, takže jsem zatím koupil budík na tlak vody - manometr do 2,6bar, je celkem přesnej ale nemá ten pravej design. Proto tedy: Shánim budík!!! Kdyby někdo věděl, tak do 1,5atm nebo tak něco a když bude profi a půjde i do -0,5atm tak budu jedině rád. To z důvodu že tady vzniká u kamaráda přeplňovanej benzín tak na měření na něm by se hodilo i do mínusu. Dejte vědět ohledně měřáků. Díks

HESLO: Dokud ze mě nepadaj brigety tak mam ještě výkonovou rezervu...

Odesláno

Zivotnost klesa v kazdem pripade.

Dle homologacniho listu k Lancii Delta HF Integrale jako jedna z uprav motoru je nahrada sroubu v hlave za silnejsi.Proc asi?Pokud uz s tim motorem delas takove upravy, tak si aspon vymen srouby na ojnicich, at ti to nekoukne ven.

Jo a ten budik, co jde i do minusu, je ti u diesela nanic, neni tam skrtici klapka a tudiz tam podtlak nikdy nevznikne. Leda by si mel zasraney filtr.Ale zase ten budik vypada lip, to je fakt.

Odesláno

jo jasne zivotnost klesa o tom se nema cenu prit, jde jen o to o kolik, protoze ja mam na svym motoru 300.000km a je ok, zatim, s timahle upravama neco kolem 60.000 najeto, myslim ze nezodpovednej ridic co tomu bude slapat kdyz to bude studeny a ten co tam vymeni olej po 20tis tomu dava podstatne vetsi kapky. A na srouby na ojnicich kaslu, protoze uz jsem par ojnic prasknutejch videl a vetsinou nastane lom nekde na zacatku oka, srouby na ojnicich tomu nepomuzou - jsou tam dost naddimenzovany - zkus si to spocitat - no to asi nee, jednou jsem to pocital na Facku a je to na dlouho. Na srouby kaslu - nejvic to chce hlidat volej a rozvodak. Az ten motor odejde tak dam vedet...

PS: nevi tady nekdo jeslti je stejna vana na benzinovejch a naftovejch motorech, mam tu celou klimatizaci ale potreboval bych tam dat vanu z benzinaku ktera ma ty uchyty na kompresor - diesely podle meho pruzkumu klima vubec nemeli (to je mi divny)- tak se chci zeptat jestli je jedno z jakyho motoru sezenu vanu nebo se to nejak lisi??? Mam 1.8TD

Odesláno

1,8TD se dělaly i s klima. Akorát nevím, na jakém úchytu byl kompresor - byl pod altíkem, ale víc jsem nezkoumal. Vím jen, že tahle verze měla, celkem pochopitelně, vývěvu a servopumpu hnanou řemenicí z vačky.

Novější 1,9TD to má zas jinak, má vývěvu přímo na hlavě, a servopumpa se dává pod altík - jak tenhle model pak vypadá s klimou nevím...

Co se týče toho \"ladění\" TD: životnost klesá v každém případě, a zvláš? životnost samotného turbodmychadla. Ojniční šrouby bych u tohoto motoru nijak kriticky neviděl - pokud jsou originál či při případné opravě měněné za nové (nechápu, když tam někdo vrazí zpátky ty použité, aby \"ušetřil\" - těch už jsem viděl uletěných několik...). Spíš, co je kritičtější, že půjdou do háje ložiska - to je u těhle motorů dost časté (opotřebované turbo začne propouštět olej, tím se sníží tlak oleje (případně ještě opotřebovaná olejová pumpa k tomu), a díky nižšímu tlaku oleje se to časem \"lízne\".

Pokud mám motor 300tis km, a je mi celkem fuk, kolik ještě vydrží, klidně na tom nějaké úpravy udělám - ale pokud mám tak pěkné auto jako má Hics, s motorem co nemá ani 200tis km, a s perspektivou naprosto bezproblémového několikaletého provozu, je podle mě blbost si zrasit motor kvůlivá pár blbých koní navíc. I takhle to jede dost pěkně - a kdybych náhodou chtěl auto na závodění, koupím si radši příslušně výkonný benzín... ( a asi ne Peugeot)

Odesláno

Tak na to se neda říct nic jiného než že máte pravdu, jsem tu nováčkem a nevím jaký auto má Hics, ale já mam celkem pekáč kterej má skoro stejně let co já a další motor 1.9D na ponku v garáži takže ladim. Když se to sesype tak tam bouchnu ten druhej a nazdar. Jinak dík za to klima a budu dál zkoumat.

Odesláno

Lubik: ty dáváš motory na ponk? Hm, tak tolik síly nemám... já je nechávám na zemi pod stolem :D

Hics má takové pěkné autíčko, 405 TD nový model, je trochu vidět na fotkách v témátku servis/ \"výměna palubky aneb už nikdy...\"

Odesláno

Oddie vyjmenoval téměř všechna rizika tunění dieslu, ale pozapoměl na písty. Pokud se navýší výkon turba-plnění tak i zákonitě rostou tlaky a na prdel dostávají kromě ložisek a ojnic i písty. Na kdesi zmiňované Impreze jsme měřili navýšení výkonu motoru s použitím boostcontroleru-zvyšoval tlak za turbem tím, že jinak řídil přepouštění tlaku za turbem. Výkon se zvýšil z max. 160 kW na 200 kW. Ale dalo se to použít pouze krátkodobě, kvůli nárustu teplot plnění a pod. Zkrátka forsáž. Impreza měla už v čipu pokračování map v ŘJ. s větším plněním.

Já osobně jsem k holému přečipování poměrně skeptický, pokud mi čiptunér nepodepíše, že se auto proměří na vozidlovce před a po čipování a v případě že nebude dosaženo + - deklarovaného navýšení tak vrátí prachy. A zacáluje zkušebnu.

Pár přečipovanin jsme tu už měli a výsledky většinou tvrdé zklamání.

Jen tak mimochodem. uvádí se i možnost navýšení výkonu na P605 2,5 TD. Zapomínají však tito inzerenti říct dost podstatnou informaci. Tou je skutečnost že hlavy motoru u těchto motorů mají sklon k prasknutí hlavy. Lze li věřit informaci od Citroenářů -XM 2,5 TD-tak je životnost hlavy cca 180-250 000 km. Vše ostatní OK a motor běží do další palice.

Odesláno

VP: jo, písty jsem neuvedl, uvažoval jsem jen a pouze případ toho 1,8TD a zvednutí plnicího tlaku zašprajcováním ventilu na turbu, a příslušným zvednutím dávky nafty. Při téhle úpravě bych se o samotné písty neobával - spíš jen o samotné turbo a ty ojniční ložiska, jak jsem zmiňoval.

Pokud by se to ale mělo popisovat obecně, tak samozřejmě do toho spadají i ty písty (výměna za kované), ty šrouby co zmiňoval David, a spousta dalších věcí - ale tohle je tak nějak mimo mě, nějak mě to neláká...

Odesláno

Oddie: Jo davam je na ponk. Vendle lezi jeste motor z RS Octavie => musis mit nekoho kdo to s tebou veme a ve dvou to vytahnete, treba na dvakrat :)

Prosim vas lidi nechci vyvolavat zadnej boj ale timahle recma akorat zastrasite vsechny ladice... A tadyta konfera je prece o ladeni... Podle me kdo ladi manulane, tj. ne chip, tak vi co asi tak muze cekat a ty rizika taky tak bere, tak je moc nestraste, pls...

Odesláno

To Lubik: Že ty seš ladič. Já jsem reagoval hlavně proto, že spousta lidí si nechá ve svatém nadšení za více či méně lováčů něco dělat aniž mají dostatečné informace a pak jsou zklamaní a roztrpčení. Ne všichni LADIČI a ČIPAŘI jsou solidní a férově zákazníka informují. Dost často to potkávám. A bez seriózního změření před a po úpravě pak nadšenec nic nenadělá.

Měli jsme tu jedno Korado, na kterém měl rapidně narůst výkon, udělali na něm mechanicky kde co a podle předpisu výrobce, ale výkon nebyl. Důvod- Mechanické plnění by? točilo svoje maximum při zvýšených ot. mot. nestíhalo plnit, protože ladič navrhl a zrealizoval zvětšení zdvihového objemu.

Navíc si myslím, že tohle fórum má být i osvětové, a myslím že je, tak není chybou varovat před možnými riziky. Vlastní rozhodnutí si musí pak udělat každý sám.

Odesláno

David - :)

Což mi tak připomíná, že mám k dispozici jedno samotné turbo, z 1,8TD, pak by tu byla jedna prasklá hlava (navenek to není vidět, ale právě se vrátila z tlakové zkoušky...), vačku 1,8TD/1,9TD (oba typy, s koncem pro řemenici i s koncem pro vývěvu), blok, písty a ojnice 1,8TD (bez kliky), blok + písty 1,9D, čerpadlo Bosch D i TD (funkční), čerpadla Lucas D i TD (na díly - nefunkční...), 2x sání + intercooler k 1,8TD... nechcete si někdo hrát?

To vše v Praze. Celý motor nemám, ty má kdyžtak k dispozici David. (resp. mám zatím volný jeden motor 1,9GTI, ale to do téma Diesel tuning nepatří :) )

Odesláno

No jasne jsem LADIC, rad se v tom vrtam, ale jen soukrome, par kamosu a tak. No vzdyt je to prece bomba kdyz na srazu Skodovek natrhne Facko Octavii RS, a ten chlapek z toho jeste vyleze a prohlasi ze to ma vocipovany. Podle me poradny ladeni je pekne rucne, chip je pro lidi co se nechtej uspinit a to se mi moc nelibi, ale co ladit se musi, tak nebo tak...

LADENI ZDAR!

• O 2 týdny později...
Odesláno

Pro svoje HDi pokukuju po pořádných svodech komplet pod celé auto a dva výfuky a? se práší za kočárem. Mám Chip, tlak turba a filtrík do sání, ale ještě sem chtěl aby mohl vzduch tyka snadno ven. Žádnej velkej kravál, jenom jestli to pomůže výkonu.

Takže se ptám, máte někdo zkušenosti s výměnou komplet potrubí na Dieslu ???

Koukal sem na Supersprint výfuky , což jsou jedny z mála, kde sem našel HDi 306

Doufám, že tam není žádná další ekologická fičura, která by mi brala výkon ,-)

Odesláno

Jak to tak pročítám, tak koukám že se tady ladí výkon s čouhajícím šroubovákem z kapsy.

Žádný leštění kliky, vyřezání katu, svody, sání. Je to náročnější. Pak to myslím akorád dopadne rozpaky nad dutým turbem, když turbína opustí vůz přez výfukové potrubí a dýmící dýchavičným motorem a tel. číslem na papírku na kamoše v AAA kde z toho udělají super vůz na naftu co bere standartně pod 5 litrů :)

Jednak kamoš má myšlenku postavit brzdu a jsou te?ka blázni do Nisanu 200 SX. Výkon po několiká zasazích kolem 250 koní.

Sám jsem zvědavej, jak to všechno zkončí, ale popsané věci se tu žeší, ale zatím na benzínu.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...