Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahojky. Potřebuji radu ohledně digestoře. Když vařím cokoli, co hodně páří (brambory, rýže apod), tak digestoř neodsava. Je vidět, že pára jde všude okolo, jen ne do digestoře. Takže jsem otevřela to spodní víko, kam se to má nasavat. 

Je tam nějaký silný "papír", který tam už je asi fakt dlouho, předpokládám, že stačí vyměnit (vůbec nevím, co konkrétně shánět...). Ale zkoušela jsem, jak to saje, když tam to spodní víko není a přijde mi, že vůbec. 

To černé kolo, které je vidět na fotce je, předpokládám, ta věc, co má nasavat vzduch. Uprostřed je kolečko na otevření, ale to už se bojím, abych to nerozebrala nějak víc, a abych to pak dala dohromady 😀

Co s tím můžu udělat? Otevřít to a tam je nějaký filtr? Dá se to vyčistit, nebo se musí sehnat nějaký náhradní díly?

Digestoř je starší Zanussi ZHT 630 W.

Díky moc za odborné rady 😀

IMG_0774.jpeg

Odesláno

ten papir je tukovy filtr, tenhle uz je na vymenu , vetsinou se prodava na rozmery a da se zmensovat , stoji cca 150,- 

to cerne kulate je zase filtr uhlikovy , ten je taky potreba jednou za cas menit, dle intenzity vareni, po roce apod , ten uz vyjde 600-1000,- daji se koupit i neoriginalni, vzdy v popisu najdes jestli je pro tvuj typ.

predpokladam ze z digestore nejde roura do zdi a je jen nasroubovany zespoda linky.

dulezite je i pri pouzivani digestore vetrat a just jestli je to v male mistnosti.

Odesláno

@Pe.Tr Není to ten s trubkou do zdi, ale má to fukar na horní straně. To by mě zajímalo, jestli se to dá otevřít, protože skrze zdířky je tam vidět děsnýho bordelu. Při vaření větrám, právě proto, že to neodsává 😄 

Díky za názvy, pohledám. Ten uhlíkový filtr tam stačí otočit tím kolečkem uprostřed teda a vypadne na mě co - ten kruh okolo? nebo se to sundá úplně celé? 

Odesláno (upraveno)

Ano to kolečko na tebe vypadne, případně mu trochu pomužeš. Ale tohle provedení digestoře bez odtahu ven jen zachytává pachy do toho uhlíkového filtru, takže je to funkční jen trochu, mastnota se chytá do toho tukového filtru (Ten papír jak píšeš) vlhkost z vaření zůstává doma, takže větrat se musí stejně.

Takže koupit tukový filtr do digestoří a ustřihnout potřebný kus, a uhlíkový filtr asi někde z netu přímo podle typového označení digestoře.
Měl by to být tenhle - https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=uhlíkový+filtr+EFF+57

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

No a nemělo by to táhnout i tu páru, aspoň trochu? Ono i když mám otevřenou ventilačku a vařim (to je asi 5 kroků od okna) a vařim teda třeba ty brambory, ze kterých jde pára hodně, protože se vaří voda, tak jí je tolik, že to jde okolo digestoře za tu skříňku, která je nad ní, všude okolo a v pak ve formě vody stéká po dlaždičkách, skříňkách a všude tam, kam se v takovém množství dostala. A stéká toho fakt hodně jak se to tam vysráží, to není, že by tam bylo jen vidět, že je to zapářený, ale vyloženě to stejká. Uf, nevim jak to popsat. Nebo to je normální, že mi při vaření teče voda po stěnách :D ? Digestoř, kterou jsem měla k dispozici na baráku vyloženě odsávala (to je asi teda ten trubkový typ?)... 

Odesláno (upraveno)

Jako tu páru to nacucnout musí, ta jde ruku v ruce s těmi pachy, mělo by to projít zkrz tu digestoř komplet, ale nahoře ten vlhký vzduch zase vyletí ven. Pokud s e ti voda sráží na stěnách máš tam moc vlhko a studené stěny, takže větrat, větra a větrat, krátce a intenzivně.

My to máme doma stejně a tu digestoř vubec nezapínáme, a tenhle problem teda nemáme, i když vaří se tu spíše meně

Ještě se zeptám, možná blbě tak mě hned nebij. Máš na těch bramborách pokličku??

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

Jo zima tam je, ještě mi nezačali topit 😕 nějakej problém na trubkách v baráku při pouštění... 

Právě, že si myslim, že to nesaje vůbec, když jsem páru pozorovala, tak do digestoře vůbec nevlezla, plula pod ní a pěkně kolem, takže digestoř mi tam slouží teď vlastně jen jako světlo při vaření 😕 😄 

Každopádně moc děkuju za poučení, pořídím potřebný a pokusím se vyměnit a snad to začne fungovat.

Odesláno

Tuto stejnou digestoř máme ve starém bytě. Filtr papírový se musel měnit co půl roku a uhlíkový vydržel jeden a půl až dva roky. Žena tehdy hodně vařila a půlroční interval údržby digestoře byl nutností.

Odesláno

Dobré vědět. Já tu jsem v nájmu, tak si asi jen tak vyměnit digestoř nemůžu :D Ale pořeším to výměnou těch věcí a snad to pomůže

Odesláno

digestoř by uplne nemela spadat k vybaveni bytu a just pokud koupis novejsi  ,nadruhou stranu neverim ze vyvarujes 3xdenne 😁

Hele moje mama v 2+1 u plynoveho sporaku nikdy nic jako digestor nemela a nic se nestalo, max jednou za deset let se vymalovalo no 😁

Odesláno

Nejde o vymalování. Mě vadí, že se to tam vysráží a teče to po dlaždičkách a zatejká to za sporák. Těm skříňkám ta vlhkost taky nemůže dělat dlouhodobě dobře. A když už tu ta digestoř je, tak by bylo fajn, kdyby fungovala jak má... Jako nevyvařuju 3x denně, ale voda z toho je a zadělávat na plíseň úplně nechci. Za sporákem to po každym vaření vytírat fakt nechci 😄 Vařim jednou denně, ale i tak mě to vytáčí, že to musim v průběhu vaření xkrát otírat. Ze spodků skříněk to pak kape na linku, no prostě... Byla bych ráda, aby ta věc plnila svou funkci... 🙂 

Odesláno

Nevím jak na digestoř=odsávání pára, ale postup vaření mi přijde na ženu klasika-vařit brambory celou dobu varu s  "plným plynem"  na plynovém nebo klasickém el.sporáku, tedy pokud není  varná sklokeramická deska nebo (to nevím jak přesně funguje)  indukci.

Když vaří moje tak  (máme plyn) pustí plyn naplno , když voda s brambory začne vařit-neztlumí plamen, furt naplno. a pára jde jak od parní loko. Já po uvedení varu ztlumím  a pára téměř nejde, ale stále vaří. Mimo opravu digestoře se zkuste na toto zaměřit, navíc i uspoříte za energie.

Odesláno

@dýzl indukce v tomhle funguje prakticky stejne jako plyn. Oproti kalsicky varny desce ma daleko mensi setrvacnost - jen o malo vetsi nez plyn.

@Goldinka Jinak jestli se takhle brutalne dela z vareni vlhko, je neco spatne. To nedela ani me a to mame s vlhkosti problemu vic nez dost. 

Z digestore bych zkusil sundat filtry a zkusil, jestli vubec ventilator tahne. On taky muze mit zaneseny lopatky a nemusi vubec tahnout.... 

Odesláno

@sitler já to zkusím v týdnu rozebrat. Mě právě přijde, že to netáhne vůbec, ale jestli je zanesenej ten uhlíkovej filtr, tak to asi táhnout nemusí kvůli tomu..

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...