danico2004 Odesláno 12. červen 2023 Odesláno 12. červen 2023 Zdravím, mám P307 1.6 HDi 80kw. Auto jezdí bez problému a při jízdě se nezahřeje na víc než 75 stupňů. Někdy 80, když na něj tlačím. Jak se ale začíná oteplovat, tak se teplota při popojíždění v koloně a stání rychle zvyšuje. Co jsem si zjišťoval, tak se sahara spouští na 103 stupních. Mě se to ale zdá dost vysoko, když vezmu v úvahu pracovní teplotu motoru při jízdě a stáří auta. Šlo by to nějak překódovat? Nebo jaký na to máte názor. Děkuji za případné odpovědi. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 12. červen 2023 Odesláno 12. červen 2023 (upraveno) Sahara má dva stupně rychlosti, první při 95°C a druhý při 103°C, je možné že ti ten pomalejší nejde. Důvodů muže být více, relátkem počínaje, předředným odporem pokračuje atd atd. Diagnostika by to třeba prozradila co je blbě. Upraveno 12. červen 2023 uživatelem Radek Hurvajz danico2004 ohodnotil 1 Citovat
danico2004 Odesláno 12. červen 2023 Autor Odesláno 12. červen 2023 Popravdě jsem nikdy nevydržel čekat ani do 95°C. Přijde mi to nějak hodně v porovnání s teplotou při jízdě. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 12. červen 2023 Odesláno 12. červen 2023 (upraveno) Je to přetlakový system, vyrdží v pohodě do cca 120°C pokud je vše v pořádku, ale dostat by se tam ta teplota neměla pokud je chladič a sahary ok. V koloně je to v letě vidět, když popojíždíš tak teplota přeleze 90C a pak zase jak sepnou sahary pomalu klesne na 90°C a tak dokola. Pokud se nijak nepřehřívá a neleze přes 100°C tak je vše ok Upraveno 12. červen 2023 uživatelem Radek Hurvajz Hafity ohodnotil 1 Citovat
danico2004 Odesláno 12. červen 2023 Autor Odesláno 12. červen 2023 Představoval bych si to někde kolem 80-85°C maximálně při spuštění první rychlosti. Jde to nějak nastavit. Jinak odpor jsem měnil, protože byl vadný a sahary spínají. Vše jsem odzkoušel. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 12. červen 2023 Odesláno 12. červen 2023 Proč předělávat něco co funguje? Už to jednou někdo takhle vymyslel, tak proč vymýšlet vymyšlený?. Hafity ohodnotil 1 Citovat
danico2004 Odesláno 12. červen 2023 Autor Odesláno 12. červen 2023 Tak fakt, že to někdo takhle vymyslel neznamená, že to vymyslel perfektně. Zrovna u tohohle motoru je několik věcí, které někdo vymyslel opravdu ''skvěle''. S tím, že tenhle motor celkem rád přepaluje už tak poměrně malou olejovou náplň a rád karbonuje mi nepřijde zrovna špatně pokusit se držet jeho teplotu o 10-15 stupňů níže. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Tak si to jebni na tlačítko jako to dělali koumáci u felicie a nazdar. Že ty by sis představoval 80-85... Já bych si představoval, aby mi auto místo 13l benzínu žralo jen 4 a jezdilo stejně svižně. Je to takto vymyšlený, zrovna tohle tomu motoru neškodí. Když už tak vyčisti/vyměň chladič, propláchni systém a dej novou kapalinu. Druhá věc je, jak přesně to ukazuje. Nedivím se, že se teď už budík teploty nedává, jen studený/vařící. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
ozzy56 Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 pokud mají dnešní motory o cca 10 stupňů vyšší provozní teplotu než měly motory o cca 50 let zpátky, tak to má nějaký důvod, třeba i vyšší účinnost , určitě bych nelaboroval s teplotou a nesnažil se o nižší provozní teplotu..., i když se u francouzských aut opravdu najdou ,,kopance'' těch, co konkrétní díl vymysleli, tak na teplotu bych nesahal a radši opravil vše, co má na provozní teplotu vliv pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
danico2004 Odesláno 13. červen 2023 Autor Odesláno 13. červen 2023 před 10 minutami, VojtouNerCZ napsal: Tak si to jebni na tlačítko jako to dělali koumáci u felicie a nazdar. Že ty by sis představoval 80-85... Já bych si představoval, aby mi auto místo 13l benzínu žralo jen 4 a jezdilo stejně svižně. Je to takto vymyšlený, zrovna tohle tomu motoru neškodí. Tak snížit teplotu sepnutí sahary o 10 stupňů je na rozdíl od snížení spotřeby reálný požadavek. To byste si taky mohl přát to, že byste vůbec nemusel tankovat. O tlačítku jsem uvažoval, nicméně mi přišlo softwarové řešení jednodušší a přirozenější. Citovat
danico2004 Odesláno 13. červen 2023 Autor Odesláno 13. červen 2023 před 17 minutami, ozzy56 napsal: pokud mají dnešní motory o cca 10 stupňů vyšší provozní teplotu než měly motory o cca 50 let zpátky, tak to má nějaký důvod, třeba i vyšší účinnost , určitě bych nelaboroval s teplotou a nesnažil se o nižší provozní teplotu..., i když se u francouzských aut opravdu najdou ,,kopance'' těch, co konkrétní díl vymysleli, tak na teplotu bych nesahal a radši opravil vše, co má na provozní teplotu vliv O efektivitě jsem taky uvažoval, ale tím, že při jízdě je teplota o tolik nižší jsem si odvodil, že to tím asi nezhorším. Samozřejmě sledovat teplotu oleje by bylo lepší, ale budík na to bohužel nemám. Stojím často v zácpě v centru Prahy, tak jsem tomu motoru chtěl trochu odlehčit. Myslím si totiž, že to není zrovna to nejlepší. Citovat
ozzy56 Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 obvykle tady píšu, že ta auta jezdí i v Africe (třeba), takže mají regulaci teploty motoru určitě vymakanou, pežoti nejsou Š 120, kde naposled dali 12 litrovou náplň chlad. systému a stejně byly potíže , pokud je s teplotou motoru tady u nás problém, určitě to bude vadným dílem, nebo prostým stářím..., napadá mě třeba chladič--na 10 letém autě nemá takovou schopnost chladit, jako nový chladič..., nemluvě o obvyklém bordelu mezi chladičem motoru a chladičem klimatizace...,jinak je logické, že při stání v kolonách teplota vyleze nahoru, ale od toho je tam řízený ventilátor (sahara), který teplotu sníží, resp. udrží v předem nastavených teplotách..., já bych s tím u tvého auta nic nedělal, chlazení se podle popisu chová normálně danico2004 ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) 307 se mi chová stejně. Drží 85 podle budíků, když je teplota 18° a víc a někde chvíli stojím, vyleze to podle budíků tak ke 100, sepne 1 rychlost, sleze to. Mám novou pumpu, termostat, propláchlý okruh a novou kapalinu. 2 roky zpátky to nedělalo, připisuji to již starému chladiči. Nicméně nevaří to=neřeším. Kdyby to pravidelně lezlo do červené, už bych se bál. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ ozzy56, danico2004 a Hafity ohodnotil 3 Citovat
inoxing Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Všechno jde, ale proč bys to dělal (provozní teplota 100°C nekazí motory). Navíc, sahary a termostat spolu nějak fungují. Pokud bys např. chtěl, aby se sahary rozběhly naplno při 80°C, tak ti to zase bude zavírat termostat a reálně sahary půjdou na 100% a termostat to do chladiče zavře a hotovo. Tohle řídí mechanicky termostat, který by to nějak řešil- termostat s otevíráním na 80°C. Sice by v koloně by zapnínala sahara pořád někde okolo 100C, ale jinak by motor držel teplotu někde okolo 80C, pokud by to bylo tvým přáním. Co se týče řízení sahar, tak je řídí jednotka motoru- mám pocit, že u 307 je řízení už pulzně šířkovou modulací v novějších modelech, po staru bývalo 2 relé (low/high). Pokud do řízení od ecu zapojíš něco vlastního, nebude se to jednotce líbit. Pokud jde o relé, muselo by být další paralelní relé, kterým se ovládá až motor sahar, u pwm bych tohle nezkoušel. Dál se jednotce nebude líbit, že nedosahuje provozoní teploty motoru atd., všechno ti bude vyhazovat chyby v mot.jednotce. Tedy, jednoduše jen překódovat přes diag to nejde (jak si asi myslíš, že vezmeš diag a uděláš to přes ni- tohle je součástí firmwaru (map) jednotky. Edit. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem inoxing pavelu96, danico2004 a Radek Hurvajz ohodnotil 3 Citovat
danico2004 Odesláno 13. červen 2023 Autor Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Moc děkuju za odpověď a vysvětlení. Nechám to tedy zatím tak, jak to je. Na termostat jsem zapomněl. Myslel jsem, že otvírá dřív. Ty relátka jsem hledal několikrát, ale nikdy jsem je nenašel. Pouze rezistor umístěný vedle chladiče, ale všude jsem se dočetl, že tam být mají, takže děkuju za ujasnění. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem Radek Hurvajz Necituj těsně předcházejicí přispěvky!!! Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Relátka jsou vedle, měly by být směrem na stranu řidiče. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ danico2004 ohodnotil 1 Citovat
danico2004 Odesláno 13. červen 2023 Autor Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Takže jsou tam i relátka taky na chladičové stěně? Když zadám své VIN číslo do katalogu, tak je tam nemám. Upraveno 13. červen 2023 uživatelem danico2004 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 13. červen 2023 Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Já je tam mám na obou 307. Je to schovaný v takový krabičce Upraveno 13. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
danico2004 Odesláno 13. červen 2023 Autor Odesláno 13. červen 2023 (upraveno) Díval jsem se na to a žádnou krabičku nemůžu najít. Mám fotku bez předního nárazníku a nikde ji tam nevidím. Je tam někde, nebo to hledám na špatném místě? Děkuji moc Upraveno 13. červen 2023 uživatelem pavelu96 Necituj celý přímo předchozí příspěvek! Citovat
jarokare Odesláno 14. červen 2023 Odesláno 14. červen 2023 Koukáš přímo na něj , je to modul dvou rychlostí ventilátoru , jestli nejde malá , tak je na 99% špatnej . Péťa a danico2004 ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.