Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj kluci,

já se v tom vůbec nevyznám a tak bych vás někoho chtěl požádat o radu a trošku vysvětlení a osvětlení toho, o co jde.

Na vysvětlenou:

Já mám doma mobilní net - krabičku na stole, co mi dělá wifi. Na ten office je to ok, ale zas tak rychlý to není (třeba na stahování), navíc, když je připojeno víc lidí, je to fakt pomalý.

No a k věci: Teď mi všude skáčou reklamy, že jako 5G-rychlý mobilní internet a za "supr" cenu - jenže nikde sem se nedověděl, jak rychlý, spolehlivý to bude. Jen sem zjistil, že modem stojí 6tis, a taky že vlastně to ještě není 5G, a že je to úmyslně nějak zpomalený nebo co a já se v tom právě motám jak nudle v bandě a nerozumim tomu.

Byl byste někdo ochotný mi to stručně vysvětlit?

Výhody X nevýhody, v čem je zakopanej pes = jaký finty na mě šijou( a co já jako laik nepoznám a pak si budu drbat hlavu), jak do budoucna (jestli ten modem pořídím a pak zjistím, že je vlastně naprd a za rok budu nucen koupit jinou technologii)

Prostě takovej rychlokurz v pár větách

PS: doufám, že jsem srozumitelnej...dík

Odesláno

1. na strankach Tmobile by melo jit overit jestli na tve adrese vubec 5G je. na O2 to maji taky ale je tam podminkou vyplnit tel a budou ti volat. u tmobile to slo i bez zadani telefonu.

2. nestacilo by jen navysit rychlost? 

idealne udelej test jeste na napr www.rychlost.cz  zasadni je i odezva , mela by byt ideal do hodnoty 40-50 ms.

16425777532742805290027861993247.jpg

Odesláno

No, je to celkem osidny. Strasne zalezi, kde vlastne ses. Protoze O2 ma pokryti 5G jena asi pro 25% lidi jen... A je to omezeno zatim na velka mesta a to jeste na jejich casti. Podobne T-mobile. 

Takze jestli ti sedi ten "Borecek" u Mimone, tak na 5G muzes zatim celkem s klidem zapomenout.

Odesláno

No asi tak - O2 vnucuje novou krabičku 5G. V jejich podání (šmejdi) to znamená, že ta krabička sice podporuje 5G (až 2Gbit, vysoká propustnost), bohužel síť vysílačů 5G je zatím velmi chudá, spíše "experimentální", je pokryta opravdu nepatrná část území. V současné době, když si koupí "5G" od O2, z 95% pravděpodobností(možná víc) budeš připojen na 4G (LTE - max 300Mbit), protože tam 5G síť prostě není. Reálně O2 prodává něco, co se bude dát použít možná za rok, dva, tři, podle rychlosti budování 5G sítě (jejíž budování bude muset být opatrné, protože použitá kmitočtová pásma mohou ovlivnit v dnešní době používané technologie a jejich provozovatelů už to často avizují (meteorologové, letectví, IZS, asi i další). Tedy uvidíme, jak rychle se 5G síť bude vyvíjet. Pokud tam dnes máš ale pokrytí 5G máš, šel bych do toho. Jinak ne, nepomůžeš si.

Odesláno

Také bych kouknu na rychlost vnitřní sítě. Ono to ven může jít i celkem rychle, ale pokud vnitřní síť bude nedej bože v G a nebo třeba i v N, ale jen 150, tak to také žádná sláva nebude.

Chtělo by to aby na to někdo kouknu. Co máš uvnitř, co máš ven a co je v okolí k dispozici. 

Odesláno
před 41 minutami, sitler napsal:

No, je to celkem osidny. Strasne zalezi, kde vlastne ses. Protoze O2 ma pokryti 5G jena asi pro 25% lidi jen... A je to omezeno zatim na velka mesta a to jeste na jejich casti. Podobne T-mobile. 

Takze jestli ti sedi ten "Borecek" u Mimone, tak na 5G muzes zatim celkem s klidem zapomenout.

Já jsem od Mělníka, koukal jsem na ty stránky Tmobile (jak psal @MotoMoto (díky)) a zrovna kolem mýho baráku je 5G flek, 200m ode mě už ne, takže teoreticky 5G u mě je.

Odesláno
před 6 minutami, MotoMoto napsal:

Také bych kouknu na rychlost vnitřní sítě. Ono to ven může jít i celkem rychle, ale pokud vnitřní síť bude nedej bože v G a nebo třeba i v N, ale jen 150, tak to také žádná sláva nebude.

Chtělo by to aby na to někdo kouknu. Co máš uvnitř, co máš ven a co je v okolí k dispozici. 

:D já ti vůbec nerozumím, co mám udělat (nebo koho sehnat aby to udělal)?

pochopil jsem akorát, že mám změřit rychlost na rychlost.cz, to udělám až budu doma a dám to sem.

Odesláno (upraveno)

V první řadě pošli typ současného routeru. Značka typ.

Máš tam něco připojené kabelem?

Ono není wifi jako wifi.

Jinak s T-mobile psal myslím Pe.Tr. Ale také bych ti to poradil.

Upraveno uživatelem MotoMoto
Odesláno

@MotoMoto ok, dík za upřesnění, odpo pošlu. Kabelem mám připojenej počítač. Přes wifi 4 mobily a tabletku. Teď mám internet od O2 (protože neměl limit, ostatní měli limit na data. Ale to už třeba neplatí, nevim...)

Odesláno

Moje zkušenost z chalupy, kde mám taky bezdrát, tedy jen LTE, 5G tam není. 20Mbit je standard s modemem bez externí antény. S externí anténou nabízejí 50Mbitt (to je jiný modem, který to podporuje - má to kámoška tady na okraji Prahy, kde nemají zatím kabel). 100Mbit nechtějí dávat, zatím neznám nikoho, kdo by je ukecal, možná to už ani nenabízí i když to LTE umí, ale tyhle "pevný" připojení blokují kapacitu BTSky. Operátor řeší, jestli má na BTSce volný kanál pro požadovanou šířku pásma, takže se může stát, že ti nepovolí rychlost navýšit, protože by pak nemohli garantovat parametry připojení. Alespoň T-mobile, nevím jak O2/Vodafone, v jejich případě mám někdy pocit, že naslibují a pak se vymlouvají.

Vůbec při slovu Vodafone" skřípu zuby, po převzetí UPC Vodafonem mám pro ně jen sprostá slova (v okamžiku, když nějak omezí nebo zruší DVB-C, s nimi končím).

Odesláno
před 2 hodinami, Pe.Tr napsal:

ani pevný bezdrát net u tebe není ? 

Teoreticky bych mohl namířit anténu na souseda a brát signál od něj, ale to není cesta, která by mi vyhovovala.

před 5 hodinami, MotoMoto napsal:

V první řadě pošli typ současného routeru. Značka typ.

Máš tam něco připojené kabelem?

Ono není wifi jako wifi.

Jinak s T-mobile psal myslím Pe.Tr. Ale také bych ti to poradil.

mám TP-link Archer MR200

obrazek.png.ceb0aa8708879b0d67ed80a68a4d0d51.png

Odesláno (upraveno)

Takže router po Wifi OK. Tam problém nebude. VDSL to také neumí a pochybuji, že tam u Tebe bude Dslam nějak blízko. 

Takže bych oslovil O2 zda nemůže něco s tím dělat. 

Ta varianta pevného Wifi internetu bude asi lepší řešení. Na střechu anténa nasměrovaná na přípojný bod. Nevím zda ho má soused na střeše, ale snad tam někdo bde kdo to poskytuje. Pak by jsi se na těch 100 Megabit mohl dostat. Záleží také na agregaci. 

To měření jsi dělal na tom PC co je kabelem?

A nějak=é kamery nebo něco dalšího tam nejede.

Zvládneš se podívat co je připojené k routeru? Třeba zda soused nejede na tvé připojení.

Upraveno uživatelem MotoMoto
Odesláno

Jak jsem psal, to namíření antény na souseda není cesta.

Měřil jsem na PC, co je připojené kabelem a nic jiného (ani soused) na tom v té chvíli nebylo

No a zpět k otázce 5G internetu - podle Tmobile mapky mám 5G kolem baráku, takže je někde nějaká skrytá lapálie v té O2 nabídce? (Když mi teda i oni potvrdí, že 5G u mě je..?)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...