Pavel2 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 ahoj, opožděně pořizuji první zimní obutí plus disky na 5008 SUV, tak jsem se chtěl zeptat, jestli je třeba a na toto auto kupovat pneu typu SUV, které jsou samozřejmě dražší... nebo stačí normální, když zrovna neplánuji jezdit po polňačkách. Díky za tipy Citovat
ozzy56 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 ahoj, kup takové disky a pneu, které máš ve velkém techničáku--kontrolují to na STK P607Olda a Péťa ohodnotil 2 Citovat
pavelu96 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 (upraveno) Můžeš specifikovat co jsou podle Tebe pneumatiky typu SUV a co "normální"? Třeba odkaz? Upraveno 9. prosinec 2022 uživatelem pavelu96 Doplnění Citovat
Pe.Tr Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 SUV pneu jsou s např s označením XL apod Citovat
pavelu96 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 Vím že XL jsou zesílené pneu, myslel jsem, že SUV mají třeba vzorek se špalky do terénu a tak... Citovat
Pavel2 Odesláno 9. prosinec 2022 Autor Odesláno 9. prosinec 2022 v techničáku jsou velikosti/rozměry...mmch. mám tam 17,18 i 19.. ale mě jde o typ, ty pro SUV, jsou označeny třeba pro SUV anapř: https://www.az-pneu.cz/koupit/pneumatiky-zimni-suv/kleber-krisalp-hp3-suv-215-65-r17-fr-id113752# nebo asi jen XL(hledány pneu explicitně pro ofroad/SUV): https://www.e-pneumatiky.cz/barum-polaris-5-215-65-r17-103-h-zimni.html nebo jestli stačí ty "normální" pro osobní vozidla, např: https://www.az-pneu.cz/koupit/pneumatiky-zimni-osobni/kleber-krisalp-hp3-215-65-r17-fr-id113783# tj. asi jestli jsou potřeba ty zesílené?? díky Citovat
ozzy56 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 jaký vzorek pneu si vybereš je na tobě, ale rozměry musí sedět dle TP, to samé i u disků Citovat
MJSytic Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 V techničáku by měl být uvedený i rychlostní a váhový index. Toho bych se držel radim.1008, Ajap, pavelu96 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
pavelu96 Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 Tak rozdíl 110 kč na pneumatice oproti té levnější by mě asi netrápil Mám na zimu tyto Klebry , ale moc toho v zimě nenajezdím Citovat
Pavel2 Odesláno 9. prosinec 2022 Autor Odesláno 9. prosinec 2022 takto, ten rozdíl není vždy jen 110Kč, spíš bývá oboje vyhovují rychlostnímu i hmotnostnímu indexu dle TP...v TP mám tuším 90H .já se jen ptám, jestli má cenu kupovat tu verzi SUV/XL (se zesíleným bokem), když nějak neplánuji offroad, spíš cestování po silnicích/dálnicích, hory v zimě(ale spíš parkoviště u sjezdovek....), jestli se to pak u 5008 projeví třeba na jízdních vlastnostech, bezpečnosti jízdy atp.. Citovat
ozzy56 Odesláno 10. prosinec 2022 Odesláno 10. prosinec 2022 tak ještě jednou--pokud máš v TP u označení pneumatik uvedeno XL, musíš koupit pneu s tímto označením, protože tyto pneu výrobce auta předepisuje k tvému vozu ale třeba já u svého SUV označení pneu XL v TP nemám, takže je ani nepoužívám (nekupuju) zesílené boky pneu znamená to, že gumy jsou tvrdší, používají se hlavně pro dodávky Péťa ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 10. prosinec 2022 Odesláno 10. prosinec 2022 Zosilnené pneumatiky majú oproti klasickým rôzne výhody: Pri rovnakom používaní pneumatík pre normálne použitie aj zosilnených pneumatík bude trvácnosť tých druhých dlhšia. Pneumatiky XL umožňujú prejsť väčší počet kilometrov bez vnútorného poškodenia v dôsledku používania, a to aj v prípade intenzívneho používania. Podmienkou je dodržiavanie tlaku, ktorý odporúča výrobca vozidla. Zosilnenie pneumatiky má za následok vyššiu odolnosť proti mechanickému poškodeniu, ktoré vznikne napríklad pri vychádzaní na obrubník. Zosilnené pneumatiky majú lepšiu trakciu a priľnavosť. Väčšia pevnosť pneumatík zaisťuje stabilitu, lepšie správanie v zákrutách, rýchlejšiu reakciu na zatáčanie, efektívnejší prenos výkonu vozidla na vozovku a väčšiu odolnosť proti preťaženiu (zrýchlenie, brzdenie, odstredivé sily v zákrutách). Pneumatiky XL majú určité nevýhody: Majú vyššiu hlučnosť ako klasické (cca 1 dB). Použité zosilnenia môžu súvisieť so zväčšením hrúbky v niektorých častiach pneumatiky, čo môže následne spôsobiť zvýšenie valivého odporu a tým aj spotreby paliva. Zosilnenia sa obvykle spájajú so zvýšením hmotnosti pneumatiky, čo tiež prispieva k vyššej spotrebe paliva. Citovat
P607Olda Odesláno 10. prosinec 2022 Odesláno 10. prosinec 2022 (upraveno) Vyfoť sem ten kousek TP, kde máš označení pneumatik. Přesně podle toho pak kup. Např. je to divné, ale pro Partnery se nevyžadují "dodávkové" pneu. Já na své 5008 "SUV" mám toto označení, velikost 18: Takže koupím s indexem 102V a hotovo. V nabídce existují i s označením XL, ale na to nehledím. Jestli ty XL jsou z tvrdší gumy, o tom můžeme diskutovat: Tvrdší znamená déle vydrží, ale měkčí mají prý lepší přilnavost. Upraveno 10. prosinec 2022 uživatelem P607Olda Citovat
ozzy56 Odesláno 10. prosinec 2022 Odesláno 10. prosinec 2022 (upraveno) XL znamená zesílená bočnice, materiál (guma) je stejný, ale tyto gumy jsou spíše pro zátěž (dodávky), aby se nelámaly boky pneu, takže jsou v provozu tvrdší--zesílená bočnice nedovolí běžné propérování boku pneumatiky jako běžná pneu Upraveno 10. prosinec 2022 uživatelem ozzy56 Citovat
Pavel2 Odesláno 10. prosinec 2022 Autor Odesláno 10. prosinec 2022 muj TP, koukám, je to dovoz, že tam u 19tek mám nějaký neobvyklý rozměr 235/50/R19...na druhou stranu bych širší gumu chápal spíš než "peugeot katalogovou" hodnotu 205/55/R19...no nic, taky bych třeba čekal, že hmotnostní index bude taky furt stejný stejný... žádnou hodnotu "SUV", nebo "XL" tam prostě nevidím. Na druhou stranu, co jsme koukal na zlevněnou nabídku origo 17" chicago s kolama, tak peugeot tam dával GoodYear v té "SUV" verzi... 5008 asi není takové SUV, aby s těmi nezesílenými pneumatikami nějak plavalo... Díky z názory!! Citovat
jarokare Odesláno 10. prosinec 2022 Odesláno 10. prosinec 2022 Moc to hrotíš , 5008 je SUV asi jako moje Omega sporťák , takže bych to neřešil a koupil pneu dle rozměru v TP ... radim.1008 a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Pavel2 Odesláno 12. prosinec 2022 Autor Odesláno 12. prosinec 2022 ta trochu SUV to je... není to sice žádná Toyota Hilux.... A co disky, plech, nebo hliník.... mě se líbí tyto a jsou i za dobrou cenu Dezent TZ Graphite https://www.e-pneumatiky.cz/alu-kola-dezent-tz-graphite-7x17-5x108-et42.html?carId=29610, materiálově by měli zimu zvládat, ale jestli nejsou na zimu moc "řídký" , kvůli ochraně brzd?? Díky Citovat
pavelu96 Odesláno 12. prosinec 2022 Odesláno 12. prosinec 2022 Ještě jsem nepostřehl 5008 s plecháčema , ale každý podle svého gusta... Jen na rychlo nalezený inzerát na bazoši https://auto.bazos.cz/inzerat/160098483/sada-kol-peugeot-5008.php (cena je mimo mísu )- s těmito koly se mi 5008 líbí nejvíc. Hledej názvy Los Angeles nebo Detroit. Ale jak říkám, kola se Ti musí líbit na první pohled a ten máme každý jiný Citovat
MaiKeRoCK Odesláno 20. srpen 2024 Odesláno 20. srpen 2024 Ahoj, než zakládat nový příspěvek, tak zkusím refreshnout tento. Jsem čerstvým majitelem 5008čky a rád bych už teď co nejdříve pořídil zimní pneu, než začne sezona a podraží se. Proč píši tento příspěvek je ten, že v TP mám u povolených pneu napsaný index 91V, ale co vidím v eshopech, tak tam mají již 99V a výše. Auto samo o sobě má také 99V. Je to problém v rámci "správnosti" na STK? Díky Citovat
jarokare Odesláno 20. srpen 2024 Odesláno 20. srpen 2024 Vyšší index nevadí , nesmí být nižší MaiKeRoCK a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.