Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Taky si přihřeju svou poblívčičku

V roce 2000 jsem pořizoval do firmy VW Transporter 2,5 TDI, r. v. 1999, najeto 107 tkm, bazarová cena 420 tKč + DPH. Zaplatil jsem akontaci 192 337 + 48x 11353 Kč, takže dohromady 737 281 Kč (pravda včetně DPH, havarijky a povinného ručení). Jednoduchým výpočtem jsem zjistil, že celá akontace byla vlastně tím navýšením oproti platbě v hotovosti.

Nejúsměvněji na mě však zapůsobil konec leasingu u sloutné firmy s písmeny G E v základu názvu. Zrovna, když mi leasing končil, z GE CAPITAL se stala GE MONEY a tudíž já, abych autem mohl po zaplacení leasingu disponovat musel zaplatit nejprve převod z CAPITALU na MONEY a teprve potom jsem s mohl za 1220 + doplacení rozdílů v povinném ručení (sečteny veškerá roční zdražení, dokonce i započítán malus za rozbití čelního skla jinému vozidlu) své auto konečně odvézt. Následně jsem za něj v bazaru dostal 220 tKč včetně DPH výkupem, pravda to už měl na hrbu skoro 500 tkm - ke cti VW s minimálními náklady na opravu

Jsem opravdu rád, že jsem tuhle anabázi ustál se zdravou kůží na krku - leasing je pro mě navždy ukončená kapitola.

[upravil dne 27/11/2007 Medvěd]

Odesláno

buml: a co se divíš, RPSN 25% - vždyť to je čtvrtina částky za každej rok!!! Kua, do takový lichvy bych nešel, ani kdyby mi za to platili. Co si myslíš, že ti napočítají? Tos musel mít asi krátkodobý zatemnění mysli.

Já ten kalkulační vzorec co používají účetní sice neznám, ale když si to aspoň odhadem spočítáš - splátky, který zaplatíš za rok odečteš a ke zbytku si připočítáš čtvrtinu z toho zbytku a jdeš na další rok, postupně, až to celý splatíš. Je to podstatně složitější, ale takhle nějak to funguje a je jedno, jestli platíš splátku nebo úroky. Taky dost záleží na tom, co ti vecpali do smlouvy, to může být taky dost hustý. Potěš tě pánbůh.

Odesláno
Původně zaslal: Mila_S

buml: a co se divíš, RPSN 25% - vždyť to je čtvrtina částky za každej rok!!! Kua, do takový lichvy bych nešel, ani kdyby mi za to platili. Co si myslíš, že ti napočítají? Tos musel mít asi krátkodobý zatemnění mysli.

Já ten kalkulační vzorec co používají účetní sice neznám, ale když si to aspoň odhadem spočítáš - splátky, který zaplatíš za rok odečteš a ke zbytku si připočítáš čtvrtinu z toho zbytku a jdeš na další rok, postupně, až to celý splatíš. Je to podstatně složitější, ale takhle nějak to funguje a je jedno, jestli platíš splátku nebo úroky. Taky dost záleží na tom, co ti vecpali do smlouvy, to může být taky dost hustý. Potěš tě pánbůh.

no vzdyt jasne pujcil sem si 135t tudiz RPSN za rok cini 33750,- na splatkach zaplaceno 53628,- (rozdil neboli splacena jistina 19878,-) takze by se dluzna castka bez uroku mela pohybovat ve vysi cca 116t ale ne 150t

[upravil dne 27/11/07 buml]

Odesláno
Původně zaslal: buml

Původně zaslal: Mila_S

no vzdyt jasne pujcil sem si 135t tudiz RPSN za rok cini 33750,- na splatkach zaplaceno 53628,- (rozdil neboli splacena jistina 19878,-) takze by se dluzna castka bez uroku mela pohybovat ve vysi cca 116t ale ne 150t

A co si čekal? Jsme přeci v České Republice...

chudým berou a bohatým dávají....:aut

[upravil dne 27/11/07 HUGO BOSS]

Odesláno

a proto je lepší pučit si prachy v bance(půjčku,úvěr)za pár procent než brát auto na lízačku nebo od těch šílenejch společností jako ne např.ESSOX tam maj nějakejch 40% úrok.sou to dobytci:xvul

Odesláno

Na kolik jsi to měl měsíců? 54?

Mně to vychází takto (nejsem však odborník na RPSN a bankovní čachry):

Půjčil sis 135000. RPSN 25%. Splátka 53628/rok.

1.rok: 135000+25%=168750. Dlužíš 168750-53628=115122.

2.rok: 115122+25%=143903

K tomu pár poplatků a jsi na těch 150 tis.

Ono takhle to vypadá blbě, lze to rozpočítat i po měsících nebo i dnech, ale jde myslím o to, že neustále před sebou tlačíš těch 25% z nesplacené částky navrch. Podle mých výpočtů, pokud bys to doplatil až do konce, zaplatil bys cca 240000. Takhle jsi dal "jen" 203000. Sad but true...

Odesláno
Původně zaslal: Ticcino

Ono takhle to vypadá blbě, lze to rozpočítat i po měsících nebo i dnech, ale jde myslím o to, že neustále před sebou tlačíš těch 25% z nesplacené částky navrch. Podle mých výpočtů, pokud bys to doplatil až do konce, zaplatil bys cca 240000. Takhle jsi dal "jen" 203000. Sad but true...

uver byl na48 mesicu, ted ta zminovana prosincova splatka bydu 12. takze mi bude zbejvat 36 splatek po 4469,- coz je 160884,- a oni mi milostive za to ze jim vratim pucene penize o 3 roky driv slevi onech zminovanych 10t

Odesláno

Aha, už rozumím těm 10t o kterých jste mluvili. No a nebylo by teda už lepší nechat to doběhnout až do konce a současné peníze třeba někam investovat? (hlavně se mě neptej kam investovat, jsem ze 70% špatným a 30% dobrým rádcem, jen nevím kdy kterým :)

Odesláno

Aha, už rozumím těm 10t o kterých jste mluvili. No a nebylo by teda už lepší nechat to doběhnout až do konce a současné peníze třeba někam investovat? (hlavně se mě neptej kam investovat, jsem ze 70% špatným a 30% dobrým rádcem, jen nevím kdy kterým :)

jj tak to dopadne, koupi novyho auta sem odhoukal, a tohle se hold jeste bude tri roky muset tocit.

P.S. a radu od tebe nezadam(kdyz na sebe davas tak spatny reference):D

EDIT > alespon poznam do kolika km ma 406 restyl tachometr;)

Odesláno

Lepsi je predcasne nesplacet, ono to pak moc roste... Kdyz to chces predcasne splatit, tak bys na to mel myslet uz pri uzavirani smlouvy... Myslim, ze lepsi to bude pekne doplatit a budes mit klid...

Odesláno
Původně zaslal: f3Rd@

Lepsi je predcasne nesplacet, ono to pak moc roste...

...Myslim, ze lepsi to bude pekne doplatit a budes mit klid...

Finančně to je lepší určitě. Blbý je to v situaci, kdy si vezmeš úvěr na šest let a po dvou/třech letech (nebo dřív) zjistíš, že auto už nevyhovuje a rád bys ho vyměnil. To pak nic jinýho než úvěr doplatit nezbývá.

A pokud se auto např. sere a ty dáváš ročně desítky tisíc za opravy, nejspíš se pak i vyplatí těch 40t přeplatit a radši koupit něco novějšího/míň poruchovýho.

Odesláno

Vzhledem k tomu, že dělám pojištění pro takovéhle situace (úvěry, půjčky, atd.) tak bych zde taky něco zmínil. Za prvé, nebrat auto na leasing, protože pokud Vám ho někdo ukradne, plnění jde leasingovce a Vy platíte dál, protože máte smlouvu o leasingu, ale už né auto a co se týče doplacení a převodu, tak na to taky bacha, nejsou vyjímkou případy, kdy si řeknou i o 100.000,- Kč a Vy je musíte zaplatit, jinak Vám to auto prostě nedají. Za druhé vyhnout se společnostem jako Essox, Beneficial, Bawag, apod., protože to jsou malé společnosti s nevelkým kapitálem a doslova z Vás sedřou kůži a u klasických úvěrů např. na nábytek či jiné věci nejsou problém úroky i 55%:o Takže rada, pokud si jdete půjčit, tak do banky kde např. máte účet, ale hlavně do ústavu, který je velký, známý a není problém třeba na netu zjistit zkušenosti jiných lidí. A před podpisem smlouvy zjistit výši úroků a hlavně RPNS a další věci jako např. předčasné splacení (uvádí procento z celkového úroku, nikoliv měsíčního) a případné eventuelní pojištění:super:super

Odesláno
Původně zaslal: Aluška

Taky jsem už poučená, zásadně si nepůjčovat :( . Já si půjčila 50 000,- a po třech letech, když jsem to počítala, tak jim dám téměř 85 000,-, takže úrok si spočítáte asi sami :grr .

Takže 3leté půjčení 50tis. mě stálo bezmála 35tis.

[upravil dne 27/11/07 Aluška]

Uff, ale mi odlahlo! Ja som si nadaval ked som bral spotrebny uver v CSOB na 120 000Sk ze im vratim cca 160 000Sk po 4rokoch! platim mesacne 3320Sk a mam v tom aj poistenie! To som bral na 12% urok, lebo som si chcel auto doviezt z Nemecka. Nakoniec som ho kupil vo vedlajsej dedine :D:D keby som to vedel skor banka by mi dala len 9% lebo to bolo uz na znackach SR. :mrk:mrk:mrk

No aj tak sa modlim aby tie dva roky uz boli za mnou.;) lebo tie mi este ostavaju.

Odesláno

uver byl na48 mesicu, ted ta zminovana prosincova splatka bydu 12. takze mi bude zbejvat 36 splatek po 4469,- coz je 160884,- a oni mi milostive za to ze jim vratim pucene penize o 3 roky driv slevi onech zminovanych 10t

K tomu ESSOXU: Já od nich též mám úvěr na auto, kdy asi po půl roce jsem se dotazoval ohledně předčasného splacení z důvodu možností jiných financí. Byla mi řečena částka výrazně vyšší než byla pořizovací cena auta, ačkoliv tam i byla značná akontace. Tudíž jsem se nespokojil s pouhým konstatováním částky a několika e-maily si nechal vysvětlit způsob počítání. A co si z toho pamatuji, tak to počítají z celkové částky kterou bys jim měl na konci svého úvěru vrátit, od čehož mně odečetli proběhlé splátky a nevyužité pojištění, připočetli ten poplatek za předčasné splacení a odečetli koeficient (nějaký násobek diskontní sazby ČNB). Oni prostě vycházejí z peněz co jste si ve smlouvě domluvili a nechtějí o ně přijít, což maí i právně podložený ve smlouvě.

Prostě jsem zjistil, že je lepší to postupně doplatit a ty "nové" peníze využít výhodněji.

Leasing není pro fyzickou osobu dobrý, spíš pro firmu, ale pokud nemá člověk dostatek peněz, tak nějaký úvěr vzít musí a ty společnosti z toho žijí, tudíž že se něco přeplatí beru jako samozřejmost a rozesmějou mě lidi, co si myslí, že je okradli, když si půjčí 100.000,- Kč a po třech letech vrátili 130.000,- Kč a hrozně se diví. Něco jiného je Provident a podní, to už je na pokraji lichvy, kdy využívají lidské chudoby a přivádí je ještě do větší....

Odesláno

Neměl sem čas to celý pročíst ale jak píšeš, eBanka v tom má velice přehlednej systém.

Když sem u nich plánoval vzít půjčku tak mě taky hodně zajímalo kolik by byl poplatek za placení navrch (příklad - platil bych 5tis./m ale občas bych rád zaplatil 10 abych to měl rychleji za sebou) a nebyly to žádný šílený palby.

Odesláno
Původně zaslal: ajven

Původně zaslal: Aluška

Taky jsem už poučená, zásadně si nepůjčovat :( . Já si půjčila 50 000,- a po třech letech, když jsem to počítala, tak jim dám téměř 85 000,-, takže úrok si spočítáte asi sami :grr .

Takže 3leté půjčení 50tis. mě stálo bezmála 35tis.

[upravil dne 27/11/07 Aluška]

Uff, ale mi odlahlo! Ja som si nadaval ked som bral spotrebny uver v CSOB na 120 000Sk ze im vratim cca 160 000Sk po 4rokoch! platim mesacne 3320Sk a mam v tom aj poistenie! To som bral na 12% urok, lebo som si chcel auto doviezt z Nemecka. Nakoniec som ho kupil vo vedlajsej dedine :D:D keby som to vedel skor banka by mi dala len 9% lebo to bolo uz na znackach SR. :mrk:mrk:mrk

No aj tak sa modlim aby tie dva roky uz boli za mnou.;) lebo tie mi este ostavaju.

Ty sis půjčil aspoň trochu větší peníze, takže pak se ten úrok nezdá, tak hrozný, ale za 50tis. , jim dát 35tis., se mi zdá docela dost. Ještě jsem platila havarijko, protože mi řekli, že bez havarijka mi na to auto prostě nepůjčí, takže to bylo dalších 10tis. ročně do vzduchu vyhozených a samozřejmě jsem platila povinné, které snad bylo to nejdražší na trhu, dělalo to 8,5tis., no fujjj, ještě že už jsem jim utekla :aut .

Za předčasné ukončení smlouvy chtějí zhruba částku jedné měsíční splátky a pak si tam ještě napočítají jakési administrativní úkony, u kterých se asi hodně nadřeli, že za ně chtějí kolem 1tis.

Tak ti přeji, ať ti ty 2 roky rychle utečou a máš to v pohodě splacené.

Odesláno

buml: když jem kupoval Lídě C4ku, tak mi ji furt cpali horem dolem a já že na to nemám, že budu mít prachy až tak za půl roku. Tak mi nabídli půjčku a já jsem si vyjednal, že ji vezmu pouze v případě, že když požádám o předčasný splacení, tak mi nebudou účtovat žádný úvěr navíc a že nebudou chtít storno poplatek, jinak že jim na to seru. Zaplatil jsem to po třech splátkách a na úrocích jim dal jen to, co bylo v těch prvních třech. takže se mi to prodražilo jen o pár stovek. :super

Ale musíš si to půjčit jako fyzická osoba, ne podnikatel.

Odesláno

Půjčoval jsem si jednou 60tis od spořky, na rychlé překlenutí něčeho, s podmínkou předčasného splacení bez poplatku (řekl jsem to i předem, že to stejně zaplatím dřív), doplatil jsem to po třičtvrtě roce, a celkem to bylo jestli 68tis... myslím že ani to ne, už si to tak nepamatuju. To cca odpovídá těm 35tis z 50 půjčených, tak nějak zhruba. Ono to holt za pár let naskáče... Proto taky říkám, pokud jde o auto, které si na sebe nevydělá, radši jezdit ve wartburgu, než se šíleně zadlužovat. Jediné zadlužení, které v soukromé sféře chápu, je řešení bydlení - půjčovat si na spotřebu je krávovina.

Odesláno

jee, půjčit si sto táců a po třech letech vrátit sto třicet, to by se mi líbilo;)

kde to nabízej? :D

U český spořitelny, kamarád si tam přesně tuhle částku před rokem půjčoval a prej zaplatí za 3 roky 130t.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...