Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím vás.

Potřebuju vyřešit nefunkční ukazatel paliva. Panel přístrojů je verze s pouze jedním bílým 18 pinovým konektorem. Na konektoru čerpadla s plovákem mám tři vodiče, zeleno/žlutý - světle modrý - bílý.

Zel./žlutý - sv. modrý jsou v pozici připojení snímače plováku, bílý není zapojen. Na konektoru budíků mám dle spojitosti zeleno/žlutý vodič, ale onen světle modrý ne. Na konektoru je pouze tmavě modrý.

Není někde onen vodič ještě odbočený po cestě k budíkům? Jinak ukazatel paliva nereaguje. Po testu akčních členů přes diagnostiku reaguje a ukazuje. Sice pomaleji (líněji) než třeba ukazatel chladící vody, ale funguje.

Koukal jsem do schémat, ale všude je varianta budíků se dvěma konektory, bílým a žlutým a tam nesedí ani piny konektoru a ani barvy vodičů. A ještě na schématech je vedení od plováku k budíkům dvěma vodiči

přímo bez nějakého odbočení.

Odesláno (upraveno)

Na barvy dratu nekoukej.

Pokud se jedna o MUX verzi (soudim podle budiku s bilym konektorem) pak informace o stavu paliva je prenasena analogove do BSI a z BSI uz po datove sbernici VAN digitalne do budiku, takze tam kontinuitu dratu nenameris. Z palivomeru jde z pozice 1 konektoru u nadrze drat cislo 433(A) do BSI jednotky do 40ti pinoveho cerneho konektoru na pozici 16. Z BSI ze stejneho konektoru, jenom je to pozice 15, je po dratu ME02 napajenej ten odporovej snimac palivomeru (pozice 6 v konektoru u nadrze)

Ve schematu co mam, je drat 433 bily a drat ME02 zluty, ale to nehraje u Peugeotu roli, dulezita jsou ta cisla na dratech. Videl bych to tedy na to, ze upadl ten bily drat s cislem 433 na pozici 1 u nadrze a proto BSI nema informaci o stavu paliva. On jak ten konektor ma zatesnene vstupy proti vlhkosti, ani nemusi byt na prvni pohled znat, odkud je ten drat vytrzenej. Koukam, ze jsi z Prahy, asi bych byl schopnej ti to opravit, nove krimpovaci piny do tohodle typu konektoru myslim doma mam.

Jinak co se tyka ostatnich dratu na konektoru u nadrze, zelenozluty je kostra (jedna z mala vyjimek, kdy se u Peugeotu da orientovat podle barvy dratu je, ze kostra je vzdy zelenozlutej drat) na pozici 4, ma cislo MC20J.
Na pozici 3 je pak bezovy drat cislo 1235, coz je +12V pro motor cerpadla paliva, tenhle drat jde z BSM jednotky (jednotka pojistek v motoru vedle akumulatoru) a napeti na nem se objevi, kdyz jsou splneny podminky pro startovani a beh motoru (immobilizer, cidlo otacek motoru apod.)

Upraveno uživatelem Ferry
Odesláno (upraveno)

To Ferry:

Já už mezitím našel jakési schéma, kde je zapojení právě pro MUX verzi. Zvláštní je, že onen zelenožlutý u nádrže má spojitost na konektoru u budíků. Ale tento vodič je zapojený v pozici plováku na konektoru. Pozice 5 a 6.

Další na plováku světle modrý. Onen bílý je v pozici 1 konektoru, ale na plováku nazapojen. Zdá se, že může být špatně zvolený plovák do tohoto auta. Ale přepinovat to není problém.

Ty čísla vodičů jsou kde? Kde se dají přečíst přímo na vodiči?

Koukal jsem na onen bílý značený u nádrže jako 433A přechází po cestě na zelený 433, na pozici 16 BSI (černý 40p konektor).

Jak se demontuje BSI ven? Ty 40p konektory jsou špatně dostupné.

Upraveno uživatelem elmara
Odesláno
V 3. 7. 2023 at 10:37, VojtouNerCZ napsal:

Když měříš plovák, mění odpor? 

Plovák jsem měřil a ukazuje několik desítek Mohm. Tak že je problém i v něm. Zkusím ho rozebrat a vyčistit.

Odesláno

tak mozne je to taky, ze se v tom nekdo vrtal a dal tam jinej typ plovaku. Napis VIN kod a muzu se podivat, jake presne originalni cislo dilu tam ma byt.

S tim bilym dratem jsem to spatne pochopil, myslel jsem, ze je z konektoru vytrzen, ted jsem pochopil, ze teda nema protipin v plovaku, jo? to by nahravalo tomu, jak rikas, pouzity jiny spatny plovak.
Jo, ten 433A se cestou nekde ve svazku meni na 433, nevim presne, z jakeho duvodu, ve schematu je tam naznacen bod spojeni, ale vstupuje a vystupuje pouze jeden vodic (nekdy v tomhle bode spojeni dochazi k rozvetveni vodicu, ale to by tam bylo v tom schematu nakresleno vice dratu, asi nejakej vyrobni duvod)

BSI ma dole na svem drzaku takove dve bile packy, ty se pootoci o 90° a BSI pak sjede o kousek niz a vyklopenim se pak vyhakne z horniho zaveseni. Konektory na ni je ale dobre odpojovat s odpojenou baterii (a baterii odpojit alespon po 10min vypnuteho zapalovani, aby vsechny jednotky v aute usnuly)

Odesláno
před 16 hodinami, Ferry napsal:

tak mozne je to taky, ze se v tom nekdo vrtal a dal tam jinej typ plovaku. Napis VIN kod a muzu se podivat, jake presne originalni cislo dilu tam ma byt.

VIN je: VF32EKFWA42474437

Odesláno

Ahoj , zelenožlutý vodiče mají spojitost po celým autě , jsou to kostry , takže se ti budou jevit jako spojený , to je normální a v tom vědu nehledej . Na plováku mezi pinem 5 a 6 bys měl naměřit odpor mezi 50 Ω a 350 Ω , jestli je tam něco jinýho , je špatnej plovák , jak psl kolega výše . 

Odesláno

Tak jsem zkoušel následující.

Pozice 1 u plováku bílý/zelený vodič 16 u BSI průchozí. Pozice 6 u plováku zeleno/žlutý vodič 15 u BSI také průchozí.

Tak jako tak konektor plováku má zapojeny pozice 5 a 6.

Zkoušel jsem testerem měnit odpor a žádná reakce budíku paliva.

Ale je zvláštní, že někdy sám od sebe vyskočí na třičtvrtě nádrže a neustále drží tuto pozicí. Pak prý časem sám spadne k nule.

Tady jsou fotky budíku a konektoru plováku.

20230705_103657.jpg

20230705_103436.jpg

Odesláno

nejak sem nepochopil cop si meril
ale ciste jednoduse pri odpojenem plovaku a zapnutem zapalovani musi rucicka ukazat plnou/nebo prazdnou

tim bych vzal odpor kolem 150 ohmu a mel by ukazat cca polovinu

(chytra knizka tvrdi ze 30 -330 je rozsah toho meraku (50 -350 ??? ) - to jde zmerit)

Odesláno

Odpojil jsem plovák a ručka při zapnutém zapalování nic. Pak jsem připojil simulátor s potenciometrem a zkoušel měnit odpor a nic. Pak zničeho nic se ručka dostane jako na obrázku a nespadne.

Odesláno

Tim se ale vubec nerid, stav nadrze se prepocitava v BSI a nereaguje na skutecnou hodnotu, co ty "emulujes" odporem. Proto taky byva problem u predelavek na LPG, kde na budiku postupne klesa hladina benzinu, ikdyz se tak ve skutecnosti nedeje. Takze, co te zajima je, jestli plovak vykazuje realne hodnoty ve stovkach ohm- psal si, ze Mega ohm, tzn. plovak je spatny a tecka. Dej novej celek a dal nad tim nepremyslej. :) Ikdyby byla chyba dal, tak plovak je spatnej, pokud meris spravne, takze te to nemine. Nebo celek vytahni a na odporovou drahu se podivej, treba tam bude jen chtit pripajet kontakt nebo podobne. 

Pokud chces laborovat s odporem, tak ten odpor musis nechat zapojeny a BSI si odpocita cas od posledniho vypnuti zapalovani (nevim, 5minut), zamknes auto, odmemces po 5 minutach, zapnes klicek a musi ukazovat merak. Takhle to je naprogramovane, ne ze das odpor a vidis hodnotu, takhle mozna naposled u 120ky, kde neni pocitac. A to te jeste upozornuju, ze pokud nemas diag a nesmazes z BSI preruseny signal plovaku, tak to taky nemusi fungovat (nekolikrat zapnout a vypnout zapalovani podminka napr., dokud nebude chyba intermittent). 

Odesláno

To inoxing:

Tak to jsem netušil, že to BSI takhle řeší. Ale i tak je ten přívod u plováku špatně zapojený. Bílý vodič, co vede do BSI z konektoru plováku není na jeho pozici vůbec zapojený.

Odesláno

Auto už takhle přišlo. Na konektoru dle foto výše je spojení na zeleno/žlutém a světle modrém vodiči s piny plováku. Ale do BSI je spojení zeleno/žlutého a bílého vodiče. K tomu navíc hodnota na plováku je několik desítek Mohm.

Odesláno

Tak jsem zapojil konektor plováku správně a diagnostika mi hlásí otevřený obvod palivového čerpadla. Když chci chybu smazat, tak mi hlásí že nejsou detekovány žádné chybové kódy. V měřených hodnotách je hodnota u plováku Ivalid value.

Odesláno (upraveno)

Plovak KO, pokud meris na plovaku miliony ohmu (a meris to spravne). Uz jsme ti to tady psali.

Pokud nekdo prepojoval piny v konektoru, tak je napinuj spravne a dej druhej plovak. Ale pokud piny z konektoru nekdo vypichuje, tak to vetsinou jde poznat (obvzlast, pokud nevi co dela). Pokud do konektoru nikdo nehrabal, tak zapojeni bylo spravne a mel bys to vratit do stavu originalu. 

Upraveno uživatelem inoxing
Odesláno

Já jsem ten plovák původně špatně měřil. Druhé měření mi ukázalo 247 Ohm. Na netu jsem koukal, že prodávají minimálně dva druhy plováků na tohle auto. Jeden má snímač zapojený mezi piny 1 a 6 ten druhý mezi 5 a 6. Teď už je konektor přizpůsobený správně, ale stejně nic ručička neukazuje. Spojitost obou vodičů je zkontrolována až do BSI

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...